Kolosej
Film distribucije Cinemania group

Vse ali nič

drama
Človek je nesrečen, ker ne ve, da je srečen.
Na sporedu od: 16.1.2003, Kolosej Ljubljana
2h 8min / 128min
Scenarij: Mike Leigh
Režija: Mike Leigh

Kdo je kdo

 • Timothy Spall - Phil (taksist; Pennyjin zunajzakonski partner; Rachelin in Roryjev oče)

 • Lesley Spall - Penny (Philova zunajzakonska partnerka; dela kot blagajničarka v supermarketu; Rachelina in Roryjeva mama)

 • Alison Garland - Rachel (dela v domu za ostarele; Philova in Pennyjina hči)

 • James Corden - Rory (Philov in Pennyjin sin; nezaposlen)

 • Ruth Sheen - Maureen (Donnina mama; Philova in Pennyjina soseda; Pennyjina sodelavka v supermarketu)

 • Marion Bailey - Carol (Philova, Pennyjina in Maureenina soseda; Ronova žena, ki s Philom dela kot taksistka)

 • Paul Jesson - Ron (Carolin mož; taksist)

 • Sam Kelly - Sid (skupaj z Rachel dela v domu za ostarele)

 • Kathryn Hunter - Cecile (Francozinja v Philovem taksiju)

 • Sally Hawkins - Samantha (Carolina in Ronova hči; nezaposlena)

 • Helen Coker - Donna (Maureenina hči; dela v kavarni; Jasonova punca)

 • Daniel Mays - Jason (Donnin fant)

Nominacije

 • British Independent Film Awards 2002: najboljši igralec (Timothy Spall),

 • Cannes Film Festival 2002: režija Mike Leigh

 • European Film Awards 2002: najboljši igralec (Timothy Spall) in najboljši režiser Mike Leigh

 • Golden Satellite Awards: najboljši tujejezični film in najboljši scenarij (Mike Leigh)

Kratka zgodba

Penny je zaposlena kot blagajničarka v supermarketu, njen zunajzakonski partner Phil pa je taksist. Kljub temu, da je zelo umirjen in nežen moški, je ljubezen med njima usahnila.

Edina stvar, ki ju v tem monotonem življenju še povezuje sta njuna otroka- hči Rachel in sin Rory.

Ona pomaga v domu za ostarele, on pa ni zaposlen in večino svojega časa preživi doma, pred televizijo. To pa je tudi posledica njegove agresije in splošnega nezadovoljstva.

Vez med Philom in Penny je skrhana, toda ko Rory zboli in mora v bolnišnico, se končno spet zbližata in ponovno odkrijeta izgubljeno ljubezen.

Vse ali nič se dogaja v Londonu ob koncu tedna. Poleg glavnih junakov, se v filmu odvijajo tudi zgodbe njihovih sosedov, ki tudi sami preživljajo težke čase in so hkrati povezani tudi z Roryjevimi kriznimi trenutki in družinsko nesrečo.

Izza kamere

Mike Leigh - režiser

Filmografija:

Bleak Moments (1971)
Meantime (1983)
The Short and Curlies (1987)
High Hopes (1988)
Life is Sweet (1991)
A Sense of History (1992)
Naked (1993)
Secrets and Lies (1996)
Career Girls (1997)
Topsy-Turvy (1999)

Simon Channing Williams - producent

Z Mikeom Leighem je začel sodelovati, ko je leta 1980 delal kot prvi pomočnik režiserja pri BBC filmu Grown-Ups.

Za tem je z Leighem sodeloval kot ko-producent pri kratkem filmu The Short and Curlies in kot producent pri celovečernem filmu High Hopes. V tem času sta se Channing Williams in Leigh odločila za partnerstvo, ki traja še danes, in ravno v te namene sta ustanovila Thin Man Films.

Njun prvi projekt za Thin Man je bil film Life is Sweet, ki je doživel odobravanje kritikov in občinstva po vsem svetu. Za tem sta posnela tako znane filme, kot so Secrets and Lies, Career Girls in pred kratkim tudi Topsy-Turvy.

Alain Sarde - producent

Svojo filmsko kariero je začel leta 1976 s filmom Romana Polanskega The Tenant. Je eden najbolj znanih francoskih producentov. Za sabo ima že več kot 150 filmov za režiserje, kot so Jean-Luc Godard, Roman Polanski, George lautner, Alain Corneau, Bertrand Blier, David Lynch in druge.

Igralci

Timothy Spall

Timothy Spall se je s to vlogo že šestič pojavil v filmu Mikea Leigha, po gledališki igri Smelling A Rat, Home Sweet Home, Life is Sweet, Secrets And Lies (nominiran za nagrado BAFTA) in še Topsy-Turvy.

Spall je igral še v filmih, kot so The Wisdom of Crocodiles, Still Crazy, Love's Labour's Lost, Hamlet, Vatel, Intimacy, Lucky Break, Rock Star in tudi v Vanilla Sky.

Lesley Manville

Z režiserjem je sodelovala že pri Secrets and Lies, High Hopes, Topsy-Turvy in Grown-Ups.

V gledališču je igrala v modernih klasikih, kot so Top Girls, Serious Money in Les Liaisons Dangereuses, kot tudi Saved in The Pope's Wedding.

Na televiziji je igrala v The Firm Alana Clarkea, v nadaljevanki Other Peoples' Children, Real Women in The Cazalets.

Alison Garland

Pred tem filmom je Alison zaigrala v dveh filmih, Virtual Sexuality in Secret Society. V glasgowškem gledališču je zaigrala v predstavi The Relapse.

James Corden

Prvič je opozoril nase v celovečernem filmu TwentyFourSeven. Od takrat naprej je igral še v Whatever Happened to Harold Smith?, pred kratkim tudi v Heartlands.

Na televiziji smo ga lahko videli v Boyz Unlimited, Teachers in Fat Friends.

Ruth Sheen

Vse ali nič je njeno tretje sodelovanje z Mikeom Leighem. Leta 1989 so jo imenovali za najboljšo evropsko igralko leta za vlogo Shirley v filmu High Hopes. Zaigrala je še v filmih: Virtual Sexuality, The Young Poisoner's Handbook in Little Dorrit.

Marion Bailey

Marion Bailey je prvič sodelovala z Mikeom Leighem v njegovi predstavi Goose-Pimples v Londonskem West Endu in potem še leta 1983 v njegovem filmu Meantime. Pojavila se je v številnih gledaliških predstavah, igrala pa je tudi v več televizijskih nadaljevankah.

Paul Jesson

Paul je sodeloval z Leighem pri Goose Pimples, pojavil pa se je tudi v Home Sweet Home. Leta 1986 je prejel nagrado za najboljšo stransko vlogo za film The Normal Heart.

Igral je tudi v številnih gledaliških predstavah, vključno z A Cat on a Hot Tin Roof, Mary Stuart, The Tempest, imel pa je tudi naslovno vlogo v Henry VIII.

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Bodi prvi in napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.