Kolosej
Film distribucije Fivia

Ameriška pita

komedija, mladinski
Na sporedu od: 16.3.2000, Kolosej Ljubljana
1h 38min / 98min
Scenarij: Adam Herz
Režija: Paul Weitz
Jim (Jason Biggs) je povprečen najstnik - še vedno nedolžen - brez večjih težav. Odkar pa ga starši zalotijo pri gledanju porničev, se mu svet postavi na glavo. Očetovi (Eugene Levy) dobrohotni nasveti glede spolnosti - tako kot vsi starši želi svojemu otroku le najbolje - ga ponižujejo in mu grenijo življenje. Poleg tega mu škriplje tudi v šoli. Najnovejša izkušnja s prelepo Nadio (Shannon Elizabeth) se izkaže za katastrofalno. Njegov poslednji up je klepetava Michelle (Alyson Hannigan), ki po pouku navdušeno piha v flavto. Toda nekaj se bo za Jima le spremenilo. Na koncu vseh spolnih zgod in nezgod bo spoznal, da ti lahko navadna jabolčna pita korenito spremeni življenje.
Jimov prijatelj Kevin (Thomas Ian Nicholas) poskuša v vsem ugoditi svoji punci Vicky (Tara Reid), ko pa najde Biblijo, na roke napisani priročnik o spolnosti, ki prehaja iz generacije v generacijo, se odloči, da mu bo uspelo na celi črti. Atletsko grajeni Oz (Chris Klein) oziroma Kazanova - ta vzdevek mu je namreč najbolj pri srcu - se zagreje za lepo pevko Heather (Mena Suvari). Toda pot do njenega srca je dolga in trnova.
Nihče več ne ve, kaj naj verjame in kaj ne, ko beseda nanese na razvpitega Fincha (Eddie Kaye Thomas). Jessica (Natasha Lyonne) je edina, ki pozna resnico. Ko v šolskem stranišču pride do neljube nesreče, se Finchu zamajejo tla pod nogami.
Prevzetni Stifler (Seann W. Scott) je edini v družbi, ki je že izkusil sladkosti prve posteljne izkušnje. Do popolne sreče mu manjkata le še občinstvo za številne pikantne podrobnost in... vrček piva. Kljub temu pa bo Stifler dvakrat premislil, preden ga bo zvrnil.
AMERIŠKA PITA je najnovejša mladinska uspešnica, ki brez dlake na jeziku in brez ovinkarjenja odgrinja tančico z najbolj pričakovanega (za nekatere pa tudi najbolj ponižujočega) trenutka v puberteti - izgube nedolžnosti. Prva spolna izkušnja je pomemben korak v odraščanju in združuje ljubezen in poželenje. Toda kaj se zgodi, ko stopi v akcijo družba fantov, ki jih imajo sošolci za ljubezenske štore?
Fantje so na tem področju popolnoma neizkušeni, poleg tega pa se nivo podivjanih hormonov že nevarno približuje vrelišču. Obupno si želijo položiti kakšno sošolko, stvari pa gredo v praksi malce počasneje. Dekleta so prav tako neučakana kot fantje, vendar jih pred skokom v posteljo zadržujeta romantika in naivno fantaziranje. Končni rezultat je seveda znan (skoraj) vsem. Občutek, ko pademo z oblakov na trdna tla, je vse prej kot prijeten.
AMERIŠKA PITA je filmski prvenec Paula in Chrisa Weitza ter scenarista Adama Herza. V filmu se zvrsti plejada mladih, a že prekaljenih igralskih mačkov: Jason Biggs (As The World Turns), Jennifer Coolidge (A Night at the Roxbury), Shannon Elizabeth (Arli$$), Alyson Hannigan (Buffy - Izganjalka vampirjev), Chris Klein (Election), Eugene Levy (Čakajoč na Guffmana), Natasha Lyonne (Slums of Beverly Hills), Thomas Ian Nicolas (Novinec leta), Chris Owen (Oktobrsko nebo), Tara Reid (Urbana legenda), Seann W. Scott, Mena Suvari (Bes: Carrie 2) in Eddie Kaye Thomas (G. Ljubosumni).
V snemalni ekipi so bili: režiser slike Richard Crudo (American Buffalo, Federal Hill), scenograf Paul Peters (One True Thing), kostumografinja Leesa Evans (Zadnja večerja) in montažerka Priscilla Nedd-Friendly (The Evening Star, Čedno dekle).

O zakulisju:

AMERIŠKA PITA je bila na začetku projekt producentske hiše Warrena Zida in Craiga Perryja ter scenarista Adama Herza, kasneje pa so se mu pridružili še Paul in Chris Weitz ter producent Chris Moore. Vsi so si bili edini, da bo film nosil oznako R (ameriška oznaka, ki pomeni, da si lahko mladi do 17 let ogledajo film le v spremstvu staršev).
Warren Zide takole argumentira njihovo odločitev: "Že dolgo časa ni bilo dobre komedije na to tematiko, zato smo si želeli posneti eno in prikazati, kako v resnici govorijo najstniki."
Adam Herz je bil prepričan, da je končno napočil čas za film, ki ne bo pustil gledalca hladnega: "Bodimo pošteni. Srednješolce kar razganja od hormonov in najboljši štosi so ravno tisti iz gimnazije, po možnost najbolj grozni. Ne moreš snemati filma o seksu, ne da bi o njem tudi spregovoril."
Filmski ustvarjalci AMERIŠKE PITE so se zgledovali po popularnih seks komedijah iz 70-ih in 80-ih let, kot na primer Pri Pujsu, Stripes, Fast Times at Ridgemont High in Maščevanje piflarjev (vsem filmom sta skupni mladostna razigranost in norčevanje ter najrazličnejše potegavščine).
Craig Perry je prepričan, da razlog za priljubljenost tiči v tem, ker tovrstne komedije obravnavajo tudi vsesplošne probleme: "Želeli smo vzbuditi nostalgijo na gimnazijska leta in se tako približati občinstvu."
Chris Moore dodaja: "AMERIŠKA PITA je stilizirana resničnost. Izbrali smo humor, ker je prva spolna izkušnja, ne glede na starost, zabavna, obenem pa tudi malce grozna."
Ustvarjalci filma so se trudili, da bi kar najbolj realno prikazali življenje najstnikov in se tako čim bolj oddaljili od zgoraj naštetih filmov. Seveda niso pozabili dodati humorja in junake, s katerimi se lahko vsakdo poistoveti. Druga razlika so spremenjene ženske vloge. Herz: "Nočem, da so ženske zgolj seksualni objekti in da predstavljajo tipične komične stereotipe. Namenil sem jim enako vlogo kot fantom, če ne še večje." Moore mu pritrjuje: "V Adamovem scenariju me je najbolj pritegnilo to, da so punce tiste, ki odločajo, kdaj se bo seksalo. Če smo hoteli ustvariti bolj verodostojne like, smo morali spremeniti tudi vlogo punc."
Humor in vsebinska razgibanost sta tako pritegnili brata Weitz, da sta se nemudoma javila za režiranje in produciranje. Prej sta sodelovala pri scenariju za računalniško animirano risanko Mravljinec Z. Dialoge sta pisala naknadno, ko je bila animacija že končana. "Mislim, da nama je Mravljinec Z pomagal, da sva si scenarij predstavljala vizualno. Pred očmi sva si zavrtela cele prizore. To je bila dragocena izkušnja, ki nama je pomagala preiti iz pisanja scenarijev k režiranju," dodaja Chris Weitz.
Za glavne igralce so izbrali mlade od 17 do 25 let. Za večino je AMERIŠKA PITA pomenila ognjeni krst v filmski industriji. Sveži obrazi naj bi najbolj pripomogli k verodostojnejšemu prikazu življenja današnjih mladostnikov.
Največ smeha povzročajo nerodne situacije, v katerih se znajde glavni junak Jim (Jason Biggs). Jim mora namreč kot devičnik požreti marsikatero trpko in ponižujočo izkušnjo, ki so sestavni del vsakega najstniškega norčevanja. Biggs je želel, da gledalci sočustvujejo z njegovim likom: "Čeprav je neroden, je na svoj način zelo prijeten in šarmanten fant. Želi si dekle, vendar nima pojma, kako bi jo dobil."
Paul Weitz meni, da je Jason Biggs zelo nadarjen za komične vloge, zato mu je bila vloga Jima pisana na kožo. Kljub temu ni imel lahkega dela. Vloga je od njega zahtevala velik igralski razpon, ki pa mu je bil Biggs kos: "Z veseljem sem odigral vse težje komične prizore. Mislil sem si, bolj ko mi bo nerodno in bolj ko bom videti neumen, bolj bom smešen."
Za večino Jimovih nerodnih situacij je kriv oče (Eugene Levy): "Igranje z Eugenom je bila moja najtežja naloga. Tip je tako smešen, da se komaj zadržuješ, da ne prasneš v smeh. Dober komik je in pri njem nikoli ne veš, kaj te čaka."
Seann W. Scott z igranjem gobezdavega Stiflerja ni imel takih težav: "Vsi poznamo nakladače, kot je Stifler. Ljudje ga imajo radi, ker je kul. Vse punce se mečejo nanj, prireja dobre žure, vendar ti zna iti na jetra. Tip meče ven take, ki si jih drugi še pomisliti ne upajo."
Filmski ustvarjalci niso veliko razmišljali, ko so izbirali glavnega igralca za vlogo Stiflerja. Scott je vdihnil duhovitost in privlačnost liku, ki bi se drugače mnogim zdel nesramen in žaljiv. Paulu Weitzu se zdi, da je lik Stiflerja ravno zaradi Scotta veliko znosnejši in prijetnejši kot drugače.
Njegovo nasprotje je Chris "Oz" Ostreicher (Chris Klein), najbolj priljubljen šolski športnik. Za njega obstajata le dva besedi: poraz in zmaga, toda kmalu spozna, da mora spremeniti svojo taktiko, če hoče uspeti pri nasprotnem spolu.
Izbira igralca za to vlogo je bila najbolj delikatna, saj so iskali nekoga, ki bi lahko zaigral vsesplošno priljubljenega, toda v postelji neizkušenega mladeniča. Kleinu je bila vloga zelo všeč: "Ker je v filmu veliko seksa, je bilo treba osvetliti pojem zveze. Takšne in drugačne. Prijateljske in ljubezenske. Na začetku vsak vidi le seks, toda na koncu dobi film globji pomen."
Iz skupine prijateljev pa s svojo posebnostjo štrli filozofski Finch. Igra ga Eddie Kaye Thomas: "Finch je zrelejši od vrstnikov. Na svet gleda z drugimi očmi. Nihče ne ve, kaj se mu plete po glavi."
Paul Weitz o Thomasu: "Eddie razume Finchev posebni humor. Poleg tega je izvrsten komik."
Thomas o Finchu: "To je prvič, da sem v mladinskem filmu naletel na tak lik. Mislim, da bi lahko postal arhetip tega žanra. Res se obnaša nenavadno, toda zato še ni piflar ali čudak. Človek težko ve, zakaj je tako zanimiv."
Zadnji junak iz fantovske družbe, ki podžiga vse k akciji, pa je Sherman (Chris Owen) oziroma Sherminator. Paul Weitz se spominja, da so se s Chrisom zelo zabavali, še zlasti, ko je moral posneti prizor, v katerem naj bi spal z dekletom.
Igralska zasedba ženskih likov ni prav nič zaostajala za moško. Vicky (Tara Reid) in Jessica (Natasha Lyonne) sta najboljši prijateljici. Vicky je zaljubljena v Kevina (Thomas Ian Nicholas), toda njena idealistična pričakovanja presegajo meje zmogljivega. Ravno ta dvojnost je najbolj pritegnila Taro Reid k vlogi: "Film obravnava probleme, ki spremljajo odraščanje in ljubezenske zveze. Ona si želi, da bi bilo prvič popolno, toda kmalu spozna, da prihodnosti ne moreš načrtovati in da se je najbolje ravnati po občutku."
Paul Weitz pravi, da je Tara odločna in ranljiva obenem. Zato so iskali igralko, ki bi združevala obe lastnosti, obenem pa bi ljudje težko verjeli, da je še vedno devica.
Vicky vedno priskoči na pomoč prijateljica Jessica (Natasha Lyonne) z nasveti za boljše ljubezensko življenje. Čeprav ima odgovor na vse težave, je sama brez fanta. Vicky svetuje, kaj naj storita s Kevinom. Na prvi pogled je videti izkušena, toda nikoli se ne ve. "Sam gobec jo je," pravi Lyonnova: "Zelo rada naklada o spolnosti, čeprav je najbrž še nedolžna."
Alyson Hannigan igra piflarko Michelle. Alyson poznamo kot simpatično Willow iz televizijske nanizanke Izganjalka vampirjev: "Michelle se popolnoma razlikuje od razigranih prijateljev. Igra na flavto in govori le o orkestru. Vsak njen stavek se začne s "ko smo z orkestrom šli na izlet". Kljub temu pa zanjo velja rek tihe vode globoko dero."
Mena Suvari igra Heather, ki poje v šolskem zboru. Lepa dijakinja postane cilj Ozovega osvajanja. Kmalu padeta v vrtinec romantične ljubezni, ki je v končni fazi tudi ena najpomembnejših sestavin tega filma. "Manj seksa in več ljubezni," je prepričana Suvarijeva.
AMERIŠKO PITO so snemali na različnih lokacijah v Los Angelesu. Ker se film dogaja v Michiganu, so morali paziti, da niso posneli palm in španske arhitekture, značilnih za južno Kalifornijo. Na srečo so producenti našli naselja, primerna za njihove potrebe. Gimnaziji na Long Beachu sta služili za izmišljeno East Great Falls High.

O igralski ekipi:

Jason Biggs (Jim) je prvič nastopil pri trinajstih letih v odrski postavitvi Conversations With My Father z Juddom Hirschom v glavni vlogi. V New Jerseyu rojeni igralec se je uspešno kosal s starejšimi kolegi v televizijskih nanizankah in celovečercih: Drexel"s Class, Total Security in As the World Turns, za katerega je prejel tudi nominacijo za emmyja.

Jennifer Coolidge (Stiflerjeva mama) je igrala v A Night at the Roxbury, Trial and Error, Left of Center, Restaurant, Lulu Askew, Sticky Fingers, King of the Hill, House Rules, Seinfeld, The Monroes, The Jenny McCarthy Show, Roseanne Sketch Comedy Show, She TV, Not Necessarily The Election in The Greg Kinnear Show.

Shannon Elizabeth (Nadia) je igrala tako na odru kot tudi na televiziji. AMERIŠKA PITA je že njena tretja večja vloga v osmih mesecih. Poleg tega je igrala v Dish Dogs in Seamless. Za televizijo je igrala v Arli$$ (HBO), My Generation (VH1), Waiting on an Angel; njene gledališke izkušnje pa obsegajo regionalne postavitve The Glass Menagerie, The Wizard of Oz in My Fair Lady. Elizabeth se je rodila v Wacu, Teksasu, trenutno pa prebiva v Los Angelesu.
Njena spletna stran je www.shannonelizabeth.com.

Alyson Hannigan (Michelle) je zaslovela z vlogo Willow v nanizanki Izganjalka vampirjev. Nazadnje je zaigrala v komediji Dead Man on Campus.
Alyson se je rodila v Washingtonu, pri dveh pa se je s starši preselila v Atlanto. Debitirala je pri trinajstih z vlogo Akroydove filmske hčerke v uspešnici Moja mačeha je s tujega planeta. Potem se je pojavljala v različnih televizijskih nadaljevankah in filmih: Ograje našega mesta, Roseanne, Touched By An Angel, Zamenjani ob rojstvu in In Dream State.

Chris Klein (Oz) je pravkar posnel Election, v katarem igra z Matthewom Broderickom in Reesom Witherspoonom. Kleina je na šoli opazil režiser Alexander Payne, ki je ravno takrat iskal nove igralce za svoj film, in mu takoj ponudil vlogo.

Eugene Levy (Jimov oče) je igralec, scenarist in režiser. Kariero je začel v znani komični seriji SCTV, kjer je igral osem sezon. Kasneje je igral v Hiller in Diller, Nor nate, The Drew Carey Show, Dont"t Get Me Started, Bride of Boogedy, Zadnja polka z Johnom Candyjem, Uganka o Bobbyju Bittmanu (scenarist in režiser), Maniac Mansion (producent), Showtime Sodbusters (scenarij in režija), Čakajoč na Guffmana (scenarij), Almost Heroes, Nevestin oče 2, Multiplicity, Once Upon a Crime (režija), Stay Tuned, Armed and Dangerous, Club Paradise, Splash, National Lampoon"s Vacation in Running.

Natasha Lyonne (Jessica) je igrala v Slums of Beverly Hills in požela odlične kritike za vlogo Vivian. Pred AMERIŠKO PITO je posnela komedijo Detroit Rock City, Confessions of a Trick Baby in But I"m a Cheerleader.
Na odrske deske je stopila že pri šestih letih (vloga Opal v Pee-Wee"s Playhouse), na filmskem platnu pa je debitirala z vlogo nečakinje Meryl Streep v Heartburn. Zatem so sledili Skrivnostno pleme (Krippendorf"s Tribe), Everyone Says I Love You in Revenant. Trenutno študira film in filozofijo na newyorški univerzi.

Thomas Ian Nicolas (Kevin) je zaslovel z glavno vlogo v Novincu leta, kjer je igral z Danielom Sternom. Debitiral je v Donnerjevem Radio Flyer in zaigral v The Fear Inside, Judge & Jury, A Kid In King Arthur"s Court, A Kid In The Arabian Nights ter v televizijskih serijah Dr. Quinnova, Sestre, Harry in Hendersonovi, Kdo je šef, Družina za umret in Ljubica, pomanjšal sem otroke. Thomas ima tudi svojo glasbeno skupino The T.I.N.Men.

Chris Owen (Sherman) je igral v komediji She's All That, Can't Hardly Wait in Angus. Gledalcem se je najbolj vtisnil v spomin v Oktobrskem nebu, posnetem po resničnih dogodkih. Owen je igral v različnih filmih in serijah: Major Payne, It Runs in the Family, Black Sheep, Sister, Sister, Boy Meets World, Ograje našega mesta, Sedma nebesa in Social Studies.

Tara Reid (Vicky) je debitirala pri 15 letih v Larry Cohenovem Return to Salem's Lot. Nazadnje smo jo lahko videli v Urbani Legendi in Velikem Lebowskem bratov Coen (igrala je Bunny Lebowski). S Sarah Michelle Gellar sta bili soigralki v Cruel Intentions, z Billyjem Zanom v I woke Up Early The Day I Died, zaigrala pa je tudi v neodvisnem Girl.
Za televizijo je igrala v Days of Our Lives, California Dreams, Saved by The Bell in MTV-jevem Like We Care. Na odrskih deskah si je brusila talent v Little Shop of Horrors in Briljantini (oboje Barnstable Players) ter v Vanities (PCS Players).

Seann W. Scott (Stifler) je prvič zaigral na velikem filmskem platnu ravno v AMERIŠKI PITI. Prej je nastopal v televizijskih filmih in serijah: Zlatolaski, Unhappily Ever After, Runaway Home, Born Into Exile, Something So Right, pojavil se je v Aerosmithovem videospotu A Hole in My Sole in imel glavno vlogo v internetni seriji Chadow svet. Kmalu ga bomo videli v Lepoti po ameriško, kjer je zaigral s Kevinom Spaceyjem in Annette Bening.

Mena Suvari (Heather) je debitirala v Arakijevem Nowhere, kasneje pa je zaigrala v trilerju Kiss the Girls, Slums of Beverly Hills, Lepoti po ameriško, v kateri ima tudi glavno vlogo, Bes: Carrie 2 in Live Virgin. Suvarijeva se je kot gostja pojavila v nadaljevankah Bolnišnica upanja in High Incident.

Eddie Kaye Thomas (Finch) je pravkar zaključil s snemanjen filma Bes: Carrie 2, Illtown in Črno in belo, v katerem sta njegova soigralca Robert Downey, Jr. in Brooke Shields.
Prvič je nastopil na broadwayskih deskah (pri 12 letih) v Štirje pavijani obožujejo sonce, kasneje pa so mu bile zaupane vloge v Dnevniku Anne Frank, Govorečih slikah, LaMiserii in Richardu III. Kot gost se je pojavil v nanizanki Red in mir, Felicity, Are You Afraid of the Dark? in v televizijskem šovu s Conanom O'Brienom.

O ustvarjalcih:

Brata Paul Weitz in Chris Weitz sta se tokrat prvič lotila režije in produkcije. Pred AMERIŠKO PITO sta sodelovala pri pisanju scenarijev za Mravljinčka Z in Madeline (v glavni vlogi Frances McDormand) ter pri produkciji televizijske nanizanke Fantasy Island.
Čeprav sta rojena v New Yorku, se lahko pohvalita z odličnim hollywoodskim pedigrejem. Njun dedek Paul Kohner je zastopal zvezde velikega kalibra, kot na primer Johna Hustona, Billyja Wilderja in Ingmarja Bergmana. Njun oče je modni kreator John Weitz, mama pa je oskarjeva nominiranka, igralka Susan Kohner.
Paul Weitz je diplomiral iz filma. Njegova drama Mangov čaj z Mariso Tomei in Robom Morrowom je nastala v produkciji newyorškega Ensemble Studio Theatra, tako kot tudi drami Ujetnik in Vsi za enega.
Chris Weitz je magistriral iz angleške literature na univerzi v Cambridgu. Kot svobodni novinar je pisal za različne angleške časnike, med njimi za The Independent in The Sunday Times, kasneje pa se je podal v diplomatske vode. Na ministrstvu za zunanje zadeve so ga sicer takoj sprejeli, vendar bi moral z nastopom delovnega razmerja počakati eno leto. V tem času sta se z bratom odločila napisati scenarij za AMERIŠKO PITO.

Adam Herz je tokrat prvič sodeloval pri pisanju scenarija. V Los Angeles se je preselil leta 1996, kjer je delal kot asistent v produkciji. V prostem času je pisal poskusne scenarije za sitcome in pritegnil pozornost producentov Warrena Zida in Chrisa Benderja, s katerima je leta 1997 podpisal pogodbo za skupno sodelovanje. Čez pol leta se je AMERIŠKA PITA že začela peči.

Warren Zide (producent) se je leta 1997 združil s Craigom Perryjem in nastala je produkcijska hiša Zide/Perry Films, podružnica Zide/Perry Entertainmenta. Njen zadnji izdelek je The Big Hit z Markom Wahlbergom in Christino Applegate v glavni vlogi. Med bodočimi projekti najdemo triler Flight 180, Gigantic in Providence.
Zide je eden vodilnih agentov za scenarije, saj je v manj kot 60 mesecih prodal več kot 60 scenarijev. Med njegovimi varovanci najdemo same obetavne scenariste, Adama Herza, Bena Ramseya (scenarij za The Big Hit) in Josha Schwartza (scenarij za Providence).
Zide se je uvrstil na seznam Fade-In Magazina kot "One of The 100 People In Hollywood You Need To Know" (100 ljudi v Hollywoodu, ki jih morate poznati), The Hollywood Reporter ga je uvrstil v "Next Generation" (Naslednja generacija) in Weekly Variety med "Top 10 Spec Salesman" (Najboljših deset prodajalcev scenarijev).

Craig Perry (producent) je pred združitvijo z Zidom delal kot podpredsednik oddelka za razvoj pri Scott Rudin Productions, ki so zakrivili megauspešnice Klub vražjih babnic, Smrtonosno orožje 3, Uničevalec, The Truman Show, Clueless, In & Out...

Chris Moore (producent) je financiral in produciral svoj prvi neodvisni film Glory Daze leta 1996. Zatem je sodeloval pri večkrat nagrajenem Dobri Will Hunting, Best Laid Plans, The Dreyfuss Affair. Moore je na začetku kariere, od leta 1989, zastopal mnogo scenaristov in režiserjev, štiri leta kasneje pa se je odločil za samostojno pot kot producent.

Richard Crudo (fotografija) je sodeloval pri Outside Providence, Bongwater, Music From Another Room, Rave Reviews, Critics and Other Freaks, Tilt-A-Whirl, neodvisni The Low Life in American Buffalo.
Kariero je začel kot asistent kamere l. 1978. V osemdesetih je posnel Broadway Danny Rose, The Purple Rose of Cairo, Ishtar, The Money Pit, Raising Arizona, Ko jagenjčki obmolknejo, Izganjalci duhov 2, Društvo mrtvih pesnikov, Field of Dreams in Presumed Innocent. Leta 1990 je postal režiser slike in sodeloval pri nekaj neodvisnih filmih, med katerimi najbolj izstopa Federal Hill.

Paul Peters-ov (scenografija) prvi izlet v filmski svet je bil Made in Heaven, ki so mu sledili The Phantom, Operation Dumbo Drop, House Guest, Necessary Roughness, One True Thing z Meryl Streep in Williamom Hurtom. Peter je bil za svoje delo večkrat nagrajen (Cable Ace Award za Heart of Darkness in nekaj nominacij, ena od njih za emmyja).

Priscilla Nedd-Friendly, A.C.E. (montaža) ima na tem področju zavidljivih 15 let izkušenj. Ljubezen do filma se je začela že v gimnaziji, nadaljevala pa s študijem na American Film Institute. Med njenimi filmi najdemo največje uspešnice prejšnjih let: Oficir in gentleman, Čedno dekle, Društvo mrtvih pesnikov, Mestni kavboj, Ameriški žigolo, Doc Hollywood, Flamingo Kid, Tucker: A Man and His Dream, The Evening Star, Clean Slate, Undercover Blues, Guilty by Suspicion in Lucas. Tako je imela priložnost sodelovati z mnogimi znanimi režiserji (Francis Ford Coppola, Peter Weir...). Nedd-Friendlyjeva je članica mnogih ameriških filmskih združenj (Academy of Motion Picture Arts and Scienses, American Cinema Editors).

David Lawrence (glasba) je napisal glasbo za mnoge filme, televizijske nadaljevanke in mjuzikle: Hi-Life, Sleep With Me, Camp Nowhere, Steel Sharks, Moving Target, Terminal Rush, Beverly Hills 90210, Ask Harriet, Brotherly Love, Dog's Beste Friend, The Great Mom Swap in Muppet Mini Classics. Pri svojem delu je sodeloval s skupinama Earth, Wind & Fire, The Power of Seven in Diano Schuur.

Leesa Evans (kostumografija) je sodelovala pri Stir of Echoes, A Soldier's Sweetheart, Zadnji večerji, Let The Devil Wear Black, Clueless, Powder in Leaving Las Vegas (kot asistenka kostumografije). Evansova dela tudi kot stilistka pri reklamnih oglasih in glasbenih videospotih.

Glasbo iz filma AMERIŠKA PITA najdete na istoimenski zgoščenki (AMERICAN PIE soundtrack):

 1. Third Eye Blind "New Girl"
 2. Tonic "You Wanted More"
 3. Blink 182 "Mutt"
 4. Sugar Ray "Glory"
 5. Super Trans-Atlantic "Super Down"
 6. Dishwalla "Find Your Way Home"
 7. Dan Wilson of Semisonic/Bic Runga "Good Morning Baby"
 8. Shades Apart "Stranger By the Day"
 9. Bachelor Number One "Summertime"
 10. Goldfinger "Vintage Queen"
 11. Bic Runga "Sway"
 12. The Loose Nuts "Wishen"
 13. The Atomic Fireballs "Man With A Hex"

Recept za AMERIŠKO PITO

Potrebujemo:

 • družbo povprečnih najstnikov, fantov in deklet
 • vrečo vzhajanih hormonov
 • zaskrbljene starše (te ima že vsako gospodinstvo)
 • nedolžnost (pazi te, da rok trajanja ni potekel)
 • ljubezen (predhodno jo segrejte, da bo vroča)
 • seks (ne skoparite s količino)

Priprava:

Najstnike posladkamo, fante nekoliko bolj in jih leže položimo v večji lonec. Primešamo jim vrečo hormonov (pazite, da vam prehitro ne podivjajo) in zaskrbljene starše. Dobro premešamo, da bo zmes gladka in tekoča - starši so zelo delikatna sestavina, zato je z njimi treba ravnati previdno in potrpežljivo. Zmes vlijemo na dobro pomaščen pekač. Po vrhu posujemo obilni nadev iz ljubezni in nedolžnosti. Pekač vtaknemo v pečico, ki smo jo prej segreli na najvišjo temperaturo. Ko pita lepo porumeni, jo pazljivo izvlečemo iz pečice. Pazimo, da se ne opečemo (nikar ne pozabite na zaščito). Pito lepo okrasimo z najrazličnejšimi vrstami seksa (ne pretiravajte) in jo postrežemo prijateljem. Rezultat je obilica iskrenega smeha.

Dober tek! - Ameriška pita je najslajša topla in vlažna.

Komentarji

9.3. 2005 ob 16:54

film je cool ker prikazuje najstniška leta, česar se gledalci nikdar ne navelicajo njihovih (spolno usmerjenih) norcij. najbolj carski pa je oče (eugene levy) kolko hard igra. tip je car. film pa je svetski. :))) mejte se čaw.

— odštekana
20.10. 2005 ob 18:04

full dober film

— LEPOTEC
30.10. 2005 ob 8:59 zvezdica

film je super, dober prikaz resničnega življenja najstnikov, ukvarjajočih se s svojim "prvič" in tko naprej...

— liemta
8.12. 2005 ob 13:26

Film je sranje!

— Cheguar
8.12. 2005 ob 18:27 zvezdica

Film mi je nekoč bil kar kul. Še več, celo smešen mi je bil. Danes me takšne stvari ne zanimajo več. Film vidiš enkrat, pa je konec. Nekaj smešnih trenutkov in veliko filozofiranja o seksu, to je pa tudi vse. Pa preveč zaupanja v Seana Williama Scotta že moti! Vsi ostali igralci se trudijo biti frajerji, pa jim ne rata, zato so deležni posmeha zaradi majhnih lulčkov in pubertete.

— Independent Dude
14.8. 2006 ob 15:17

Ameriška pita je qlska !! Moreš jo poglednote !! Či si pa jo te pa itaq znaš kakša je !! :D .. Ajd ... Ninchy

— N|NcHy(Ka)
14.8. 2006 ob 15:19

uff ... ta film je carski !!! pa to kva se vse dogaja .! omg .!! ajd lepo se mejte pa velik se smejte Numera

— Numera
31.3. 2008 ob 2:00

ta ameriška pita je res nora...................................................hehe

— amadej
15.3. 2009 ob 0:00

super film 10ka

— tinka
5.7. 2010 ob 18:55

cool film

— tinka
11.3. 2011 ob 21:29

the best film ever +10*=)

— lychi

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.