Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Albert Nobbs

drama
Na sporedu od: 12.4.2012, Kolosej Ljubljana
1h 53min / 113min
Leto: 2011
Jezik: angleščina
Scenarij: Glenn Close, John Banville po zgodbi Georga Moora in Gabrielle Prekop
Režija: Rodrigo Garcia
Režiser pretresljive drame Mati in hči prikazuje neusmiljeno družbeno okolje na Irskem v 19. stoletju. Uglajeni in umirjeni strežnik Albert dolga leta služi v premožni hiši, vendar mora ob tem ves čas prikrivati resnico o sebi in zanikati lastna čustva. Ko se naposled odloči stopiti iz lastne sence in si ustvariti samostojno življenje s prikupno služkinjo Helen, se znajde ujet v dolgoletnih spletkah lastnih laži in pretvarjanja. Ko skuša najti izhod iz čustvene zmede, njegov obstoj ogrozijo maščevalni ljudje in nerazumevajoča družba. Film je prejel tri nominacije za zlate globuse.

Glenn Close igra žensko, ki se zaplete v nenavaden ljubezenski trikotnik. Ko že več kot trideset let živi kot moški, da lahko na Irskem v 19. stoletju preživi, se ujame v past, ki si jo je nastavila sama. Kot moški je začela nastopati po slabi izkušnji z moškimi in ker je ostala brez vsake finančne podpore. Moškega igra tako dolgo, da izgubi svojo prvotno identiteto, ki je bila že sicer majava. Albert je namreč nezakonski otrok in ženska, ki je skrbela za deklico in bila za svoje delo plačana, nikoli ni razkrila, kdo so njeni starši. Ko Albert spozna drugo žensko, ki živi podobno, vendar veliko bolj polno življenje, začne upati, da bi tudi sama lahko od življenja imela več. Toda nežna ljubezen, ki si jo dovoli čutiti, se konča tragično.

O produkciji

Albert Nobbs je kratka zgodba irskega pisca Georgea Moora, ki se je doslej že znašla na odrskih deskah, tokrat pa prvič tudi na filmskem platnu. Glenn Close je v igri na odrskih deskah nastopala že v 80. letih in vedno se ji je zdelo, da je zgodba odlično gradivo za film. Tista izvedba je bila sicer veliko bolj skopa, del zgodbe je bil povedan s pantomimo. Filmska različica pa je lahko vnesla vse podrobnosti življenja na robu revščine in prikazala vse dvome, skozi katere se prebija glavna junakinja.

Sama produkcija filma je bila precej dolgotrajna. Glenn Close je dolgo pisala scenarij in ga izpilila s pomočjo priznanega irskega pisca Johna Banvilla, sama je tudi iskala snemalne lokacije. Od resnejših začetkov dela do snemanja je minilo deset let.

Ko je leta 2005 snemala Nine Lives, se je odločila, da bi bil idealen režiser za Alberta Nobbsa Rodrigo Garcia, sin priznanega pisatelja Gabriela Garcie Marqueza. Ta je pristopil sicer z nekaj zadržki, ker ni bil prepričan, da mu tema ustreza, toda ker od nekdaj rad dela z zgodbami, kjer so zanimivi ženski liki, je ugotovil, da mu je zgodba pisana na kožo.

Glavni lik, okoli katerega se vrti zgodba, je seveda Albert Nobbs, zelo dober in vesten delavec, skromen, zadržan moški (kakor so bili prepričani vsi okoli njega), ki mu močno ustreza, da služinčad v hotelu ni smela gledati gostom v oči - morala je biti skoraj nevidna. Tako lahko skriva svojo pravo naravo. Ob njem spoznamo tudi pestro paleto drugih likov. Med njimi je živahna in ljubka služkinja Helen (Mia Wasikowska), ki sanja, da bo nekega dne spoznala moškega, ki ji bo omogočil lepše življenje. A kot se pogosto zgodi, njeno preračunljivost spodkoplje postavni, vendar prav nič obetavni Joe. Tako Alberta, ki ji sramežljivo dvori, najprej skuša obrati za denar, da bi z Joejem lahko odpotovala v Ameriko, čez čas pa odrine na stranski tir.

Med ostalimi liki je morda najbolj zanimiv doktor Holloran, ki ga igra irski igralec Brendan Gleeson. Stalni gost hotela, kjer dela Albert, ima med služinčadjo tudi ljubico, hkrati pa je prvi od zunanjih, ki odkrije Albertovo skrivnost.

Nastali film je drama s prefinjenim humorjem, nekaj srčnimi trenutki in zasedbo izjemnih igralcev, ki neprisiljeno predstavijo svet pred sto leti, njegove tegobe, dvome in posebnosti. In je film, za katerega je Glenn Close rekla, da ga preprosto mora posneti.

Komentarji

21.1. 2012 ob 15:05

Film ima veliko potenciala, a mu ne uspe prav dosti. Amaterski scenarij zanimive zgodbe ne predstavi pravilno, film pa posebej trpi zaradi slabe igre Glenn Close v glavn vlogi, ki svojega lika ne izpopolni dovolj. Nasprotno pa je Janet McTeer sijajna v svoji stranski vlogi. 5/10.

— MYS
22.4. 2012 ob 21:22

Drugačen, presunljiv.

— obvezna

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.