Kolosej
Film distribucije Fivia

Amazonija

družinska živalska pustolovščina
film je brez dialogov
Na sporedu od: 20.11.2014, Kolosej Ljubljana
1h 23min / 83min
Leto: 2013
Država: Francija, Brazilija
Scenarij: Johanne Bernard, Luiz Bolognesi, Louis-Paul Desanges idr.
Režiser navdihujočega dokumentarca Beli planet nas tokrat vabi v osupljivi amazonski pragozd, kjer se po strmoglavljenju letala znajde zvedava kapucinska opica Sai. Ker se je rodila v ujetništvo, se mora povsem na novo naučiti osnovnih naravnih zakonitosti džungle, ob srečevanju z najrazličnejšimi živalmi pa počasi pričenja spoznavati, kdo je sovražnik in kdo prijatelj. Toda največja dogodivščina je tik pred vrati, ko se mora podati na dolgo popotovanje in najti nov dom in sovrstnike.

Pustolovski družinski dokumentarni film Amazonija režiserja Thierryja Ragoberta je odisejada v največji pragozd na svetu – amazonski pragozd. Po letalski nesreči se mala opica, ki je bila rojena in vzrejena v ujetništvu, znajde sama v džungli Amazonije. V nenadni svobodi se počuti nemočna. V filmu stransko vlogo igra okoli 5.000 različnih živalskih vrst in okoli 40.000 rastlinskih vrst, kot tudi 2,5 milijona različnih žuželk,... Gre za največji film narejen v Amazoniji, s proračunom v višini 10 milijonov dolarjev in posadko okoli 180 strokovnjakov z vsega sveta.

Pragozd je gozdna združba, ki je po svoji sestavi, zgradbi in rasti zaključena razvojna stopnja in je ostala absolutno nedotaknjena do človekovega vpliva. Največji pragozd na svetu je Amazonski pragozd, ki je velik kot Evropa in daje 40% zemeljskega kisika.

Nagrade/festivali:
Dobitnik nagrade Ambiente WWF – Benetke 2013
Uradna selekcija festivala Toronto
Otvoritveni film festivala Rio

Opica kapucinka se osvobojena ujetniškega življenja znajde v največjem zelenem območju na Zemlji – v amazonskem pragozdu. Neskončno velik je, v njem pa prebiva vrsta zelo nenavadnih žuželk, plazilcev in sesalcev. Drevesa krasijo bogati cvetovi in pisane ptice. Poetično potovanje po dih jemajočem, neznanem svetu narave, skozi pogled male opice. Delo avtorja v Sloveniji že videnega dokumentarnega filma Beli planet.

Biotska raznovrstnost v amazonskem gozdu je najvišja na svetu – ena od desetih znanih živalskih vrst prebiva v Amazoniji. V njej živi 2,5 milijona različnih vrst žuželk in več kot 2000 različnih ptic. Raznovrstnost najbolj ogroža krčenje gozdov.

Komentarji

30.11. 2014 ob 13:21

zelo zanimiv in pravljicen film

— nina

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.