Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Ameriška pita: Poroka

komedija
Na sporedu od: 23.10.2003, Kolosej Ljubljana
1h 37min / 97min
Scenarij: Adam Herz
Režija: Jesse Dylan

Leta 1999 se je občinstvo zaljubilo v nepozabno skupino prijateljev, ki so z vso duhovitostjo in človeškostjo, ki nam ju življenje meče pod noge, odkrivali neraziskana področja ljubezni, seksa in prijateljstva. Komedija je v trenutku postala kultna, saj so obiskovalci kinodvoran v prvem filmu Ameriška pita prepoznali lastne divje, pogosto nerodne najstniške izkušnje.

V drugem filmu se je ponovno zbrala ista igralska zasedba, ki pogumno skupaj stopa še korak naprej proti odraslosti. Po prvem letu na univerzi fantje najamejo hišico na obali, da bi še okrepili prijateljstvo in si privoščili najbolj zabavno poletje od vseh dotedanjih. A kot ponavadi, je le od deklet odvisno, ali se bodo sanje fantov uresničile ali ne. Na koncu norega poletja vsi skupaj ugotovijo, da se čas sicer spreminja, ljudje tudi, prijateljstvo pa ostane.

Potem pa se je zgodilo neizogibno. Glavna junaka Ameriške pite sta tik pred tem, da naredita najpomembnejši korak v življenju. Jim in Michelle se bosta poročila. Nore romance s tujimi študenti, poletni kampi in podivjane počitnice so preteklost. Vsi sorodniki in prijatelji se pripravljajo, da ju bodo pospremili na njuni poti v odraslost.

O zgodbi

Tokrat v zgodbo ni vpletena pita, ampak torta. Poročna torta. Michelle si želi, da bi bila njena poroka nepozabna, kar si želi prav vsaka nevesta. A čeprav se vsi po vrsti trudijo, da bi se kar najlepše vedli, to nikakor ni lahka naloga.

Na pomoč ji priskoči sestra Cadence, ki je sanjska ženska vsakega moškega - zapeljiva, vroča, nepozabna ... prava bomba. Ko jo zagledata Finch in Stifler, se začne bitka za osvojitev zapeljive nagrade. Boj je neusmiljen, vsa pravila so pozabljena in Stifler uporabi ves svoj karizmatični šarm, da bi zapeljal ljubko družico.

Stifler s karizmatičnim šarmom? Kriza!

Vzdušje poskuša dokaj neuspešno miriti Jim, ki ima že sam s sabo polne roke dela. Narediti namreč skuša čim boljši vris na Michellina dokaj zadrgnjena starša. Medtem pa se Stifler povsem spremeni. Postane uglajen in sploh nič kaj podoben Stiflerju, ki smo ga poznali doslej. Ubogemu Finchu ne preostane nič drugega, kot da tudi on spremeni taktiko in postane mala baraba. In tako je Cadence razpeta med popolnim kavalirjem Stiflerjem in pokvarjencem Finchem.

Še sreča, da se vsaj nekatere stvari ne spreminjajo. Jimov oče je kot ponavadi poln dobronamernih nasvetov, ki vse prepogosto preidejo mejo dobrega okusa, še posebno, ko pogovor nanese na nekatere pikantne podrobnosti o Jimovih starših.

Zgodba se še bolj zaplete, ko pride na vrsto neizogibna fantovščina, ko je treba najti idealno poročno obleko za Michelle, ko je cerkev polna uvenelih rož ...

Po precejšnjem uspehu prvih dveh filmov, ustvarjalci niso hoteli na silo narediti nadaljevanja, samo zato, da bi zadovoljili zahteve tržišča. Preden so se lotili tretjega projekta, so krepko pomislili, ali zgodba sledi normalnemu poteku življenj nam že znanih junakov in predvsem ali bo dovolj smešna, da bo zadovoljila občinstvo.

Vsak od filmov je posvečen eni od prelomnic v življenju. V prvem je bilo v središču dogajanja vprašanje kako izgubiti nedolžnost. V drugem so se junaki spraševali ključna vprašanja ob prehodu v odraslost - kdo sem, kaj se dogaja, kaj bo z mano? In logično sledi, da je v tretjem na vrsti poroka.

Najpomembneje v trilogiji je dejstvo, da se vsak od gledalcev lahko najde v junakih teh zgodb. Vsak ima prijatelja, ki je malce podoben Stiflerju ali Finchu. V vsakem je delček Jima. Vsak enkrat izgubi nedolžnost. In večina se vsaj enkrat poroči. In zelo verjetno se bo pri tem zgodilo nekaj, kar nas bo spravilo v precejšnjo zadrego.

Ker so v dobršni meri k uspehu filmov doprinesli igralci, se zasedba tudi v tretjem filmu skorajda ni spremenila. Čeprav imajo vsi igralci uspešne kariere, vendar so se zaradi zanimivega in zabavnega scenarija takoj odzvali in ponovno združili moči v zaključku sage o Ameriški piti. Zato bomo spet videli nove variacije na stare teme, ki smo jih vsi vzljubili - Jima bo oče spravljal v zadrego, Michelle bo spet izjemno svobodomiselna in vsi se bodo zgražali nad nečem, kar je ušpičil Stifler.

O igralcih

Jason Biggs (Jim) igra prikupnega a brezupno nerodnega Jima, ki pada iz ene zadrege v drugo. Biggs je po premieri Ameriške pite leta 1999 postal eden najbolj zanimivih mladih hollywoodskih igralcev. Vloga mu je prinesla več nominacij, med drugim tudi dve nominaciji za MTV filmsko nagrado. Igral je še v filmih Saving Silverman, Loser, Boys and Girls ter Prozac Nation. Na televiziji se je pojavljal v Drexel's Class, Total Security in As the World Turns.

Alyson Hanningan (Michelle) igra pustolovsko navdahnjeno flavtistko, ki v prvem delu filma po naključju postane Jimova spremljevalka na maturantskem plesu, v drugem ga uči umetnosti intime, potem pa končno postane njegovo dekle. Hanniganova je najbolj znana po vlogi v televizijski seriji Buffy the Vampire Slayer, kjer igra Buffyjino najboljšo prijateljico. Kot gostja je nastopila tudi v drugih serijah, na primer Roseanne in Almost Home. Videli smo jo lahko tudi kot hčerko Dana Ackroyda v filmu My Stepmother is an Alien.

Thomas Ian Nicholas (Kevin) je pred kamerami nastopil že pri sedmih letih v seriji Who's the Boss? Kot mladi Tony Danza. Med filmskimi vlogami naj omenimo Rookie of the Year, A Kid in King Arthur's Court, A Kid in Aladdin's Palace in The Rules of Attraction. Nastopil je tudi v televizijski nadaljevanki Party of Five, občasno pa tudi v Dr. Quinn in Santa Barbara.

Seann William Scott (Stifler) je največji vedenjski problem v skupini. Stifler gre vsem na živce, a v težavah se človek lahko zanese nanj. Scott je po prvem uspešnejšem nastopu, in sicer ravno v Ameriški piti, nastopal še v uspešnicah Evolution, Road Trip, Dude Where's My Car?, Final Destination, Bulletproof Monk in Old School.

Eddie Kaye Thomas (Finch) tokrat preučuje principe Kama Sutre. Nastop v prvem delu Ameriške pite je bil za Thomasa doslej največji igralski uspeh. Nastopil pa je tudi v Taboo, Stolen Summer, Sheer Bliss, Freddy Got Fingered, Black and White, Carrie 2: The Rage, More Dogs than Bones, Harvest, Illtown in Mr. Jealousy. Na televiziji igra v komediji Brutally Normal, občasno pa se pojavlja v serijah Law&Order, Felicity in Are You Afraid of the Dark?

Eugene Levy (Jimov oče) je najpomembnejši starševski lik v najstniški komediji - Jimov oče, ki nehote vedno zaloti sina v najbolj nerodnih intimnih trenutkih. Levy je svojo bogato igralsko kariero začel v priznani TV seriji SCTV in nadaljeval v vrsti televizijskih nadaljevank. Na velikem platnu smo ga videli v filmih, kot so Almost Heroes, Father of the Bride 2, Multiplicity, Once Upon a Crime, Stay Tuned, Armed and Dangerous, Club Paradise, Splash, National Lampoon's Vacation, A Mighty Wind, Dumb and Dumberer, Like Mi, Bringing Down the Houseke in Running.

January Jones (Cadence) se na filmskih platnih še ne pojavlja dolgo. nedavno smo jo lahko videli v Anger Management, pred tem pa v filmih Bandits in Full Frontal.

Molly Cheek (Jimova mama) je znan obraz s TV ekranov, filmskih platen in odrskih desk. Poleg vseh treh filmov iz serije Ameriška pita, smo jo videli tudi v filmih april's Shower, Smoke Signals, Stepmonster, The Purple People Eater in The Intruder. Kmalu pa jo bomo lahko videli tudi v nadaljevanju uspešnice o Spidermanu.

O ustvarjalcih

Jesse Dylan (režija) spada v novo generacijo hollywoodskih režiserjev, ki svojo vizijo izražajo v filmih, televizijskih oglasih in glasbenih video spotih. Ameriška pita: Poroka je njegov drugi celovečerni film. Na velikem platnu je debitiral s filmom How High.

Adam Herz (scenarij) je kot scenarist celovečernih filmov debitiral ravno z izvirno Ameriško pito. Utemeljil jo je na svojem odraščanju v Michiganu. Po zaključku trilogije se namerava poskusiti tudi kot režiser - film namerava posneti po svojem scenariju.

Lloyd Ahern (direktor fotografije) ima za sabo že lep seznam filmskih uspešnic. Med drugimi so to filmi Undisputed, The Unsaid, Supernova, Can't Hardly Wait, Turbulence, Last Man Standing, Wild Bill, Geronimo: An American Legend, Trespass, Broken Arrow. Kot direktor fotografije druge ekipe je sodeloval še pri celovečercih Robin Hood: Men in Tights, Jurassic Park, Leap of Faith, The Replacement Killers, Domestic Disturbance, uveljavljen pa je tudi kot snemalec televizijskih filmov.

Komentarji

3.10. 2004 ob 1:38

ok.čeprav sta mi bla bolj všeč 1.& 2. del,je ta tudi za pogledati

— [meteora]
18.12. 2004 ob 19:40

hm... a je v bližini kkšna babica?

— 1L4
24.7. 2005 ob 12:44

usi tri deli so bli supr. usaka cast reziserju pa igralcem!! upam da bo se kdaj tko dobr film

— clem
3.8. 2005 ob 21:21

ta film je biu najbolši od useh treh

— najboljši
4.8. 2005 ob 20:55

ta film mi je bil najboljši od ameriške pite

— kr edn
13.10. 2005 ob 20:44

je folk ta ful je ful dor!res da skozi neki seksajo ma tak je film!pa pa

— kseka
17.6. 2006 ob 9:26

odličen film oglejte si ga tudi vi.!haha

— vojo14
22.10. 2006 ob 14:26

vse 3 ameriške pite sem gledala že neštetokrat, pa se še vseeno ne neveličam :)

— najhujši film vseh časov!
26.10. 2006 ob 15:11

caw ni bolsega kot ameriska pita poroka ful hud filem ni kaj ajd papa

— srcica
29.10. 2006 ob 18:52

mislm a meriška pita.kaj nej recem .ZAKON

— marjetica
19.6. 2009 ob 14:10

to je vreji film ampak so še drugi
ampak vaeeno je bil zzzzzzzzeeeeeeeeeeeeeeelllllllllllloooooooo ccccccccoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooolllllllllllllllllllllllllll!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

— majjjjjja

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.