Kolosej
Film distribucije Blitz Film & Video Distribution

Atomska blondinka

akcijski vohunski triler
Podnapisi
Na sporedu od: 17.8.2017, Kolosej Ljubljana
1h 55min / 115min
Leto: 2017
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Kurt Johnstad, Antony Johnston, Sam Hart
Režija: David Leitch
Piše se leto 1989 in v Berlinu vlada napetost - zid je tik pred tem, da ga zrušijo, med velesilama in njunimi zavezniki pa bo zdaj zdaj počilo. Če je že na običajen dan v igri vohunov težko vedeti, komu gre zaupati, je v tem sodu smodnika to povsem nemogoče … Kronski dragulj tajne službe njenega veličanstva MI6, agentka Lorraine Broughton (oskarjevka Charlize Theron) je prava vohunska mojstrica, a obenem čutna, zapeljiva in divja; pripravljena je uporabiti prav vse svoje sposobnosti, da preživi še tako nemogočo nalogo. In prav njo pošljejo v Berlin, da onemogoči kruto vohunsko verigo, ki je iz neznanih razlogov ravnokar umorila zavezniškega agenta pod krinko.

Takoj po prihodu se znajde na muhi morilcev, a preživi in mora poiskati pomoč lahkomiselnega šefa berlinske postaje Davida Percivala (James McAvoy).  Nad dvojico bdita preiskovalec MI6 Eric Gray (Toby Jones) in operativec Cie visokega ranga Emmett Kurzfeld (John Goodman), ki so ga iz ZDA poslali, da nadzoruje celotno operacijo. Broughtonovi je za petami tudi francoska vohunka Delphine Lasalle (Sofia Boutella), ki ima osebne nagibe, kar zadevo še dodatno zaplete.

Vsi ti operativci in vsi drugi okrog njih skušajo preprečiti, da bi ves vohunski trud Zahoda uničila grožnja: agent vzhodnonemške službe Stasi je namreč sestavil seznam zahodnih vohunov, ki delujejo v Berlinu, in njihovih osebnih podatkov. Tajno ime možakarja, ki naj bi imel v lasti seznam na mikrofilmu, je Spyglass (Eddie Marsan). Medtem ko med Broughtonovo in Percivalom vladata napetost in nezaupanje, skušata možakarja zaslišati  in se polastiti dokumenta – če ga sploh najdeta.

Sredi hladne vojne in rušenja zidu napetost narašča. Čas se izteka in Broughtonova bo uporabila vsa sredstva, da prebrodi vse ovire, premaga nasprotnike in se maščuje za sleherno izdajo – tako profesionalno kot osebno.

Film je nastal po seriji stripov The Coldest City, ki jih je spisal  Antony Johnston in ilustriral Sam Hart. Peklensko mešanico elegantne akcije, nebrzdane spolnosti in bleščečih podob je režiral David Leitch po scenariju Kurta Johnstada in ga je tudi produciral skupaj z Ericom Gitterjem, Petrom Schwerinom, Kelly Mccormick, Charlize Theron, A.J. Dixom in Beth Kono.

Igrata še Til Schweiger in Bill Skarsgård, izza kamer pa so sodelovali direktor fotografije Jonathan Sela, scenograf David Scheunemann, montažerka Elísabet Ronaldsdóttir in kostumografinja Cindy Evans. Glasbeno opremo je prispeval John Houlihan, izvirno glasbo pa Tyler Bates.

   

O IGRALCIH

CHARLIZE THERON (agentka Lorraine Broughton/producentka) je med drugim nanizala filme, kot so The Devil's Advocate, The Cider House Rules, Monster (oskar, zlati globus, nagrada Ceha filmskih igralcev), North Country (nominacija za oskarja, zlati globus, nagrado Ceha filmskih igralcev in nagrado kritikov), Hancock,  Young Adult (nominacija za zlati globus), TV film The Life and Death of Peter Sellers (nominacije za zlati globus, emmyja in nagrado Ceha filmskih igralcev), Snow White and the Huntsman, A Million Ways to Die in the West, Mad Max: Fury Road, Dark Places, The Huntsman: Winter's War, The Last Face, The Fate of the Furious

Producira serijo Girlboss in igrala bo v novem filmu Jasona Reitmana Tully.

 

JAMES MCAVOY (David Percival) je mednarodno občinstvo očaral v filmih The Last King of Scotland (nominacije za bafto, bifo, nagrado kritikov in nagrado Evropske filmske akademije) in Atonement (nominaciji za zlati globus in bafto); nazadnje smo ga videli v srhljivki Split in na velika platna prihaja ob Alicii Vikander v Submergence, sicer pa je kariero začel v gledališču in nase opozoril v britanski seriji White Teeth po priljubljenem romanu Zadie Smith. Nato je igral v serijah State of Play, Regeneration, Band of Brothers, Shameless, pa v filmih The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe, X-Men: Days of Future Past, Filth (tudi producent), The Disappearance of Eleanor Rigby: Them, Becoming Jane, Penelope, X-Men: First Class, The Conspirator, Welcome to the Punch, Victor Frankenstein, X-Men: Apocalypse

 

JOHN GOODMAN (Emmett Kurzfeld) je nazadnje igral v Kong: Skull Island, Patriots Day, 10 Cloverfield Lane in Trumbo.

Nastopil je v filmih, kot so Argo, Flight, The Artist, Love the Coopers, The Gambler, The Monuments Men, Inside Llewyn Davis, Trouble with the Curve, Extremely Loud & Incredibly Close, Confessions of a Shopaholic, Beyond the Sea, O Brother, Where Art Thou?, Coyote Ugly, What Planet Are You From?, Blues Brothers 2000, The Flintstones, Always, Born Yesterday, Matinee, The Babe, King Ralph, Everybody's All-American, Sea of Love, The Big Easy, Raising Arizona, The Big Lebowski… Glas je posodil likom v risankah Monsters, Inc. The Emperor's New Groove, Tales of the Rat Fink, The Jungle Book II, Bee Movie in Monsters University ter v risani seriji Father of the Pride.

Na TV smo ga videli v serijah Alpha House, Dancing on the Edge, Damages in Community, zaslovel pa je v humoristični nanizanki Roseanne, ki mu je prinesla zlati globus in sedem nominacij za emmyja. Za slednjega se je potegoval še v seriji Kingfish: A Story of Huey P. Long , v ekranizaciji Williamsove drame A Streetcar Named Desire in v TV filmu You Don't Know Jack; kipec je prejel za gostujočo vlogo v seriji Studio 60 on the Sunset Strip, svoj drugi zlati globus pa za celovečerec bratov Coen Barton Fink.

 

TIL SCHWEIGER (urar) velja za najuspešnejšega nemškega filmskega ustvarjalca in največjega filmskega zvezdnika. Kot režiser in producent je debitiral s komedijo  Knockin' on Heaven’s Door in nato režiral in produciral Der Eisbär, Barefuss, večkrat nagrajeni Keinohrhasen po lastnem scenariju in nadaljevanje Zweiohrküken, ½ Ritter – Auf der Suche nach der hinreißenden Herzelinde, Kokowääh, Schutzengel, Kokowääh 2 in Honig im Kopf. Pripravlja že novo komedijo, v kateri bo tudi igral.

Pred kamerami je debitiral v Manta, Manta in nadaljeval v celovečercih, kot so  Der bewegte Mann, Bandyta, Was tun, wenn's brennt?, (T)Raumschiff Surprise - Periode 1., Wo ist Fred?, Bang Boom Bang – Ein todsicheres Ding… in je med drugim na TV igral v seriji Tatort. V kino prihaja v nemški komediji Hot Dog.

Ponaša se tudi z vrsto vlog v ameriški filmih: Already Dead, King Arthur, In Enemy Hands, Magicians, Lara Croft Tomb Raider: The Cradle of Life, Driven, SLC Punk!, Investigating Sex, Joe and Max, The Replacement Killers, Inglourious Basterds, New Year's Eve in Charlie Countryman.

 

EDDIE MARSAN (Spyglass) igra v seriji Ray Donovan, videli ga bomo v novi inačici priljubljene Jungle Book, ki jo režira Andy Serkis, sicer pa je igral v filmih, kot so Their Finest, Concussion, The World's End in Snow White and the Huntsman.

Nase je opozoril v  Gangster No 1. Paula McGuigana in nadaljeval v Scorsesejevem Gangs of New York, v Vera Drake (bifa), 21 Grams, Happy-Go-Lucky (bifa), The Disappearance of Alice Creed, Sherlock Holmes, Sherlock Holmes: A Game of Shadow, Tyrannosaur (nominacija za bifo), Junkhearts, War Horse, Filth (nominacija za bifo), Still Life, God's Pocket, V for Vendetta, Mission: Impossible III in Hancock.

Na TV smo ga lahko videli v serijah Little Dorrit po Charlesu Dickensu, Red Riding, The Best of Men in Southcliffe.

 

TOBY JONES (Eric Gray) je nedavno končal snemanje vojne drame Journey's End Saula Dibba, prihaja v The Snowman, Kaleidoscope, Jurassic World: Fallen Kingdom in Happy End. Igral je v Tale of Tales, Infamous, The Painted Veil, The Hunger Games, My Week with Marilyn, Tinker Tailor Soldier Spy, Captain America: The First Avenger, Captain America: The Winter Soldier, Frost/Nixon, Harry Potter and the Chamber of Secret, The Adventures of Tintin: The Secret of the Unicorn, W., Mrs. Henderson Presents, Ladies in Lavender, Finding Neverland, The Man Who Knew Infinity….

Na TV smo ga videli v serijah in filmih Sherlock, The Secret Agent, Capital, Detectorists (nominacija za bafto), Marvellous, The Girl (nominacije za zlati globus, bafto in emmyja), Wayward Pines, Christopher and His Kind, Doctor Who, The Way We Live Now

 

 O USTVARJALCIH

 DAVID LEITCH (režija) je debitiral z uspešnico John Wick, ki jo je režiral skupaj s Chadom Stahelskim; izvršno je produciral nadaljevanje John Wick: Chapter 2 in že pripravlja težko pričakovani Deadpool 2.

Kariero v industriji je začel kot dvojnik igralcev, kot sta Matt Damon in Brad Pitt (Bourne Ultimatum, Fight Club, Mr. & Mrs. Smith) in koreograf prizorov pretepov, koordinator kaskaderjev, režiser druge ekipe (Ninja Assassin, The Mechanic, Hansel & Gretel: Witch Hunters, Wolverine, Anchorman 2, Teenage Mutant Ninja Turtles, Jurassic World …).

S Stahelskim imata lastno produkcijsko podjetje 87Eleven Action Design.

 

KURT JOHNSTAD (scenarij/izvršno producent) se je sprva udinjal kot asistent režije, nato se je posvetil pisanju scenarijev in je s 300 za Zacka Snyderja povsem navdušil  Hollywood. Spisal je tudi Act of Valor in Rise of an Empire ter za Snyderja že piše dramo The Last Photograph.

 

ANTONY JOHNSTON (avtor stripa The Coldest City – pisec) je večkrat nagrajeni avtor stripov, video igric in knjig, med katerimi so The Coldest City, Wasteland, Daredevil in Dead Space. Priredil je romane Anthonyja Horowitza in sodeloval z legendo stripov Alanom Moorom.

SAM HART (avtor stripa The Coldest City – ilustrator) je med drugim ilustriral Starship Troopers, Judge Dredd, Outlaw: The Legend of Robin Hood, Excalibur: The Legend of King Arthur in Messenger: The Legend of Joan of Arc.

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Bodi prvi in napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.