Kolosej
Film distribucije Blitz Film & Video Distribution

Amsterdam

Amsterdam
drama
Podnapisi
Na sporedu od: 13.10.2022, Kolosej Ljubljana
2h 14min / 134min
Leto: 2022
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: David O. Russell
Film Amsterdam je združil največja imena Hollywooda kot so: Christian Bale, Margot Robbie, John David Washington, Chris Rock, Anya Taylor Joy, Zoe Saldana, Mike Myers, Michael Shannon, Timothy Olyphant, Andrea Riseborough, Taylor Swift, Matthias Schoenaerts, Alessandro Nivola, ter Rami Malek in Robert De Niro. Fascinantna in bogato zamišljena zgodba ki briljantno predstavi zgodovinska dejstva in s pomočjo fikcije zagotavlja popolno filmsko izkušnjo. 20th Century Studio in New Regency prinašata originalno kriminalistično epsko zgodbo o treh bližnjih prijateljih, ki se znajdejo v središču ene od najbolj šokantnih tajnih zarot v zgodovini Združenih Držav Amerike. V filmu bomo torej videli vrhunsko izbrano igralsko zasedbo, med drugim imena, nagrajena s prestižnimi filmskimi nagradami in sicer dobitnika nagrade oskar, Christiana Balea, dvakratno nominiranko za nagrado oskar, Margot Robbie, dobitnika nagrade oskar Ramija Maleka in dvakratnega dobitnika nagrade oskar, Roberta De Nira. Pod scenarij in režijo se podpisuje petkratni nominiranec za nagrado oskar, David O. Russell. Producenti so: Arnon Milchan, Matthew Budman, Anthony Katagas, David O. Russell in Christian Bale. Yariv Milchan, Michael Schaefer in Sam Hanson pa so izvršni producenti.

20th Century Studios, New Regency in priznani režiser David O. Russell prinašajo film »Amsterdam«, epski komični triler o osuplivih, vendar neznanih resničnih zgodovinskih dejstvih, ki jih spoznamo skozi oči treh tesnih prijateljev in vseh ostalih posameznikov, ki jih srečajo na svoji, občasno krvavi pustolovščini. V tej fascinantni in bogati zgodbi, ki brilijantno prepleta zgodovinska dejstva s fikcijo in prinaša brezčasno kinematografsko izkušnjo, igrajo Christian Bale, Margot Robbie, John David Washington, Anya Taylor-Joy, Chris Rock, Mike Myers, Tylor Swift, Rami Malek, Robert De Niro, Zoe Saldaña, Timothy Olyphant, Matthias Schoenaerts in Andrea Riseborough.

Dogajanje je postavljeno v 30. leta prejšnjega stoletja in spremlja tri prijatelje – zdravnika dr. Burta Berendsena (Christian Bale), odvetnika Harolda Woodmana (John David Washington) in medicinsko sestro Valerie Voze (Margot Robbie), ki so priča umoru. Ko sami postanejo osumljenci, razkrijejo enega najbolj nezaslišanih zapletov v ameriški zgodovini. Kot pravi Baleov lik v napovedniku filma, trio sklene pakt, da bodo zaščitili drug drugega, ne glede na vse. Film združuje komedijo, akcijo in uravnotežen pridih kriminalke.

Zvestoba, prijateljstvo, ljubezen in »sledenje napačnemu bogu«. Iskanje razlogov za življenje, kot tisti občutek, ki so ga vsi trije imeli in čutili v Amsterdamu, ter se ga oklepali in držali kljub vsem izdajam sveta – to so tematike, okoli katerih se vrti zgodba filma. Igralci filma, ta izjemna zasedba, ki je komaj čakala na sodelovanje pri filmu, skozi to epsko zgodbo prečkajo petje, ples, zločin, ljubezen in do zdaj neznano, šokantno zgodovino.

Razvojni proces filma »Amsterdam« se je začel pred petimi leti, na večerji s Christianom Baleom. Russell je z Baleom v preteklosti že sodeloval pri filmih Ameriške prevare in Borec (za katerega je igralec prejel oskarja za najboljšo stransko vlogo). »O tem filmu sva govorila že leta in počasi se je začel razvijati,« pove Russell.

Bale pravi: »Po navadi se s snemanjem filmov zelo mudi, kar je, zaradi financerjev ali zahtev studia po izdaji, pogosto nujno, vendar pa tukaj ni bilo prav nobene časovne omejitve. Po navadi sva s Curtom samo sedela in delila na tone idej. On mi je prinesel različne knjige, jaz sem jih prebral in mu označil določene citate ter mu sugeriral nove ideje. Izmislila sva si veliko likov in jih tudi pozabila, spoznala sva različne ljudi, ki so naju navdihnili.«

»Veliko scenarijev je bilo napisanih v obdobju štirih let,« doda Russell. »Imeli smo zelo veliko zanimivega gradiva o pretresljivi in fascinantni zgodovini, vendar smo si želeli, da je v središču zgodbe prijateljstvo. Takšno veliko, močno prijateljstvo, ki si ga ljudje želimo v resničnem življenju in kakršnega radi gledamo v filmih. Preprosto prijateljstvo o ljudeh, ki pazijo drug na drugega v najrazličnejših situacijah; to je bila naša motivacija za odnose med glavnimi liki. Poleg tega pa tudi, da ima vsak izmed likov zelo specifično preteklost, tako da dobimo tri zelo različne osebe, z zelo nenavadnimi karakteristikami , ki pa znajo kljub temu biti zaljubljeni v življenje. In to je tisto, kar jih po mojem mnenju naredi junake.«

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Bodi prvi in napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.