Kolosej
Film distribucije Fivia

Arbitraža

triler
Podnapisi
Na sporedu od: 30.5.2013, Kolosej Ljubljana
1h 47min / 107min
Leto: 2012
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Nicholas Jarecki
Življenje 60-letnega poslovneža Roberta se zdi popolno: s prodajo družinskega finančnega podjetja bo zaslužil ogromno bogastvo, srečno družinsko življenje pa si dodatno popestri z obiski privlačne ljubice. Toda ko povzroči prometno nesrečo, v kateri njegova ljubimka umre, se mu življenje čez noč postavi na glavo. Po pobegu s kraja nesreče skuša zakriti svoje sledi, toda detektiv Bryer je odločen, da prevzetnemu bogatašu dokaže krivdo. Preiskovanje Robertovega zasebnega življenja na plan naplavi tudi nečednosti, povezanimi z njegovimi posli in zdi se, da je njegov dokončni padec neizogiben.

Moč je najboljši alibi

Richard Gere poziva gledalce, naj si ogledajo film Arbitraža, saj gre za kompleksen triler, ki sporoča pomembno noto – tudi o finančni krizi. Nicholas Jarecki je režiser trilerja Arbitraža, v katerem blestijo zvezde Richard Gere, Tim Roth, Susan Sarandon, William Friedkin, Laetitia Casta,...

Zgodba filma govori o ljubezni in zvestobi ter se vrti okoli tajkuna, vrednega več milijard. Robert Miller, ki ga je upodobil Richard Gere, želi prodati svoje podjetje še preden bodo našli njegovo veliko prevaro.

Nicholas je v enem od intervjujev za revijo Woman's Day povedal, da je vloga pohlepnega poslovneža Edwarda Lewisa v filmu Čedno dekle (leta 1991) pripomogla k nastanku finančne krize, saj je utelešal pohlep Wall Streeta. Film naj bi pomagal k uveljavitvi podobe borznega posrednika kot novodobnega idola. Na tiskovni konferenci filma Arbitraža je še povedal, da se filma Čedno dekle skoraj sramuje: »Ljudje me ves čas sprašujejo o tem filmu, jaz pa sem nanj čisto pozabil. To je bila neumna romantična komedija.«

Ekipa

Nicholas Jarecki (scenarist in režiser) je najbolj znan po dokumentarnem filmu The Outsider (leta 2005), napisal pa je zgodbo za kriminalko The Informers (leta 2008 so zaigrali Kim Basinger, Winona Ryder, Brad Renfro, Billy Bob Thornton in Rhys Ifans) in režiral komedijo (kratki film) The Weight. Obiskoval je »filmsko« univerzo v New Yorku in diplomiral pri starosti 19 let.

Richard Gere (Robert Miller) je nastopil v filmih Mothmanova prerokba, Častnik in gentleman, Božanski dnevi, Ameriški žigolo, Jenkiji, Čedno dekle, Prvinski strah, Dr.T. and the Women, Pobegla nevesta, Bloodbrother, Do zadnjega diha, Brez milosti, Notranje zadeve, Rapsodija v avgustu, Final Analysis, Gospod Jones, Sommersby,…Njegova prva knjiga Pilgrim, ki jo je izdal leta 1997, je zbirka podob, ki predstavljajo njegovo 25-letno potovanje v budizem. Uvod je napisal njegova svetost Dalajlama. Gre pa za Gerovo osebno vizijo tega starodavnega in duhovnega sveta. Je glasen zagovornik človekovih pravic in je storil veliko, da je tragedija tibetanskega ljudstva pod kitajsko okupacijo postala deležna večje pozornosti. Je ustanovitelj Gere Foundation, ki sodeluje pri številnih zdravstvenih in izobraževalnih projektih ter projektih, povezanih z bojem za človekove pravice, še posebej pa se ukvarja s Tibetom in njegovo ogroženo kulturo.

Susan Sarandon (Ellen Miller) je debitirala je v filmu Joe. Gre za izjemno igralko, ki v vsako svojo vlogo vnese svojstven seksapil in inteligenco, pa naj gre za neustrašen nastop v filmu Bull Durham, njene za oskarja nominirane vloge v filmih Thelma in Louise, Lorenzovo olje, Klient in Atlantic City ali pa vlogo sestre Helen v filmu Zadnji sprehod, za katero je dobila oskarja in nagrado SAG. Videli smo jo v filmih Alfie (Jud Law), Zaplešiva (Richard Gere in Jennifer Lopez) in Noel (Robin Williams in Penelope Cruz). Poleg številnih vlog, ki jih je odigrala na velikih platnih, je tudi posodila svoj glas v animiranih celovečercih Rugratsi v Parizu, Jakec in breskev velikanka ter Mačke in psi. V dokumentarcu Laleh Khadivi 900 Women, ki govori o ženskah v zaporu, pa je bila naratorka.

Tim Roth (Michael Bryer) je nominiranec za oskarja in zlati globus; filmsko kariero je začel z vlogami nasilnežev in morilcev, pozneje pa dokazal, da so mu na kožo pisane prav vse vloge. Videli smo ga na ljubljanskem filmskem festivalu, v Čudoviti deželi, v vlogi krutega kapitana ladje, ki prevaža begunce, in Mušketirju. Zaslovel je s Tarčo Stephena Frearsa, Woody Allen ga je angažiral v Vsi pravijo ljubim te, Quentin Tarantino pa mu je dal najvidnejše vloge v Štirih sobah, Mestnih psih in Šundu. Med drugim je igral v Džankijih, Mali Odessi, Bobu Royu, Barabi, Hoji po robu, Prevarantu, Rosencrantz in Guildenstern sta mrtva, Vincent in Theo. Sodeloval je tudi v Burtonovi predelavi kultne klasike Planet opic, Nepremagljivih Wernerja Herzoga, Silver City Johna Saylesa in novem filmu Wima Wendersa Don't Come Knocking, ki so ga premierno prikazali v tekmovalnem sporedu cannskega festivala.

Komentarji

15.5. 2013 ob 17:29

Owujeaaa! LOL

— Fire
8.6. 2013 ob 14:54

ahhahahahaha ful smšn film priporočam

— jst
16.6. 2013 ob 0:25

film je iz leta 2012, zakaj ni novih filomov

— star
29.6. 2013 ob 10:45

film brez veze konec filma cist zanic groza od filma

— jaz tud
12.7. 2013 ob 17:27

Razočaranje na celi črti - sorry ...Pojdite raje gledat kaj drugega ...

— Iva 55

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.