Kolosej
Film distribucije Fivia

Asterix in Obelix v Britaniji 3D

družinska pustolovščina
Podnapisi
Na sporedu od: 25.10.2012, Kolosej Ljubljana
1h 49min / 109min
Leto: 2012
Jezik: francoščina
Scenarij: Gregoire Vigneron in Laurent Tirard po stripu Reneja Goscinnyja in Alberta Uderzoja
Režija: Laurent Tirard
V novih divjih avanturah srboritih Galcev se Asterix in Obelix odpravita v Britanijo, ki jo oblega Cezarjeva vojska. Neprestanim napadom rimskih legij se upira le še ena vasica, zato pogumna bojevnika zavihata rokave in začneta kriviti vojaške oklepe ter njihove lastnike. Zaradi rimljanske številčne premoči Asterix in Obelix Britancem prineseta zalogo skrivnega napoja za moč, toda načrt se klavrno izjalovi in zdi se, da nihče več ne more ustaviti Rimljanov. A to je račun brez krčmarja, kar Cezarjevi vojaki kmalu občutijo na lastni koži.

50 let pred Kristusom. Cezar je lačen osvajanja. Odloči se, da bo na čelu svojih slavnih legij napadel otok na meji znanega sveta, skrivnostno deželo, imenovano Britanija.

Zmaga je hitra in popolna. No… skoraj popolna. Mala britanska vasica mu še kljubuje, a z zadnjimi močmi. Britanska kraljica Kordelija (Catherine Deneuve) pošlje svojega najbolj zvestega častnika Zalitoraxa (Guillaume Gallienne) prosit za pomoč v galsko vasico, ki prav tako trdovratno kljubuje Rimljanom. V tej galski vasici imata Asterix (Edouard Baer) in Obelix (Gérard Depardieu) polne roke dela. Poglavar Ataufbix jima je zaupal nalogo, da mevžastega mestnega mladca Fičfirixa prelevita v neustrašnega moža. Kar pa ni lahka naloga.

Ko prispe Zalitorax, pade odločitev, da mu zaupajo sod čarobnega napoja. V Britanijo bo potoval v spremstvu Asterixa in Obelixa ter tudi Fičfirixa, ki naj bi ga vzgojila v pogumnega bojevnika. Žal so želje eno, resničnost pa drugo. V tej pustolovščini igrajo tudi ženske pomembno vlogo. Poleg kraljice Kordelije sta tu še Britanki: Ofelija (Charlotte Le Bon), zaročenka dolgočasnega Zalitoraxa, ki hrepeni po ognjeviti ljubezenski izjavi, in miss Macintosh (Valérie Lemercier), Ofelijinina stroga guvernanta, vsa v črno odeta in zapeta do vratu. Toda tudi v njej tli temperamentna ženska. Bo njej na ljubo Obelix postal džentelmen?

Film je, kajpada po stripovski predlogi Renéja Goscinnyja in Alberta Uderza, režiral Laurent Tirard, ki je zanj (skupaj s Grégoirom Vigneronom) napisal tudi scenarij. Ta izziv dolguje Annie Goscinny, hčerki Renéja Goscinnyja, ki je umrl leta 1977. Ker je bila očarana nad njegovim filmom Mali Nikec (Le petit Nicolas, ki smo ga videli tudi pri nas) in v Tirardu videla »britanski smisel za humor na tretjo potenco«, je za ilustratorja stripov Uderza in skupino Hachette, lastnico avtorskih pravic za Asterixa, organizirala projekcijo filma in jih prepričala, da bo Tirard pravi za režijo novega Asterixa. Ob tem je bil Tirard vzhičen in prestrašen obenem, a se je zavedal, da take priložnosti ne dobiš dvakrat v življenju.

Zakaj se je odločil prav za ta strip? Ker si je želel odisejade, potovanja, in ker ga fascinirajo Angleži in njihova kultura. Jane Austen, njegova najljubša pisateljica, odlično opisuje njihovo kodificirano družbo in pravila, ki jih »kontinentalci« včasih ne razumemo najbolje. Angleži težko izražajo svoja čustva, a ko odvržejo svoj oklep, so obenem nori, elegantni, nadčasovni.

Kako sta se z Vigneronom lotila pisanja scenarija? Želela sta seveda ohraniti v ospredju dvojec Asterix-Obelix, a mu dodati nekaj globine, kar pa po njunem mnenju ni možno brez ženskega elementa. Ko ju Fičfirix izzove z vprašanjem, ali zanju možatost poosebljata tipa, ki živita s kužkom, se v Obelixu nekaj premakne. Zato sta scenarista uvedla tri ženske like, ki jih v stripovski predlogi ni bilo: kraljico, Ofelijo in miss Macintosh.

Kako je izbral igralce? Da bo Obelix Gérard Depardieu, je bilo samo po sebi umevno. Ker gre v filmu tudi za trk kultur, je moral biti Asterix zelo francoski oziroma tak, kot si večina tujcev predstavlja Francoze: kot zgovorne, malce arogantne šarmerje. Med pisanjem scenarija mu je prišel na misel Edouard Baer, ki je zanj zelo francoski, celo zelo pariški. Za Fabricea Luchinija je že vnaprej vedel, da bo odličen Cezar. Vse britanske like tolmačijo francoski igralci. Catherine Deneuve je zelo prepričljiva kot angleška kraljica, Guillaume Gallienne, specialist za naglase, se je hitro vživel v kožo Zalitoraxa. Valérie Lemercier je dolgo pilila svoj naglas in intonacijo in je silno zabavna v vlogi zapete miss Macintosh.

Film je posvečen direktorju fotografije in stereografu Alainu Derobu, ki je umrl tik po snemanju filma. Kot strokovnjak za 3D tehniko je Derobe razvil naravno globino, novo metodo za stereoskopsko snemanje in ustvaril opremo, ki omogoča istočasno snemanje z dvema kamerama.

Asterix in Obelix v Britaniji je torej zmes humorja, akcije in romantike. Pri Grominblixu! Še en odmerek Asterixovega čarobnega napoja.

Komentarji

26.10. 2012 ob 14:23

vredu, zabaven film

— tipitaka
4.11. 2012 ob 10:54

FILM HOTEL TRANSILVANIJA JE FUL DOBR.

— manca

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.