Kolosej
Film distribucije Ljubljanski kinematografi

Alatriste

zgodovinska akcija
Viggo - Aragorn tokrat kot španski kapitan!
Na sporedu od: 21.12.2006, Kolosej Ljubljana
2h 27min / 147min
Leto: 2006
Država: Francija, Španija, ZDA
Scenarij: Augustín Díaz Yanes po romanu Arturoja Pérez-Reverteja
Najdražji film v zgodovini španske kinematografije nam predstavi junaka Alatrista, ki se v začetku 17. stoletja prejšnjega stoletja bori za obstanek španskega kraljestva. Po tem ko se upre spornim ukazom dvora, ga pošljejo v nevarna močvirja španskih kolonij, kjer pa se v številnih krvavih bojih Alatristova volja le še utrdi, njegovo srce pa razplamti ambiciozna igralka Maria. Španski dvor medtem zaradi škandalov in korupcije tone vse globlje v propad, prav Altriste pa je tisti, ki s svojimi pogumnimi dejanji spremeni potek dogodkov.

Zgodba se odvija v imperialistični Španiji 17. stoletja, ki ji vlada Filip IV., šibek in neodločen mož pod vplivom skorumpiranega dvora. Spletke in izdaje, dvoboji in bitke, ljubezen in sovraštvo so rdeča nit Alatrista. Pod kraljem je ponosno služil v Flandriji, v miru je bil plačanec v Madridu in Sevilli. Ni bil najbolj pošten, niti najbolj predan, toda bil je pogumen. Ime mu je bilo Diego Alatriste!

Zgodba

Tako se začenja svetovna uspešnica Kapitan Alatriste izpod peresa Artura Péreza Reverta in Alatriste, film režiserja in scenarista Agustína Díaza Yanesa.

Zgodba se odvija v imperialistični Španiji med letoma 1622 in 1643 pod vladavino Filipa IV., predzadnjega kralja iz habsburške dinastije. Filip IV. je bil šibek in neodločen vladar, ki se je pustil voditi skorumpiranemu in spletkarskemu dvoru ter vplivnemu vojvodi de Olivaresu.

Propad imperija je pred vrati in v družbi se bohotijo protislovja. Razkošje in izobilje plemstva gresta z roko v roki z bedo in ranljivostjo preprostih ljudi. Na eni strani so razkošne palače in elegantne sobane, na drugi razpadajoče kolibe in temačne krčme. Tu Quevedo in Góngora kujeta svoje verze, Velázquez ustvarja svoje slike in Lope de Vega uprizarja komedije.

V ta propadajoči svet so postavljene dogodivščine Diega Alatrista, nekoč kraljevega vojaka v Flandriji, zdaj plačanca v Madridu in Sevilli. Alatriste je zaljubljen v prelepo Marío de Castro, slavno igralko. Skupaj s tovariši drži besedo, ki jo je dal očetu, in skrbi za mladega Ińiga Balboo. Alatriste ga poskuša zaman obvarovati pred vojaškim poklicem in ljubljeno žensko, lepo in vznemirljivo Angélico Alquézar. Angélica je hčerka Luisa de Alquézarja, Alatristovega najhujšega sovražnika. Alatriste je zaveznik ali nasprotnik, odvisno od okoliščin, Gualteria Malateste, ciničnega in brezvestnega Italijana.

Spletke in izdaje, dvoboji in bitke, ljubezen in sovraštvo zaznamujejo ta čas in njegove junake. Film je veren prikaz španskega zlatega veka.

Igralci

Viggo Mortensen - kapitan Alatriste
Senca preteklosti – David Cronenberg - (2005)
Hidalgo – Joe Johnston - (2004)
Trilogija Gospodar prstanov – Peter Jackson
Popolni umor – Andrew Davies - (1998)
G.I. Jane – Ridley Scott - (1997)
Škrlatna plima – Tony Scott - (1993)

Eduardo Noriega - Grof Guadalmedina
Novo – Jean-Perre Limosin - (2002)
Hudičeva hrbtenica – Guillermo del Toro - (2001)
Goreči denar – Marcelo Pyneiro - (2000)
Odpri oči – Alejandro Amenábar - (1997)

Elena Anaya - Angélica
Van Helsing – Stephen Sommers - (2004)
Govori z njo – Pedro Almodóvar - (2002)
Sex in Lucía – Julio Médem - (2001)

Javier Cámara - grof Olivares
Slaba vzgoja – Pedro Almodóvar - (2004)
Govori z njo – Pedro Almodóvar - (2002)
Sex in Lucía – Julio Médem - (2001)

Unax Ugalde - Íńigo de Balboa
“Novinarji”: nominacija Združenja igralcev za najboljšega igralca – (2002)

Ariadna Gil - María De Castro
Jet Set – Fabien Onteniente - (2000)

Režiser

Agustín Díaz Yanes, režiser filmov Nihče ne bo govoril o nas, ko bomo mrtve (8 nagrad goya, za najboljši film, režiserja in scenarij) - 1995 in Zmeda v nebesih - 1991, je na sto straneh scenarija združil življenje kapitana Alatrista iz petih romanov Artura Péreza Reverta.

Snemalna ekipa

Kamera: Paco Femenía
Zmeda v nebesih – Agustín Díaz Yanes - (2001)
Nihče ne bo govoril o nas, ko bomo mrtve – Agustín Díaz Yanes - (1995)

Fotografija: César Urrutia
Odpri oči – Alejandro Amenábar - (1997)

Scenografija: Benjamín Fernández
Indiana Jones in zadnji križarski pohod (S. Spielberg) – 1988
Rambo III (Peter MacDonald) – 1988
Dune - puščavski planet (David Lynch) – 1984
Konan Barbar (John Milius) – 1982
Maščevanje Rožnatega panterja (Blake Edwards) – 1978

Kostumografija: Francesca Sartori
Il Mestiere delle Armi (Ermanno Olmi) – 2001

Montaža: José Salcedo
Slaba vzgoja (Pedro Almodóvar) – 2004
Govori z njo (Pedro Almodóvar) – 2002

Komentarji

12.12. 2006 ob 21:14

to bo še doro

— matic
14.12. 2006 ob 18:18

To bom šla 100% gledat. Film bo po moje ful carski.

— tyascha
26.12. 2006 ob 17:14

Živjo! tkola, sm su gledat ta film in joj folk če mate res preveč časa ga pejte gledat, sam če mene uprašate vam bo žal. Ker ta film je pa res tema sploh ne vem za kaj točn se je šlo, tko ene 3 vojne uprizorijo pa mal čveka po se pa med seboj pobijejo in konec. Sm mal med filmom opazoval folh pomoje da je več k 10 folka slo vn... ker film je res bedn...verjemte. LP

— tomo
28.12. 2006 ob 21:38 zvezdica

Vsi tisti, ki mislite it gledat ta film, ker se vam zdi, da bo to neka zgodovinska senzacija, vas moram razočarat. Tudi jaz sem tako mislila, vendar sem dvorano zapustila razočarana. Igralci odigrajo zelo dobro, vendar sama vsebina film pokonča. Resnično film nima nekega dogajanja, sploh te ne "potegne vase". Polomija. Takšno je moje mnenje...mogoče bo pa komu všeč. =)

— Miss X
30.12. 2006 ob 16:01

strinjam se z komentarji, film te ne potegne vase sploh nima vsebine. pejte raje gledat kej druzga

— slabo
6.1. 2007 ob 11:42

Tudi jaz sem šel v kinodvorano z velikim pričakovanjem, da bom po dolgem času spet videl dober zgodovinski film. Začetek je bil obetaven (15min), nato pa se je spremenilo vse skupaj v en zelooo dolgočasen film.

— pirat
10.1. 2007 ob 11:28 zvezdica

Mislim, da film sploh ni slab. Konec koncev je odličen vpogled v špansko družbo v t.i. Zlatem stoletju. Še posebej bi pohvalil kostumografijo, glasbo in predvsem dejstvo, da so si ustvarijalci filma za vzor vzeli sijajne velazquezove portrete. Res se zdi kot, da bi Filip IV., Olivares in don Francisco stopile s platen in oživeli pred našimi očmi. Film res ni najbolj zabaven proizvod filmeske industrije, je pa odličen prikaz družbenih in političnih razmer, ki so nam v 21. stoletju že skoraj eksotične. Ali pa tudi ne?

— Klemen
12.1. 2007 ob 20:19 zvezdica

Najdražji španski film vseh časov lahko brez sramu proglasite za najslabši španski film vseh časov. Zelo prazna, močno predolga in medla zgodovinska saga, ki nas popelje v 17. stoletje, v čas, ko je Španija zgubljala jajca in v čas, ko je bil glavni Diego Alatriste (Viggo Mortensen). Pogumni, stoični, pošteni in zanemarjeni plemič, ki drži obljubo in fura kodeks časti. Ki svojemu umrlemu prijatelju obljubi, da bo pazil na njegovega sina in se potem skupaj z njim udeležuje številnih bitk, s katerimi je hotela Španija obdržati prvo mesto. In film si vzame čas za politične spletke, za ljubezenske pripetljaje, za čvekanje in za krvave bitke, ki bi jih bil vesel tudi vojak Ryan. Škoda, saj si pozabi vzeti čas za kvalitetno dramatizacijo, za pravo atmosfero in za vse tisto, kar morajo imeti dobre zgodovinske sage, dobri pustolovski spektakli, ki vedo, da je treba poleg neštetih statistov gledalcu ponuditi še dober scenarij.

— iztok gartner
20.1. 2007 ob 12:12

MISLM DA JE FILM DALEČ OD TEGA DA BI BIL SLAB. MISLM DA JE TA ČAS ZELO DOBRO PRIKAZAN NA TEM FILSKEM PLATNU. ZGODBA SE MI ZDI DOBRA IN ZANIMIVA, MOGOČE EDINO KAR ME MOTI JE TO, DA JE BILO MALO PREVEČ KRVAVIH PRIZOROV ( MALO PREVEČ PODROBNO JE BILO TO NAKAZANO). VSEKAKOR SE MI ZDI, DA JE FILM VREDEN OGLEDA. ZLO VŠEČ MI JE BIL TUDI VIGGO V TEJ VLOGI, KER SE MI ZDI, DA MU TA VLOGA ZELO PAŠE. NA KOMENTAR VSEM DRUGIM KOMENTARJEM PA BI POVEDALA, DA JE NAJLAŽJE KRITIZIRAT. JE PA POVSEM NORMALNO, DA IMA VSAK SVOJ OKUS. STO LJUDI, STO ČUDI. LP! UŽIVAJTE! EVA

— Eva
30.1. 2007 ob 16:50

film mi ni bil fajni ker nima deče niti. Igralci so fajni, še posebej mi je bil Viggo Mortensen, predvsem zato ker sm ga vidla v gospodarju prstanov in mi je bil ful luštkan. Sam tuki mu brki ne pašejo.

— kajči
30.1. 2007 ob 16:56

viggo mi je bil ful fancy fajn ga je blo gledat kok govori špansk.Drugač pa razen njega ostalo ni vredno omembe.

— hmm

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.