Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Agent Ryan

akcijska drama / triler
Podnapisi
Na sporedu od: 30.1.2014, Kolosej Ljubljana
1h 45min / 105min
Leto: 2013
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Adam Cozad in David Koepp po likih Toma Clancyja
Režija: Kenneth Branagh
V novem začetku sage o kultnem agentu CIE spoznamo mladega Jacka, ki se po terorističnih napadih 11. septembra odloči pridružiti vojski. V Afganistanu je težko ranjen, med rehabilitacijo pa spozna oficirja Williama, ki Ryanu ponudi delo finančnega analitika. Med prikritim nadzorom finančnih podjetij Ryan naleti na skrivno zaroto, ki ga vodi v Moskvo. Tam odkrije srhljivi načrt fanatičnega bogataša Viktorja, ki želi zamajati gospodarstvo in finance ZDA. Ryan je edini, ki lahko prepreči katastrofo svetovnih razsežnosti, vendar mu dodatne preglavice povzroči nepričakovan prihod zaročenke, ki ne pozna njegove tajne identitete.

Ikonski lik Toma Clancyja, Jack Ryan, se vrača na velika platna v tem napetem trilerju. Ko grozi aktiviranje globalne teroristične mreže, briljantni analitik Cie ne more drugače, kot da postane operativec. A ko imajo vsi, ki bi lahko preprečili grozečo mednarodno katastrofo, kaj izgubiti ali pa nekaj skrivajo, Ryan ne ve, komu še lahko zaupa.

V zimski Moskvi se ruski oligarh pripravlja sprožiti prefinjeno, vendar surovo finančno teroristično dejanje, ki bi lahko uničilo ZDA. Na Wall Streetu pa se rekrutu Cie Jacku Ryanu, ki dela pod krinko, obeta prva terenska naloga, ki ga bo v hipu odpeljala izza nebleščeč pisalne mize v tako globoke sence, da ne bo več vedel, kdo je prijatelj in kdo smrtni sovražnik. Edino, o čemer je prepričan, je, da v tem svetu, v katerem so vsi motivi sumljivi, ki je poln skrivnosti in laž, vsaka njegova nevarna poteza lahko spremeni svet.

O produkciji

Snemanje je potekalo na lokaciji v New Yorku, Moskvi, Londonu in Liverpoolu, in v Pinvwood Studios, med drugim v znamenitem ateljeju, kjer snemajo Bondiade. Večinoma so snemali s tremi kamerami, pogosto brez vaj, saj je hotel režiser doseči pristen realizem. Branagh se posveča podrobnostim in občutkom pri vsem od kaskaderskih vložkov, dela kamere in igre, kar vse prispeva k ozračju, ki so ga bralci Toma Clancyja vzljubili, značilni mešanici tehničnega realizma, pristne geopolitike in ostre napetosti.

O igralcih

Chris Pine (Jack Ryan), mladi filmski in gledališki igralec, je trenutno eden najbolj zaželenih v Hollywoodu. Ogledamo si ga lahko v filmih Princess Diairies 2, Just My Luck, Blind Dating, Smoking' Aces, Carriers, Star Trek, Star Trek Into Darkness, Unstoppable in drugih, posodil pa je tudi glas za animirani film Rise of the Guardians.

Kevin Costner (William Harper) je oskarjevec in veteran, ki ga poznamo iz številnih filmov, kot so Dances with Wolves, Bull Durham, The Bodyguard, Wyatt Earp, Field of Dreams, Tin Cup, JFK, The Untouchables, Robin Hood: Prince of Thieves in številnih drugih, je pa tudi pevec in kitarist v svojem bendu Modern West, ki nastopa po vsej državi.

Kenneth Branagh (Viktor Čerevin/ Režija) je eden najbolj cenjenih gledaliških in filmskih režiserjev in igralcev. Slovi po svojem gledališkem delu predvsem v Shakespearovih delih pa tudi številnih drugih, poznamo pa ga po filmih Valkyrie, Harry Potter and the Chamber of Secrets, Hamlet, Mary Shelley's Frankenstein, A Midwinter's Tale, Much Ado About Nothing, Dead Again, Henry V., Thor in številnih drugih.

Keira Knightley (Cathy Muller) je svojo prvo vlogo dobila pri desetih letih v fimu Innocent Lies, sledili pa so filmi The Hole in Star Wars: Episode I – The Phantom Menace. Nase pa je opozorila s filmom Bend it Like Bechkam. Ogledamo si jo lahko tudi v filmih Pride & Prejudice, Atonement, Anna Karenina, franšizi Pirates of the Carribbean, King Arthur, Love Actually in številnih drugih.

Komentarji

10.8. 2021 ob 17:00

v tem filmu je najboljši kevin kostner pol je cris pine
kira knightly mi pa ni dobra

— gandalf

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.