Kolosej
Film distribucije Fivia

Asterix in Obelix v Britaniji

družinska pustolovščina
Na sporedu od: 25.10.2012, Kolosej Ljubljana
1h 49min / 109min
Leto: 2012
Scenarij: Gregoire Vigneron in Laurent Tirard po stripu Reneja Goscinnyja in Alberta Uderzoja
Režija: Laurent Tirard
V novih divjih avanturah srboritih Galcev se Asterix in Obelix odpravita v Britanijo, ki jo oblega Cezarjeva vojska. Neprestanim napadom rimskih legij se upira le še ena vasica, zato pogumna bojevnika zavihata rokave in začneta kriviti vojaške oklepe ter njihove lastnike. Zaradi rimljanske številčne premoči Asterix in Obelix Britancem prineseta zalogo skrivnega napoja za moč, toda načrt se klavrno izjalovi in zdi se, da nihče več ne more ustaviti Rimljanov. A to je račun brez krčmarja, kar Cezarjevi vojaki kmalu občutijo na lastni koži.

50 let pred Kristusom. Cezar je lačen osvajanja. Odloči se, da bo na čelu svojih slavnih legij napadel otok na meji znanega sveta, skrivnostno deželo, imenovano Britanija.

Zmaga je hitra in popolna. No… skoraj popolna. Mala britanska vasica mu še kljubuje, a z zadnjimi močmi. Britanska kraljica Kordelija (Catherine Deneuve) pošlje svojega najbolj zvestega častnika Zalitoraxa (Guillaume Gallienne) prosit za pomoč v galsko vasico, ki prav tako trdovratno kljubuje Rimljanom. V tej galski vasici imata Asterix (Edouard Baer) in Obelix (Gérard Depardieu) polne roke dela. Poglavar Ataufbix jima je zaupal nalogo, da mevžastega mestnega mladca Fičfirixa prelevita v neustrašnega moža. Kar pa ni lahka naloga.

Ko prispe Zalitorax, pade odločitev, da mu zaupajo sod čarobnega napoja. V Britanijo bo potoval v spremstvu Asterixa in Obelixa ter tudi Fičfirixa, ki naj bi ga vzgojila v pogumnega bojevnika. Žal so želje eno, resničnost pa drugo. V tej pustolovščini igrajo tudi ženske pomembno vlogo. Poleg kraljice Kordelije sta tu še Britanki: Ofelija (Charlotte Le Bon), zaročenka dolgočasnega Zalitoraxa, ki hrepeni po ognjeviti ljubezenski izjavi, in miss Macintosh (Valérie Lemercier), Ofelijinina stroga guvernanta, vsa v črno odeta in zapeta do vratu. Toda tudi v njej tli temperamentna ženska. Bo njej na ljubo Obelix postal džentelmen?

Film je, kajpada po stripovski predlogi Renéja Goscinnyja in Alberta Uderza, režiral Laurent Tirard, ki je zanj (skupaj s Grégoirom Vigneronom) napisal tudi scenarij. Ta izziv dolguje Annie Goscinny, hčerki Renéja Goscinnyja, ki je umrl leta 1977. Ker je bila očarana nad njegovim filmom Mali Nikec (Le petit Nicolas, ki smo ga videli tudi pri nas) in v Tirardu videla »britanski smisel za humor na tretjo potenco«, je za ilustratorja stripov Uderza in skupino Hachette, lastnico avtorskih pravic za Asterixa, organizirala projekcijo filma in jih prepričala, da bo Tirard pravi za režijo novega Asterixa. Ob tem je bil Tirard vzhičen in prestrašen obenem, a se je zavedal, da take priložnosti ne dobiš dvakrat v življenju.

Zakaj se je odločil prav za ta strip? Ker si je želel odisejade, potovanja, in ker ga fascinirajo Angleži in njihova kultura. Jane Austen, njegova najljubša pisateljica, odlično opisuje njihovo kodificirano družbo in pravila, ki jih »kontinentalci« včasih ne razumemo najbolje. Angleži težko izražajo svoja čustva, a ko odvržejo svoj oklep, so obenem nori, elegantni, nadčasovni.

Kako sta se z Vigneronom lotila pisanja scenarija? Želela sta seveda ohraniti v ospredju dvojec Asterix-Obelix, a mu dodati nekaj globine, kar pa po njunem mnenju ni možno brez ženskega elementa. Ko ju Fičfirix izzove z vprašanjem, ali zanju možatost poosebljata tipa, ki živita s kužkom, se v Obelixu nekaj premakne. Zato sta scenarista uvedla tri ženske like, ki jih v stripovski predlogi ni bilo: kraljico, Ofelijo in miss Macintosh.

Kako je izbral igralce? Da bo Obelix Gérard Depardieu, je bilo samo po sebi umevno. Ker gre v filmu tudi za trk kultur, je moral biti Asterix zelo francoski oziroma tak, kot si večina tujcev predstavlja Francoze: kot zgovorne, malce arogantne šarmerje. Med pisanjem scenarija mu je prišel na misel Edouard Baer, ki je zanj zelo francoski, celo zelo pariški. Za Fabricea Luchinija je že vnaprej vedel, da bo odličen Cezar. Vse britanske like tolmačijo francoski igralci. Catherine Deneuve je zelo prepričljiva kot angleška kraljica, Guillaume Gallienne, specialist za naglase, se je hitro vživel v kožo Zalitoraxa. Valérie Lemercier je dolgo pilila svoj naglas in intonacijo in je silno zabavna v vlogi zapete miss Macintosh.

Film je posvečen direktorju fotografije in stereografu Alainu Derobu, ki je umrl tik po snemanju filma. Kot strokovnjak za 3D tehniko je Derobe razvil naravno globino, novo metodo za stereoskopsko snemanje in ustvaril opremo, ki omogoča istočasno snemanje z dvema kamerama.

Asterix in Obelix v Britaniji je torej zmes humorja, akcije in romantike. Pri Grominblixu! Še en odmerek Asterixovega čarobnega napoja.

Komentarji

27.8. 2012 ob 15:36

slabšega filma še nisem gledal...

— ratko mladić
30.8. 2012 ob 13:37

hudo to bom šla gledat

— Tara *
31.8. 2012 ob 17:29

ah sm mislu dabo risanka, tist so dobre

— sd
1.9. 2012 ob 13:27

film je itak ze beda, zaj pa so zamenjali se asterixa pa je se bol beda

— kiki
1.9. 2012 ob 16:53

odličen film ,sm škoda , da ni starega igralca: NA OLIMPISKIH IGRAH, A KAJ ČEM
VAŽNO ,DA BO DOBER FILM.

— Lea Grabrijan
3.9. 2012 ob 1:58

Kako si ga lahko gledu če izide šele oktobra?! freak

— filmar
14.9. 2012 ob 22:05

Super! Se veselim. Vedno so me navduševali filmi, risanke ter stripi Asterixa in Oblelixa.
Mislim, da bo film dober, saj so me prejšnji prepričali. Sicer Asterixa igra drug igralec, kot v prejšnjem delu, a mislim, da bo film zelo dober. :)
(Takoj, ko film pride v kino ga gram gledat)
SICER PA: Zakon, da je prišel nov del in upam, da ni zadnji. :)

— Ne Povem Imena
23.9. 2012 ob 17:24

o hudo po dougem cajtu spet med nami obožujem njega dva

— Any love horse
30.9. 2012 ob 12:44

raj bi šou risanko u kino gledat.... ampak tole bo useen znal bit dobr!

— nwm gdo
4.10. 2012 ob 20:40

Koliko casa pa traja film (zaradi vstopnic ) ???

— Anitka
6.10. 2012 ob 18:04

Ko smo v kinu videli trailer za tale film, smo se samo spogledovali...mislim, lepo vas prosim; zakaj bi šel kdo delat tak film? Je Gerard Depardieu lahko še bolj butast s tistim kostumom? To je materjal za risanko, ne pa film.

— Filip
23.10. 2012 ob 16:39

res najbolš

— Taja
26.10. 2012 ob 13:37

Prišel bo čas, ko jih bomo za nagrado sprejeli med nas!!!
Naj se izkažejo,če so nas vredni!!!

— Tisti Ki Ga Ne Smemo Imenovati
27.10. 2012 ob 15:56

pomoje je ful dobr

— katka
30.10. 2012 ob 6:52

Ne vem no, kostumi in umetni brki so prav naivno smešni. Res je - škoda, da to ni dobro narejena risanka. Bi bilo boljše. Ker s pravimi igralci in umetnimi lasuljami je to precej neprepričljivo in škoda zabavnih in dobrih zgodb za takšne filme. V Franciji je to sicer hit, zunaj nje pa - hm...

— Pepe
31.10. 2012 ob 17:59

njgov film na olimpaiskih igrah in ta sta zel odlična

— filip
3.11. 2012 ob 11:35

ta film bo pomojem ful dobr , ker mam ful rad Asterixa

— Scooby Doo
5.11. 2012 ob 14:06

Meni je bil film všeč in za pričakovati je bilo smešne kostume in lasulje.... Le Asterix se mi je zdel malo preveč možat za mičkenga Asterixa iz stripov; nič kaj smešen ni bil. Gerard pa kot vedno Obelix kot mora biti. Normani so bili smešni in me veseli, da so našli svoj strah :)
Če ste preprosti in želite pribl. 2 uri lahkega smeha, potem je to film za vas.

— Drejci
8.11. 2012 ob 14:51 zvezdica

Res dober film. S posrečenimir ta filem ni snemam smešnimi scenami.Jaz sem se noro nasmejala. Sicer ta filmm ni sneman na neki profesionalni ravni,je pa vseno zelo zabaven.Lep družinski film :) tudi jaz sem ga odšla gledat s starejšim bratom in starši :) Vsaj meni je bil osebno film zelo ušeč.

— Obelix
19.3. 2013 ob 8:26

prejšni filmi od asterixa so bli boljši

— lucas

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.