Kolosej
Film distribucije Continental Film

Alien proti Predatorju

znanstveno-fantastični triler
Ne glede, kdo zmaga - izgubimo mi.
Na sporedu od: 18.11.2004, Kolosej Ljubljana
1h 41min / 101min
Leto: 2004
Država: ZDA
Scenarij: Paul W.S. Anderson
Globine ledu bodo ekipi ekspertov razkrile sledi starodavnega rituala, v katerem nezemeljski predatorji s svojim vrhunskim arzenalom in zaščitnim oklepom vzpostavljajo nadvlado nad primitivnejšo a enako nevarno vrsto nezemljskih bitij alienov, ki jih odlikuje predvsem kislina, ki jim poganja trdoživo in smrtonosno gibčno telo. Pripravite se na dvoboj med najstrašnejšima filmskima pošastima, v katerem smo ogrožena vrsta ljudje.

Legendarni pošasti dveh najsrhljivejših filmskih franšiz vseh časov se spopadeta na Zemlji v filmu ALIEN VS. PREDATOR. Ko pod antarktičnim ledom odkrijejo starodavno piramido, se na zamrznjeno celino odpravi skupina znanstvenikov in pustolovcev. Tam odkrijejo še nekaj grozljivejšega: dve nezemeljski rasi v vojni. Ne glede na zmagovalca, izgubili bomo - mi!

Neverjetna in srhljiva pustolovščina se začne, ko neznansko bogati industrijalec Charles Bishop Weyland zbere mednarodno skupino arheologov, znanstvenikov in strokovnjakov za varnost, ki jih vodi okoljevarstvenica in pustolovka Alexa (Lex) Woods, da bi raziskali nenavadno vročinsko eksplozijo v globinah Antarktike.

Tistemu, čemur so priča 600 metrov pod zamrznjenim površjem, jih najprej prijetno vznemiri, nato pa prestraši. Odkrijejo piramido, ki je mešanica azteške, egipčanske in kamboške kulture. Znotraj piramide najdejo mrežo soban, ki so tehnološko tako napredne, da jim postane jasno, da so že tisočletja na delu nezemeljske sile. Stene soban kar nenadoma spremenijo obliko in tako del odprave ostane ujet v njej, odrezan od ostale ekipe

Ko se pomikajo od sobane do sobane, končno odkrijejo srhljivo resnico. Predatorji pri življenju ohranjajo Matico osmega potnika, ki leže jajca na vsakih 100 let. Mladi predatorski bojevniki se morajo na preiskušnji bojevati z Matičinimi potomci. Ekipa tako naleti na izjemen ritual - vojno med Predatorji in "Osmimi potniki."

Leta 1979 so pri Twentieth Century Fox poslali v kino Osmega potnika v režiji Ridleya Scotta, ki tako po mnenju kritikov kot gledalcev velja za prelomni film na področju znanstvene fantastike. Uspeh filma je botroval nastanku franšize za studio, saj je saga dobila še tri nadaljevanja: Osmi potnik 2 Jamesa Camerona, Osmi potnik 3 Davida Fincherja in Osmi potnik 4: vstajenje Jeana-Pierra Jeuneta.

Leta 1987 je Fox predstavil še eno bitje iz vesolja, Predatorja, ki ga je režiral John McTiernan in produciral John Davis. Pripovedoval je o nezemeljskem bojevniku, ki se lahko ovije v plašč nevidnosti in ki v pragozdu povzroči pravo razdejanje. Med igralsko ekipo sta bila dva bodoča guvernerja: Arnold Schwarzenegger in Jesse Ventura. V drugem delu, ki je sledil čez tri leta, je PREDATOR pustošil po urbani džungli Los Angelesa.

Zdaj, skoraj četrt stoletja po premieri Osmega potnika, prihaja ALIEN VS. PREDATOR, eden najbolj pričakovanih spopadov v znanstvenofantastični zgodovini.

Osmi potnik in Predator sta do velikega platna potovala skoraj deset let.

Twentieth Century Fox se je poigraval z različnimi zgodbami, nato pa je s studiem navezal stike scenarist in režiser Paul W.S. Anderson, ki je predlagal, naj se zgodba odvija na Zemlji v sedanjosti. Dogajanje naj bi bilo postavljeno med dogodke v Predatorju in Osmem potniku. "To, da smo v središče viharja postavili še ljudi, zares poveča napetost v bitki Osmi potnik/Predator," pravi producent John Davis. "V minulih letih sem slišal predloge za zgodbo več kot štiridesetih scenaristov, Paulova zgodba pa nas je res pritegnila."

Anderson se je z zamislijo ukvarjal že vse od začetka kariere - že veliko prej, preden ga je studio poklical, naj jim predstavi svoj koncept. "Pred skoraj devetimi leti sem si malo za šalo, malo za res zamislil zgodbo filma o Osmem potniku in Predatorju," se spominja Anderson. "Potem sem se mudil na festivalu v Sundancu s prvim filmom [Shopping], evropskim, neodvisnim filmom in prepričan sem bil, da ne bom nikoli posnel filma, kot je AVP. Osem let kasneje si je želel o njiju posneti film Fox - in poklicali so me na pogovor. Dejansko sem predstavil zamisel, ki se mi je porodila v Sundancu. In tokrat sem jo dobil priložnost realizirati."

Kot pravi Davis, je bilo bistvenega pomena imeti režiserja, ki bi se potopil v oba svetova, svetova Osmega potnika in Predatorja, in nihče ni poznal filme bolje kot Anderson. "Ni le nadarjen filmski ustvarjalec, je tudi največji občudovalec Osmega potnika in Predatorja;" pravi producent. "Izvirna Osmega potnika in Predatorja si je ogledal več stokrat. Dejansko lahko zrecitira vsak prizor. Film je najbolje posneti s strastnim režiserjem, ki ga MORA posneti. Paul je MORAL posneti ALIEN VS. PREDATOR."

Andersonovo enciklopedijsko poznavanje vseh stvari, povezanih z Osmim potnikom in Predatorjem, je bilo ključnega pomena, če so se želeli izogniti nasprotujočim se elementom prešnjih filmov o Predatorju in Osmem potniku. (Na primer: v Predatorju 2 je prizor, v katerem je kot trofeja razstavljena glava Osmega potnika, kar namiguje, da sta se rasi že srečali.) Hkrati "ALIEN VS. PREDATOR vključuje veliko mitologije," pravi Anderson, "vendar se ta bolj nanaša na zgodovino Zemlje kot na prejšnje filme."

Andersonova nova mitologija med drugim govori o tem, da so Predatorji pred tisočimi leti obiskali Zemljo. Takrat so jih oboževali kot bogove, kar je imelo močan vpliv na določene kulture, na primer na Azteke in Maje. "To zamisel sem dobil pri drugem delu Predatorja, ko za hip uzremo notranjost vesoljske ladje, v kateri je videti aztežke podobe," se spominja Anderson. "Ob tem sem pomislil, da bi imeli Predatorji kot nezemeljska vrsta izjemen vpliv na primitivne človeške kulture."

Pri snovanju te nove mitologije si je Anderson zamisil pomemben lik, ki je povezal franšizo Predatorja in Osmega potnika. Lik bogataša Charlesa Bishopa Weylanda je napisal za igralca Lanca Henriksena, ki je nastopil v Osmem potniku 2 in Osmem potniku3. Občudovalci filmov o Osmem potniku bodo prepoznali likovo drugo ime in priimek: Weyland prihaja iz Weyland-Yutani Corporation, konglomerata-multinacionalke, ki je v prvem delu poslala Nostromo na usodno misijo najti nezemeljsko obliko življenja Bishop pa je ime androida, ki ga je Henriksen igral v drugem in tretjem delu Osmega potnika. Anderson pravi: "Weyland je obogatel z vrhunsko tehnologijo in je oče sodobne robotike. Ko je torej čez 150 let ustvarjen Bishop [v času, ko se dogaja drugi del Osmega potnika], gre za podobo človeka, ki ga je ustvaril."

Še ena vez, tokrat z izvirnim Osmim potnikom, je lik Alexe "Lex" Woods, raziskovalke in okoljevarstvenice, ki jo igra Sanaa Lathan. Osmi potnik je bil prvi, pri katerem je bil osredni lik ženski lik - to je bila poročnica Ellen Ripley v podobi SIGOURNEY WEAVER. In Anderson se je temu poklonil, ko je oblikoval enako neustrašno Lex.

Še en poklon prvemu Osmemu potniku in Predatorju je dejstvo, da Anderson bitij in bojev ne razkrije na začetku zgodbe. "Zato so bili Osmi potnik 1 in 2 ter Predator tako sijajni," pravi Anderson. "Pri teh filmih je občinstvo nestrpno čakalo, da vidi ta bitja. Občinstvo je vedelo, da lahko v vsakem trenutku skočijo izza vogala, kar še poveča strah. Želel sem, da bi ALIEN VS. PREDATOR počasi gradil napetost, tako kot Osmi potnik, nato pa bi si zadnjih 45 minut brez prestanka sledili akcijski prizori, tako kot pri Osmem potniku 2 in Predatorju."

Anderson je želel, da bi bile pošasti kar najbolj prepričljive - kar je pomenilo, da je moralo biti računalniško obdelanih učinkov čim manj. Pri tem so mu pomagali Alec Gillis, Tom Woodruff, Jr. in John Bruno, ki so tako kot Anderson mnenja, da je pri računalniški grafiki "manj več". Okrog 70 odstotkov učinkov pri ALIEN VS. PREDATOR je fizičnih in niso računalniško obdelani. "Današnje občinstvo je prefinjeno in včasih zaznajo nerealističnost celo najboljše računalniške grafike," pravi Anderson. "Od občinstva pričakujemo, da bo verjelo temu, da se bosta spopadli dve mogočni nezemeljski bitji. In najboljši način, da to storimo, je bilo, da to dejansko storimo."

Delo Woodruffa in Gillisa, veteranov drugega, tretjega in četrtega Osmega potnika, je bilo ključnega pomena pri uresničitvi Andersonove želje, da bi film ostal kar se da prepričljiv. Gillis in Woodruff sta izhajala iz predhodnih Osmih potnikih - ter izvirnih dizajnih Osmega potnika H.R. Gigerja in Predatorja Stana Winstona - in pazila, da sprememba videza Osmega potnika in Predatorja ne bi bila preveč drastična, saj bi to vznemirilo občudovalce. "Gigerjevo in Winstonovo delo je sijajno," pravi Gillis. "Pri AVP smo skušali izboljšati učinke pri pošastih z novo konstrukcijo in natančno tehnologijo, želeli pa smo tudi, da bi bile pošasti videti mogočnejše."

Za AVP sta Woodruff in Gillis ustvarila doslej najbolj ambiciozno bitje: animatronično Matico, najbolj prefinjeno animatronično stvaritev, kar smo jih kdajkoli videli na platnu, ki je hkrati precej naprednejša od prejšnjih inkarnacij Matice.

Telesne dele Matice Gillisa/Woodruffa je poganjala hidravlika, kar je omogočalo hitre, nadzirane gibe. Gibanje so usmerjali prek računalnika, ki je posnel vsak gib Matice. "Ko smo ustvarili gibanje, ki je bilo všeč Paulu Andersonu, smo ga lahko kar naprej ponavljali, kar je omogočalo doslednost gibanja," pravi Gillis. Imela sta tudi Matico Osmega potnika, ki je "debitirala" v drugem delu, vendar je bila vitkejša - še vedno z veliko glavo, a vitkejšim telesom. Kadar pa so potrebovali posnetek glave, se je v kostum oblekel Woodruff.

Eden od Predatorjev, Scar, se uveljavi kot vodja, zato sta Gillis in Woodruff izpopolnila njegov videz, da bi se ločeval od drugih in bi lahko res "odigral" vlogo. "Scar je moral biti tak, da je lahko odigral prizor, čeprav brez besed," pravi Alec Gillis. Tako kot je Woodruff nosil kostum osmega potnika v več prizorih, je predatorja Scarja odigral dvometraš Ian Whyte, nekdanji profesionalni košarkar iz Velike Britanije. (Kevin Peter Hall je igral predatorja v Predatorju in Predatorju 2.)

Za vrhunske računalniške posebne učinke je skrbel supervisor John Bruno, ki je sodeloval pri drugem Terminatorju in Titaniku. Potrudili se je moral, da sta se prava Matica osmega potnika in računalniško obdelana zlili v eno. Matico so realizirali s tremi metodami: v pravi velikosti, veliki nekaj metrov, druga lutka je bila visoka nekaj čez meter, tretja pa je bila računalniška različica.

Kljub temu, da so ogromno pozornost namenili pošastim in scenografiji, so v filmu pomembni predvsem liki. Čeprav je osrednji lik - Lex - podoben Ripley Sigourney Weaver, igralka Lathanova zatrjuje, da se tudi razlikujeta. "Lex nisem želela oblikovati kot kopijo Ripley. Lex je zelo močna, tako kot Ripley, a tu se podobnosti nehajo. Lex je okoljevarstvenica in samotarka, ki se znajde v izjemni situaciji in spozna, da ima moč, ki se je ni nikoli zavedala."

Eden najbolj priljubljenih italijanski igralcev Raoul Bova je dolgoletni občudovalec filmov Osmi potnik in se dobro spominja, kako se je kljub ostremu nasprotovanju staršev pri desetih letih prikradel v kino in si ogledal prvi del.

Bova, ki je bil svojčas izvrsten plavalec, je bil pripravljen na akcijske prizore. Pripravljen pa je bil tudi na bolj intimne dejavnosti. Bovin Sebastian se sčasoma zbliža z Lex. Vendar je bil osmi potnik tisti, ki ga je zapeljal Bova, čeprav za kamero. "Ko se v filmu prvič srečam z osmim potnikom, se mi pošast priplazi za hrbet in je pripravljen za napad. Nato se obrnem in zreva si iz oči v oči. Ko je režiser zaklical Rez!, pa sem poljubil Osmega potnika!"

Medtem ko je Sanaa Lathan dobila vlogo proti koncu dodeljevanja vlog, se je Lance Henriksen prvi pridružil ekipi, saj njegov Charles Bishop Weyland povezuje vso franšizo Osmega potnika. "Paul Anderson me je poklical, srečala sva se in dejansko mi je povedal vso zgodbo - kako si predstavlja Bishopa, zakaj mora biti v filmu," se spominja Henriksen. "Nikoli nisem pričakoval, da se bom vrnil v to vesolje, a nisem se mogel upreti Paulovemu navdušenju in poznavanju filmov Osmi potnik in Predator."

Čeprav je nastopil v dveh Osmih potnikih, Terminatorju in drugih žanrskih naslovih, sta Henriksena navdušila tempo in akcija ALIEN VS. PREDATOR. "Sodeloval sem že pri marsikakšnem napetem filmu, a česa podobnega kot AVP nisem še nikoli doživel. Občinstvo bo pri tem filmu potrebovalo varnostne pasove."

Ob pomoči tako izjemne igralske zasedbe in skupine strokovnjakov je scenarist-režiser-obsedenec z Osmim potnikom in Predatorjem Paul W.S. Anderson uresničil sanje, ko je na filmskem platnu združil ti dve filmski ikoni. "Osmega potnika sem si prvič ogledal kot šolarček in seveda je name naredil nepozaben vtis," pravi Anderson. "Zdaj, ko končujem AVP, se moram vsak dan uščipniti,da bi si dokazal, da ne sanjam."

O režiserju

Paul W.S. Anderson (režiser, scenarist) je odraščal v Newcastlu v Angliji. Že v študentskih letih je napisal osnutek za svoj prvi film Shopping. Je najmlajši študent, ki je kdajkoli diplomiral na filmski šoli Warwick.

Po diplomi je napisal epizodo za El Cid, policijsko televizijsko dramo. Napisal in režiral je tudi kratki film Speed in dokumentarec The Spiral Cage.

Shopping je bil njegov režijski prvenec. Sledili so mu Mortal Kombat, Event Horizon (Krvavo obzorje), Resident Evil (zanj je napisal tudi scenarij), Soldier in televizijska nadaljevanka The Sight, katere avtor je, režiral pa je tudi uvodno epizodo.

O igralcih

Sanaa Lathan (Alexa "Lex" Woods) je posnela filme Out of Time, Brown Sugar, Love and Basketball, Disappearing Acts, The Best Man, The Wood, Life, Blade, Catfish in Black Bean Sauce.

Na televiziji je nastopila v Lateline in Miracle in the Woods.

Veliko je nastopala tudi v gledališču.

Raoul Bova (Sebastian De Rosa) je nastopil v filmih Pod toskanskim soncem, Una Storia Italiana, Comincio Tutto Per Caso, Piccolo Grande Amore, La Piovra, La Lupa, Palermo Milano Solo Andata, Il Sindaco, Madame D, I Cavalieri Che Fecero L'Impresa, Francesca e Nunziata, Ultimo, Avenging Angelo, Francesco, La Finestra Di Fronte.

Lance Henriksen ( Charles Bishop Weyland) je nastopil v filmih Pasje popoldne, Televizijska mreža, Mestni princ, Bližnja srečanja tretje vrste, Hudičevo znamenje 2, Pot v vesolje, Piranha Part Two: The Spawning (režijski prvenec Jamesa Camerona), Terminator, Osmi potnik 2, Hitri in mrtvi, Near Dark, Jagged Edge, Pumpkinhead, The Horror Show, Survival Quest, Johnny Handsome, The Pit and the Pendulum, Jennifer Eight, Osmi potnik3, Barva noči, Powder, Mrtvec, Tarzan (Disneyev animirani film), Hard Target (prvi ameriški film Johna Wooja).

V letih 1996-1999 je nastopal v nadaljevanki Milenij, katere avtor je Chris Carter (Dosjeji X).

Za televizijo je posnel The Day Lincoln Was Shot, Dark End of the Street, Tales from the Crypt, Cutting Cards, Yellow, Reason for Living: The Jill Ireland Story, Evel Knievel (izvršni producent filma je Mel Gibson).

Henriksen je tudi priznan slikar in lončar. Njegovi keramični izdelki sodijo med najnenavadnejše na umetnostnem trgu.

Komentarji

20.10. 2004 ob 23:05

Že prej sta mi bila oba dva všeč zdej jih bodo pa stisnil skupaj. Pošasti na kupu juhu!!!

— Jesy
21.10. 2004 ob 12:10 zvezdica

Zanimiv ZF film, ki ne zahteva veliko razmišljanja od gledalca.Mogoče pogrešam malo več napetih trenutkov, ki smo jih bili vajeni iz delov Aliena. Vse kakor pa vreden ogleda za nezahtevne ljubitelje znastvene fantasike.

— Looka
22.10. 2004 ob 10:09

pričakovanj je bilo več!

— borat
23.10. 2004 ob 22:52

AvP sm si ze ogledal doma na racunalniku...Men se zdi film cist OK ceprav so ga nakateri prjatli ful kritiziral...So pac pamtni... Vsak ima svoj okus. Posastki so cist kul naredi. Fil je predvsem za tiste ki radi gledajo grozljivke( hmm sj to sploh ni grozljivka) :-) ... Priporocam ogled tega filmam , ker ima zelo dobro zgodbo. Skratka film je KUL! KILLER[GroF]

— Jan
24.10. 2004 ob 23:36

BAJE BO TO ZELO OK:LP IGOR

— IGOR
26.10. 2004 ob 15:50

Ma, če se spomnem so predatorji prihajali na Zemljo le ob vročih poletjih zbirat lobanje. Zdaj pa so tam nekje na hladni Antarktiki...

— čičo
26.10. 2004 ob 23:11

ni napetosti, pobruhan konec, me je razočaral...

— castor
29.10. 2004 ob 23:47 zvezdica

...ustvarjalcem škoda, da bi dobro izdelana lika Aliena in Predatorja šla kar tako v nič, zato so z njima naredili še ne film. Kdor ni gledal posebej filmov Alien oz. Predatorja, mu ne bo preveč jasno, za kaj gre. Malce motijo scene na Antarktiki, kjer gledalec ne dobi občutka, da je zunaj mrzlo, saj so vsi golih obrazov in samo v malo boljših bundah. Je pa za pogledat, kdor ima rad ZF!

— MAC.H
2.11. 2004 ob 8:42

Sedaj smo slišal 2 graji. Pravtako pa je tukaj še ena pohvala za odlične zvočne efekte, odlično zgodbo, odlično igranje... Film je špica. Še posebej se bodo vživeli vsi ki so radi nažigali igrici avp in avp2.

— DJ-ventry
2.11. 2004 ob 17:01

Film je ena sama zmeda in kvari vse pri predator in alien filmih. Ce vzamemo vse 4 alien filme in 2 predator filma, tole izjalovi v vseh stvareh.

— Marko
4.11. 2004 ob 11:02

Ta film je pa AJDE!!! Zdele 18. 11. ga grem gledat z največjo silo. Ne glede, kdo zmaga - jst ga grem gledat!!!

— Valentin
4.11. 2004 ob 11:03 zvezdica

kot velik oboževalec filmov alien in predator je treba povedat, da avp ni uspel ravno najboljše. scottov alien je prepričal množice ljudi in si je zaradi velikega uspeha zagotovil tudi nadaljevanje, katerega je posnel slavni james cameron... z alieni, ki skačejo iz vseh strani in matico za veliki finiš je zadel v polno. pri tretjem delu so imeli ustvarjalci filma namen zaključiti trilogijo in to nalogo je solidno opravil david fincher. vendar je morala prit klonirana ovca in s tem so prihajale tudi nove ideje za četrti del. tokrat je na režiserski stoliček prisedel manj znani jean-pierre jeunet, vendar je svoje delo dobro opravil. napetost, temačnost in množičnost so ostale, ampak bilo je treba dodat še nekaj novosti in tako je nastala tista akcija pod vodo in mutant polalien-polčlovek. sedaj pa nestrpno pričakujemo še peti del... če bo sploh prišel! no končno dobimo novega aliena in to proti predatorju. WOW... to je treba videt!!! in kdo je režiser? paul w.s. anderson?... tisti đekson, ki je zrežiral resident evil... tisto smet od filma? JOJ... kriza!!! "beh... mogoče pretiravam. najprej si je treba film pogledat", si rečem. in ko si ga ogledam ostanejo na koncu le hitre, preskakujoče si akcije prez nobene napetosti. ni čudno za 101 minuto dolg film. glavna igralka preživi s pomočjo predatorja, ki ji ves čas stoji ob strani. kako romantično... zakaj se nista še zalizala? in gospod bishop... niti ne vem če pove dva stavka, ker ga sploh ni slišat. verjetno kar so vsi pričakovali od avp je polalien-polpredator , kot v igri. ta se v filmu tudi pojavi, vendar ga prešparajo za nadaljevanje. in kaj da bom jst čakal drugi del zaradi tega prešparanega predaliena... ma valda!

— cinemas-manjakus
4.11. 2004 ob 14:00 zvezdica

Film ima zanimiv koncept, da so predatorji ustvarili človeško kulturo, kakršna je bila na začetku. Toda film ima nekaj pomanjkljivosti. Prvo v filmu ne pride nobena vloga do izraza, kot je npr. Schwarzeneger v prvem delu Predatorja. Potem majevski sistem je res temeljiv na deseticah, vendar o minutah pa niso imeli pojma in to je na žalost v filmu prikazano, kot da poznajo minute. Zadevo bi bilo potrebno malce bolj razvit in malce več napetosti. Toda če bo AVP II bo pa lahko film, ki bi zasenčil prvi del, seveda če se bo dogajal na predatorski vesoljski ladji in se nadaljeval od tam kjer se je AVP I končal.

— Buda(la)
7.11. 2004 ob 13:15

TO JE NAJHUJŠI FILM NA SVETU (TO ČUTIM ) !

— the EXPLOLTED
8.11. 2004 ob 6:55

zanimiv film celi film se nekaj dogaja ... Splača se ga gledat

— Luka
12.11. 2004 ob 18:23

kaksn je ta film

— lavrih
13.11. 2004 ob 19:58

A kdo ve kaj več o povezavi filma s PC igro Alien vs. Predator? Meni je bila igra namreč zelo všeč, ena izmed najbolj groznih, kar sem jih igral (še posebej zvok radarja *pip*pip*pip*).

— jakaracman
14.11. 2004 ob 8:52 zvezdica

No, pa smo tam. Koncno so nasli povezavo med dvema najboljsima ZF junakoma. Samo povezavo poznajo ze vsi ljubitelji video igric, saj je igra na to temo na trziscu ze lep cas (in ima zelo dobre ocene). Sam film, pa mislim, da je ena vecjih ZF polomij kar se tice same zgodbe. Prekratek, preenostaven in skratka popolnoma skregan z izvornima naslovoma (ALIEN, PREDATOR). Ce ste uzivali pri prejsnih filmih, tukaj ne boste. Edini dobri stvari v filmu sta EFEKTI in dejstvo (na koncu filma), da bomo prej ali slej gledali nadaljevanje tega troboja. Upam, da bodo vsaj malo bolj razvili zgodbo (katera je enkratno razvita v video igri 1 in2) in nas za tistih 1000 SIT vsaj malo bolj blede pustili sedeti na nasih sedezih ob koncu filma.

— Darko
15.11. 2004 ob 21:28

Film, res vreden ogleda.Četudi niste gledali Predatorja 1 in 2 ali Aliena, boste spoznali njihove lastnosti v tem filmu.Dobri efekti, za ljubitelje Predatorja oz. Aliena izredno dober film

— Ryan
16.11. 2004 ob 21:13 zvezdica

Hm, meni se pa ravno zgodba oz. koncept super, sama realizacija je pa tako-tako. 3 predatorji proti 100 alienom? Lex sredi Antarktike v sami majčki in hlačah, kot da bi bila na Kanarskih otokih? Ali ni celo eden v filmu zmrznil, pa čeprav na dnu tunela v bundi... Sicer se mi zdi pa tisti prizor na koncu (križanje predatorja in aliena) originalen, tako da komaj čakam drugi del, ki upam da bo znatno boljši od prvega. Recimo, da mi je Alien Vs, Predator povprečen film ali pa še to ne...

— Drekula
17.11. 2004 ob 9:43

Ja film sem ta vikend pocekeru prek dvx.Sem mislil da bo cist u bedu movie na konc se je izkazalo da je film kar ok.Splaca se vam ga pogledat .

— mersad
17.11. 2004 ob 16:26

thja moram recti da je to eden izmed bolsih filmov zadnje case v koloseju

— ales
17.11. 2004 ob 17:37

Film nj bi biu doug 101 minut jst mam pa film doug samo 88minut zato bi rad vidu cevga.

— Zorcman
18.11. 2004 ob 22:26 zvezdica

V tem filmu so po mojem mnenju predatorja premalo favorizirali.Sploh ga v bistvu niso.Ko sem igral igro AvP 2 je bil Predator st.1 in tut tu bi ga morali tako prikazati.Ima boljsa orozja in Alien se ne more z njim meriti.Pa se 1 alien ubije 2 predatorja,ni mi razumljivo.V drugem delu pricakujem da bodo prikazali Predatorje bolj mogocne kot so jih tu

— Predator_fan
19.11. 2004 ob 10:12 zvezdica

Če še niste gledali, raje ne brat - spoilers ahead. Kot zapriseženi fan obeh pošasti sem dolgo čakal to zadevščino. Itak da se ne more meriti z obema klasikama posebej, je pa na nek način hommage osrednjima likoma. Par scen in dialogov me je nostalgično spomnilo na neponovljivega Aliena (79) in Predatorja (87). Ziher je najlažje kritizirat, mogoče se je treba zamisliti in videti, koliko napora je potrebno, da tak film posnameš. Spoštujem ustvarjalce filmov in vidi se, da je režiser bil s srcem pri stvari. Poleg Aliena in Predatorja manjka še osrednji glavni človeški lik. Nekako mi v tem manjka karizma maj. Dutcha Schafferja al pa lt. Ellen Ripley. Mogoče je to dober start za to igralko Sanno Laathan... Pa par flopov v filmu po moje: - Šibki predatorji - tako kot je prikazan v tem filmu zgleda pravi pussy...manjka ekvivalent Alien matici. Nimajo veličine in premalo je prikazano tisto njegovo peklensko zalezovanje žrtve in njegove krutosti (izdelava relikvij). Jao, pa kako je res lahko Alien tako hitro pokončal predatorja...Sploh tistega največjega med njimi s posebno masko. :( Po moje je režiser bil večji fan Alien filmov ;) - Huh, se še komu zdi, da antarktika še nikoli ni bila videti tako topla in prijetna. - Premalo tesnobno/napetih scen. - še v nobenem filmu ni bil posnet Alien od zunaj, na prostem, kot je v tem slučaju Alien matice. - bleda vloga Lancea Henriksena - Bishop Weyland. Ker je prav on vezni člen med filmi sem pač pričakoval večjo težo njegove vloge v filmu. Nekako večji pomen bi morali dati njegovim dejanjem pa tudi smrti oz. nekaj podobnega. Plusi: - združitev teh dveh v en film - izboljšani izgledi obeh - Vsekakor zasnova zgodbe o 3 kulturah v preteklosti, kako so častili aliene in predatorje ter prikazan vmesni izsek - sama izvedba bojev Predatorja in Aliena - mogočna Alien matica Za zaključne scene bi bila dobra masovna bitka a la LOTR med Alieni in Predatorji - pač malo spektakel variante. v pričakovanju PredAliena :) Lp

— Skylax
19.11. 2004 ob 12:20 zvezdica

ok. film sem si ogledal popolnoma brez pričakovanj, ker nisem nevem kakšen oboževalec ne Predatorja in ne Osmega potnika, čeprav sem si ogledal tudi vse filme o njiju. Bi pa rekel takole. Film ni slab (če imate seveda radi takšno zvrst), ampak po eni strani me moti, ker je bilo v prejšnjih filmih nekoliko več napetosti, medtem, ko se v filmu AVP gradi predvsem na neki Amerikanerski akciji. Prav tako se mi zdi, da bi iz zgodbe lahko naredili veliko, veliko več. Film bi brez poblemov lahko posneli v 2. delih, ker je kar preveč materiala za enega. Skoraj obsedeno skušajo avtorji predstaviti povezave med prejšnjimi filmi in tem filmom, kar se meni osebno ne dopade. Res da je akcija zelo dobra, vendar se mi ob tem postavlja vprašanje, ali je akcija v današnjem času, pri današnji kvaliteti filmov, še vedno dovolj, da te pritegne v kino. V splošnem film ni slab. recimo +3/5

— Rem
19.11. 2004 ob 12:34

ma filem je meg!

— xxx
19.11. 2004 ob 14:00

ja tko je film je vredu vredn ogleda.sam res je da bi lahko bil predator mau močnejši.všeč mi je zgodba da so mel v starih časih predatorje za bogove,sam mislm da je ženska ki ji predator pomaga,pa ona njemu čist faljena.ja v enem trenuku sm še mislu da se bo zalizala z njemu.KR NEKI.drgač film ima ene par napak,sam če si ljubitelj z.fantastike jim to lahko oprostiš.FILM VREDN OGLEDA

— scorpxxx
19.11. 2004 ob 16:22 zvezdica

kar dobr film, ponavad pr takih fransizah zgodba pesa, tu pa je zgodba pravzaprav zelo dobra (predatorji kot bogovi starega sveta, ki prinasajo civilizacijo na zemljo, povezava med ljudmi in predatorji proti alienom), samo film ima malo premalo casa, da bi jo razvil, film bi komot trajal se eno uro dlje, ne da se morajo na vsakem korku ven vadit (npr. kot hocejo skopat tunel, kar bi lohk trajal pol ure, pol pa kar naenkrat odkrijejo, da so ga kar cez noc skopal predatorji. ma ja). Posebej zanimivo je tut sodelovanje med predatorji in ljudmi proti alienom, predatorji so kljub vsemu homoidni, alieni pa so posasti, kace, cisto zlo. Edina una fora na koncu, ko se izvali en kao mesenec med predatorjem in alienom je glupa, to bi nam lohk tut prihranil. A zdej bojo pa kar vsi zmesani z vsemi al kaj (tko kot ze v Alien 4, ceprav tam je se mel smisel). Skratka, ni tko slab film, bi pa lohk vec potegnil iz dogajanja, karakterjev, strahu...

— fasd
19.11. 2004 ob 19:04

film sm si čist po naklučju ogledala in pred predstavo sem si mislila da najbrš ne bo tako zelo dober ker ne maram take zvrsti filmov.ampak po filmu sm nla naravnost razočarana.kako lahko tak film sploh pride v kino.no sej ne rečem na zvočne in ostale učinke ampak zgodba...

— ena
20.11. 2004 ob 5:57

Glede na en komentar od spodaj(da 1 alien ubije 2 predatorja, se mi ne zdi razumljivo...-Predat or_fan)se mi ne zdi to nič čudnega, saj je tisti alien heroj! pa tudi večji je od ostalih, se mi zdi.

— *
20.11. 2004 ob 11:21

Predator_fan: ja, v igri je predator namrec imel premoc zaradi naramnega topa, ki kot si verjetno opazu ga ti trije v filmu niso imeli. Ko je Lex predatorju vrnila top si vidu - je poklal cel tisti val alienov. V boju na blizu so alieni totalne bestije in ni cisto nic narobe v tem da je 1 alien pobil 2 predatorja.

— Shephard
20.11. 2004 ob 17:45 zvezdica

Wrestlemania: Celebrity Death Match. Dame in gospodje, dobrodošli na dvoboj stoletja. Na bitko vseh bitk. Na Mortal Kombat, kjer se bosta usekali dve legendi. Dve mitski pošasti, dve franšizi, dve tuji vrsti. In pozor, to nista Jason in Freddy, to sta Alien in Predator. Prvi je sluzasta pošast, drugi pa pošast oblečena v robota. Okej, toda kaj, ko so ju v isti ring spustili prepozno. Še posebej Predatorja, ki nam je nazadnje težil leta 1990. In tudi Aliena, ki je sapo izgubil že sredi osemdesetih. Okej, oba so pri življenju držale računalniške igrice, toda mi smo pri filmu. Pri velikih platnih, kjer so ju gledalci že pozabili. In to tako zelo, da so ju morali vtakniti v skupen film. V dva filma v enem filmu. In poskus ni uspel, saj smo dobili le prazno boksanje, le pretepanje brez repa in glave. Pač računalniško igrico, ki ne potrebuje joysticka. Čisti wrestling, kjer eden oponaša Hulka Hogana, drugi pa The Rocka. Tretji del serije Mortal Kombat, ali če hočete, MTV Celebrity Death Match, v katerega so pač zmetali ogromno denarja. Halo, prosim? Da greš v isti filmi stlačiti dve legendi in pri tem ne dobiš niti Dannyja Gloverja, kaj šele Arnolda Schwarzeneggerja in Sigourney Weaver, je sramota. Največja napaka vseh časov. Ultimativni mistake, ki si ga ne bi smel dovoliti nihče. Najmanj pa film o Alienu in Predatorju. Film, ki izgleda kot Event Horizon 2. Ali še boljše, kot Indiana Jones 4. Ekipa znanstvenikov se namreč najde v starodavni piramidi, globoko pod ledom Antarktike, kjer jih pričakata naša dva junaka. Zlobna marsovca, ki bijeta dvoboj za prevlado. Za končno zmago, kjer človek ne igra prav nobene vloge. Kjer nas imajo le za samice, za odlagališča svojih jajc. In ko vesoljska ladja na koncu svojega pokojnega junaka vzame s seboj, se seveda vprašamo, kako to, da ga niso poskenirali in ugotovili, če v sebi morda ne skriva nekaj, kar ne bi smel. Vidite, tukaj je inteligenca ugaslih franšiz. Inteligenca, ki poskuša temnopolto Sano Lathan spremeniti v Sigourney Weaver in nas prepričati, da je Lance Henriksen dovolj za dejstvo, da manjka Arnold Schwarzenegger. Povedano drugače, če boš posnel film, kjer se bosta srečala Rambo in Rocky, ne boš mimo tega, da bo vsaj enega igral Sylvester Stallone.

— iztok gartner
20.11. 2004 ob 18:26

film kot tak ni slabo zastavljen, sem pa pričakovala več napetosti. zgodba pade v vodo v erotično-romantični sceni prijateljevanja... (sory mister...could we be friends - bedno)

— čurimuri
20.11. 2004 ob 19:04 zvezdica

Lušten in lahkoten filmček, sicer malo zmeden glede združitve dveh filmskih pošasti, ki po mojem mnenju delujeta čisto v redu vsaka zase, v skupnem filmu pa nekako ne najbolj. Mogoče zadeva deluje v istoimenski igrici, v filmu pa ne. Malo me moti konec filma (itak da je opcijo za nadaljevanje treba pustiti, se razume), ampak vseeno... križanec med Alienom in Predatorjem? Dajte no... Če se ta film dogaja v današnjem času, kako potem razložiti drugačen videz Alienov v dejanskem prvem delu? Aja, tam so itak našli jajca na drugem planetu... Hm... Tega Alienčka bodo verjetno v AvP 2 že na začetku skenslali, pa bo potem še kakšen njegov preživeti bratec sejal zmedo naokoli... :) Matica pa itak rules... :) Zabavno, vseeno vredno ogleda.

— Lestat
20.11. 2004 ob 19:26

Ni res da je ubil predator aliene samo zaradi shoulder guna.Seveda jih niso imeli, ce so jih morlai dobiti.Pa ubijal jih je s kopjem,z diskom,s svojim mecom na roki in izstreljeval je nekaksne izstrelke.Poleg tega je lahko se neviden,kar seveda pri Alienih ne deluje.Ima vec pogledov, za vec situacij in vec bitij s katerimi se spopada.Alien pa lahko uporablja rep,svoje kremplje in zobe.In seveda ce ga ranijo tudi svojo kislino.Mislim da se ta orozja ne morejo meriti z predatorjevimi.

— Predator_fan
20.11. 2004 ob 19:28

Predator_fan: en alien je ubil 2 predatorja, seveda. v igri namreč predator ima naramni top s katerim zlahka pobije val alienov kot tretji predator, ko je top dobil. prej ga namreč niso imeli. alien pa v boju na blizu ima vseeno prednost.

— Shephard
20.11. 2004 ob 22:07

hehe shephard, ja seveda saj eno prednost mora imeti Alien,drugace ne bi mogel ubiti Predatorja.Predator ni kot tako borec na od blizu, toda vseeno je pometal z Alienom, sreco je imel da mu je kislina razžral mrežo,drugače bi končal kot vsi ostali :)) sicer me pa zanima kdo je pri tebi bolj favoriziran? ::) Alien ali Predator?

— Predator_fan
21.11. 2004 ob 11:28 zvezdica

... vsaj pri meni. Mislila sem da bo to film poln vrtoglavih akcij, pri katerih gledalec sploh ne bo mogel razločiti kdo je vpleten v spopad niti kaj se sploh dogaja, in da bo računalniški poseg v te prizore več kot očiten. No, kar se tega tiče, me je film vsekakor presenetil, saj so prizori resnično dovršeni, tako da ljubitelji tovrstnih akcijskih ZF filmov po mojem mnenju ne bi smeli biti razočarani! Zgodba sama je znana iz reklam, tu ni kakšnih večjih presenečenj, prav tako so znani tudi glavni akterji (alieni in predatorji), ki so si res mogočni nasprotniki. Predatorji vsekakor SO favorizirani v tem filmu, saj oni vodijo igro, všeč mi je pa so jim vdihnili celo nekaj čustev, ki jih eden od predatorčkov pokaže do črne lepotičke ki vodi odpravo (očitno je bil ta predator moškega spola :-). Seveda je od američanov pričakovati, da bodo v filmu pristoni tudi določeni kiksi (dekle v sami majčki sredi antarktike in se sploh ne trese od mraza, kamoli v nekaj sekundah zmrzne, kot bi se najbrž v resnici zgodilo), ampak če seštejemo vse minuse in pluse tega filma, bi vseeno rekla, da je več kot vreden ogleda - seveda za tiste, ki so navdušeni nad ZF akcijo! Ocena: 9/10

— Lenča
21.11. 2004 ob 11:42

wolverine, glede reševanja matice se strinjam s tabo - le kako se alieni tega niso domislili stoletja nazaj? glede spoprijateljevanja lex z vsemi predatorji pa ni bilo ravno tako - ona se je spoprijateljila pač samo z enim, ostali pa so videli znamenje na njenem licu, ki ji ga je vrezal njen novi prijatelj, in je zaradi tega niso pokončali. očitno je to znamenje nekaj pomenilo, sicer je ne bi pustili žive (zakaj se ne bi za finiš še malo pozabavali?) zakaj niso poskenirali mrtvega predatorja, pa tudi meni ni jasno? ampak, potem se film seveda ne bi mogel končati s famoznim prizorom, ki smo ga vsi pričakovali :-)

— Lenča
21.11. 2004 ob 11:47

V drugem delu pričakujem predvsem bolj napete scene in daljšo zgodbo.

— Shorty
23.11. 2004 ob 12:01

alien je strah in trepet predator je svinja grda "zgly motherfucker" oba sta softiča... v tem filmu,.. preprosto imeli so the best zgodbo, super idejo, popolnoma pa so zaj*** izvedbo,... temu se reče škoda, velika velika škoda,.. če bo nadlajevanje,.. tako slabo NE more biti...

— mofo
25.11. 2004 ob 8:34

Neposrečena kombinacija legendarnih likov Aliena in Predatorja. Tipična holivudska mineštra s precej preveč pocukranim koncem. Šokirali me niso niti efekti, cela zgodba pa je precej privlečena za lase. Pričakovala več...

— Sim
25.11. 2004 ob 8:43

Dober film. Za pogledat doma.

— Carjure
28.11. 2004 ob 13:23

joj joj ta film je res za razbit premalo akcije je v njem lol lol lol lol lol lol lol

— jumaju
29.11. 2004 ob 6:51

Hehe, Alien pa razmišlanje? HaHa! Še en film ki je skrajno predvidljiv. Će ste šimfali the village, potem je to še bolj bedno. Film ima mogoče kakšen moment, ki pa ni nič pretresljivega.

— Skrajno bedno
29.11. 2004 ob 18:49 zvezdica

Film sem že imel na dvixu, vendar si ga nisem hotel ogledati, ker sem nestrpno pričakoval avp in sem si ga moral ogledati v kinu (učinki, prvovrstno uživanje,..) film je na splošno dober, moji fredni ki niso gledali nobenega aliena ali predatorja (ali vsaj kakšnega) so bili navdušeni nad njim, no jaz pa sem razočaran! Kot vedno je spet kriv režiser, ker si je pustil preveč svobode. Kot najprej nerealistično vplivanje okolice na osebe v filmu. Potem prehitro odvijanje na koncu filma (kot da bi imel prižgan fastforward) in še kup neumnosti. Kot najprej me je zmotilo orožje predatorja , še posebej disk saj je predator imel okrogel disk s katerim je streljal okoli vogalov,... no tukaj pa je "zvezdast" pa še zapiči se v zid! Potem pa sta lahko predator in punca (temnopolta dekle ) Alien matico kar zvlekla nekaj metrov, da jo je punca priklenila---hm kako boš ti vlekel nekaj ton? In največja neumnost kar jih je kako da niso Predatrji opazili da ima njihov mrtvi kompanjo aliena v sebi??? Preigral sem oba dela AVP, pregledal vse filme o Alienu (4 filmi) in Predatorju ( 2 filma ) in priporočam vam ogled, vendar ne pričakujte preveč.

— Svecka
1.12. 2004 ob 7:05 zvezdica

Sicer sem velik pristaš tako Aliena kot Predatorja in sem z veliko napetostjo pričakoval prihod filma sem bil nad filmom precej razočaran. Ne le da ni prinesel tistega strahospoštovanja ki smo si ga želeli, tudi koncept razvoja je polomija.Vse se dogaja mnogo prehitro in kljub marsikateremu boju,je v filmu očitno premalo tiste prave akcije-tistega bravega boja.Tudi to da 2 predatorja umreta za malo šalo je pravi polom.Kaj pa kakšen bolj masovni spopad in mnogo več prave akcije. Še Troli iz LOTR so se mi zdeli bol bojeviti. Upam da bo nadaljevanje prineslo mnogo več novitet in izboljšav, toda glede na to da nadaljevanja filmov ponavadi niso ravno prepričljiva...noja. .upajmo na najboljše.

— DjAbadon
1.12. 2004 ob 22:55 zvezdica

Ne igram igric, tako da iz tega stališča ne morem komentirat. Sem pa močan fan klasike Alien in deloma tudi Predator-ja. AVP je kičast film ki igra na karto sentimentalnosti ljubiteljev ZF, ki iz leta v leto pričakujejo novo klasiko kot sta ta dva omenjena filma. Ker pa je danes kvaliteta filma "zanemarljiv" faktor, nas amerikanci šopajo z filmi kot so Resident evil, Resident evil 2, AVP 2... Lahko recem da se povsem strinjam z oceno Iztoka. Vsem najstnikom ki pa ocenjujejo kdo je močnejši in kdo bi koga kam zabrisal ali kakor koli zafršalal okoli kep...Sploh ni pomembno kdo je mocnejši, ker najmočnejši je moj ati!

— Primož
3.12. 2004 ob 6:08

ma kr neki je ta film,k da bi igrco igral.zlo bedno igrco.na dolocene trenutke sm se prou smeju,ceprav film ni komedija.to pa zato,ker je par bad boys for,naprimer k una zenska pa predator bezita pred ognjem v pocasnem posnetku.raj si oglejte film "stari".tist je hud film.alde

— ian
3.12. 2004 ob 11:17

film sicer ni tako slab samo lahko bi bil boljši, zaradi tega ker so alieni dosti slabše prikazani kot predatorji -hitrost ubija ne tehnologija-pa še na prvi pogled so alieni bolj scenski kot predatorji!! pa še to je beda da prikažejo 3 predatorje proti 50 alienom -moralo bi bit ravno obratno" !!!

— doctor x
3.12. 2004 ob 15:13

ma kaj streljaš doctor x?!

— mujo
4.12. 2004 ob 21:29

doctor x,ma mas dobre.1 predator je za 10 alienov.sploh se tut ne strinjam s tem da so alieni premalo dobro prikazani v filmu,reku bi d se celo prevec dobro.prav predatorji so slabo prikazani

— Neviden
6.12. 2004 ob 8:00

edino kar mi je čudno je to, da je v filmu le peščica ljudi in se nato razvije na sto alienov!

— hugo
15.12. 2004 ob 19:34 zvezdica

Groza, kako zanič filme se da nardit s tako količino denarja... Oziroma, dokaz, da se da fižolovo jed neštetokrat pogret in da če pri vsakem pogrevanju dodaš neko novo začimbo, ti morda celo uspe prepričati tistega, ki jé, da jé popolnoma novo jed...In ob tem celo uživa :))) LOL...

— Sam
22.12. 2004 ob 22:28

jaz sn ze prej gledal film,pa mi nikak ni bil vsec,celi film samo tema pa malo vec dvobojov od posastih sn pricakoval!!!

— Kr en
31.12. 2004 ob 13:20

Film me je zelo presenetil! Sicer se mi znanstvena-fantastik a ne dopade. Film je zelo dobro posnet! Film je vreden ogleda v kinu-zvočni efekti!Zanimivo sta tudi prikazana oba lika, še posebej Alien!

— zagi
8.1. 2005 ob 14:07 zvezdica

Film mi je biu kar všeč čeprav mu je mankala globinain napetost. Pa kaj! Je pač akcija. Sej ni važn da majo filmi eno globoko sporočilo al pa nepozabne ljibezenske prizore. To da obsojamo AvP po tem je tako kot da bi ne vem...Pravzaprav ljubezen al pa Dnevnik Bridged Jones obsojali da nimajo akcije in bi jih zaradi tega ocenili s premajhno oceno. Film vsekakor ni slab čeprav na koncu Alieni izgubijo (tist predalien k pogleda vn iz predatorja sicer dokazuje da so preživeli ampak so predatorji še zmerej zmagal). Po moralnih načelih bi mogl zmagat Alieni ker so Predatorji velik bl zlobni saj pobijajo Aliene in ljudi za zabavo Alieni pa samo hočjo prežvet. Tigri tut pobijajo žvali zarad preživetja pa jih noben ne obsoja. In če so tigri kot Alieni smo ljudje kot Predatorji saj s svojo tehnologijo uničujemo vse kar nam pride na pot vandar delamo to zaradi udobja in ne preživetja. Čit u izi bi preživel brez avtomobilov, televizij in računalnikov. Ta filem bi lahko prikazovou boj med naravo (Alieni) in ljudmi (Predatorji). Z tiste ki mislte da so predatorji v filmu prešibki vam povem da so le v igri premočni. Tista zmaga Aliena nad dvema predatorjema je bla čist realna pa tut uživou sem k sm gledou nihovo zeleno kri k je špricala. Če bo AvP 2 upam da bojo na konc zmagal Alieni al pa da zmagovalca sploh ne bo in bojo oboji pocrkal. Če ste v dilemi ali si ogledat film ali ne si ga oglejte če vam pa ne bo ušeč me pa tožte.

— Ilidian
11.1. 2005 ob 10:20 zvezdica

Pred četrt stoletja se je Sigourney Weaver v imenu človeštva prvič srečala z najhujšim morilskim stvorom vesolja, deset let kasneje pa je "Guvernatorja" Arnolda Schwarzeneggerja po džungli preganjal največji lovec galaksije. Bilo je torej le vprašanje časa, kdaj bo človeštvo priča pogubnemu srečanju in velikemu spopadu Aliena proti Predatorju. Alien proti Predatorju sledi modernim hollywoodskim težnjam združevanja in s tem povezanega ponovnega oživljanja filmskih legend in iz tega vidika je soočenje največjih vesoljskih rokovnjačev povsem logično, škoda le, da se je konceptualni avtomatizem preselil tudi v samo zgodbo. Film tako ponudi predvsem akcijo, torej spopad največjih vesoljskih ubijalskih mašin, v sami zgodbi pa se pojavlja veliko število neznank, še najbolj pa moti, da film skuša ljudi premakniti iz nivoja statista na nivo enakovrednega nasprotnika, kar spričo neusmiljenosti antagonistov izzveni povsem nerealno. Zgodba tako igra na karto vojaške etike, miselnosti in časti Predatorja, četudi je jasno, da lahko človek pokonča Aliena zgolj po srečnem naključju in si tako torej ne more prislužiti enakovredne obravnave ultimativnega lovca, kvečjemu prisklednika, ki po končani bitki skalpira plen nekoga drugega. Ko se film dodobra poigra še z idejo nastanka civilizacij (ob kateri Raeljanci skačejo do stropa) in z namigi na Atlantido in morebitno razlago njenega uničenja, pa postane jasno, da film razen vizualnega užitka ne bo ravno pripomogel k stimulaciji malih sivih celic. Kljub temu film vsaj glede tehnične izvedbe in posebnih efektov zadovolji na nivoju akcijske znanstvene fantastike, a je vsaj glede vzdušja in atmosfere nekaj svetlobnih let oddaljen od izvirnega Osmega potnika, malce bližje pa je morda drugemu delu Predatorja. V oči zbode zanimiva (verjetno na nek način hotena) navezava na drugega in tretjega Osmega potniku preko igralca Lanca Henriksena, katerega podoba in filmsko ime Bishop se pojavljata tudi v prej omenjenih filmih v liku androida. Na žalost vse ostaja na nivoju naključja, saj v filmu ni niti enega samega namiga ali razlage glede te podobnosti, kar bi vsekakor lahko dodalo kakšno dodatno (in še kako potrebno) pozitivno točko pri vseh oboževalcih filmov o Osmem potniku. Morda pa nam je razlaga tega prihranjena za naslednje filmsko soočenje med Alienom in Predatorjem, za kar so ustvarjalci filma poskrbeli tudi z (ponovno ne povsem popolnim) uničenjem Alienove matice? Alien proti Predatorju tako odgovarja predvsem na vprašanje privržencev teh dveh kultnih filmskih franšiz, kdo je največji "pesjan" vesolja (seveda tisti, ki ima več pesjanskega) in še enkrat več potrdi, vsem ljubiteljem Osmega potnika, dobro znano dejstvo, da Osmi potnik brez Sigourney Weaver preprosto nima prave karizme. Tako lahko le upamo, da bo, še preden Osmi potnik spet (brez ali s Predatorjem) napade človeštvo, Sigourney znova sklonirana, spremenjena v androida, poslana v preteklost ali pa kako drugače soočena z bitjem, ki se mu po žilah namesto krvi pretaka kislina! Lep živopisan pozdrav :-)

— spookyMulder
2.3. 2005 ob 19:00

NAJPREJ PESEM A , ALIEN A , ALIEN A , ALIENNN JE KULLL . IMA BESEDE UUUAUUU , IMA BESEDE RRRAUUU . BESEDILO ALIEN MI JE VSEC , KER JE SLUZAST IN TUDI NAGRAVZEN CAO , OD *** ,*

— ***,*
22.10. 2005 ob 22:34 zvezdica

ni dober film,slaba svetloba,predatorji prikazana preslabi,preslabo,in reziser je javno priznal da je ljubitelj aliena.torej,je favoriziral aliene.pa poznamo kaksne bedarije dela ta Paul Anderson,in to film je bolj katastrofa.Anderson je iz teh dveh izvrtnih poaasti napravil samo blamazo.skoda,resnic no skoda.se vecja tragedija pa bo AvP2 ki ga bo ocitno Anderson zopet reziral,razocaranje. Ta film bi se dalo spodobno napraviti,ce bi FoX le malo vec namenil za reziserja.skoda,kaj cem rect

— Tutankamon
22.11. 2005 ob 13:38

Okej.Po prvem delu Predatorja in Osmega potnika, sem pričakoval, da bo ta film boljši! A je res podenj! Bedna zgodba, dolgčas vse ostalo pa je le digitalizacija, ki je pa tako slaba, da so še računalniške igrice boljše! Mislim halo? Še en zf fil od mnogih, ki mu lahko mirno rečemo digitalizirano sranje.

— Dejan
4.4. 2006 ob 12:40

dober film-Alien vs. Predatorju...Odlično ..dobra zgodaba,igralska zasedba in še najpomembnejše-dobro prikazani obe vrsti nezemljanov... vendar pe se zdi da filmu vseeno nekaj manjka. To pomanjklivost pa boste nasli v posebej filmih Aliena in Predatorja!

— _gitica_
16.4. 2006 ob 21:32 zvezdica

Glede filma nimam velikih pritožb. Edina stvar ki me je motla je morda to, da so se akcije odvijale prehitro in včasih mal nepregledno. pa pustmo to. Zelo me pa moti, da je favorit filma Alien. Očitno je prikazano, da je alien boljši od predatorja. Alien bi baje mogel biti sicer hitrejši vendar ranljivejši. Več bi jih moralo biti pa manj mogočnih. Ocena filma: 4-

— Iztok Pogorevc
5.5. 2006 ob 14:37

alien vs predator

— adil
5.5. 2006 ob 14:38

fajni film in ni grozljiv

— adil
16.8. 2006 ob 13:54

Končno en film ki se bojujeta dve svetovni legendi (kot fredy in jason). Čeprav nimam takšne tolerance za takšne filme, priznam da mi je bilo malo slabo.

— dado
22.1. 2007 ob 13:56

Film nasploh ni slab. Mislim da je bila dobra ideja da so dali v film aliena in predatora. Film bi ocenil 7+ . V 2 delu pričakujem več akcije in napetosti!

— The gost
26.2. 2007 ob 13:51

Film je res pretiran.Gledal sem ga pri prijatelju in nisem bil preveč pozoren nanj.Mogoče je bilo to zaradi tega ker je film bedn ali pa ker sva z prijateljem metala kamne na parkirišče iz šestega nadstropja.Presodite sami in ne berite tega kaj pa jaz vem saj imam samo 11 let.

— Matej (rabit)
14.4. 2007 ob 23:37

Moje mnenje je da v tem filmu so bili aliensi močnejši od predatorjou! En aliens ubil celo dva predatorja to se mi je zdelo malo nemogoče jeres da aliens ima kremplje rep zobe namesto kri ima kilsino ampak da bo z jezikom in z repom prebil ščitnike in masko od predatorja ki je iz posebne kovine se mi zdi pretirano.Če primerjamo aliense ki so bili v osmemu potniku 1,2,3,4 niso bili tako močni kot v AVP naprimer ko se je predatoceltic bojeval z aliensom in ga prijel za nogo ga zavrtel in med vrtenjem dvakrat trčil z glavov steno in preživel. V osmemu potniku aliense je bilo dovolj enkrat ustrelit v glavo in je umrl! V tem filu pa je predrl z glavo steno iz kamna in preživel praktično režiser je bil večji fan od aliensa kot predatorja. Glih obratno bi moralo bit zgodba se je vrtela okoli predatorja ne aliensa aliens je bil samo nezemeljsko bitje ki ga je predator prinesel na zemljo kjer predator ga je moral premagat za dokazati da je lahko ponosen nositi znak od predatorjou usaj tako sem jaz razumel ko sem gledal ta filem Drugače filem mi je bil ušeč specialni efekti matica od aliensou res brutalno narejena zgodba kako so ljudje obožovali predatorje kot bogove pa usakih 100 let se vrnili na planet in se bojevali z aliensi Pa še ta predalien ki je prišel na koncu z predatoja me prauzanima kaj bo! Pričakujem še filem AVP 2 kaj si bodo še izmislili

— Sever
9.8. 2007 ob 13:06 zvezdica

Tud js sem veliki fan obeh pošasti, ampak v filmu se pa strinjam z vecino da je prekratek in akcijski prizori so slabo prikazani in prehitri! Polomija! alien ubije 2 predatorja kar tako.. Predatorji so sicer zmagali to bitko, ampak po drugi strani se vidi da so v filmu močnejši alieni in to me moti! ko sem gledal predatorja ki je samo gledal aliena kako ga bo pokončal se mi je skoraj zasmilil! Še malo pa bojo ljudje bolj pogumni in bojeviti. Upam da je ta film bil narejen bolj v nagnejn k moči alienov in d ajih bodo predatorji v AvP2 pokončali z večjo daljšo in bolj smrtonosno bitko kjer se bo pokazalo da so predatorji favoriti! ocena 7/10

— uNbeL1eVabLe -_o
14.2. 2008 ob 15:21

nevem no.nad filmom sem molo razocaran.pran nic ni bilo groznega.med tem pa nekateri govorijo kak je vredi se meni ne zdi pretirano vrediv filmo je tudi dva smesna prizora.zato ravno ne menim da je najboljsi znastveno fantasticni film. no vsaj meni ne.

— y
19.1. 2017 ob 10:51
Komentar razkriva vsebino oziroma konec filma! Prikaži
20.3. 2018 ob 23:34

Šele nedavno sem se potopil v franšizi Aliena in Predatorja (zares izjemni franšizi) in moram reči, da sem nad tem filmom navdušen. Po polomiji od Alien 3 in Resurrection je to končno, vsaj približno tisto pravo. Še posebej mi je všeč ideja, da so Predatorji tisti, ki so prve civilizacije naučili gradit piramide. Predvsem pa, da se na Zemljo prihajajo borit z Alieni kot oblika rituala, da postanejo odrasli. In letos še pride novi Predator!

— Bishop

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.