Kolosej
Film distribucije Continental Film

Arthur Božiček

animirana družinska pustolovščina
Sinhronizirano
Na sporedu od: 8.12.2011, Kolosej Ljubljana
1h 37min / 97min
Leto: 2011
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Peter Baynham in Sarah Smith
Režija: Sarah Smith
Zaradi velikega števila otrok Božiček za raznašanje daril že dolgo več ne uporablja letečih jelenov in sani, temveč mu pri delu pomaga najstarejši sin Steve z vojsko škratov. Nekega božičnega večera pozabijo dostaviti eno darilo, vendar drobna napaka ne zmoti nikogar, razen Božičkovega mlajšega sina Arthurja. V prepričanju, da noben otrok ne sme ostati brez daril, se skupaj z dedkom Božičkom in letečimi sanmi odpravita na nepozabno božično pustolovščino.

Računalniško animirana družinska komedija Arthur Božiček končno razkriva neverjeten odgovor na vprašanje, ki si ga zastavlja vsak otrok: “Le kako Božičku v eni noči uspe dostaviti vsa darila?«

Odgovor se skriva v Božičkovi vznemirljivi, z vrhunsko tehnologijo vodeni operaciji, skriti pod Severnim polom. Ampak v središču filma je zgodba s sestavinami božičnih klasik – družina v stanju komičnega nereda in nepričakovani junak: Božičkov najmlajši sin Arthur. Ko v tej neverjetni operaciji pozabijo na enega izmed stotine milijonov otrok, se Arthur, najmanj sposobni izmed Božičkov, poda na zabavno, napeto odpadniško misijo, v kateri tekmuje s časom in muhastim Dedkom in z zavijanjem daril obsedeno škratovko Bojano Švigelj, da bi dostavil še zadnje darilo, preden vzide božično jutro.

Kako Božičku uspe?

Predstavljajte si mesto pod zvezdnatim nebom. Na božični večer otroci skrbno pokriti že ležijo v posteljah in sanjajo o Božičku na saneh, ki jih vleče osem prelepih jelenčkov.

Nenadoma nad mesto pade senca. Milijon svetlečih luknjic. Spuščati se začne milijon obrisov. Invazija se je začela in nikjer ni slišati božičnih kraguljčkov.

…a brez panike. Tako Božiček vsak božič opravi svoje delo z velikanskimi, kilometer dolgimi najsodobnejšimi sanmi z vgrajeno tehnologijo za izginjanje, in z milijon škrati, ki delajo v trojkah in imajo na voljo 18.14 sekunde, da vstopijo v vsako hišo, dostavijo darila in se odpravijo v naslednjo.

Božiček prihaja v mesto, ampak tokrat ne skozi dimnik. “Na voljo imajo najnovejšo tehnologijo in denar ne predstavlja nobene ovire,” pravi Sarah Smith, ki je bila ena od dveh režiserjev filma in ena od scenaristk. “Film razkriva, kakšna je videti oprema in kako vse skupaj opravijo.”

Arthur Božiček je prvi skupni projekt Sony Pictures Animation in Aardmana, podjetja za animacijo, ki je prineslo preobrat na tem področju z večkrat nagrajenimi in uspešnimi animirani filmi, kot sta Kokoške na begu ter Wallace in Gromit: Prekletstvo Strahouhca. So dobitniki več kot 400 mednarodnih priznanj, vključno s štirimi oskarji (trije za najboljši animirani kratki film in eden za najboljši animirani celovečerni film, za Strahouhca). Aardman predstavlja svoj drugi računalniško animirani projekt Arthur Božiček in se spopada z ambiciozno temo: dostaviti dve milijardi daril v eni noči.

Organizaciji predseduje on osebno, Božiček, ki pa je dandanes bolj okrasna figura, ki jo morda čaka upokojitev. Arthur Božiček mora razkriti še eno neverjetno skrivnost: Božičkovi so dinastija, dolga linija Božičkov, ki sega tisočletja v preteklost. Dnevne opravke nadzoruje Božičkov prvorojenec Steve – alfa samec, naslednji v vrsti, ki bo nosil rdečo obleko. Božičkov lastni oče, Dedek, je včasih nosil to obleko, in vsem bo potožil, da jo je nosil najuspešnejše – vendar so ga že dolgo tega poslali v pokoj skupaj z njegovimi lepimi sanmi z imenom Evica. Gospa Božiček, izjemno sposobna prva dama Severnega pola, skrbi, da v domačem ognjišču vedno prijetno prasketa – vmes pa odpira škratje bolnišnice, se pogaja z Grenlandijo, nabira diplome po elektronski pošti in pripravlja božično omako.

Potem pa je tu je Arthur, Božičkov najmlajši sin: “Arthur verjame v Božička, a ne samo zato, ker se je rodil v družinski posel,” pravi James McAvoy, ki Arthurju posoja glas. “Vanj verjame z dušo in telesom – nihče na svetu nima tako rad božiča kot Arthur.”

Vendar naklonjenost prazniku ne šteje prav veliko. Kot ne najbolj praktični Božiček v zgodovini je imel Arthur težave v skoraj vsaki službi, ki mu jo je oče zaupal – in celo pri vsakdanjih opravilih, od zavijanja do vzdrževanja. A ko se zgoda začenja, je končno na položaju, ki ga ima rad, v Oddelku za pisma Božičku. Tam uživa v upih neštetih otrok, ki ne samo, da prosijo za darila, ampak pošiljajo darila in risbice in zastavljajo vprašanja o tem, kako je vse skupaj opravljeno.

Od Arthurja nihče ne pričakuje, da bo junak – dokler ne odkrije, da en otrok ni dobil darila in vzame vajeti v svoje roke, da mu ga bo dostavil na staromodni način.

Arthur dobi nepričakovanega zaveznika v Dedku, ki si iz svojih razlogov želi na misijo. “Dedek je siten in je nadloga, a z Arthurjem ju druži globoka, nezapletena predanost in navdušenje nad samo zamislijo o božiču,” pravi Bill Nighy, ki je liku posodil glas. ”Samo on lahko resnično pomaga Arthurju.”

Dedek si ne želi rešiti božiča samo zato, ker je tako prav – to je tudi priložnost, da muhasti stari čudak družini dokaže, da je stari način opravljanja dela še vedno najboljši, saj uporabi svoje stare sani. A celo Dedek dobi priložnost, da se izkaže: “Všeč mi je, da je na začetku drugačen kot na koncu. Njegovi nagibi na začetku filma so neprivlačni, vendar ga dogodki rehabilitirajo,” doda Nighy.

Hugh Laurie se ekipi pridružuje kot Steve. “Hugh kot Steve blesti,” pravi Smithova. “Lik je izjemno hladen in čisto malo zaljubljen sam vase – tiste vrste lik, ki mu nič ni povsem jasno. Ampak Hughu je jasno čisto vse. Resnično je odigral čudovito in zabavno.” “Steve ni vodja operacij. Kot član Božičkove družine je podrejen Božičku,” pravi Laurie. “Ampak to je grozna šala, neoprostljiva in če boste to uporabili, vas bom tožil.”

Scenarij sta napisala Peter Baynham & Sarah Smith. “Pete je eden mojih najstarejših prijateljev in sodelavcev,” pravi Smithova. Kmalu po tem, ko je Smihova začela delati pri Aardmanu na novi seriji filmov, “me je poklical in rekel: Mislim, da imam eno najboljših idej, ki so me kadarkoli prešinile – in predstavil mi je zamisel za Arthurja Božička. Takoj mi je bila všeč. To je velika, čustvena, zabavna zgodba – moja najljubša vrsta.”

“Začel sem se spraševati, kako Božičku vse skupaj uspeva?” pravi Baynham, ki je bil med drugim koscenarist Borata. “S čim se vozi? Verjetno z nečim večjim, kot so sani, ki jih vleče osem jelenčkov. Kako da ga z vsemi našimi radarji in sateliti ne vidimo? To se mi zdi za film zelo vznemirljiv svet. Od nekdaj me je privlačila komedija, potem pa se je porodilo vprašanje, kaj če bi imel Božiček sina, ki bi bil tako nepraktičen kot jaz, ki bi bil nad božičem strašansko očaran, za katerega pa si dejansko želiš, da ne bi pritisnil niti en sam gumb, še posebej ne v tako tehnološko zahtevni operaciji.”

“Pri Aardmanu nam je bila ta velika in hkrati preprosta ideja všeč, še posebej pa so nam bili všeč humor in liki,” pravi producentka Carla Shelley. “Vse skupaj je bilo zelo “aardmansko” – liki imajo kar nekaj napak, niti slučajno niso popolni.”

O igralcih

James McAvoy (Arthur) je posnel filme Zadnji škotski kralj, Pokora, Možje X: prvi razred, The Conspirator, Gnomeo and Juliet, Becoming Jane, Penelope, Iskan, Starter, Zgodbe iz Narnije: lev, čarovnica in omara, Inside I’m Dancing, Shameless, Bright Young Things, State of Play, Band of Brothers, White Teeth.

Hugh Laurie (Steve) je trenutno najbolj znan po seriji Zdravnikova vest (House). Septembra leta 2011 je izdal neworleanski blues album. Laurie že skoraj vse življenje igra klavir in je samouk. Skozi vso kariero je pel, igral na klavir in skladal. Njegov naslednji film bo The Oranges, posnel pa je še filme Hop, Pošasti proti nezemljanom, Kralji ulice, Fenixov let, Petrovi prijatelji, Razsodnost in rahločutnost, Mož z železno masko, Sestrična Bette, 101 dalmatinec, Mišek Stuart Little 1 in 2.

Nastopil je tudi v številnih serijah, med drugim A Bit of Fry and Laurie, Črni gad, Saturday Live, Jeeves and Wooster, Masterpiece Theatre, Life with Judy Garland: Me and My Shadows, Tracy Takes On in Prijatelji.

Bill Nighy (Dedek) je dobil nagrado BAFTA za nastopa v filmih Pravzaprav ljubezen in State of Play. Dobil je zlati globus za vlogo v televizijskem filmu Gideon’s Daughter in bil nominiran za The Girl in the Café. Nastopil je tudi v zadnjih dveh delih Harryja Potterja (Svetinje smrti). Posnel je še filme Operacija: Valkira, Podzemlje, Podzemlje: evolucija, Podzemlje: vzpon likanov, Pirati s karibov: mrtvečeva skrinja in Na robu sveta, Zvesti vrtnar, Glorious 39, Chalet Girl, G-Force, Pirate Radio, Shaun of the Dead, Enduring Love, Easy Virtue, Hot Fuzz, Still Crazy.

O režiserki

Sarah Smith (režiserka, koscenaristka): Arthur Božiček je njen režijski prvenec. Marca leta 2006 se je pridružila Aardmanu kot vodja Oddelka za filme. Že naslednje leto so jo povišali v kreativno direktorico.

Začela je v britanskem gledališče in presedlala na radio. V obeh medijih je pisala komična besedila. Na BBC Radio je bila producentka in režiserka klasičnih in izvirnih komičnih oddaj. Potem je presedlala na televizijo BBC. Tam je delala deset let: razvijala je projekte, pisala scenarije, režirala in producirala več izvirnih projektov, med drugim Fist of Fun, In the Red, The League of Gentlemen. Za svoje delo je dobila več nagrad, med drugim BAFTA. Tudi po odhodu z BBC-ja je še naprej režirala, pisala scenarije in producirala projekte, kot so Nighty Night, Armando Iannucci Shows, Dead Man Weds, Thin Ice, Jadran Krt pije kapučino, Brass Eye.

Nekaj let je preživela tudi v New Yorku in delala pri serijah Michaela Moora. Z animacijo se je prvič srečala, ko je napisala scenarij za epizode serije Bob and Margaret (s Petrom Baynhamom) in leta 2005 spet sodelovala z Baynhamom pri I Am Not an Animal.

Slovenska sinhronizacija

Režija: Jernej Kuntner

Prevod: Danica Križman

Sinhronizacija: Studio Ritem

Lik Slovenski glas
Arthur Božiček Matevž Miller
Dedek Božiček Niko Goršič
Štefan Božiček Jernej Kuntner
Bojana Švigelj Mojca Funkl
Božiček - Matevž Tone Kuntner
Pomočnik Peter Tilen Artač
Gospa Božiček - Marjeta Ljerka Belak

Komentarji

14.10. 2011 ob 14:32

iiiiiiiiiii prva komentiram jiha

— Wijwka
11.11. 2011 ob 20:01

Zakon je k bo film drgač zuni že 23. novembra v Ameriki in not u filmu je premiera videospota Santa Clause is coming to town od Justina Bieberja.. :)

— Belebiebers.luv.you
14.11. 2011 ob 19:22

Ahhhh komi čakam pa še Bieber bo notr <3<3

— Mrs.Belieber
24.11. 2011 ob 15:35

Zakaj pa ga ne bo v Mariboru in drugje? Al sem kaj spregledala?

— Andreja
10.12. 2011 ob 17:53

film je carski najboljši do zdej

— Scooby Doo
11.12. 2011 ob 13:53

kako morte predvajat samo sinhronizirano verzijo? tudi otrokom nebi škodilo malo tujega jezika

— peter
11.12. 2011 ob 17:46 zvezdica

Toplo priporočam.
Sam sem si ogledal sinhronizirano verzijo in se raznežil in nasmejal.
Bravo.

— Matevž
22.12. 2011 ob 14:20

film je bil super!!!!!!

— nika
25.12. 2011 ob 7:35

Meni osebno, je bilo enkratno. Če bi lahko bi ta film gledala vsak dan. Res vredno ogleda. Več kot odlično. Super

— tina
26.12. 2011 ob 15:30

najbolši XD

— js
29.1. 2012 ob 6:31

kdaj pa se predvaja video od Justina? bol na zaćetku al na koncu al v sredini?

— Anceeej

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.