Kolosej
Film distribucije Fivia

Asterix in Vikingi

animirana družinska komedija
Pazite, Vikingi so se izkrcali!
Na sporedu od: 7.2.2007, Kolosej Ljubljana
1h 18min / 78min
Leto: 2006
Država: Francija, Danska
Scenarij: Jean-Luc Goossens, Stefan Fjeldmark in Philip LaZebnik po stripu Renéja Goscinnyja in Alberta Uderza
V zadnjo galsko vasico, ki se upira rimskemu imperiju, pride bojazljivi sin sosednjega plemena, ki naj bi ga Asteriks in Obeliks spremenila v pogumnega vojaka. Toda mladeniča ugrabijo Vikingi, saj je njihov trdobučni, a zelo bojeviti poglavar prepričan, da jih fant lahko naučiti leteti, da bi lažje zasledovali ljudi, ki skušajo zbežati pred njimi. Asteriks, Obeliks in kuža Idefiks se takoj odpravijo na reševalno akcijo, toda Vikingi se izkažejo za zelo trdožive nasprotnike.

Zgodba

To pa je dogodek! Galska vasica gosti poglavarjevega nečaka Fičfirixa. Asterix in Obelix imata nalogo, da modno suhljatega mladca prelevita v pravega možatega mišičnjaka. Čeprav deluje zelo samozavestno, je mladenič iz Parisiuma ena velika mevža. Intenzivno urjenje, ki mu bo podvržen, ga ne bo kaj prida spremenilo. Ravno takrat se strašni Vikingi izkrcajo v Galiji. Iščejo mojstra strahu. Kot jim je obljubil njihov modrec, jim bo prav on razodel, kaj je strah - čustvo, ki ga Vikingi ne poznajo - in jih naučil leteti, ker "strah daje krila". Toda strah in groza! Fičfirixa ugrabijo Vikingi, Asterix in Obelix ga pa morata najti, kakor vesta in znata. Medtem ko potujeta na Daljni sever, spozna njihov varovanec, ki so ga proti njegovi volji potegnili v sramotno zaroto, neustrašno mladenko Abbo. Spoznal bo, da lahko ljubezen deluje kot udarec s pestjo. Pravi trk kultur!

Na začetku je bil smeh

Galski junak Asterix se vrača v velikem slogu v risanki, ki združuje vrhunske animacijske tehnike z duhom stripa, ki sta ga ustvarila René Goscinny in Albert Uderzo. Kot pravi Uderzo: "Z Renéjem sva dostikrat rekla: Če sva že slabo plačana, se dajva vsaj zabavati. Zato sva sklenila, da bova v najin strip vnesla več humorja, kot je bilo takrat v navadi." In ustvarila sta like, ki kljubujejo času in raznim trendom - kot so Galci kljubovali Rimljanom.

Izvršna producentka Natalie Altmann razlaga, kako je nastal film: "Zavedeli smo se, da veliko stvari v Asterixovem svetu še ni bilo obdelanih in da je v zadnjih letih animacija skokovito napredovala. Projekt smo začeli na sila prijeten način: prebrali smo vse stripe o Asterixu in Obelixu. Iskali smo močno, univerzalno zgodbo. "Asterix in Normani" nam je še posebej prirasel k srcu. Ker so na svojih osvajalskih pohodih Vikingi prekrižarili celo Evropo, imajo neko vseevropsko, mednarodno razsežnost. Tudi strah je univerzalno čustvo. Z likom Fičfirixa se pa lahko poistovetijo tako mladi kot njihovi starši. Med pisanjem scenarija smo se obrnili na več studiev, ker nobeden ni mogel sam zadovoljiti vseh naših zahtev. K sreči sta dva režiserja, Stefan Fjeldmark in Jesper Moeller, odlično "začutila" projekt in znala prepričati Alberta Uderza. Tako smo se Galci združili z danskimi Vikingi, a naši medsebojni odnosi so bili veliko bolj prisrčni kot v filmu."

Režiser Stefan Fjeldmark pripoveduje: "Kot otrok sem sanjal o tem, da bi postal risar, zato sem prerisoval Asterixa. Spoznati Uderza je bila torej zame velika čast. Spremljal nas je med celotnim projektom in bil porok za kakovost našega dela."

Jesper Moeller pa dodaja: "Spominjam se, kako sem se počutil kot otrok, ko sem odprl strip o Asterixu. Prevzel me je ta veseli svet, očarala moč glavnih junakov, njihova življenjska radost, uživanje v preprostih rečeh. Počaščen sem bil, ko so me izbrali za ta projekt, in vesel, da lahko povrnem vsaj malo tistega, kar sem doživljal ob prebiranju Asterixa."

Stefan Fjeldmark nadaljuje: "Čeprav je Asterixov svet tipično francoski, ni omejen na njegovo rodno deželo. Čeprav sem Danec, sem zrasel z njim. V filmski ekipi nas je bilo pripadnikov več kot deset različnih narodnosti in vsi smo močno doživljali Asterixove pustolovščine. Uderzo in Goscinny sta ustvarila nekaj univerzalnega. Stripe o Asterixu in Obelixu so prevedli v 111 jezikov."

Scenarist Jean-Luc Goossens je za iztočnico vzel "Asterixa in Normane". Jasno mu je bilo, da absurdni humor, iskrive dialoge in besedne igre iz stripa ne more kar dobesedno prenesti v risanko. V filmu so ključni napetost, razvoj zgodbe, čustva in akcija. Zanj je bil največji izziv, kako zabaven strip spremeniti v akcijsko komedijo. Že takrat je zgodba obravnavala zelo moderne teme: položaj mladih, vlogo žensk, odnose med narodi. Ker strip nosi letnico 1967, je nekatere stvari posodobil: v filmu prenaša sporočila golob SMS (Sel Malih Sporočilix), Fičfirix je zdaj bolj raper kot rocker, neustrašni poglavarjevi hčerki je ime Abba, njeni mami, obsedeni z notranjim opremljanjem, pa Vikea. Kljub temu ni smelo biti prepada med stripovskimi junaki in njihovo filmsko upodobitvijo. Nad tem sta bedela Albert Uderzo in Anne Goscinny, ki nista sodelovala kot cenzorja, temveč kot dobrohotna svetovalca.

Izvršna producentka Natalie Altmann pripomni, da so se trudili za mednarodno obarvan humor, ki ne bi bil smešen le Francozom. Iskali so ravnotežje med bolj vizualnimi gegi, ki zabavajo otroke, in duhovitimi domislicami za odrasle.

Skladatelj originalne glasbe Alexandre Azaria priznava, da kot otrok ni bil navdušen za stripe. Šele zdaj je začel ceniti prefinjenost in humor Asterixovega sveta. Glasbo je razdelil na galski motiv in bolj vojaško obarvan vikinški zvok, ki odseva tudi veličastnost pokrajine, zlasti fjordov. Tudi ko so sami neresni, Vikinge spremlja silno resna glasba, kar jih naredi še bolj smešne. Imeli so srečo, da so glasbo lahko posneli v legendarnem studiu Abbey Road. Še ena glasbena zanimivost: prvo pesem v odjavni špici "Tous les secrets" (Vse skrivnosti) poje slavna Céline Dion. Kot pravi Natalie Altmann: "Pesem poje o ljubezni, ki leti čez vse meje in ovire in se odlično ujema z duhom filma."

Asterix in Vikingi je torej zmes humorja, akcije in romantike. Pri Tutatisu! Še en odmerek Asterixovega čarobnega napoja.

Komentarji

18.12. 2006 ob 18:42

ma asterix, obelix pa idefix so legenda !

— Evica
19.12. 2006 ob 12:57

vse knjige in vse filme ka so v sloven ščini sm prebrala in pogledala.ta film pa upam da je zanimit bolj kot knjiga.će je pa pohvalm režišerja,igralce,it d.

— Sim***
20.12. 2006 ob 15:30

še ena risanka po slavnih stripih in kar nekaj novih karakterjev! in v francoščini! poglejte na uradno stran, če se hočete nasmejat! :o)

— rina
26.12. 2006 ob 19:47

a to je un film k michael schumacher notr igra?

— domen
6.1. 2007 ob 8:32

res kul

— matjaz
8.1. 2007 ob 1:30

to ni film, ampak risanka.

— tin
12.1. 2007 ob 6:48

klasika v vrsti risank o asterixu in obelixu, meni osebno je bila všeč, še posebaj ker je pač na nivoju današnje računalniške tehnike in so efekti v njej temu primerni. za vsakega pravega "fana" galcev pa je tako ali tako obveza ogled ;).

— liones
20.1. 2007 ob 20:01

ahoj ahoj sem deklica mala rožce sem brala ahoj ahoj,..beda je

— klobasa
2.2. 2007 ob 16:21

Kaj bodo naredili tudi film?Meni se zdi da je to risani film ali pa celo risanka.Naj naredijo film!

— Kristjan
2.2. 2007 ob 19:17

Ko sem bil v 2. razredu sem neki ponedeljek šel v šolsko knjižnico in videl ta strip takoj sem ga vzel in naredil za bralno značkoprav tako kot v 3. razredu. TA KNJIGA JE RES ZANIMIVA ZATO JO PRIPOROČAM VSEM!

— Gregor
3.2. 2007 ob 16:06

po moje bo ta film fulll dober glede na stripe... ful smešna knjiga;-)...pri stripu je vse rešil vaški pevec tak da mislim da bo tui tu KOMAJ ČAKAM 7.2.2007

— Manika
5.2. 2007 ob 11:20

A Falbale ni? ;(

— FALBA-LA
7.2. 2007 ob 13:38

nism še šel gledat sam komi čakam da ga bom (če bom)... baje je fuul dobr, stripe sm že prebral ...

— harry potter
7.2. 2007 ob 16:12

kul alo !Ful vrei film !NAJBOLŠI je!

— Domy
8.2. 2007 ob 13:16

prizadet film

— jaka.tomc@hotmail.com
10.2. 2007 ob 11:47

glede na stripe in knjige in ostale risanke mora bit tut ta zelo col, ko sem hodu v 1., 2., in 3. razred sem imu prigode asterixa in obelixa najrajši. juhuhu.

— markic
10.2. 2007 ob 16:46

10

— kenan
11.2. 2007 ob 0:02

Za drugo leto je predviden nov film, Asterix aux jeues olympiques (Asteriks na olimpijadi). Gerard Depardieu ostaja Obeliks, Asteriks je nov. Baje zelo posrečen Alain Delon kot Julij Cezar.

— mh
19.2. 2007 ob 14:56

asterix in obelix sta prava cara! vse bukve sn že prebal vse filme glejo razn totiga ! marem ga vijet morem, morem, MMOREM GA VIJJJET

— martin emeršič
19.2. 2007 ob 19:51

ta risanka je zelo dobra.lahko bi jo predvajali v slovenj gradcu

— grega
21.2. 2007 ob 14:18

a je sinhroniziran v slovenščino?

— vpr.
22.2. 2007 ob 6:56

Mislim, da sta Asterix in Obelix tako v knjigah kot na platnu odlična. Prebrala sem že vse stripe, ter gledala vse risane filme, kot tudi oba filma. Moram reči, da mi je bilo vse od tega zelo všeč in prav tako ostalim članom družine. Ta risani film je zelo humorističen, kar je tudi ena glavnih znaačilnosti vseh prigod Asterixa in Obelixa. Pri prijateljici sem tudi igrala PC igrico in tudi ta je zelo zabavna. No, če se še malo vrnemo na ta risani film. Res moram pohvaliti oba režiserja, Stefana Fjeldmarka in Jaspetja Mollerja, saj sta odlično opravila in mislim, da tudi dosegla svoj cilj, narediti odlično komedijo v stilu Asterixa in Obelixa.

— unknown-girl
25.2. 2007 ob 11:40

edn nejbolš filmov na svet pa še obelix je tko debel

— klemen bratina
25.2. 2007 ob 17:51

po zgodbi menim da je film zakon čeprav ga še nisem gledal zelo rad gledam filme od asterixsa in obelixsa

— biba iz vipave
26.2. 2007 ob 18:16

tale risanka je pa zakon res...ful je dobra pa hvala vm da je niste dal u slovenščino...sej ne rečm da niso dobri sam bolši so v angleščini oz. pač tistm jeziku k so ga posnel.ne tale risanka je res ful dobra...dobre fore pa tko supr! od 1-10.defenitivno 10

— sŁci
26.2. 2007 ob 18:19

aja pa sam še to asterix pa obelix sta pa itak legende da ni večjih!carja ni kej!

— sŁci
27.2. 2007 ob 9:42

Zelo lepo narisano.Končno spet risanka, ki nima kakšnih Pixar avtorjev.Spet dobri stari 2D.Dobro je tudi ker je niso sinhronizirali kot vse druge.Nevem zakaj je to treba.Baje da bo naslednje leto Asterix na olimpijadi(prebral v Premieri).

— Matej (rabit)
27.2. 2007 ob 14:06

Pa dej to je za majhne otročičke

— Luka
1.3. 2007 ob 13:16

toti filem je cool filem

— eva
1.3. 2007 ob 20:27

Sam res kdaj bojo nardil film?!

— Darth Luka
2.3. 2007 ob 4:38 zvezdica

Vrnitev po dvanajstih letih. Narisani Asterix nas je nazadnje obiskal leta 1994 v zadevi Asterix in America, zadnja leta pa sta se z najboljšim prijateljem Obelixom že dvakrat predstavila v filmski verziji, se pravi kot Gerard Depardieu in Christian Clavier. Žalostno, saj nista dovolj kul v nobeni obliki. No ja, razen v kultnem in v 110 jezikov prevedenem stripu, ki je še vedno najboljša izbira za njune oboževalce. Tokrat jima težave delajo Vikingi, neumni hrusti, ki ugrabijo razvajenega sina legendarnega galskega bojevnika, kateri naj bi jih naučil leteti. Povprečna, pa vendar dovolj razgibana risanka, ki bo seveda najbolj všeč samo oboževalcem, kateri že čakajo na leto 2008, ko bo v kina udaril tretji filmski Asterix.

— iztok gartner
14.3. 2007 ob 18:24

srečen konec

— kitti-kimi-kamila
25.3. 2007 ob 18:16

ASTERIX IN OBELIX JE LEGENDARNA RISANKA

— superman
7.4. 2007 ob 17:55

TA FILM OZ. RISANI FILM MI JE ŽE OD NEGDAJ VŠEČ ZA TO SEM ZELO NAVDUŠEN

— LUKA
19.6. 2007 ob 17:12

asterix in obelix so zakon!

— ALEŠ
29.1. 2008 ob 0:00

se kaksne risane filme asterix in obelix bi morali narediti
ker so ful dobri ali pa film filmi so tudi dobri
men je vse usec od teh dveh junakov ful dober
ze trikrat sem ze gledal te vikinge ful dober
odlicno se tako naprej tisti ki ste ustvarili ta dva junaka
skoda da ni to kaksna nadaljevanka asterx in obelx
k bi bio vsaj tako
seenkrat FUL DOBER

— nejko
23.6. 2008 ob 2:00

Full dobra risanka!!! Asterix & Obelix sta carja!!!

— Asterix
13.7. 2008 ob 2:00

k temu filmu zravn paše še komat Let your heart decide (english), Tous Les Secrets (french) poje pa Celine Dion!!!

— jest
16.12. 2008 ob 16:45

fulllll kullllll

— Asterix
8.12. 2010 ob 19:30

ma brez veze, bi bil kašn film...

— i'm cool

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.