Kolosej
Film distribucije Cinemania group

Rože in vino

Apres vous
drama
Mi trije nismo najboljši par!
Na sporedu od: 6.5.2004, Kolosej Ljubljana
1h 50min / 110min
Leto: 2003
Država: Francija
Scenarij: Daničle Dubroux, Benoît Graffin, David Léotard, Pierre Salvadori
Producent: Philippe Martin
Romantična komedija Pierra Salvadorija Rože in vino je zgodba o šefu natakarjev Antoineju, ki neznancu reši življenje, ko se ta želi obesiti. Vse skupaj postane skoraj absurdno, ko nesojenemu samomorilcu Antoine začne urejati družabno, ekonomsko in ljubezensko življenje. A na koncu se seveda ustavi pri ... eni sami ženski.

Rože in vino (Aprčs vous) je razgibana romantična komedija, ki dokazuje, da dobrota ni nujno sirota: na koncu junak, ki ga je eno samo srce, le dobi dekle svojih sanj.

Louis ljubi Blanche, ki ga ne ljubi več, Antoine ne ljubi več Christine, ki ga še ljubi. Obupani Louis že visi na vrvi, ko ga reši Antoine, glavni natakar v imenitni pariški restavraciji. Še več: Louisa vzame pod streho, mu z zvijačo priskrbi službo sommeliera v svojem lokalu, čeprav je nesojeni samomorilec vse prej kot poznavalec vin. Antoine ga tolaži, da se le redki spoznajo na vino. Gostom naj mirne duše priporoči dobrega, a ne preveč dragega burgundca. Naj se še tako trudi, je vse zaman. Louisovo srce še vedno koprni po cvetličarki Blanche. Ne da bi povedal novemu prijatelju, jo Antoine poišče, toda stvari ne tečejo po načrtu. Blanche, ki ne trpi samote, že ima novega zaročenca. Antoine naredi vse, da bi miniral njene poročne načrte, kar sproži niz komičnih zapletov. Dolgo se slepi, da se žrtvuje za ubogega Louisa, dokler se z grozo ne zave, da je tudi on zaljubljen vanjo. Kaj zdaj? Kako osvojiti ljubljeno žensko, ne da bi izdal prijatelja? Na koncu se le izkaže, da je nemogoče mogoče.

Creativa cinemania group in Wildbunch predstavljata film režiserja Pierra Salvadorija, ki ga je originalna ideja Daničle Dubroux navdihnila, da je v sodelovanju z Benoitom Graffinom zanj napisal tudi scenarij.

Igralska zasedba

Daniel Auteuil (Antoine) je eden najbolj priznanih francoskih igralcev. V svoji tridesetletni karieri je igral pod taktirko slavnih francoskih režiserjev. Dvakrat je prejel cezarja, najvišjo francosko filmsko nagrado: leta 1986 za vlogo v filmu Claudea Berrija Jean de Florette in leta 2000 za vlogo v filmu Patricea Leconta Dekle na mostu (la Fille sur le pont). Z nastopom v filmu Osmi dan (le Huitičme jour) si je leta 1995 prislužil zlato cansko palmo za najboljšo moško vlogo. Poleg Rož in vina so njegovi najnovejši filmi (letnik 2003): Un crime étrange Roberta Anda, Tranquille Boba Swaina in Rencontre avec le dragon režiserke Hélčne Angel. Zanj José Garcia, njegov partner v filmu Rože in vino, pravi: "Ko bom velik, bi bil rad Daniel Auteuil".

Tudi José Garcia (Louis) je zelo oblegan igralec. Kaj ga je prepričalo, da je sprejel vlogo v filmu Rože in vino? Predvsem osebnost Pierra Salvadorija, režiserja, ki ima rad igralce - za razliko od nekaterih avtorskih režiserjev, ki bi vloge v svojih filmih najraje odigrali kar sami. Garcia pravi, da kot igralec mora biti ljubljen, da je "kot pes ob ognju, ki ga moraš čohati po trebuhu, sicer je ves žalosten". Navdušil se je tudi nad scenarijem, ki je obetal duhovito, a vendarle ne ceneno komedijo.

José Garcia šteje leto 1988 za začetek svoje filmske kariere. Takrat je zaigral v filmu Coline Sereau Romuald et Juliette. Za vlogo v filmu Patricka Timsita Quelqu'un de bien je prejel nagrado Jean Gabin. Pri nas smo ga nedavno videli v filmu Alaina Berbériana Jajca na verigi (le Boulet). Rože in vino ni edini film iz njegove lanskoletne bere - igral je tudi v filmih People Fabiena Ontenienteja in El Septimo Dia Carlosa Saure.

Sandrine Kiberlain (Blanche) je filmsko kariero začela pred dobrimi desetimi leti, ko je zablestela v celovečercu Erica Rochanta les Patriotes, za katerega je prejela nagrado Romy Schneider. Leta 1995 je bila za vlogo v filmu Laetitie Masson En avoir (ou pas) nagrajena s cezarjem za najbolj obetavno igralko. Zaigrala je še v dveh filmih te režiserke: A vendre (1997) in Love Me (1999). Leto 2003 ji je poleg Rož in vina prineslo tudi glavno vlogo v filmu Pierra Joliveta Filles uniques. V filmu Rože in vino jo je doletela laskava toda nehvaležna vloga plenilke moških src. Kot pravi tudi sama, ni tip zvezdniške lepotice in ni nobena Claudia Schiffer, torej mora izžarevati neko posebno privlačnost. Preleviti se zna iz eterične deklice v strastno žensko. Njen soigralec José Garcia je ne more prehvaliti: "Sandrine je poosebljena eleganca, igralka izjemne senzibilnosti. Pierre jo je snemal, kot bi bila obdana s sijem. Sandrine me spominja na Botticellijevo sliko".

Filmska ekipa

Režiser Pierre Salvadori je svoj prvenec Cible émouvante, v katerem nastopajo Jean Rochefort, Marie Trintignant, Guillaume Depardieu in Patachou, posnel leta 1993. Sledili so: les Apprentis (1995), Comme elle respire (1997), v katerem spet igrata Guillaume Depardieu in Marie Trintignant, telefilm le Detour, celovečerec les Marchands de Sable. Njegovo najnovejše delo je komedija Rože in vino.

Komentarji

5.7. 2007 ob 22:43

ta film je tok bedn da sm misla da bom znorela zravn. res ne si ga sposojat k je sam izguba cajta pa denarja. pa tista baba za kero se tok mečeta je took grda da res ne vem če je to sploh normala. no sej provzaprov so vsi igralci bedni in grdi konc je pa tok kr neki da bol kr neki nebi mogu bit skratka beda na 3 pa še v francoščini je kar mi gre še bolj na živce. sej če tko pomislm bi bla zgodba še kr sam bi jo mogl temelito popraviti pa igralci bi se lohk naučili igrat k so zgledal skor tok naučeno k naši igralci

— romina

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.