Kolosej
Film distribucije Ljubljanski kinematografi

Amir - šerif iz Nurića

črna komedija
Na sporedu od: 19.9.2002, Kolosej Ljubljana
1h 22min / 82min
Scenarij: Miha Čelar
Režija: Miha Čelar
Pretočite si napovednik (2,5 MB)! Za predvajanje morate imeti na računalniku nameščen divx codec 5.

Prolog

V Sloveniji živi več deset tisoč otrok, pripadnikov narodnostnih manjšin-narodov bivše Titove Jugoslavije.

Čeprav so bili rojeni v Sloveniji, se po kulturi obnašanja, oblačenja in mišljenja razlikujejo od svojih slovenskih vrstnikov.

Ne glede na to, da izhajajo iz štirih različnih narodnosti in v Slovenijo prihajajo iz petih različnih držav, jih Slovenci z eno besedo imenujejo - čefurji.

Amir Nurić je eden izmed njih.

Sinopsis

Amir in Bojan sta odraščala v istem bloku. Ko se pri petindvajsetih ponovno srečata, ugotovita, da ju druži skupen interes. Bojan hoče posneti zaresni film, Amir pa je kot rojen za junaka, saj je v hipu pripravljen na vsako neumnost.

Na nek pustni torek tako skleneta, da bosta izvedla čisto pravi rop menjalnice in "dogodivščino" pri tem tudi posnela. Amir je za tako akcijo specialist, saj je njegov oče policaj, Bojan pa verjame, da bodo tak film gledali celo v Ameriki.

Stvar pa se hitro zaplete, saj se v menjalnici sproži alarm in stavbo obkoli policija. Amir in Bojan se ujameta v zanko, vendar pa se zgodba zdaj nadaljuje v menjalnici, kjer skupaj z njima obtičita tudi dve mladi menjalniški uslužbenki Mojca in Slađana, s katerima Amir in Bojan spleteta nenavadno poznanstvo.

Na koncu se pred menjalnico po službeni dolžnosti znajde še Amirjev oče, ki nima pojma, da se notri skriva njegov sin...

O likih

Amir

Amir je star 25 let. Rojen je v Sloveniji, njegova starša pa sta po rodu iz Bosne. Oče je bosanski Srb, mama pa muslimanka. Amir živi z očetom, mama pa se je ločila in odšla živet v Nemčijo. Amir nima dokončane nobene šole, saj ga je oče z napačno vzgojo celo življenje razvajal in mu s tem ni dal nikakršnega motiva za osebnostno rast.

Svojo napačno vzgojo pri sebi in pred drugimi opravičuje s sinovo neozdravljivo boleznijo in nenaklonjeno situacijo, v kateri so se znašli on in njegovi rojaki po osamosvojitvi Slovenije. Amir od rojstva boleha za neko srčno napako in zato živi na stopnji razvajenega pubertetnika, ki mu nikoli ni nihče postavil nobenih meja. Tako si upa in drzne vse, kar mu pade na pamet, pri čemer nikoli ne razmišlja o posledicah občutkih drugih.
Pred Slovenci se ne sramuje svojega bosanskega porekla, pri čemer si občasno nadene še imidž nekakšnega islamskega vernika. Ker nima realnega odnosa do okolja, živi pogosto na meji zakona. Pri tem pa uspešno izkorišča izkušnje in znanje, ki jih dobi od očeta, ki je policist.

Bojan

Star je 25 let in je po rodu Slovenec. Z Amirjem se poznata še iz otroštva, saj sta odrašcala v "istih blokih".
Bojan je faliran študent, ki je pustil študij že nekje na začetku, ob tem pa je celo življenje sanjal, da bo snemal filme.
Njegova največja želja je, da bi posnel nekaj tako nenavadnega in provokativnega, da bi si s tem odprl pot v Ameriko in Hollywood. Z Amirjem se druži, ker si ta upa vse in je kot tak odličen akter, za Bojanov morebitni film.
Za razliko od Amirja je Bojan boječka, vendar ga skozi "pustolovščine" vleče želja po spektakularnih posnetkih.
Bojan med drugim v realnem življenju išče ljubezen in odnos z žensko, ki pa se ji po navadi upa približati le iz varne razdalje, "izza" svoje videokamere.

Mojca

Mojca je vase zaprta "vaška deva". Stara je 26 let in živi nekje na vasi. Vsak dan se vozi z vlakom na delo v mesto, s čimer bi rada dokazala sebi in svoji okolici, da ni ničvredna. Mojca je močne postave in globoko zafrustrirana, saj jo tako njena družina kot tudi njena vaška okolica omalovažuje in zaničuje. Svojo osebno moč išče v veri in v zaobljubi, ki jo je dala devici Mariji, da ne bo spala z nobenim moškim, dokler se ne poroči. Mojčina zaobljuba je posledica travmatične izkušnje, ko je zaradi razočaranja v ljubezni poskušala narediti samomor in pri tem pojedla celo škatlo uspavalnih tablet. Svoje življenje poskuša preživeti čimbolj neopazno, saj za to, da bi gradila kakršne koli odnose z ljudmi, nima ne moči in ne samozavesti.

Slađa

Slađana je Mojčina sodelavka in edina prijateljica. Stara je 21 let, rojena v Sloveniji, sicer pa so njeni starši po rodu iz Srbije. Za razliko od Mojce je odraščala v mestnem okolju, kjer se mladi dokazujejo z vpadljivim izgledom in prezgodnjo spolnostjo. Slađana je po značaju energična in napadalna, s čimer pa v resnici skriva svojo jezo nad moškimi. Na videz je močna in samostojna, vendar njena odločnost izvira iz trdih razmer doma, predvsem v odnosu z očetom, ki si je najbrž bolj želel sina kot hčerke. Slađana se že celo življenje druži s starejšimi fanti, zato se poskuša tudi obnašati kot eden izmed njih. Pri tem v sebi zatira travmatično izkušnjo posilstva, ki pa ga ne vrednoti kot boleče izkušnje, saj bi s tem izstopala v okolju, v katerem je kot mlada iskala priznanje. V resnici v moških verjetno išče očetovo ljubezen.

Nurija

Amirjev oče Nurija je po rodu iz Bosne. Star je 56 let in je v Sloveniji od svojega 13. leta, ko se je k stricu prišel učit za avto-kleparja. Ker ni dobil službe, se je vpisal na policijsko šolo in tako v 30-ih letih službe napredoval v policijskega inšpektorja. Kljub temu da ga je razpad Jugoslavije zelo prizadel, se je kot pripadnik enot Ministrstva za notranje zadeve boril na strani Slovenije in bil za to celo odlikovan z visokim državnim odlikovanjem.
Nurija verjame v red in poštenje, po drugi strani pa ga zelo boli položaj njegovih rojakov v Sloveniji. Ne more se znebiti občutka, da je postal tujec v lastni državi, zato se v službi nenehno žene in dokazuje. Na račun tega je v preteklosti uničil tudi lasten zakon. Amirja razvaja, ker bi mu rad dal vse, česar sam ni imel, in zaradi strahu pred njegovo neozdravljivo boleznijo. V sebi je prepričan, da dela prav in da mora sinu nadomestiti življenjsko tegobo.

Upokojenka

Stara upokojenka je tipičen primerek zagrenjene stare ženske, ki ji je življenje minilo, še preden je umrla, zato s svojimi zoprnijami nadleguje vse naokoli in stresa svojo jezo na vsakogar, ki se z njo zaplete v pogovor.
Čeprav odganja in obsoja vse okoli sebe, si v resnici želi le, da bi jo kdo opazil.

O igralcih

Uroš Fürst
rojen 19.6.1974 v Ljubljani
Uroš je v Ljubljani končal Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo. Za tem pa je eno leto obiskoval The Lee Strasberg Theatre institute v New Yorku in nato še Herberg Berghof studio /Ute Hagen.

Filmografija:
Ljubljana / I. Šterk
Slepa pega / Hana W. Slak

Velimir Bata Živojinović

Velimir Bata Živojinović je brez dvoma živa legenda jugoslovanske kinematografije. V svoji igralski karieri je odigral več kot sto glavnih vlog in nastopil skupaj v več kot tristo filmih. Njegovi filmi in nadaljevanjke so tako pri slovenskih kot tudi pri ostalih jugoslovanskih gledalcih pustili neizbrisen pečat.

Filmografija:
Film Kozara /1963
Tv nadaljevanka Bolji Život /1968
Film Bitka na Neretvi /1969
Tv nadaljevanka Valter brani Sarajevo /1972
Tv nadaljevanka Pozorište u kuci /1972
Film Sutjeska /1973
Tv nadaljevanka Vrnitev odpisanih /1976
Film Lepa sela lepo gore /1996

Marko Miladinović - Bojan
Rojen 9. oktobra 1970 v Ljubljani
Marko Miladinović je od 22. leta "na svojem". Končal je srednjo šolo; V. stopnja /Strojni tehnik, nato pa poskusil srečo na Filofaksu; smer A-zgodovina in B-bibliotekarstvo. Ker mu ni šlo najbolje, je kmalu spoznal, da mu je usoda namenila nekaj povsem drugačnega!

Gledališki angažmaji in filmografija:
Gled. Predstava Columbus Schwarz and Capone /glavna vloga 1992
Gled. Predstava Balkan santa claus / glavna vloga 1993
Gled. Predstava Neurodancer /1994
Gled. Predstava Afera pouhn kufr / glavna vloga - zmagovalna predstava na tednu komedije v Celju.
Gled. Predstava Elvis de lux / 1996
Gled. Predstava Limonada /1997
Gled. Predstava 220 /1999
Gled. Predstava Safari /2000

Filmi:
Jebiga / Celovečerni film Mihe Hočevarja-1999
Žile /glavna vloga - Študentski kratki film zmagovalec v svoji kategoriji v Portorožu 2001

Magdalena Kropiunig
rojena 11. junija 1977, v Celovcu
Magdalena Kropiunig je po rodu Avstrijka in je končala AGRFT v Ljubljani. Ne glede na svoja mladostna leta je v slovenskem medijskem prostoru pokazala izjemno zagnanost in igralski posluh za številne epizodne karakterne vloge, tako v gledališcu kot na televiziji in filmu.

Filmografija:
Tv nadaljevanka Peta hiša na levi /TVS 2001
Tv nadaljevanka Vrtickarji /TVS 2001
TV Nadaljevanka Dr. France Prešeren /TVS 2001
Film Sladke sanje /S. Podgoršek-2001

Aleksandra Balmazović
rojena 3. junija 1976 v Celju
Aleksandra Balmazović je leta 1999 diplomirala na Akademiji Umetnost v Beogradu. Že med samim študijem je z različnimi vlogami sodelovala pri številnih gledaliških projektih tako na slovenskem kot tudi srbskem kulturnem prizorišču. Po končani akademiji se je vrnila v Slovenijo, kjer je v slovenski filmski uspešnici Zadnja večerja debitirala z odlično glavno žensko vlogo!

Filmografija:
Tv nadaljevanka Porodično blago /RTS Beograd 2001
Film Zadnja večerja /2001

O režiserju

Miha Čelar - režiser

Miha Čelar je avtor kratkega igranega filma z naslovom Šifra: Skrita kamera, ki je bil kot pred-film predvajan v ljubljanskem kinu Vič in je samo na zadnji večerni predstavi dosegel obisk 5000 gledalcev. Temu je sledila pobuda za ustanovitev projekta B-FILM, ki naj bi mladim slovenskim filmskim avtorjem omogočil prodor na slovenska filmska platna. V okviru istega projekta je kasneje nastal tudi kratki film Aleša Žemlje, Lora in njeni moški, ki je v enakih distribucijskih okvirih požel enak uspeh.

Film Šifra: Skrita Kamera je bil predvajan tudi v posebnem programu v okviru 15. Film-video monitorja, v Gorici v Italiji kjer je poleg filma Mihe Hočevarja; Jebiga, požel največji uspeh pri občinstvu.

Miha Čelar že od samega začetka sodeluje s Produkcijsko skupino Mangart, pri televizijski nadaljevanki TV Dober dan, ki jo tedensko spremlja več kot 600.000 gledalcev.

Miha Čelar je njen idejni soavtor in zanjo piše scenarije ter ko-režira. Prav tako je tudi soscenarist in soavtor istoimenske gledališke

Komentarji

12.2. 2005 ob 10:31

Za Amira razlagate da mu je oče bosanski srb, v komentarju za Nurija razlagate da je oče od Amira!Nurija zagoto ni bosanski srb, ki je oče od Amira. Tukaj nekaj ne špila. Rad bi si ta film ogledal, prosim če svetujete kje in kako, ali obstaja na DVD.

— Nurija Pašić
17.6. 2006 ob 9:31

to je res fantastičen slovenski film.najboljši ka sem ih kdaj vidu.amir in bojan sta res strašna.

— vojo14
17.9. 2006 ob 17:48

Ta film sm gledu ko ste ga vrtel v koloseju in tok mi je biu všeč, da sem si ga ogledal dva krat.

— SIO
21.4. 2010 ob 16:54

zivijo druzba ter ostali ki me poznajo jaz sem ta oseba ki je igrala v tem filmu zgodba je o meni ampak seveda izmisljena prosim mihca scenarista ter reziserja tega filma da dovoli dostop na intrnetu predvajati film ker si ga folk zeli pogledati lep pozdrav miha upam da si prebral moj komentar

— amir

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.