Kolosej
Film distribucije Fivia

Ameriška pastorala

kriminalna drama
Podnapisi
Na sporedu od: 12.1.2017, Kolosej Ljubljana
1h 48min / 108min
Leto: 2016
Država: ZDA, Hong Kong
Jezik: angleščina
Scenarij: John Romano po romanu Philipa Rotha
Režija: Ewan McGregor
Ameriška pastorala je kriminalna drama o tako imenovanih ameriških sanjah in njihovih uresničitvah. Pripoveduje o odličnem srednješolskem atletu in družinskem človeku, ki si po drugi svetovni vojni v Ameriki želi uspeti. Njegovo navidez popolno življenje pa se obrne na glavo, ko se morata z ženo sprijazniti z dejstvom, da je njuna hči postala revolucionarna teroristka. Film temelji na romanu Philipa Rotha.

Ewan McGregor (Swede Levov/režiser) njegov prvi uspeh je prišel leta 1994 s filmom Shallow Grave. Isti režiserski, producentski in scenaristični trio Danny Boyle, Andrew Macdonald and John Hodge so podelili glavno vlogo McGregorju v izjemno uspešni priredbi romana Trainspotting (1996) Irvinea Welsha. McGregor se jim je pridružil v njihovem prvem hollywoodskem filmu, romantični komediji, A Life Less Ordinary, v katerem je leta 1997 zaigral s Cameron Diaz. McGregor igra Obija-Wan Kenobija v Star Wars Trilogy. Nominiran je bil za zlati globus za vlogo v Baz Luhrmannovem filmu Moulin Rouge.

Jennifer Connelly (Dawn Levov) oskarjeva nagrajenka, je svojo večstranskost dokazala v številnih celovečercih. Leta 2002 je bila za vlogo Alicie Nash v filmu Rona Howarda Čudoviti um (oskar za najboljši film) nagrajena z oskarjem, zlatim globusom, nagrado Ameriškega filmskega inštituta (AFI) ter nagradama BAFTA in Broadcast Film Critics Choice. Prejela je tudi nominaciji za nagrado Screen Actors Guild, in sicer za najboljšo igralko, skupaj s soigralci pa za najboljšo igralsko zasedbo. Pred tem ji je odlična upodobitev zasvojenke z mamili v filmu Darrena Aronofskega Rekviem za sanje prinesla nominacijo za nagrado Independent Film Spirit. Videli smo jo tudi v odlični drami Vadima Perelmana Hiša peska in megle, kjer je navduševala ob oskarjevcu Benu Kingsleyju. Film so posneli po knjižni uspešnici Andreja Dubusa III. Med njenimi starejšimi projekti je film Pata O'Connorja Nedolžna mladost, Alexa Proyasa Mesto teme, Leeja Tamahorija Skrivnostna smrt idr.

Dakota Fanning (Marry Levov) je najmlajša igralka, ki je bila kdaj nominirana za Screen Actors Guild Award. Nominacijo si je prislužila z nastopom v filmu Moje ime je Sam. Posnela je še filme Telesni čuvaj, Melanie se poroči, Maček v klobuku, pred leti smo jo videli v filmu Dreamer s Kurtom Russellom in Krisom Kristoffersonom ter Vojna svetov s Tomom Cruisom in Timom Robbinsom v režiji Stevena Spielberga. Spielberg in Dakota sta sodelovala že pri miniseriji Ugrabljeni, pri kateri je bil Spielberg izvršni producent. Dakota je začela nastopati, ko je imela šest let, in sicer najprej na televiziji v Urgenci, Praksi, Glavci, Vseh županovih možeh in Na kraju zločina. Zelo rada bere, uči se španščine in francoščine, rada igra klavir, plete, zbira lutke - in se blazno zabava.

KRITIKE

»Sensational! A powerful and important film. The entire cast is superb.« - Pete Hammond, Deadline

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Bodi prvi in napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.