Kolosej
Film distribucije Blitz Film & Video Distribution

Ameriški morilec

akcijski triler
Podnapisi
Na sporedu od: 28.9.2017, Kolosej Ljubljana
1h 52min / 112min
Leto: 2017
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Michael Finch, Vince Flynn, Marshall Herskovitz idr.
Režija: Michael Cuesta
Posneto po knjižni uspešnici New York Timesa, prodani v več kot 25 milijonov izvodih. Dve desetletji po Hladni vojni je islamski terorizem v vzponu. Namestnik vodje operative Thomas Stansfield pa zbira novo moštvo tajnih agentov – nevidnih ljudi – ki se bodo soočili s to grozečo nevarnostjo, preden slednja doseže ameriška tla. Nedolgo po terorističnem napadu Pan Am Lockerbie najde Stansfieldova varovanka Irene Kennedy ravno pravšnjega kandidata. Med tisoči tistih, ki objokujejo žrtve napada, je tudi Mitch Rapp, študent in nadarjeni športnik, ki si želi le maščevanja. Po polletnem intenzivnem urjenju bo Mitch sovražniku povzročil hudo škodo, za sabo pa bo puščal trupla od Istanbula prek Evrope vse do Bejruta. Tam bo ameriški plačanec potreboval vse svoje znanje in iznajdljivost, da bi preživel v tem od vojne razdejanem mestu in med njegovimi smrtonosnimi terorističnimi ločinami.

V divjem tempu odvijajoča se vohunska srhljivka, polna krute resničnosti sodobnega sveta, v katerem mrgoli skritih sovražnikov, nevidnih podtalnih operativcev, vrhunskega vohunjenja, prenosnega jedrskega orožja in temačnih naklepov, prestavlja edinstvenega ameriškega morilca, ki se lahko pohvali a nebrzdano krutostjo in neusahljivo motivacijo za maščevanje. To je zgodba o protiterorističnem vohunskem mojstru v urjenju, ki v svetu novih pravil razbija stare kalupe. A vendar tudi zgodba – pa naj smo še tako sredi nove ere drznih individualistov – o mednarodnih agentih, ki odkrijejo tisto, kar resnično velja: združiti sile za splošno dobro.

Po rekordno prodajani seriji romanov pokojnega Vincea Flynna posneti Ameriški morilec občinstvu naposled predstavlja enega najbolj priljubljenih junakov sodobne literature, ki deluje podtalno: agenta Cie Mitcha Rappa. Njegovo obetavno prihodnost sesuje šokanten izbruh nasilja, kar ga spodbudi, da se poda na pot tajnega bojevnika, ki se bojuje proti novi vrsti terorja. Zdaj mora dognati, kako naj svoj neomajni bes spremeni v pogonsko silo za lov na tiste, ki so si zadali, da uničijo sanje drugih – in to v svetu, v katerem jasni cilji niso več tako pogosti.

Za Flynnovo vdovo Lyso je bilo videti ovekovečenje moževega dela na velikih platnih ganljiv trenutek: »Ko sem si film ogledala, sem bila presrečna in hkrati mirna, saj sem vedela, da bi bil Vince ponosen in počaščen. Integriteto likov so sijajno prelili na platno.«

Film sledi Rappu od njegovih začetkov – od zaročenca z zlomljenim srcem do pretkanega ubežnika in pripravnika pri Cii, ki izgine z radarja in se poda na lov za 15 kilogrami ukradenega plutonija, ki mu ne sme spodleteti. V vlogi neizprosnega Rappa na velikem platnu blesti čedalje bolj iskani Dylan O'Brien, legendarnega vodjo usposabljanja pa igra oskarjevi nominiranec Michael Keaton. Hurley, ki se skuša odkupiti za lastne katastrofalne napake, pripravlja Rappa na sodelovanje v skupini Orion, najbolj skritem omrežju agentov v Cii. A četudi pripravnika uči, da se vohunskega posla nikakor ne gre lotevati osebno, Rapp naveže osebne stike, ki mu omogočijo, da se vtihotapi v mrežo plačanih morilcev, prekupčevalcev z orožjem, skrajnežev in jeznega nekdanjega agenta, ki precej spominja nanj – vsi ti kujejo zaroto, ki utegne sprožiti novo svetovno vojno. To ga popelje na vznemirljivo pot od Washingtona do Istanbula in Rima, pa na krov ameriške letalonosilke… in naravnost v moralno oporečna področja in položaje današnjega časa.

Kot pravi režiser Michael Cuesta: »To je zgodba o izvoru Mitcha Rappa – kako se iz človeka, ki išče osebno maščevanje, prelevi v profesionalca, ki deluje z izjemnim občutkom za pravico. Vesel sem, da bodo oboževalci serije in vsi ostali videli, kako Dylan O'Brien postane Mitch.«

Igrajo še Sanaa Lathan, Shiva Negar, David Suchet, Navid Negahban, Scott Adkins, and Taylor Kitsch. Cuesta je režiral po scenariju, ki so ga na podlagi Flynnovega romana spisali Stephen Schiff, Michael Finch, Edward Zwick in Marshall Herskovitz. Producenta sta Lorenzo di Bonaventura in Nick Wechsler, izza kamer pa sodelujejo še direktor fotografije Enrique Chediak, scenograf Andrew Laws, montažer Conrad Buff in kostumografinja Anna Sheppard. Glasvo je zložil Steven Price.

 

O IGRALCIH

DYLAN O’BRIEN (Mitch Rapp) je nase opozoril v The Maze Runner po mladinskem romanu Jamesa Dashnerja in bo nastopil še v tretjem filmu iz franšize, The Death Cure. Igra tudi v seriji Teen Wolf, videli pa smo ga še v Deepwater Horizon, The Internship in The First Time. Debitiral je v komediji High Road Matta Walsha.

 

MICHAEL KEATON (Stan Hurley) se je z vlogo v z oskarjem nagrajenem Birdman (Or The Unexpected Virtue of Innocence) potegoval za oskarja, dobil pa je zlati globus in več drugih priznanj.

Nase je opozoril v komediji Night Shift, sledile so vloge v Mr. Mom, Johnny Dangerously in Dream Team. Nato je navdušil v Clean and Sober in v kultnem Burtonovem Beetlejuice. Z Burtonom je sodeloval tudi pri uspešnicah Batman in Batman Returns. Za vlogo v TV filmu Live From Baghdad se je potegoval za zlati globus, sicer pa smo ga videli še v celovečercih White Noise, Game Six, Spotlight, The Founder… Na platna prihaja v Spiderman: Homecoming.

 

SANAA LATHAN (Irene Kennedy) je nedavno igrala v miniseriji Shots Fired, na velikih platnih smo jo videli v celovečercih Now You See Me Too, The Perfect Guy, The Best Man Holiday (in igrala bo v tretjem nadaljevanju v franšizi, The Best Man Wedding), Contagion, Something New, The Family That Preys, A Wonderful World, Brown Sugar, Love and Basketball, The Best Man, Alien vs. Predator, Out of Time

Z vlogo v seriji Nip/Tuck je bila v igri za nagrado organizacije NAACP, igrala pa je tudi v ekranizaciji igre A Raisin in the Sun – za isto vlogo v broadwayski postavitvi je prejela tonyja.

 

SHIVA NEGAR (Annika) je ravnokar končala snemanje neodvisnega filma Alberta Chija The Amarath in že prihaja v Becoming Burlesque Jackieja Englisha. Videli smo jo v celovečercu Lost Journey ter v kratkih filmih Day Players in Loraine.

Na TV je igrala v serijah Murdoch Mysteries, Hemlock Grove, Covert Affairs, Alphas, My Babysitter's a Vampire, Four in the Morning, Combat Hospital in The Art of More.

 

DAVID SUCHET (Stansfield) je povsod po svetu znan kot sloviti detektiv Agathe Christie Hercule Poirot – v njegove čevlje je stopil v kar 74 filmih.

Izjemni gledališki igralec s kopico nagrad v dokaz je sicer igral v filmih, kot so Effie, The Bank Job, Act of God, Foolproof, The In-Laws, Live From Baghdad, Sabotage, A Perfect Murder, Sunday, Executive Decision, The Lucona Affair, When the Whales Came, Iron Eagle, Gulag, Hunchback of Notre Dame, Song for Europe, Falcon and the Snowman, The Last Innocent Man, Red Monarch in A World Apart (nominacija za bafto).

Na TV je blestel v serijah The Way We Live Now (bafta, nominacija za nagrado olivier), Blott on the Landscape (bafta), The Life of Freud, Maxwell (emmy), Decline & Fall. Doctor Who

 

SCOTT ADKINS (Victor) je igralec in mojster borilnih veščin in je sodeloval z nekaterimi najbolj slovitimi režiserji filmov o borilnih veščinah, kot so Yeun Wo Ping, Cory Yeun, Sammo Hung and Jackie Chan.

Preboj mu je uspel v hongkonškemu filmu Extreme Challenge, nato so ponudbe za vloge kar deževale: Special Forces, Undisputed II: Last Man Standing, The Bourne Ultimatum, The Tournament, X-Men Origins: Wolverine, Ninja, Undisputed III: Redemption, Assassin Games”, Universal Soldier- A New Dimension, El Gringo, Expendables 2, Zero Dark Thirty, Legendary, Green Street-Never Back Down, Hercules…

  

O USTVARJALCIH

MICHAEL CUESTA (režija) je režiral pilotske epizode za serije, kot so Homeland, Dexter, Elementary in Blue Bloods, ter več epizod nagrajene serije Six Feet Under. Režiral je celovečerec L.I.E., ki ga je tudi sospisal in produciral, Twelve And Holding, Tell Tale, Roadie in Kill The Messenger.

 

VINCE FLYNN (avtor knjižne predloge) se je sprva udinjal na oddelku za marketing pri podjetju Kraft General Foods, nato se je iz medicinskih razlogov moral odpovedati karieri v mornarici in je začel pisati: njegov prvi roman je bil Term Limits, ki je v žepni izdaji postala uspešnica. Skupaj s tremi posmrtnimi je izšlo 16 njegovih romanov – med njimi American Assassin, Kill Shot, Transfer of Power, The Third Option, Separation of Power, Executive Power, Memorial Day, Consent to Kill, Act of Treason, Extreme Measures in Pursuit of Honor,

 

STEPHEN SCHIFF (scenarij) je scenarist, TV producent in novinar. Scenarije je prispeval za celovečerce Lolita, The Deep End of the Ocean, True Crime in Wall Street: Money Never Sleeps, na TV pa je v več zadolžitvah sodeloval pri seriji The Americans (nagrada Richarda B. Jablowa, nagrada Ceha scenaristov Amerike, nominacija za emmyja…).

 

MICHAEL FINCH (scenarij) je znan po filmih, kot so Predators, November Man in Agent 47. Poučuje scenaristiko v San Diegu.

 

EDWARD ZWICK (scenarij) je nase opozoril s kratkim študentskim filmom Timothy and the Angel, kar mu je prineslo službo pri TV seriji Family, ki jo je proti koncu tudi režiral in produciral. Režiral, produciral in sospisal je TV film Special Bulletin in zanj prejel dva emmyja, ob tem pa začel sodelovati z Marshallom Herskovitzem, s katerim je nato ustvaril z emmyji nagrajeno serijo thirtysomething ter My So-Called Life, Relativity in Once and Again (nagrajena z emmyjem in zlatim globusom); trenutno oba izvršno producirata serijo Nashville.

Njegov prvi celovečerec je bil About Last Night, nato je režiral z oskarjem nagrajena Glory in Legends on the Fall, Courage Under Fire, The Siege, The Last Samurai, Blood Diamond, Defiance, Love & Other Drugs, Pawn Sacrifice in Jack Reacher: Never Go Back s Tomom Cruisom.

S Herskovitzem je produciral I Am Sam in Traffic. Produciral je tudi z oskarjem nagrajeno uspešnico Shakespeare in Love.

 

MARSHALL HERSKOVITZ (scenarij) je svojega dolgoletnega producentskega partnerja Edwarda Zwicka spoznal na akademiji; skupaj sta ustvarila serije, kot so thirtysomething, My So-Called Life in Once and Again. Trenutno nadzoruje snemanje serije Nashville. Med drugim je produciral celovečerce Legends of the Fall, Traffic, The Last Samurai in Blood Diamond ter režiral Jack the Bear in Dangerous Beauty. Ustvaril je revolucionarno spletno serijo in družabno omrežje quarterlife.

Je predsednik Ceha producentov Amerike.

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Bodi prvi in napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.