Kolosej
Film distribucije Continental Film

Ameriške prevare

kriminalna drama
10 nominacij za oskarja
Podnapisi
Na sporedu od: 23.1.2014, Kolosej Ljubljana
2h 18min / 138min
Leto: 2013
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Eric Singer in David O. Russell
Režiser neizprosnih dram Trije kralji, Borec in Za dežjem posije sonce predstavlja napeto kriminalko, prežeto s prevarami, nepričakovanimi preobrati in dvoličnimi karakterji. Mojster prevar Irving je skupaj z malce manj izkušeno, toda zelo odločno partnerko Sydney prisiljen v sodelovanje z FBI-jem. Z agentom Ritchiejem se vtihotapijo v ameriško mafijsko podzemlje, kjer ne manjka zabav, denarja in drugih vznemirljivih izzivov, vendar so stalno soočeni s smrtonosnimi nevarnostmi in lažmi.

Dogajanje izmišljenega filma je postavljeno v zapeljivi svet enega najbolj izjemnih škandalov sedemdesetih. Ameriške prevare pripovedujejo zgodbo o sijajnem prevarantu Irvingu Rosenfeldu (Christian Bale), ki je s prav tako pretkano in zapeljivo partnerko Sydney Prosser (Amy Adams) prisiljen sodelovati z divjim agnetom FBI Richiejem DiMasom (Bradley Cooper). DiMaso ju potisne v svet vplivnežev in mafijcev Jerseyja, ki je hkrati nevaren in očarljiv. Jeremy Renner je Carmine Polito, strastni, nepredvidljivi politik, ujet med prevarantoma in zveznimi agenti. Irvingova neuravnovešena žena Rosalyn (Jennifer Lawrence) morda lahko z eno potezo povzroči, da se bo ves ta svet sesul. Tako kot prejšnja filma Davida O. Russella tudi Ameriške prevare kljubujejo žanru in pripovedujejo zgodbo o ljubezni, preporodu in preživetju,

O filmu

Ameriške prevare so tretji del evolucijske trilogije filmskega ustvarjalca Davida Russella. Prvi je bil Boksar, drugi Po dežju posije sonce, zdaj pa se na večjem platnu kot kadarkoli odvijejo Ameriške prevare. Russell se osredotoča na like, ki skušajo spremeniti svoja življenja s procesom preporoda. "To so filmi o ljudeh, katerih življenja se niso odvila po nameravani poti," razloži. “Po svoje so izjemno ljubki, hkrati pa srce parajoči. Skozi ves film, ne samo v tretjem dejanju, se sprašujejo in soočajo s tem, kdo sploh so in kako bodo ponovno našli način, da bodo spet ljubili. Tem likom se njihove predstave o sebi razdrobijo na koščke, in se ne sprašujejo samo, kaj jim je storiti, ampak tudi, kako jim bo ponovno mar za življenje. Pomembno mi je, da so to strastni ljudje, ki ljubijo oziroma so na poseben način ljubili življenje. To mi je enako pomembno kot to, kako se bodo prebili na drugo stran, skromni, z ljubeznijo, ki ostane nedotaknjena oziroma prerojena. Ne gre za kliše, če je, kot pravi Irving, živeto od peta navzgor."

V središču Ameriških prevar je mogočna ljubezenska zgodba med Irvingom Rosenfeldom in Sydney Prosser, ki sta sorodni duši in poslovna partnerja. “Njuna ljubezenska zveza jima daje posebno moč, ki jo lahko prepozna vsak, ki je bil kdaj zaljubljen," pravi Russell. "Ko si zaljubljen, imaš občutek, da si postal več kot le vsota vseh delov - dogaja se ti nekaj božanskega. Zame prvi del filma prikazuje, kako sta se zaljubila, kako sta se potrudila, da sta drug drugemu dajala občutek, kako posebna sta, kako imata rada svoji življenji - očaranost je bila vse. Zaljubimo se v njuno strast do življenja. Potem na njuna vrata potrkajo težave, Da bi preživela, bosta morala skozi preporod. In ko bosta to storila - kaj se bo zgodilo z njuno ljubeznijo?" Pravzaprav film o romanci pripoveduje na mnogo načinov. Russell pripomni: “Gre za Irvingovo in Sydneyjino romanco in njuno ljubezen, ki jo čutita drug do drugega, potem za kratko romanco med Richiejem in Sydney, ter za nepredvidljivo romanco umirajočega zakona med Irvingom in Rosalyn. Gre za prijateljstvo med Irvingom in Carminom, in za Carminov zakon z Dolly. In seveda, Irvingova umetnost prevar je na mnoge načine prav tako romanca - sposoben je očarati, prepričati ljudi, da si nekaj želijo, sanjajo."

“Zamisel o prevarah preveva vse vidike filma," dodaja producent Charles Roven. “Koga Irv in Sydney slepita - možakarja, od katerega vzameta denar, ali sebe, ko se prepričujeta, da ni nič narobe z njunim početjem? Koga slepimo, ko smo z nekom - smo z njim, ker ga občudujemo, ali zato, ker jih potrebujemo?"

“Velik del filma pripoveduje o različnih načinih, kako varamo sebe in druge," dodaja producent Richard Suckle. “Ko obtičite v službi, ki jo sovražite, ali v zapletenem razmerju, se prepričujete, da je vse v redu, da se bo vse dobro izteklo. Vsi moramo najti načine, da se prebijemo, ker je to vse, kar zmoremo. In to počnejo tudi liki v filmu.”

Zamisel za Ameriške prevare je dobil scenarist Eric Warren Singer, ki je Rovenu in Sucklu predlagal, da bi posneli zgodbo o Abscamu. Ko sta Roven in Suckle projekt predstavila Russellu, je ta predlagal, da bi scenarij zavil v novo smer, da bi se oddaljil od norosti in pretresov škandala, in črpal iz osebnih spominov, občutij in lastne domišljije. Tako je nastala izmišljena, na likih temelječa zgodba. “Moj oče je bil v šestdesetih in sedemdesetih poslovnež. Bil je zelo podoben očetu lika, ki ga igra Christian Bale, pedanten in izjemno pošten, in videl sem, kako ga pri poslih izkoriščajo. Prijazni fantje nastradajo. To je imelo velik vpliv na naš dom in posledično sem razumel tako lik Christiana Bala, ki je občudoval poštenega očeta, kot tudi plat, ki ne bo dovolila, da bi ga doletela enaka usoda,"

Če pod vse potegne črto, je po Russellovem mnenju režiserjeva naloga, da gledalci vzljubijo like, navkljub njihovim grehom. “Upam, da bo občinstvo uživalo, ko bodo preživljalo čas z liki," pravi Russell. “Bolj kot vse drugo si želim, da bi se zaljubili vanje. Najlepši poklon, ki ga lahko dobim, je, da ljudje ob odhodu iz kina rečejo: Zares sem imel rad te ljudi - nisem jih hotel zapustiti."

Škandal Abscam

Resnični škandal Abscam se je začel kot skrivna operacija FBI. Zaskrbljena zaradi kriminala belih ovratnikov - in nazadnje zaradi politične korupcije - sta agenta FBI John Good in Anthony Amoroso sodelovala s prevarantom Melom Weinbergom. Operacijo so zasnovali skupaj, Weinberg in FBI so ustvarili lažno podjetje, ki ga je vodil lažni arabski šejk, z namenom, da bi ponujal podkupnine uradnikom v zameno za politične usluge.

"Hitro smo se prepričali v Melove sposobnosti," pravi Good. “Resnično se jim je posvetil. Sploh mu ne bi rekel špicelj, saj je njegova naloga obsegala veliko več kot le obveščanje agentov. Sodeloval je pri skrivni operaciji. Bil je prevarant, a dobrega srca, imel je integriteto - in bil je predan legitimni operaciji, tako da je dosegel nekaj na pravi strani zakona."

Weinberg je postal glavna priča FBI-jevih primerov proti šestim kongresnikom in enemu senatorju, ki so jih zaradi škandala obsodili zaradi različnih stvari. Poleg tega so obsodili tudi druge lokalne vladne predstavnike, med drugim župana Camdena v New Jerseyju.

O igralcih

Christian Bale (Irving Rosenfeld) je posnel filme Imperij sonca, Henrik V, Portret dame, Batman: na začetku, 3:10 za Yumo, Žametne noči, Ameriški psiho, Vitez teme, Vzpon viteza teme, Državni sovražniki, Bob Dylan: 7 obrazov, The Secret Agent, Metroland, All the Little Animals, Laurel Canyon, The Machinist, The New World, The Prestige, Harsh Times, Rescue Dawn,The Fighter, Flowers of War .

Bradley Cooper (Richie DiMaso / izvršni producent) je posnel filme Prekrokana noč1-2-3, The Place Beyond the Pines, Po dežju posije sonce (nominacija za oskarja), Reci da, Lovci na družice, Vse o Stevu, A ekipa, Mu pač ni do tebe, New York, I Love You, Wet Hot American Summer, The Words. Na televiziji je nastopil v serijah Pod nožem lepote, Kitchen Confidential, Alias, Zakon in red: enota za posebne primere, Jack & Bobby, Touching Evil, Trial by Jury.

Amy Adams (Sydney Prosser) je bila štirikrat nominirana za oskarja. Posnela je filme Jekleni mož, Ona, Adams Big Eyes, The Master, The Fighter, Julie in Julia, Dvom, ZačaRana, Noč v muzeju 2, Ujemi me, če me lahko, Wilsonova vojna, Junebug, Muppetki, Trouble with the Curve, On The Road; Miss Pettigrew Lives for a Day.

Jennifer Lawrence (Rosalyn Rosenfeld) je dobila oskarja za nastop v filmu Po dežju posije sonce. Posnela je še filme Igre lakote 1 in 2 (Arena smrti in Kruto maščevanje), Možje X: prvi razred, Like Crazy, The Beaver, Winter’s Bone (nominacija za oskarja), The Burning Plain, Poker House, House at the End of the Street. Na televiziji je nastopila v The Bill Engvall Show.

O režiserju

David O. Russell je bil trikrat nominiran za oskarja. Njegov zadnji film je bil Po dežju posije sonce, ki ga je režiral in zanj napisal scenarij. Zanj je dobil osem nominacij za oskarja, med drugim za najboljšo režijo, film in prirejeni scenarij. Pred tem je režiral The Fighter (2010), ki je dobil sedem oskarjevskih nominacij. Christian Bale je za stransko vlogo v njem dobil oskarja. Posnel je še filme I Heart Huckabees (2004), Trije kralji (1999), Flirting with Disaster (1996) in Spanking the Monkey (1994).

Komentarji

20.12. 2013 ob 14:22

to bo sigurno dober film.

lp bertoni

— bertoni
26.12. 2013 ob 20:33

tole obetavno zgleda!
Dobr izbor Kolosej.

— leone
10.1. 2014 ob 9:26

Dober film, vendar nobenih presežkov. Obstaja nevarnost, da ob njem zaspite.

— Filmozaver
11.1. 2014 ob 12:55

Iz napovednika me je zelo pritegnil. Sploh pa obožujem Jennifer Lawrence! Pričakujem film, ki si ga bom ogledala večkrat.

— ivy
18.1. 2014 ob 16:43

dobr film, zihr

— terano
20.1. 2014 ob 0:06

Eh no ja...trailer res izgleda dobro,ampak film je pa res razvlecen in dolgocasen,sicer obozujem tak zanr vendar tega sem komaj pogledal do konca...videl pa ze The wolf of wall street in moram reci da je top film leta!

— gasp
31.1. 2014 ob 12:26

Film je super, se ga splača pogledati :)

— D
6.2. 2014 ob 18:38 zvezdica

American Hustle je kot razkošna zabava. Začetek je nekoliko počasen, a je to potrebno, da se ne izgubi tisto malo "kriminalnega" iz te kriminalno komične drame. "Prevara" služi bolj kot lepilo, kot snov za raziskovanje teh norih ljudi, sama po sebi pa ni toliko pomembna. Rekla bi, da za uživanje v tem filmu ne smete preveč razmišljati o zapletu. Prepustiti se morate glasbi, vsem petim glavnim osebam in interakciji med njimi. David O. Russel se je spet dokazal kot "režiser za igralce". Čeprav mislim, da ne bo nihče izmed njih zmagal v svoji kategoriji, bi si film definitivno zaslužil oskarja za najboljšo zasedbo. Še posebej Amy Adams in Jennifer Lawrence sta imenitni.

Humor je bolj subtilen, dogajanje ni zelo napeto. Vseeno mi je osebno do zdaj najljubši od nominirancev za oskarja (čeprav dveh favoritov še nisem gledala). Film je točno to, kar želi biti (če je to logično). Vse je na pravem mestu; režija, kostumi, igra, frizure, pesem. Davidu O. Russellu je (spet) uspelo.

Bi šla kar pisat o posameznih prizorih pa ne bom spoilala. Je pa v Mladini odlična kritika :)

— Kiki
16.2. 2014 ob 14:30

brezvezen film, volk je boljši

— Mojca
27.2. 2014 ob 15:58

brezvezen, z prijatelji se nam ni dalo gledati do konca eden je celo zaspal.

— alen
6.3. 2014 ob 15:40 zvezdica

Za prevarami posije sonce.

— ivy
19.3. 2014 ob 15:35

zakaj ivy niste dal zvezdice? na kratko je zapisala vso vsebino, pr eni nataši ste pa dal zvezdo k je napisala LUŠKAN; DRUGAČEn: film je ful kul svetujem ogled,ejga ne štekam zakaj nima oskarja. dober in zabavn film.

— pač eden
21.3. 2014 ob 20:17

dobr film vreden ogleda prav za oskarčka in še kejampak men je od ivy ful dobr komentar. a ji date zvezdico,.........................$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$&&&&&&&&&&&& prosm vas zame. P.s. kul film sam me jeniffer lawrence spominja na ivy.po lepoti. oja sošolka je,.........

— AVYstraw I LOVE AMERICAN hustle

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.