Kolosej
Film distribucije Continental Film

Angeli in demoni

kriminalka / triler
Po romanu avtorja Da Vincijeve šifre
Podnapisi
Na sporedu od: 28.5.2009, Kolosej Ljubljana
28.5.2009, Kolosej DeLuxe Kranj
28.5.2009, Kino Komuna
2h 20min / 140min
Leto: 2009
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: David Koepp in Akiva Goldsman po romanu Dana Browna
Režija: Ron Howard
Režiser nepozabnih dram Čudoviti um in Frost Nixon se vrača k junaku Da Vincijeve šifre - poznavalcu simbolov profesorju Langdonu, ki je tokrat na sledi novi srhljivi zaroti svetovnih razsežnosti. Po skrivnostnem umoru znanstvenika se Langdon zaplete v labirint zapečatenih kript, nevarnih katakomb, zapuščenih katedral in nasilnih umorov kardinalov, med tem ko nekje v osrčju Vatikana tiktaka grozljivo orožje maščevalne bratovščine Illuminatov, ki želijo za vedno spremeniti tok človeške zgodovine.

Zaradi kakšnega grozljivega odkritja bi Vatikan zaprosil za pomoč Roberta Langdona, moškega, ki je razvozlal eno najbolj kontroverznih šifer v zgodovini? Ko Langdon odkrije dokaze o ponovni obuditvi starodavne skrivne bratovščine Illuminatov – najbolj mogočne skrite organizacije v zgodovini – se sooči tudi s smrtno grožnjo, da bo prišlo do uničenja najbolj preziranega sovražnika tajne organizacije: katoliške cerkve. Ko izve, da ura tiktaka na neustavljivi tempirani bombi Illimunatov, se Langdon odpravi v Rim, kjer združi moči z Vittorio Vetra, prelepo in skrivnostno italijansko znanstvenico. Podata se na akcije poln pregona po zapečatenih kriptah, nevarnih katakombah, zapuščenih katedralah in celo po osrčju najbolj tajne kleti na svetu. Langdon in Vetra sledita 400 let stari poti Illuminatov, ki označuje edino upanje Vatikana za preživetje.

Kdo je kdo v Angelih in demonih?

Angeli in demoni se začno s papeževo smrtjo in konklavom. Gre za proces, s pomočjo katerega zbor kardinalov izbere novega papeža. Med kardinali so tudi preferiti, kardinali, ki imajo največ možnosti, da postanejo papeži. Proces obdaja tančica skrivnosti, saj so kardinali v osami. Z zunanjim svetom komunicirajo samo prek dima, ki ga spustijo iz kapele. Temen dim pomeni, da do dvotretjinskega večinskega glasovanja ni prišlo, medtem ko bel dim (in od nedavna zvonovi) pomenijo, da je prišlo do dvotretjinske večine in da so izbrali novega papeža.

Kamerleng ima znotraj Vatikana povsem specifične dolžnosti. On potrdi papeževo smrt in uniči papežev prstan s svojim uradnim pečatom, znanim tudi kot Ribičev prstan. Do izvolitve novega papeža je kamerleng uradni voditelj države vatikanskega mesta.

Švicarska garda varuje papeža in zbor kardinalov znotraj vatikanskega obzidja od 22. januarja 1506. Svojega položaja ne jemljejo kot poklic, ampak so prepričani, da so bili za to službovanje poklicani. Rekrut švicarske garde je lahko samo samski katoličan med 19. in 30. letom. Visok mora biti vsaj 180 centimetrov, imeti mora vsaj srednješolsko izobrazbo in mora skozi vsaj osnovno urjenje v švicarski vojski. Biti mora tudi švicarski državljan.

Splošne policijske dolžnosti Vatikanskega mesta opravljajo karabinjerji. Skrbijo za javni red, promet, ukvarjajo pa se tudi z ugrabitvami in preiskovanji umorov.

V Angelih in demonih so te skupine prisiljene iti v akcijo, ko Illuminati ugrabijo preferite in grozijo, da bodo vsako uro enega ubili. Vse skupaj doseže vrhunec s podtaknjeno bombo v Vatikanu.

Uradna zgodba o pravih Illiminatih pripoveduje, da gre za skrivno združbo, ki so jo ustanovili na Bavarskem leta 1776. Imeli so do dva tisoč svobodomiselnih pripadnikov iz najvišjih slojev umetnosti, znanosti in vlade. Organizacijo so uradno razpustili v 18. stoletju. 

Mnogi so prepričani, da so korenine tajne združbe še precej starejše – da Illuminati obstajajo že od 16. stoletja. Nastanku je botrovala zaskrbljenost zaradi neustreznega znanstvenega razmišljanja cerkve v tistih časih. V zgodbi Angelov in demonov so bili ti Razsvetljeni pregnani v podzemlje, kamor so izginili pred več kot sto leti. Po tem so postali goreči nasprotniki Vatikana, odločili so se verovati v štiri elemente narave – zemlja, zrak, ogenj in voda. To predstavlja osnovo za napeto zgodbo, ki se odvije v filmu.

Nekateri trdijo, da Illuminati obstajajo še danes. Številni članki, videi in druge zgodbe o njih polnijo internetne strani. Pisci teh zgodb trdijo, da Illuminati nadzirajo svetovne dogodke, so na visokih vladnih položajih in ustvarjajo novi svetovni red, v katerem bi posamezne vlade zamenjali z avtonomno svetovno vlado Razsvetljenih.

"Langdon vstopi v Angele in demone z ledenim odnosom do Vatikana, kar je posledica dogodkov v Da Vincijevi šifri," pravi Tom Hanks, ki ponovno igra izvrstnega profesorja Langdona.  "Jasno je, da veliko ve o organizaciji cerkve, njenih ritualih in preteklosti, vseeno pa ni preveč dobrodošla oseba. Dejansko v Vatikanu poteka boj za moč, zamaskiran v ugrabitev konklava. Navkljub preteklim sporom s cerkvijo Langdon postane pravi mož, da temu boju naredi konec."

V Angelih in demonih skuša Langdon stopiti na prste Illuminatom – 400 let stari skrivni organizaciji – in jim prekrižati načrte, da bi v Vatikanu povzročili kaos.  Režiserju Ronu Howardu tako predstavljajo dostojnega Langdonovega nasprotnika   "Ko sem prebral Angele in demone, me je zamisel o Illuminatih povsem prevzela," pravi.  "V tej 400 let stari tajni združbi naj bi bila tudi Galileo in Bernini. Kaj se je zgodilo z njimi?  So jih res zatrli?  So nas res zapustili ali pa so še vedno med nami?"

"Pustolovščine Roberta Langdona so krasne, ker podžigajo radovednost in raziskovanje," nadaljuje Howard. "Preberete knjigo ali si ogledate film, potem pa greste v knjižnico ali na internet – radi bi razumeli Berninija, Galilea, njun odnos do Vatikana, do umetniškega sveta, znanosti in skrivnosti Illuminatov. Če verjamete v to ali ne, gre za fascinantne stvari in v bujni domišljiji Dana Browna privedejo do čarobnih sledi in krasne skrivnosti."

O igralcih

Tom Hanks (Robert Langdon) je prvi igralec, ki je v zadnjih petdesetih letih dvakrat zapored dobil oskarja: za Philadelphijo in za Forresta Gumpa. Za obe vlogi je dobil tudi zlati globus in številne druge nagrade.

Leta 1996 je kot režiser debitiral z That Thing You Do!.

Začel je v nadaljevanki Bosom Buddies, ki so ji sledili filmi Splash (Morska deklica v New Yorku), Volunteers, Nothing in Common, A League of Their Own (Ženska liga), Punchline, Big (Velik; prva nominacija za oskarja, prvi zlati globus), Saving Private Ryan (Reševanje vojaka Ryana; nominacija za oskarja), The Green Mile (Zelena milja), Cast Away (Brodolom), The Road to Perdition (Pot v pogubo), Catch Me If You Can (Ujemi me, če me moreš), The Terminal (Terminal), The Ladykillers (Morilci stare gospe), The Polar Express (Polarni vlak), Charlie Wilson’s war (Wilsonova vojna).

Hanks je sodeloval tudi pri nadaljevankah From the Earth to the Moon (bil je eden od pobudnikov nadaljevanke, izvršni producent, režiser prve epizode ter scenarist in eden od igralcev zadnje) in Band of Brothers (bil je izvršni producent in režiser ene od epizod).

S Howardom sta nazadnje skupaj posnela Da Vincijevo šifro.

Ewan McGregor (kamerleng) je najprej nastopal v gledališču, nato dobil vlogo v nadaljevanki Lipstick on your Collar, nakar je igral v trilogiji Vojna zvezd in v filmih Plitki grob, Sestreljeni črni jastreb, Otok,  Odštekano življenje, Dol z ljubeznijo, Velika riba, Mladi Adam, Being Human, Žametne noči, Tihi glas, Trainspotting, Emma, Brassed Off, The Serpent’s Kiss, Moulin Rouge!, Deception, Cassandra’s Dream, Miss Potter, Stay.

Gostoval je tudi v seriji Urgenca.

Stellan Skarsgard (Richter) je leta 1968 postal najstniški zvezdnik z nadaljevanko Bambi Bitt ach jag. Nedavno smo ga videli v Mamma Miji in v seriji Entourage.

Od leta 1972 do 1988 je bil zaposlen v Royal Dramatic Theatre v Stockholmu. Od leta 1982 je posnel več kot 50 filmov, med drugim Neznosna lahkost bivanja, Lov na Rdeči oktober, Lom valov, Plesalka v temi, Globoka modrina, Dobri Will Hunting, Nespečnost, The Simple-Minded Murder, Oxen, Dogville, Amistad, Ronin, Aberden, Timecode, Kiss Kiss Bang Bang, The Glass House, Taking Sides.

O režiserju

Ron Howard
Ron Howard je dobil oskarja za Čudoviti um. Režiral je tudi filme Da Vincijeva šifra, Frost/Nixon, Apollo 13, Parenthood, Splash (Morska deklica v New Yorku), Cinderella Man (Legenda o boksarju), Backdraft (Povratni ogenj), Cocoon (Kokon), Far and Away (Oddaljena obzorja), Ransom (Odkupnina), How the Grinch Stole Christmas (Grinch), Willow, Night Shift, The Missing.

Bil je izvršni producent številnih filmov in nadaljevank, med drugim From the Earth to the Moon in Arrested Development.

Howard in njegov dolgoletni producentski partner Brian Grazer sta prvič sodelovala pri uspešnih komedijah Night Shift in Splash. Leta 1986 sta ustanovila Imagine Entertainment, v okviru katere so posneli uspešnice The Nutty Professor, The Nutty Professor II (Trčeni professor 1 in 2), Bowfinger, The Paper, Fun With Dick and Jane (Zabava z Dickom in Jane), Inventing the Abbotts, Liar, Liar (Ti, ti, lažnivec). Kot režiser je debitiral leta 1978 z Grand Theft Auto.

Kariero je začel kot igralec. Najprej je nastopil v The Journey ter The Music Man, potem kot Opie v The Andy Griffith Show in seveda v priljubljeni nadaljevanki Happy Days. Dobre ocene je požel za nastope v American Graffiti (Ameriški grafiti) in The Shootist.

Dan Brown je avtor številnih knjižnih uspešnic, med drugim Da Vincijeve šifre, ki je bila na prvem mestu lestvice najbolje prodajanih knjig New York Timesa. Da Vincijeva šifra je eden najbolje prodajanih romanov vseh časov. Na začetku leta 2004 so bili vsi štirje njegovi romani v istem tednu na seznamu najbolje prodajanih knjig New York Timesa.

Brown se je pojavil na CNN-u, v oodajah The Today Show, National Public Radio, Voice of America kot tudi na straneh Newsweeka, Forbesa, Peopla, GQ-ja, The New Yorkerja in drugih. Njegove romane so prevedli in izdali v več kot 48 jezikih po vsem svetu.

Brown je diplomiran na Amherst College and Phillips Exeter Academy. Tam je tudi poučeval angleščino, preden se je povsem posvetil pisanju. Leta 1996 ga je zanimanje za dešifriranje in tajne vladne agencij pripeljalo do objave prvega romana, Digitalna trdnjava, ki je hitro postala uspešnica. Dogajanje je postavljeno v skrivno Agencijo za nacionalno varnost in raziskuje tanko črto med zasebnostjo državljanov in nacionalno varnostjo. Sledil je triler Ledena prevara, ki se ukvarja s podobno problematiko morale v politiki, nacionalno varnostjo in zaupno tehnologijo.

Sin profesorja matematike s predsedniškim odlikovanjem in poklicne glasbenice je odraščal obdan s paradoksalnimi filozofijami znanosti in religije. Te komplementarne perspektive so bile navdih za njegovo knjižno uspešnico Angeli in demoni – triler, v katerem si skočita v lase znanost in religija. Zgodba se odvija v švicarskem laboratoriju in v Vatikanu. Pred kratkim je začel pisati serijo trilerjev o znanosti o simbolih, v katerih bo ponovno nastopil priljubljeni Robert Langdon, harvardski profesor ikonografije in religiozne umetnosti. Zgodbe se bodo odvijale v Parizu, Londonu in v Washingtonu.

Brownova žena Blythe, slikarka in poznavalka umetnostne zgodovine, sodeluje pri njegovih raziskavah in ga pogosto spremlja na njegovih raziskovalnih odpravah.

Da Vincijevo šifro so prodali v več kot 84 milijonih izvodih.

Komentarji

17.3. 2009 ob 16:58

No Ta film pa že komaj čakam. brala sem knjigo in me je zelo očarala. In tudi Tom Hanks zna dobro odigrati profesorja Langdona, ki smo ga videli v Da Vinčijevi Šifri.Tako da bo film vreden ogleda.

— EwČa*
20.3. 2009 ob 15:21

Film leta

— Brunette
29.3. 2009 ob 14:23

to bo tak dober film, da dol padeš. sem brala knjigo, je svetovna!!

— blaashh
6.4. 2009 ob 2:00

najbolj pričakovan film leta!
Ogled je obvezen! :D
komaj čakam res.

— whoevea
14.4. 2009 ob 2:00

Komi čakm........ film leta sto posto

— Mary Elizabet
19.4. 2009 ob 15:04

To mora biti res dobr film =)..

— VArDriX
24.4. 2009 ob 2:00

preprala sm knjigo in je ful kul

— ewicaaa
27.4. 2009 ob 14:45

jaz sedaj berem knjigo in je odličnaaa...upam da bo film tudi...

— fuck
27.4. 2009 ob 14:46

Tle se takoj vid nesposobnost režišerja hoksina jevelberga. Tom hanks pa res ni za to vlogo sej se takoj vid. Da ne govorim o učinkih, še telebajski majo boljše. Rajši si oglejte gran torino

— jozo
29.4. 2009 ob 2:00

Knjiga ZAKON...........komaj sem dočakala tale film

— Ana
2.5. 2009 ob 2:00

koooooomiiii čakam!!!!

— krneki007
2.5. 2009 ob 16:35

jozo ti pa res veš heh

— Jani
2.5. 2009 ob 16:36

Sliši se zanimivo

— Jani
2.5. 2009 ob 16:36

komaj čakam

— ffrrg
4.5. 2009 ob 2:00

moram povedati, da sem knjigo prebrala večkrat in je zares moja najljubša.
me je pa nekoliko strah saj se film (kolikor ga je razvidnega iz trailerja) dokaj razlikuje od knjige.
je pa res da sem zelo zadovoljna nad izbiro igralca, ki igra komornika Carla, saj je le ta točno tak, kakeršnega sem si ga predstavljala kot ta lik.

— maryann
4.5. 2009 ob 19:25

Zakooon komi cakam.Tapru film je biw itq cizzz hud....

— Vukosavljevic
5.5. 2009 ob 2:00

joj,jas komaj čakam na ta film,pa še Ewan Mcgregor igra notri.Tom pa je vedno perfect v vseh vlogah,ki jih igra.

— aniiiiii
7.5. 2009 ob 2:00

KOMAJ ČAKAM!! - 7 DNI YES!!

— :)
8.5. 2009 ob 2:00

spet kažejo katoliško vero v drugačni luči kakršna je -.-
zato so ljudje večkrat proti veram in dobivajo neresnične informacije o katoliški veri -.-

— wirg
11.5. 2009 ob 2:00

28.MAJ???
JST SM ČAKALA DA VIDIM FILM TA TEDEN!!!! 15.MAJ PIŠE POVSOD IN VI ZDEJ NAPIŠETE 28?
FTW

— :(
14.5. 2009 ob 2:00

Ne se bunit. Saj pa je v Mariboru, Celju, Kranju in Novem mestu !
Kdor zna, zna :-P

— MetropolaPaTaka
14.5. 2009 ob 2:00

Lahko napišem, da je film dober. Glasba od Hansa Zimmer-ja pa vrhunska in res obarva film, tako kot je treba. Ocena od 1-10 je 8.5 po mojem mnenju. Mogoče so pri nekaterih stvareh malo pretiravali.
Sama simbolika je odlična.

— G
14.5. 2009 ob 2:00

Kakšen 28.maj????? Se zajebavate!!!

— Bojan
14.5. 2009 ob 2:00 zvezdica

Film sem si ogledal v sredo v Cankarjevem domu, kjer ga bodo tud vrteli do 28., ko se preseli v Kolosej. Res da dvorana ni ravno najboljša, je pa zato film skompenziral vse potrebno in moram priznat, da je presegel moja pričakovanja. Igralska zasedba je odlično opravila svoje delo, prav tako režiser. Film je napet od prve do zadnje minute (čeprav sem prebral knjigo). Moram rečt, da so kljub nekaterim spremembam knjižno predlogo odlično prenesli na platno. Konec je sicer v primerjavi s knjigo nekoliko spremenjen in podaljšan, vendat to vsekakor ne pokvari filma, mogoče izpade celo nekoliko bolje. Skratka - film je vreden ogleda. Sprašujem se, kaj je šlo pri DaVincijevi šifri narobe, ker je bil film res precej slab in meni osebno tudi nekoliko dolgočasen. Šifra se z Angeli in demoni ne more primerjat, ker je ta film res neprimerno boljši. Tud fotografija mi je izjemno všeč, sploh če upoštevam dejstvo, da večina filma sploh ni bila posneta v Rimu in Vatikanu ter tamkajšnjih cerkvah, pač pa gre za rekonstrukcijo... Skratka - film je vreden ogleda in ga vsem, ki imate radi dobre kriminalke, toplo priporočam.

— Lukas
14.5. 2009 ob 16:36

lohk bi se mal bol knjige držal no mal bol

— batman
15.5. 2009 ob 17:33

še z moje strani kratko in jedernato - must see

— azrajel007
15.5. 2009 ob 17:33

a niso rekl da bo prsu 14.maja se na plakatih po lublani piše da bo prsu oz bi mogu pridt 14.5.2009 -.-

— jezn clouk
16.5. 2009 ob 2:00

dobr film

— hasoboss
17.5. 2009 ob 2:00

Za vse, ki ste knjigo prebrali bo film razočaranje. Knjiga je absolutno boljša in napisana bolj doživeto in podrobno. Film je le slaba različica, zgodba je površno predstavljena in marsikateri dogodki so izpuščeni. Vse kar da filmu čar je Tom Hanks, za ostalo nimam besed. Verjamem, da je bilo to knjižno uspešnico težko spraviti na platno, vendar bi raje film podaljšali in ga posneli dobesedno po knjigi.
Za vse ostale, ki pa knjige niste prebrali pa si le oglejte film.

— kapljica
17.5. 2009 ob 2:00 zvezdica

Film mi je bil všečen in napet vse do zadnjega,knjige sicer nisem bral,sem pa dobil nek občutek da se zgodba kljub temu da je bila izdana leta 2000 navezuje na 2 zgodovinska dogodka kot sta papeževa smrt leta 2005 in prvi znanstveni poskus trkalnika v CERNU lani.Zaradi tega je verjetno scenarij pisan kot nadaljevanje Da Vincijeve šifre,čeprav je obratno,vendar pa je film vseeno boljši kot predhodnik pri katerem me je motilo da zadnjo tretino kar naenkrat ni bil več napet čeprav je vseeno zelo gledljiv.Tudi kar se tiče katoliške cerkve,jaz ne vidim tu nič kontraverznega,saj ni nič v prid proti njej,saj glavni junak reši vero in cerkev nakar se čudim zakaj bil tak halo s strani cerkve.Edino kar me moti je malce spogledovanja s serijo 24 in filmom Se7em.Kot kritik bi pa dal oceno 8-10.

— Tomii
17.5. 2009 ob 2:00

"Zaradi kakšnega grozljivega odkritja bi Vatikan zaprosil za pomoč Roberta Langdona, moškega, ki je razvozlal eno najbolj kontroverznih šifer v zgodovini?"

Angeli in demoni se dogajajo pred Da vincijevo šifro, tko da....a ne. Strinjam se z Lukasovim komentarjem. Res boljša zgodba od šifre, sodeč po kjigah. Za film pa ne vem še, bom videl, ko ga pogledam, verjamem pa da zna biti boljši. Nad šifro sem bil razočaran, ker si pri čitanju knjige, vse drugače predstavljaš.

— kifner
17.5. 2009 ob 19:33

Film je neizmerno bolši od Da Vincijeve PIFRE,seveda pa tisti ,ki smo prebrali knjigo vemo, da so nekaj scen izpustili.Sicer pa to ne pokvari toliko filma in ga priporočam vsem-tistim, ki ste knjigo prebrali in tistim, ki jo niste.Nebo vas razočaral

— Alex
20.5. 2009 ob 2:00

nalboljša kriminalka

— n
22.5. 2009 ob 14:56

film je vreden ogleda....ampak to bolj zaradi všečne in napete zgodbe, ki je narejena(prirejena in poenostavljena) posebej za masovko in ljudi, ki prvič v življenju slišijo besedo iluminati...To kar se pa dejansko dogaja v resničnem svetu pa je mnogo bolj kompleksna resnica, kot pa tale poenostavljena zgodbica oz film. Moti me, da ni v filmu malo več resničnih dejstev in podatkov...Zna pa biti film dobra odskočna deska za marsikoga, zato ga toplo priporočam...

— Franček
25.5. 2009 ob 14:46

Film sem s ogledala in morem rečt da me je grozno razočarau.
Kdor je prebral prej knjigo naj ne pričakuje preveč, ker je v filmu veliko izpuščenega/spremenjenega,npr. konec, dogodki v CERNU.
Določene like so kar izpustili...
No, poglejte in odločite se.

— Sjhu86
25.5. 2009 ob 23:02

Končno en noro, hud triler. S fantom sva se veliko stiskala, ker je bilo tako napeto.priporočam ogled tega filma, tudi večkrat!!! p.s. tom hanks je pa še posebno luštkan

— Butišejk
26.5. 2009 ob 0:08

film je blesav!!

— MP
27.5. 2009 ob 16:16

Glede na to, da mi je bila knjiga še kar berljiva, mi film ni bil všeč. Privoščili so si ogromno sprememb. Celo takih, da recimo eden od prefferitov, ki bi moral umreti na koncu postane papež!!! Der König iz CERN-a je pa sploh eliminiran.
Svašta.

Ok, saj razumem, da je bilo potrebnih veliko sprememb, da so zgodbo spravili v dve uri, ampak vseeno.

— Monika
28.5. 2009 ob 14:53

filma nisem gledal in moram reči da je film zanič

— jst
29.5. 2009 ob 20:01

Po prebrani knjigi,ki je božanska <3,priznam da me je strah it pogledat film.Da vincijeva šifra me je blazno razočarala in res ne bi rada doživela spet kaj podobnega...nekako sem se že navadila,da me filmi posneti po dobrih knjigah pustijo precej hladno :(

— RoNcoLiNo
29.5. 2009 ob 22:08

Super, enkratno, fantastično doživetje.

— Nataša
30.5. 2009 ob 10:19

Hm.. po prebrani knjigi si ga res moram ogledat. Knjiga mi je bila res 1a, tako kot vse knjige, od pisatelja Dana Brown-a . Ampak, kakšen bo film? No komentar definitivno pustim malo kasneje, kos iga bom ogledala )

— ^^
30.5. 2009 ob 21:17

Film je zelo napet in zanimiv. Priporočam ga vsem, ki imajo radi trilerje in kriminalke kot je Da Vincijeva Šifra. Res pa je, da dolgo traja ampak kaj zato.

— MATIC URBAS
31.5. 2009 ob 11:54

hehe

— hehe
31.5. 2009 ob 18:07

verski totalno dougočasn film, odsvetujem.

— cico
1.6. 2009 ob 11:02 zvezdica

ANGELI IN DEMONI

sanjajo
o vnebovzetju

udrta zemlja
pod vekami

stresa
prah noči

— IGOR BIZJAN
1.6. 2009 ob 13:30

film je res vreden ogleda. zanimiv, napet in dober
za tiste ki npr niso prebrali knjige je tolko boljši, za une ki pa so, mi pa ni jasno zakaj se niso držali original zgodbe....en kup sprememb...ne vem zakaj...čisto nekaj drugega no

— matjaž
2.6. 2009 ob 9:24

Kaj ni na nekem plakatu po lj pisalo "po posebej ugodni ceni"? Ne vem kje, v koloseju že ne... 5,10€ je bla karta...

— Laura
2.6. 2009 ob 21:15

Ful dobr film z zelo zanimivim in presenetljivim zaključkom. Ocena filma pa je 8.

— Demon
3.6. 2009 ob 13:51

Film je zagotovo vreden ogleda. Vseskozi si napet in ne veš kaj pričakovati.

— jure
3.6. 2009 ob 14:13

Film je suuuuuper, vendar je knjiga boljša. :)

— Pipi
4.6. 2009 ob 18:34

jaz sm preprala knjigo in mislim, da je film kr neki. : (

— tina
5.6. 2009 ob 20:04

Film ima veliko pomanjkljivosti. Kako strokovnjak, ki se ukvarja z zgodovino krščanstva ne zna latinskega jezika in mu pri tem pomaga lepa znanstvenica, ne pozna cerkve in spomenike po Rimu. Halo??? Scenarij je obupen, vse ostalo pa je na visokem nivoju kot se to prispodobi za hollywoodski film. Kljub temu da sem prebrala knjigo in sem poznala zgodbo, sem vseeno pričakovala boljšo izvedbo. Za razliko od knjige, film je eden tistih za kateregaje dovolj da se usedeš in gledaš. Možgani lahko komot počivajo...

— doradora
6.6. 2009 ob 23:14

kjigo sem prebrala(najboljša knjiga ever) pa me film vseeno ni razočaral. izpustili so kar nekaj prizorov(in nažalost tudi oseb) -drugače bi ga bilo nemogoče strnit v 2 uri, obdržali pa so točno tisto, da je zgodba ostala skoraj enaka. in podobno kot v daVincijevi šifri mi je bil tudi tokrat filmski konec VELIKO boljši od konca v knjigi.

ne najdem pa pojasnila zakaj je bilo potrebno spreminjanje imen.

— lynn
7.6. 2009 ob 11:47

SEM VRAG V TELESU ANGELA

http://macekmuri7.blog.siol.net/

— MAČEK MURI
7.6. 2009 ob 12:17

SEM VRAG V TELESU ANGELA

Kot praviš…

Sem oblak v koži sonca,
ki tihotapi se,
v tvoje srce.

Sem strup v žilah krvi,
ki izpolni ti,
nemogoče sanje.

Sem vrag v telesu angela,
ki ugrablja tvojo dušo,
in osvaja tvoje telo.

Prepuščaš se usodi,
ko s pogledi,
te priklenjam nase.

Sem vulkan, vroč izvir,
ki trosi sad življenja
v globine čutil…

— macek muri
7.6. 2009 ob 12:18

UM BOLEČINE
3.06.2009 ob 13:42

Sem nag.

Ob polni luni na vrhu griča.

Visoko dvigam roke v nebo.

Čutim tvoj dotik…

Sem hudič.

Tulim v noč,

hrapavega glasu ne odneham.

Para se mi srce.

Čutim tvoje poljube…

Kličeš me.

Trepetam.

Mraz me obliva.

Lunin sij.

Zažiraš se v moje telo.

Čutim tvoj objem…

Mi so prsi postale bobni,

ko se nohti zarinejo vanje,

si jih odpiram.

V mukah bolečine.

Čutim tvojo melodijo…

Iztrgam srce.

Pokleknem.

Visoko ga dvignem.

Obležim.

Dušo spustim.

Imej ga.

Čutim tvoje solze…

Hrepeneče se te želim.

V telesu lupine,

živim v umu tvoje bolečine.

Tvoj sem…

— macek muri
7.6. 2009 ob 21:53

zakon film.

— euuua*
7.6. 2009 ob 22:05 zvezdica

Sam nisem prebral knjige ampak sem rekel, da bom počakal na film, tako da sedaj lahko objektivno ocenim film. Film je vreden ogleda več kot to pa tudi ne. Vsi filmi na to določeno sceno puzlanja oz. vedno pridobivanja novih koščkov uganke me ne prepričajo. Vse mi deluje na film ¨National Treasure¨ z Nicholasom Cage-m v glavni vlogi. To je tudi edini tak film, ki me je prepričal z zanimivo zgodbo. Pri angelih in demonih pa se vse zdi že naprej jasno. Od prve minute naprej sem predvideval kaj se bo zgodilo, kako se bo zgodilo itd... Posnet je vredu, nakoncu se vidi, da niso hoteli v slabo luč spraviti katoliško cerkev, igralska zasedba dejansko tudi ni bila slaba. Ubistvu več kot to kar so naredili bi težko spravili skupaj. Torej, če vas zanimajo pustolovski filmi, kjer če si niste ogledali že veliko filmov, ste na trnih in premišljujete kaj se bo zgodilo, je to film za vas. Drugače pa si film zasluži z moje strani oceno 7/10.

— Suicidal
14.6. 2009 ob 15:35

osebno nisem prebrala knjige, zato nisem mela nobenih pričakovanj.Film mi je bil sicer zelo všeč, tako da vse pohvale.V bistvu me je skoz držal v napetosti in mi ni bil niti malo dolgočasen.Tom hanks je pa itak zakon.Tako da ga priporočam vsem:)

— savaquie
15.6. 2009 ob 13:49

EJ TA FILM JE SPECIALEN!!! LOVE IT

— URSOSJR
15.6. 2009 ob 23:44

Film je glede na pričakovanja le bleda senca knjige, vidi se da je narejen za malomeščansko rajo, ki brezglavo sledi tipično trivialni zgodbi, skrivnosten zaplet; nekaj akcije; limonadast happy end!, vse skupaj pa se vleče kot kurja čreva. Edina svetla izjema je Tom Hanks, pa še ta je glede na prejšne vloge nekaj srednjega.
Le kje so filmi kot je Gladiator ali pa Reševanje vojaka Ryana, ko smo zabetonirani v sedeže gledali odličnost filma in upali na čimkasnejši konec.

— cinemax
16.6. 2009 ob 14:27

to je 100 posto film leta.
komi sm ga cakal in zdej sm ga vidla in ga gledal ze dvakrat u kinu res legenarno.
najprej sm prebrala knigo pol sm pa gledal film in bla jezna ker je blo tok drugac sam pol k sm se poglobila sam u film pa odmisnla knigo je film res the best.
igralci so supr se posebi tom hanks on je itak legenda pa ewen mcgregory o je tut dor odigrou.
tko da film je vredn ogleda in vredn je tut prebrt knigo oboe je 10.

— ema*
21.6. 2009 ob 17:39

Če ne bi prebrala knjige bi mi film bil bolj všeč in ne bi toliko pričakovala.
Na žalost sem knjigo prebrala in bila obupana nad filmom predvsem zaradi tega ker so nekatere prizore izpustili, ki so bili veliko boljši sploh pa zato ker so si nekatere prizore dobesedno zmislili in jih ne najdeš v knjigi. Kar se tiče filma, nekatere prizore so naredili izjemne kot npr. ˝umori preferitov˝ bila sem prevzeta. Čeprav vem da bi film potem trajal mogoče dlje. Ampak me sploh ne moti dolžina filma. Priporočam, da si najprej preberete knjigo preden si ogledate film. Knjiga te dobesedno posrka vase in komaj čakaš kaj se bo zgodilo v naslednjem poglavju.

— Maja
21.6. 2009 ob 19:14

Scena v tem filmu je tista izstopajoča, ki daje občutk, da je film odličen. Cerkveni obredi, z množico enako oblečenih, povzročijo "vau" efekt, ki ga podoba res čudovitega mističnega Vatikana samo še dodatno podkrepi.
Vsebinsko pa film ni presežek, po mojem mnenju seveda. Knjige sicer nisem prebrala, verjetno pa je vsaj glavnina ostala nespremenjena. In k temu že moram pripomnit, da zgodba, ki, če prav razumem Brownovo filozofijo, naj bi bila težka logično uganka za bralca/gledalca, meni misleno (na žalost) ni predstavljala velikega napora. Razplet zgodbe je bilo namreč moč napovedati že na prvi tretjini zgodbe... razočaranje!

— petra
22.6. 2009 ob 10:31

lahko sploh to kje gledas te filme?????

— lala
22.6. 2009 ob 13:56

Film je resnično vreden ogleda. Eden najboljših filmov, ki sem si jih ogledala do sedaj.

— Buble;
22.6. 2009 ob 18:28

zelo dobr film ni bolšga filma sm ga gledu u kino jas itak če je film meseca

— anže
23.6. 2009 ob 22:25

wow ta film je zlo dober. sicer nisem prebrala knjige, so mi drugi povedali da se zlo približa knjigi...tud poučen je nekako, saj zveš veliko o vatikanu in to...meni je pač bil všeč...ne ozira se nič na okolico, sam na temo in dogodke.

— meow
25.6. 2009 ob 14:29

Ja jaz tudi mislim da nimajo kaj cerkve kazati v slabi luči, vendar če gledaš ta filem kot ne vernik je zame zelo dober, sicer knjige nisem prebral.

— Neeeejc
25.6. 2009 ob 15:02

...če mi bog kaj zameri, mi ne tistega kar sem naredil,
temveč tisto kar še bom...

great movie... love it<3

— karin.<3
25.6. 2009 ob 18:42 zvezdica

med ogledom filma sem dobesedno strmela. tako me j razočaral, kokr še noben film do zdej. popolnoma so namreč spremenil zgodbo, osebam so spremenil imena, izuml nove osebe, ene so kr vn dali (jih sploh ni bilo), zamenjal vloge, narodnosti ljudi... nevem kaj so mislili, no. če bi naredil po knjigi, 1. sploh ne bi zgubili velik časa, 2. bi biu film stokrat bolši, ker bi blo veča akcije itd.
drugače je posneto odlično, in sploh ni veliko dogodkov iz knjige izpuščenih, ampak so preprosto spremenili nekatera dejstva, kar me izredno moti.
film je za tiste, ki niso prebrali knijge odličen, ampak bi bil pa tudi za njih (predvsem pa za tiste, ki smo knjigo brali) boljši, bolj šokanten (verjetno je tudi to glavni problem, ja, spustili so namreč tisti dve ''sorodstveni vezi'', ki sta pomembni, pa tudi malo vprašljivi), če bi za scenarij direktno uporabili knjigo. nasvet: preberite tudi knjigo. :) p.s. najboljše pri filmu je pa definitivno igralska zasedba.

— astarael
25.6. 2009 ob 23:19

Film, ki ni nič posebnega, povprečna kriminalka. Mislim, da je posnet prav v opravičilo katoliški cerkvi, zaradi Da Vincijeve šifre! Temu je prirejen tudi konec filma.
Mene ni prepričal!

— Jana
26.6. 2009 ob 9:26

men se zdi da je film odličen ampak so zajebal konc, nikol apež ne pride sam tja na balkon ampak je pred njemu zmer ene par duhovnikov poleg križonosca, poleg tega pa tud ne prmašera gor kt en kavbojc ampak počasi ter umirjeno

— ravnilo
29.6. 2009 ob 10:34

Moram priznati, da sem se za ogled filma odločil bolj na podlagi
mnenj gledalcev in kot prvo naj povem, da me je film razočaral.
Nisem filmski kritik, a nekaj je gotovo, film nima pravega tempa
dogajanja, gre za tipičen holivudski historično začinjen hitrostni
show spektakel. Ok, knjige nisem bral, najbrž če bi jo, bi bilo
razočaranje še večje.

— jani
1.7. 2009 ob 15:48

Razočarana.

— kaja
2.7. 2009 ob 12:36

Film je tipičen hollywoodski triler s kvazi vsebino, daleč od knjige. Mislim, da ga je močno denarno podprla tudi katoliška cerkev. Sramotno, kako so iste zločine, ki jih je v prejšnjih stoletjih izvajala cerkev sama nad naprednimi in svodomiselnimi ljudmi in s tem zavestno zavirala znanost in ves napredek človeštva, naprtili v filmu prav Illuminatom. To je tudi glavna poanta filma. Rimskokatoliška cerkev si je spet nalila vode na svoj mlin. V filmu je prikazana kot angel, ki je premagal krvoločne demone.
Ne razumem tudi, zakaj je pisatelj popustil in dovolil toliko sprememb v scenariju. Ja, ja, še vedno je denar sveta vladar!

— Danaja
5.7. 2009 ob 13:13

meni je bil film zelo všeč in tudi dosti boljši od Da Vincijeve šifre

— domen
12.7. 2009 ob 13:09

ja film je full dobr, Tom Hanks je res dobro odigrau svojo vlogo, in najbolš je to da na začetku ti itak ni nč jasno, pol se pa začne odvijat tisto najbolše :))

— daca_
13.7. 2009 ob 14:42

knjiga swetauna!!!!!!!!
film obupen:1.velik prizorov spustil
2.liki spremenjeni al jih sploh ni blo
P.S.:RAJŠ SI PREBERTE KNJIGO

— Ewcaaa*
20.7. 2009 ob 14:09

film je brezveze,knjiga je veliko boljša

— Anastazija
22.7. 2009 ob 16:04 zvezdica

Na ta film sem čakala zelo dolgo in sem si ga ogledala, takoj ko je prišel v Mb. Moram pa reči, da me je precej razočaral. Kot velika ljubiteljica knjig in filmov mi je že na samem začetku bilo jasno , da bodo med knjigo in filmom določene razlike. Takoj na začetku naj omenim igralko, ki je igrala Vittorio. V knjigi je že samo po videzu (da ne govorim o karakterju) opisana čisto drugače. O njej sem dobila popolnoma popačen vtis, ko sem si ogledala film. Film je pa kljub temu gledljiv, oziroma kar ZELO GLEDLJIV, če niste brali knjige. V primeru, da ste knjigo prebrali, pa utegnete biti prav tkao razočarani kot jaz. Če gledam objektivno in odmislim prebrano knjigo, je film v bistvu všečen in z zelo presenetljivim koncem. Tako, da priporočam, predvsem tistim, ki knjige niste prebrali!

Lp,

— Doriss
23.7. 2009 ob 10:05

res da je knjiga bolša ampak film tud ni slab
so spustili osebe pa nekai prizorov, pa konc je drugačen
res da bi blo bol zanimivo če bi čist enak posneli kot je v knjigi,sicer jim bi vzelo kar nekai cajta
pa sei je vseen,,,, za tiste ki niste knjige brali vam bo sigurno film všeč
film si pa sigurno zasluži eno 8/10
pa knjigo si tud preberte!!!!!

— ELI*
24.7. 2009 ob 21:32

Zelo pod povprečjem. Zgodba ukradena iz drugih filmov. Poleg tega še zelo slabo prirejena. Neprimeren izbor igralcev (še zlasti Tom Hanks-Film je kot bobonjera -nikoli ne veš kaj je notri heheheh). Holywood očitno več ne zna snemati akcijskih filmov-vse kar znajo je snemanje požarov, eksplozij, škripanje gum ..... etc. Človek med filmom še zadremat ne more :) .
No ja, vsaj klima je v dvorani, da se človek malce ohladi od vročega sonca hehe-to je pa tudi nekaj a ne. Vidim, da je na tej strani kar nekaj pohval na račun filma.Sklepam, da te pohvale pišejo kaki dvanajstletniki, ki so jim računalniške igrice že malce scvrle možgančke...............................................
Vaš SIGMA THE ONE

— sigma1
4.8. 2009 ob 11:54

sigma1 - se ne strinjam s tabo. Film me je zelo navdušil, pa nisem nobena 12 letnica ( že kar krepko nad dvanajst ;) ). Žaljivke na račun tistih ki jim je bil film všeč so skrajno neprimerne. Vsak ima svoje mnenje in ga pravico izraziti.

— Boni
4.8. 2009 ob 19:34

Igralci so izjemni :)
Knjige nisem prebral. Film pa me je zelo navdušil.

— BossMoss
6.8. 2009 ob 14:29

fiłm ie u primerjavi z knigo połomiija. pou so spustił. drgač ie kr uredu. ampk useen ni to to. če že kopirajo. nei kopirajo dobesedno. e brat knjige in głedat fiłma hkrati ker boste razočarani.

— Beib
13.12. 2009 ob 9:44

FILM ANGELI IN DEMONI JE ZELO SUPER,KER GOVORI O ZGODOVINI V VATIKANU.

— ALEN
5.3. 2011 ob 13:42

Film je pa nad mojimi pričakovanji. Je misteriozna drama,čeprau eni govorijo da je grozljiv triler. Ne bi se strinjal. Film podoben DaVincijevi šifri. Knjiga angeli in demoni pa je drugačna.
9inPol/10

— Eminem
13.12. 2012 ob 11:05

Questo sono una cabra

— Moiso@quisto.com

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.