Kolosej
Film distribucije Fivia

Anthony Zimmer

triler
Naključno izbrati moškega,
ga zapeljati in zvabiti v past.
Na sporedu od: 4.8.2005, Kolosej Ljubljana
1h 30min / 90min
Leto: 2005
Država: Francija
Scenarij: Jerome Salle
Režija: Jerome Salle
Preprosti prevajalec Francois se ne more načuditi svoji sreči, ko ga na vlaku ogovori in zapelje privlačna Chiara (Sophie Marceau). Toda že naslednji dan postane glavna tarča morilcev in policije, ki so ga zaradi druženja s Chiaro zamenjali za mednarodnega kriminalca Anthonyja Zimmerja, katerega videza ne pozna nihče.

Kratka vsebina

Ta francoski triler se začne na superhitrem vlaku Pariz-Nica. Predstavljajte si, da ste čisto povprečen moški (Yvan Attal), ki ga je žena pravkar zapustila, dala na čevelj, kot pravi on, in si greste na jug zdravit srčne rane (bolj v zaledje, ker si Azurne obale v sezoni ne morete privoščiti) in se nasproti vas, čeprav je prostora več kot dovolj, usede sanjska ženska Chiara Manzoni (Sophie Marceau), taka, kot bi ušla iz Hitchockovega filma (no, razen temnih las): seksi, elegantna, rahlo ironična in zelo zapeljiva. Gledalcu se to takoj zdi sumljivo. In tudi je. Chiara, ki je bila zmenjena z Anthonyjem Zimmerjem, genijem mednarodnega bančnega kriminala in mojstrom za pranje denarja, ga čaka zaman. Namesto njega pride pismo, naj si na slepo izbere moškega, ki po postavi in letih spominja nanj, naj ubogega naivneža zapelje in zvabi v smrtonosno past. Po obsežnih plastičnih operacijah si je Zimmer povsem spremenil videz in glas; na tiralicah za njim je zdaj le črna silhueta namesto njegove fotografije. Sanjska ženska pelje Françoisa, tako je našemu potniku ime, v sanjski hotel Carlton, kjer se vrstijo dogodki, ki so vse prej kot sanjski. Za petami mu je Nasajev (Daniel Olbrychski), bivši KGB-jevec, zdaj morilec v službi ruske mafije, ki je dobil nalogo, da Zimmerja likvidira. Za ovratnik mu diha tudi neizprosni Akerman (Sami Frey), ki vodi policijsko akcijo oziroma lov na Zimmerja. Potem ko komaj uide poskusu umora, se François zateče na policijo, kjer ga sprva imajo za paranoika. Ko inšpektorja Drissa, ki raziskuje njegov primer, najdejo umorjenega, vzame stvari v svoje roke. Iz knjižnega molja (po poklicu je namreč prevajalec) se prelevi v človeka, ki se bori za svoje življenje. In za svojo žensko. Chiaro, seveda. Toda kdo je Chiara? In koga ljubi? Njega ali Zimmerja? Ali pa morda mračno avtoritarnega, a privlačnega starega lisjaka Akermana? In za koga sploh dela? Zimmerjeva spektakularna vila (še ena lokacija, ki spominja na Hitchcocka), kjer se zberejo vsi glavni akterji, je prizorišče razburljivega in romantičnega razpleta.

O režiserju

Jérôme Salle, ki je napisal tudi scenarij za film, se je tokrat podpisal pod svoj prvi celovečerec. Bil je fotograf in scenograf, kar mu je dalo dragocene izkušnje in izostrilo njegov vizualni čut. Pisal je tudi scenarije, za katere skromno pravi, da niso bili "najboljši na svetu". Ko je leta 2000 posnel kratkometražni film Le Jour de grâce, je vedel, kaj bo, ko bo velik: režiser. Eric Jehelmann, iz producentske hiše Fidelité, ki je videl film, ga je spodbudil, naj uporabi ta scenarij kot osnovo za svoj prvi celovečerec.

Kateri režiserji so najbolj vplivali nanj? Že uvodni prizor Anthonyja Zimmerja je poklon Françoisu Truffautu. Med mojstri, ki jih najbolj občuduje, so tudi Alfred Hitchcock, Jean-Pierre Melville in Steven Soderbergh.

Ali je imel pred očmi kakšno podobo usodne ženske, medtem ko je ustvarjal lik usodne Chiare? Mnoge, seveda, a v zadnjih letih se mu je najbolj vtisnila v spomin Faye Dunaway v trilerju Afera Thomasa Crowna (The Thomas Crown Affair), ko pride na letališče v klobuku in sončnih očalih, lepa in odločna.

Režiranje filma primerja z vožnjo avtomobila na poledeneli cesti. Čeprav se ti zdi, da je vse v redu, lahko ob najmanjši napačni potezi izgubiš nadzor. Šele ko si na cilju, ko potegneš ročno zavoro, si lahko oddahneš.

O igralcih

Gledalci in kritiki se strinjajo, da film zaživi predvsem po zaslugi filmskega para Sophie Marceau in Yvan Attal.

Sophie Marceau (letnik 1966) je odraščala daleč od filmskega blišča kot hčerka voznika tovornjaka. Ker je bila vedno bolj fantovska, je očeta prav pretreslo, ko jo je prvič videl v krilu med snemanjem Anthonyja Zimmerja. Pri trinajstih je Sophie izvedela, da iščejo nove obraze za film La Boom, ki je postal velika uspešnica. Sledilo je nadaljevanje La Boom 2, za katero je leta 1982 dobila cezarja za najbolj obetavno igralko. Že leta je med najbolj iskanimi francoskimi igralkami. Mel Gibson ji je ponudil vlogo princese Izabele v uspešnici Pogumno srce (Braveheart). Nastopila je tudi poleg Piercea Brosnana v bondiadi Vse in še svet (The World Is Not Enough).

Med njenimi občudovalci je bojda tudi slavni Leonardo DiCaprio. Kaže pa, da ni pretirano impresionirana nad tem, ker je baje izjavila: "Koliko let ima? 13 ali 11? Mogoče bi lahko igrala njegovo varuško".

Yvana Attala (rojen l. 1965) smo pri nas nedavno videli v filmu Sydneyja Pollacka Prevajalka (The Interpreter), v katerem je igral Philippa. S filmom ga je okužil F. F. Coppola s svojim Botrom. Igralsko kariero je sicel začel na odrskih deskah, kjer je blestel v igri Neila Simona Biloxi Blues. K filmu ga je pripeljal režiser Eric Rochant. Že s svojo prvo filmsko vlogo (igral je brezdomca v Rochantovem filmu Un monde sans pitié/Svet brez usmiljenja) si je prislužil cezarja za najbolj obetavnega igralca. Zasebno živi z igralko Charlotte Gainsbourg, hčerko angleške igralke Jane Birkin in francoskega šansonjerja Sergea Gainsbourga. Charlotte je Yvanova muza, ki je bila leta 2001 navdih za njegov celovečerni režiserski prvenec, duhovito komedijo Ma femme est une actrice (Moja žena je igralka). Leta 2004 se je lotil še bolj zahtevnega projekta Ils se marièrent et eurent beaucoup d'enfants (Poročila sta se in imela veliko otrok), v katerem nastopa v trojni vlogi: kot režiser, scenarist in igralec. Zdaj deluje na dveh tirih in je enako uspešen in aktiven kot igralec in kot režiser. Zdaj, ko je tudi režiser, pravi, da ga mora zanimati film kot celota, ne le vloga, ki naj bi jo igral. Ravno to ga je pritegnilo k filmu Anthony Zimmer. Med snemanjem se je počutil kot na dopustu, saj se je lahko brezkrbno prepustil vodenju režiserja Jérôma Salla.

V vlogi nepopustljivega Akermana veteran francoskega filma Sami Frey tudi veliko prispeva k filmu. Režiser priznava, da ga je bilo kar malo strah, ko je uglednega igralca, ki ga je že leta občudoval, poiskal v gledališču, v katerem je nastopal, da bi mu ponudil vlogo. Salle sicer pravi, da je bil to dober znak, ker Akerman mora vzbujati strah. Kaj pa je pritegnilo Freya? Režiserjeva osebnost, prepričljiv scenarij in dejstvo, da take vloge še ni igral: predstavnika zakona, specialista za organiziran kriminal in beg kapitala, ki že leta zagrizeno lovi Zimmerja; da ga končno ulovi, je zanj že stvar osebne časti.

Komentarji

7.8. 2005 ob 13:42

upam da bo dobr film! ps. nič komentarjev še ni?

— tinca
8.8. 2005 ob 1:51

Dober film, edina napaka je, da napetost narašča, in ko pričakuješ nekaj res še bolj napetega, se vse preprosto konča. Drugače pa v redu film.

— ROK
8.8. 2005 ob 8:40 zvezdica

Film ki je vreden ogleda, saj močno prekaša pompozno napihnjene klišejevske ameriške filme. Zgodba je zanimiva in prijetno napeta do konca. Igralci so odlično odigrali svojo vlogo. Skratka film, ki vam bo pustil na koncu prijeten vtis in se ga izplača ogledati.

— Odlično
8.8. 2005 ob 9:18 zvezdica

Sophie Marceau. Usodna ženska.Vlak.Moški, ki jo spominja na njenega kriminalca. Kriminalca, ki ga ljubi. Nica. Luksuzni hotel. Ruska mafija. Film me je presenetil. Morda si na začetku mislite nič posebnega, ampak meni je bil. Cel film se vrti v iskanju Anthonny-ja Zimmer-ja. Ali lahko kriminalec, mafijaš ljubi neko žensko tako, da tvega da ga zopet otkrijejo? Poglejte film pa boste ugotovili. Morda je res kak del nerealen, morda res ne eksplodira vse mogoče, ampak film je vseeno napet. Konec nepredvidljiv. Ko se je otkrilo kdo je Anthony Zimmer sem bila presenečena. Kot ženska sem pač reagirala z navdušenjem ob koncu. Kako bi kot moški ne vem. Zato si ga pejte pogledat. 1100 sit sem dala z veseljem. To sem ugotovila šele na koncu filma. Se splača

— snegec
11.8. 2005 ob 18:41 zvezdica

Strinjal bi se, da je film za Evropske razmere kar uspel. Torej kdor bi rad malo evropske svežine se naj kar odpravi ta film gledat.Sicer pa menim, da se je zgodba prefokusirala na eno zgodbo in ni nekih vmesnih vložkov, ki bi sicer živahno dogajanje malce raznoličili!Zatorej ocena 7.5 na Evropski lestvici:)!

— Alen
15.8. 2005 ob 11:45 zvezdica

Film je odličen. Morda najprej na trenutke dolgočasen, vendar se ta občutek kmalu razblini, ko se začnejo zadeve obračati na glavo in vidiš da nič ni tako kot je izgledalo na začetku. Mojstrsko speljana zgodba, odlične ideje za preobrate in dokaj presenetljiv konec (nekoliko predvidljiv, vendar ne pretirano). Glavni igralec je odličen, prav tako tudi Sophie ki je zame ena najlepših igralk na svetu, zelo lepi so tudi posnetki pokrajine, skratka, film je en sam čisti užitek. Ne bo vam žal ogleda, toplo priporočam! Ocena 9/10

— Lenča
15.8. 2005 ob 17:38 zvezdica

film je kr uredu, sam bi bil lah vsaj pol ure daljsi... ko sem slisu da je na koncu filma kao presenecenje sem takoj pomislu na tisto kr je pol res bilo.. je pa vsen kr zanimiva zadeva.. res pa je da se konca takrat ko mislis da se bo dobr zacel

— andrej
23.8. 2005 ob 14:35

res zelo dober film!!!

— nina
31.8. 2005 ob 15:07 zvezdica

Ali mi lahko kdo pove kaj je v bistvu bilo res? Ali je Chiara vedela kdo je tisti prevajalec ali ne? Na koncu izgleda kot da je to vedela ze od vsega zacetka, ampak film pa vse prikazuje kot da ni vedela nic o njem. Al pa jaz ne znam gledat filmov...

— Markxx
1.9. 2005 ob 18:43 zvezdica

Zelo dobro. Všeč mi je bil predvsem zato, ker ni sledu o čokoladnih mrvicah, ki jih Hollywood tako rad trosi!

— Romana
4.9. 2005 ob 17:51 zvezdica

Kdor bi si rad danes zvečer ogledal kakšen dober film, vsekakor priporočam ta film! Zgodba je zelo zanimiva, igralci dobri, lokacija odlična, primeren jezik (torej plus točke gredo tudi zaradi evropskega filma, kateremu ameriški ne sežejo do ...). Naj povzamem, odličen film, ki se ga splača ogledati! LP in imejte se radi!

— maca
4.9. 2005 ob 18:00 zvezdica

Aa, sej vemo kaj si počel, da nisi spremljal filma...?!:) Ja, ona ga je našla po naključju in ni vedela, da je to prav tisti, ta A.Z., ki ga ljubi. Pravi, da mu je bil podoben oz. podobne rasti kot A.Z., zato pa se je tudi prisedla k njemu. In šele na koncu, kar tebe zanima, je verjetno ugotovila da gre za njega! Najprej verjetno zaradi dotika, ko sta se ..., potlej pa še ko je tisto knjižico vzel iz sefa - takrat je potrdil da je A.Z. ali pa nekdo drug, ki sploh ni A.Z. ampak njen ljubimec! Hm? Domišljija.

— buča
12.9. 2005 ob 21:01 zvezdica

Eleganten,intrigante n in prepričljiv dramski triler, ki nas spomni na Osumljenih pet in na številne filme Alfreda Hitchcocka. Lovijo ga Francozi, lovijo ga Rusi, lovi ga ves svet. Tip ni Osama bin Laden, tip je Anthony Zimmer, zloglasni kriminalec, ki krade in pere denar ter okoli prinaša prav vse, ki jih pozna. Tudi svojo bejbo Sophie Marceau, katera bi zanj naredila prav vse. Toda pozor, nihče ga ne pozna, nihče ga še ni srečal. Tip je kot Keyser Soze, zloglasni gangster filma Osumljenih pet, ki se je fural na finto Hudiča. Na finto, kjer ljudi prepričaš, da si, čeprav te sploh ni. Tip je Nevidni mož, ali še boljše, Mož brez obraza, še posebej zaradi plastične operacije, kjer so mu kirurgi popolnoma spremenili izgled. Morda ga sploh ni, morda se dela, da je. Morda je bil, pa ga ni več. Kaj vemo, mogoče je postal ženska ali pa policijski inšpektor, ki se dela, da potemtakem išče samega sebe. Sila intrigantna in osupljiva situacija, v katero prikoraka nič hudega sluteči Francois Taillandier (Yvan Attal), nepomembni prevajalec, ki se z vlakom odpravlja na zasluženi oddih. Tam je seveda tudi naša Sophie Marceau, fatalna in seksi neznanka, ki ga zapelje, obrne in zavrti. Brez seksa, samo s pogledi in namigovanji, da se razumemo. A ker nismo na tiru filma Before Sunrise, mačka seveda blefira in si nič hudega slutečega možaka na piko vzame zaradi kamuflaže. Zaradi zavajanja policije, ki ji sledi in čaka, da se bo dobila z Zimmerjem. Zares fin, šarmanten in le malce premalo seksi triler, ki se ga ne bi branil niti Alfred Hitchcock.

— iztok gartner
13.9. 2005 ob 9:17

Jaz pa bi samo prosila, da se držite le tega, da komentirate kakšen se vam je zdel film, ne pa razpletet konca, ker s tem uničite film tistim, ki ga nismo gledali...to se mi je nazadnje zgodili pri Krvavi romanci in sem znorela, ker sem ves čas vedela razplet...!!

— maja
17.9. 2005 ob 21:29 zvezdica

sama sem navdušena nad filmom že samo zaradi tega, ker ne izvira v Hollywoodu oz. Ameriki ampak je kar lepo Francoski. Zato tudi ni takih banalnih fint, ki smo jih redni gledalci že naveličani. Raznoličnost spodbujam; SE KDO STRINJA Z MANO?

— VrAnam

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.