Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Ameriške sanje

komedija
Vsak si želi postati slaven.
Na sporedu od: 15.6.2006, Kolosej Ljubljana
1h 47min / 107min
Leto: 2006
Država: ZDA
Scenarij: Paul Weitz
Režija: Paul Weitz
Režiser Paul Weitz, ustvarjalec filmov V dobri družbi, Vse o fantu in Ameriška pita, se je tokrat odločil pošaliti iz ameriške politike in televizijskega zabavljaštva. Ko ameriški predsednik (Dennis Quaid - Tvoji, moji, najini, Dan po jutrišnjem) nekega dne doživi živčni zlom in se za več tednov zapre v svojo sobo, si njegov pomočnik (Willem Dafoe - Notranji človek) izmisli pretkan načrt, da bi dvignil njegovo priljubljenost. V najbolj gledani oddaji iskanja novih pevskih talentov, ki jo vodi narcisoidni Martin (Hugh Grant - Pravzaprav ljubezen, Devet mesecev), naj bi predsednik postal član žirije. Med nenavadnimi kandidati se znajdeta tudi ambiciozna Sally (Mandy Moore), ki je za zmago pripravljena storiti prav vse, in Omer, priseljenec iz Bližnjega vzhoda, ki ga teroristi želijo prepričati, da umori predsednika.

Samovšečni TV voditelj Martin Tweed že kdove katero leto zapored vodi uspešno oddajo Ameriške sanje, s katero se trdno drži na vrhu lestvice gledanosti v Ameriki, pa tudi marsikje drugje po svetu. Da bi tako tudi ostalo, se drži preverjenega recepta – poišči trumo (ne)talentiranih mulcev, ki bi radi zasloveli, jih podpihuj, da si bodo pred kamerami skakali v lase, se veselili, jokali, besneli ... in osvajali glasove vnetih gledalcev. Pevska nadarjenost nedvomno pri tem ni najpomembnejši dejavnik. Naj zmaga kdorkoli že, važno je, da je gledanost visoka in da so oglaševalci pripravljeni odvezati mošnjičke.

Tweed bi bil pripravljen storiti dobesedno vse za visoko gledanost.

Letošnja gručica slave željnih pevcev je pestrejša kot kdajkoli prej. V njej sta med drugimi tudi južnjaška lepotička Sally, ki z lahkoto nadene videz prikupnega, nežnega dekletca, v resnici pa je vse kaj drugega, in Omer, nesposobni vajenec za terorista, ki mu broadwayski muzikali pomenijo veliko več kot sveta vojna proti nevernikom. Če zraven dodamo še predsednika države, ki v želji po samopromociji in dvigovanju priljubljenosti med državljani pristane, da bo na oddaji gostoval kot sodnik, je jasno, da bo ta sezona Ameriških sanj potekala precej divje. Celo eksplozivno.

O produkciji

Najprej je bila misel – vsi imamo sanje, ki jih skušamo, a ne moremo ali ne znamo uresničiti. Misel je rasla – kaj pa se zgodi, če vsi vztrajajo pri tem, da bi uresničili svoje še tako nore sanje?

In tako je nastala odštekana komedija o tem, kako lahko uresničevanje sanj, ta moto, s katerim se reklamira Amerika – dežela, v kateri lahko uresničite svoje sanje – postavi celo kulturo na glavo.

Režiserja Paula Weitza je že dolgo privlačila skrivnostna človeška narava, korenine čudaškega in nerazumnega vedenja, predvsem pa humorni potencial tega vedenja. Te teme se je s svojo ekipo dotaknil že večkrat, predvsem v treh Ameriških pitah in v filmu Vse o fantu. A od takrat, ko je posnel te filme, se je življenje že precej spremenilo. Predvsem je vanj vdrla izmišljena resničnost, ki si je izborila status zabave, prava resničnost vsakdanjega življenja pa je vse bolj odrinjena na stranski tir, še posebno v deželi, kjer se uresničujejo sanje.

Od same zamisli do trenutka, ko so stekle priprave na snemanje, sta minila samo dva meseca. Vsi vpleteni so se zavedali, da morajo ta scenarij spraviti na filmsko platno dokler je še aktualen. Potrebovali so le še igralsko ekipo, ki bi bila pripravljena z najbolj resnim pokerskim izrazom na obrazu izustiti celo vrsto sarkastičnih izjav.

Zato so poklicali stare igralske mačke, ki so z bratoma Weitz sodelovali že pri njunih prejšnjih projektih – Hugha Granta, ki je znan po svojem pikrem smislu za humor, ki ga je v filmu s pridom izkoristil, Dennisa Quaida, ki je pristal že med prvim pogovorom na to temo, ne da bi pred tem sploh prebral scenarij, in vrsto drugih.

Čeprav Quaid zatrjuje, da je lik predsednika oblikoval povsem po svoje, pa le ne more skriti, da si je v določenih trenutkih svoje interpretacije na prefinjen način privoščil predsednika Busha. Njegovo desno roko, šefa kabineta, igra na videz skoraj neprepoznavni filmski veteran Willem Defoe, v katerem bo vsak, ki količkaj spremlja dnevno politiko preko luže, prepoznal točno določenega vladnega uslužbenca na visokem položaju.

Nadobudni tekmovalci, ki se borijo za zmago in slavo v Ameriških sanjah, pa so sami novinci, ki so neizmerno uživali v prizorih s starimi igralskimi mački. In režiser je ponovno dokazal, da je za igranje potreben le talent, prav nič ni važno, koliko filmov si že posnel.

Secirana resničnostna TV

Film ni le preprosta komedija, ampak gledano med vrsticami tudi neusmiljena analiza tega, kar nam mediji dandanes prodajajo kot resničnost. Filmska ekipa si je že na samem začetku zastavila vrsto vprašanj in skušala nanje tudi odgovoriti. Zakaj sploh gledamo resničnostne oddaje? Zakaj se gledalci tako zagrejejo za svoje favorite? Kaj se skriva v ozadju te zasvojenosti z resničnostno televizijo?

Eden od razlogov je zagotovo ta, da se ljudje, udobno zleknjeni v svojih naslanjačih, lahko ob spremljanju takih oddaj posvetijo življenjem drugih pravih ljudi, svoje težave pa odrinejo na stran, ne da bi si mogli očitati, da bežijo v domišljijo. Navdušeni so, ker lahko s svojim glasom nekoga povzdignejo v zvezde in to jim daje občutek moči. Hkrati pa jim tovrstne oddaje dajejo upanje, da nekega dne lahko uspe tudi njim uresničiti sanje, če je uspelo drugim povprečnim ljudem. Seveda pa obstaja še en, manj prijeten razlog, da ljudje, ne morejo umakniti pogleda z resničnostnih tekmovalcev – uživajo v tujem ponižanju in ob nepopisno nemogočih avdicijah, ki parajo ušesa, sami sebe tolažijo, da so boljši in da se nikoli ne morejo tako osramotiti.

Hitro čepke v ušesa

Glasba igra izjemno pomembno vlogo. Za nastope nadobudnih pevcev so izbrali nekaj skrajno banalnih pesmi, kakršne v resnici lahko slišimo na radijskih valovih po vsem svetu in tako uperili prst v poplavo nesmiselne glazbene hiperprodukcije.

Nekaj izvirnih pesmi je napisal skladatelj Stephen Trask, ki se je moral najprej "preklopiti" v pravi miselni vzorec. In to je najlaže naredil tako, da je začel intenzivno poslušati pesmi, ki niti najmanj niso po njegovem okusu. To se mu je zdel edini način, kako ustvariti pesmi, ki ne bodo samo obupno zanič, ampak poleg tega tudi verodostojne.

Pesmi, ki so tako nastale, so nekajkrat letele v koš, ker so bile preprosto preveč dobre. Premalo osladne in sluzaste. Da bi si olajšal delo, je iz besedil najbolj priljubljenih popevk, ki jih tekmovalci najpogosteje pojejo na tovrstnih tekmovanjih, izločil najbolj ponavljajoče se fraze in jih vključil v svoje pesmi. Pri tem mu je pomagal tudi režiser in nastala je paleta podobnih, "lajnastih popevkic", za katere se nihče ne bi čudil, če bi jih zaslišal po radiu ali na pravem resničnostnem tekmovanju pevskih talentov.

Komentarji

2.6. 2006 ob 17:26

American Dreamz PA KAJ VSE SI NE SPOMNIJO TA FILM JE KR NEKI.

— SAŠ
9.6. 2006 ob 15:16

film je odličen

— bekca
13.6. 2006 ob 20:48

Ma full dobr film morte si ga it ogledat ! :))

— wio
15.6. 2006 ob 19:53 zvezdica

film je vreden 5 zvezdic! ima odlično igralsko zasedbi in seveda tudi primerne obleke in kostumi. všeč mi je, da se vsi ameriško filmi končajo s srečnim koncem, po ka terem so znani. če bi jaz ocenjevala film Ameriško sanje bi mu dala + za igralsko zasedbo, scenografijo in obleke, ter - za glasbo. se priporočam! hvala!

— larćy
16.6. 2006 ob 21:19

ej ti Saš kuko lahka ti komenteras film če ga pomoje še gledu nisi!! To je najbolši fil in the world! Lahk sam rečm vredno ogleda oz. nujn ogled.

— Uršy
17.6. 2006 ob 10:36

I m going to see the movie today and I hope that I will enjoy it.

— rok t.
19.6. 2006 ob 0:36

Spoštovani, obiskovalci koloseja. Film je. Vendar če se želite nasmejati do solz si morate ogledati kaj drugega. Priporočam ga tistim, ki so vse ostale filme že videli in nimajo niti ene druge stvari za počet. Skratka bolj klavrna komedija.

— Damijan
19.6. 2006 ob 1:27

meni film ni bil všeč... ni nič posebnega! ampak stvarno pokaže kako potekajo ta tekmovenje in odkrito se norčujejo iz ameriškega predsednika :) lp

— sana
21.6. 2006 ob 15:13 zvezdica

film je res v redu. prikazuje ameriški in vsesplošni sistem družbe. vsi bi radi postali slavni a le redki s pravim namenom.

— rok tramšek
21.6. 2006 ob 17:19

ql

— p
23.6. 2006 ob 17:58

Omg...Jaz pa še nisem boL brezveznega filma vidla kot je to...skoro sem zaspala v koLoseju...FuL tečn FiLm...Škoda denarja

— Nina
26.6. 2006 ob 12:31

dons si grem pa z frendico ogledat film. Upam da bo dobr pa bom vm se istga dne povedu do takrt pa p.

— dejan
29.6. 2006 ob 20:05

ta film je ful dobr. vredno si ga je it ogledat. priporočam ga prav vsem

— Ancy
29.6. 2006 ob 21:16

film ni nic kaj posebnega.

— muro
3.7. 2006 ob 16:56

ql film

— josko
7.7. 2006 ob 10:54

Od filma sem pričakovala veliko več. Na trenutke je bil res zabaven, večino časa pa sem se samo dolgočasila in gledala na uro kdaj bo konec. In ko je ta res prišel sem doživela še dodatno razočaranje, ker je bil tako dobesedno beden. Škoda denarja, časa in ogleda.

— bedno
11.7. 2006 ob 19:27

film je super. ma fful dobre igrelcesam konca nea čist kapiram... ampak drugač je superr!

— any
13.7. 2006 ob 9:27

ta film mi je bil tak dogocasen ce sem ga gledla 5 minut sem pecikelj rajsi sem se menla ne priporocam ga vam ker zraven lahko zaspiš

— clara
13.7. 2006 ob 13:12

pa saj film je meni bil ful ql...samo konec...omfg!kaj kdo zašteku konec???men je bil konec tak bedn!:)drugač pa je film super...

— KaTkA
3.8. 2006 ob 4:05

Če vas muči nespečnost, je najboljše zdarvilo, da si ogledate American dreamz. Po uvodnih petih minutah boste zaspali, zbudili se boste-mogoče-le proti koncu, ko eksplodira bomba, pa tudi če se ne boste-ničesar ne boste zamudili. Konca v nobenem primeru ne boste razumeli. ''Štosi'' v filmu pa vas bodo zabali le, če ste prej leto dni preživeli na samotnem otoku, v družbi papige, ki se ji zdi smešno, če reče:''Pepi''. Film vam priporočam tudi v primeru, da imate toliko denarja, da ne veste, kako bi ga zapravili za kar najbolj nepotrebno, neuporabno in brezvezno stvar. Če pomislim, bi bil film še kar primeren za otroke do šestih let in bi jih zagotovo neizmerno zabaval, vendar so v filmu prizori, ki jih razumejo le malce starejši. Tako pridemo do sklepa, da film pravzaprav ni primeren za nikogar, saj; -se normalnim in povprečno inteligentnim ljudem zdi neumen, -za otroke zaradi prizorov poljubljanja in še česa drugega ni primeren -odraslim se ne da iti gledat takega filma, -noben človek ni tako bogat, da bi denar zapravljal za take filme. Če vam je foilm kjub vsemu všeč, vam priporočam kratek pregled pri psihiatru-sigurno vam bo znal pomagati.

— majka
8.8. 2006 ob 17:43 zvezdica

Briljantna satira ameriške obsesije s slavo. Gotovo poznate šov American Idol, šov, kjer se takšni in drugačni friki udarijo v pevskih in plesnih sposobnostih. Šov, ki so ga pridno in nič manj perverzno pojedli tudi naši Pop Starsi, Idoli in Bitka talentov. Šov, kjer zmaga tisti, ki zna bolje lesti v rit. In tisti, ki ima boljšega predstavnika za stike z javnostjo. In seveda, šov, kjer bi Fredi Miler zmagal že v prvem krogu. Kot Omar, ki se tokrat pač ne piše Naber, marveč Abeidi. In ta Omar (Sam Golzari) ni le Omar, marveč infiltrirani član Al-Kajde, ki mora na finalnem večeru ubiti ameriškega predsednika Statona (Dennis Quaid). Predsednika, ki bi ga znal izvrstno odigrati George Bush. In predsednika, ki ga po ponovni izvolitvi matra hud padec popularnosti, kar pomeni, da mu gostovanje v najbolj gledanem šovu v državi pride kot naročeno. Toda pozor, Omar mora za uresničitev naloge priti v finale, kjer ga čaka preračunljiva in zelo seksi Sally Kendoo (Mandy Moore), punca, ki špila na imidž prijazne, prijetne in user friendly bejbe iz srednjega razreda. Bejbe, ki za slavo zaigra tudi ljubezen do svojega fanta Williama (Chris Klein), vojnega veterana iz Iraka, ki jo kani zaročiti v živo pred gledalci. In seveda bejbe, ki očara tudi Martina Tweeda (Hugh Grant), producenta, voditelja in izumitelja šova American Dreamz. Možakarja, ki film prične z vrhunskim monologom, kjer še bolj vrhunsko sprejme dejstvo, da ga zapušča punca. Prav imate, American Dreamz, film režiserja, ki nam je dal Ameriško pito, je film, ki se mu beseda vrhunsko poda kot namazana. Film, ki ga ta beseda povzame. Film, ki mu več kot pašejo tudi druge podobne besede. Tudi vsi drugi superlativi, ki jih premore slovenski jezik. Zelo pronicljiva, inteligentna, hudo zabavna, še bolj gledljiva in brez napak odigrana mojstrovina, ki kot za šalo povonja Levinsonovo klasiko Wag the Dog in deluje tako zelo pametno, da se ne čudim, da je v ameriških kinih popolnoma pogorela.

— iztok gartner
1.12. 2006 ob 15:21

Film je res superca. Do konca nisem vedela kateri bo zmagal saj je bila konkurenca res huda. Super razplet, tako, da je vsak dobil, kar je zaslužil;)

— Ivy
12.11. 2012 ob 11:17

... to je bil moj komentar po koncu filma. ŠOK
a ko sem začel premišljevati sem ugotovil, da je film prikazal točno realnost, ki poteka za vsemi resničnostnimi šovi. tu se gre le za denar, gledanost, slavo...
četudi za ceno enega ali celo več življenj. film je provokativen, šokanten, malo pretirava a vsekakor pelje po realnosti. moja ocena filma je 8/10 zaradi vlog, ki pa so še vedno delovale po istem ameriškem kopitu. to pa je bila tudi edina nerealna stvar v filmu. ali pač?

— Aysha
1.12. 2012 ob 20:17

Začetek je dober, konec pa ne.Žalostno da niso naredili boljši konec. Martin je pa tako ali tako navaden cepec. Skratka lahko bi bil boljši konec

— ivy

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.