Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Afera Thomasa Crowna

kriminalka, erotični
Na sporedu od: 14.10.1999, Kolosej Ljubljana
1h 54min / 114min
Scenarij: Leslie Dixon, Peter Doyle, Kurt Wimmer
Režija: John McTiernan

Vsebina

Thomas Crown je premožen samorastnik, ki lahko kupi, kar mu srce poželi in ženske se mu ne morejo upreti. A nekaterih reči ni moč kupiti z denarjem. Thomasu Crownu je zmanjkalo izzivov.
Ko se v muzeju svetovne umetnosti oglasi alarm in nekdo odkoraka z neprecenljivo Monetovo umetnino, je Crown zadnji, ki bi ga newyorška policija osumila zločina. A nekdo ga kljub vsemu sumi: Catherine Banning, izvrstna preiskovalka, ki je zadolžena, da za vsako ceno najde umetnino. Tako kot Crown tudi Catherine uživa v lovu in Crown je spet našel svoj izziv. V igri sodelujeta dva, zmaga pa lahko le eden.
"Izvirnik je bil akcijski film skrivalnic," pravi režiser John McTiernan, ki se je podpisal pod uspešnice kot sta Die Hard: With a Vengeance in The Hunt for the Red October. "Mi smo naredili romanco o paru, ki sta kot posameznika zelo uspešna karierista in zelo neuspešna v medsebojnih razmerjih."
Po drugi vlogi Jamesa Bonda - uspešnici Tomorrow Never Dies, ki je podrla vse rekorde, je Brosnan dobil priložnost, da upodobi mogočnega finančnika, čigar najmočnejše orožje je njegov um. "Zame je Thomas Crown ena najbolj briljantnih in kompleksnih vlog v zgodovini kinematografije," pravi Brosnan. "Zmaga mu ne pomeni prav nič: hrepeni za izzivi - večja je nevarnost, bolj ga privlači. Na videz je brez šibke točke - celo na kavču pred svojim psihiatrom."
Rene Russo je v svoji karieri upodabljala pametne in pogumne ženske. Vloga Catherine združuje ti dve lastnosti na prav poseben način. "Catherine ima instinkt lovca na glave in odločnost predanega policista," pravi Russova. "Z levo roko prelisiči in ujame vsakega kriminalca, ki ji pride na pot. Pri Crownu pa napravi veliko napako: prepričana je, da se mu bo lahko približala, ne da bi se osebno zapletla."
"Zgodilo se je neko jutro ob kavi," pojasnjuje Brosnan. "Z Beau sva se pogovarjala o remakih in beseda je nanesla na Afero Thomasa Crowna. Oba sva bila navdušena nad filmom. Pomislil sem: Ni slabo, poglejmo, če ga bo studio odkupil. Privolili so in dve leti kasneje smo začeli snemati."
"Ko sem gledala izvirnik, sem takoj pomislila, da je naslovna vloga Pierceu pisana na kožo", se spominja St. Clairova. "Oba sva bila mnenja, da bo pravi izziv tematiko in konflikte starega filma prežeti s sodobnostjo in izvirnostjo."
Za scenarij so najeli par, ki še nikoli ni sodeloval: Leslie Dixon in Kurta Wimmerja. Kaj takega se v Hollywoodu še nikoli ni zgodilo.
"Veselila sem sem izziva, nisem pa želela pisati prizorov pregona," se spominja Dixonova. "Zato sem studiu predlagala, da bi zanje najeli akcijskega pisca. In privolili so." Kurt Wimmer dodaja: "Šlo je za sodelovanje v pravem pomenu besede." Ko je bil scenarij gotov, ga je Brosnan poslal McTiernanu, s katerim sta prvič sodelovala še kot novinca pri snemanju trilerja Nomads leta 1986. McTiernan ga je prebral in nemudoma privolil v sodelovanje.
"Všeč mi je videz "neukrečene trmoglavke", ki ga ima film." Pravi McTiernan. "Govori o ženski in moškemu, ki sta brutalno uspešna. Ta hladna neodvisnost, ki jima prinaša poklicni uspeh, jima uničuje uspešno zasebnost. Njuno razmerje je lahko uspešno le sredi velike nevarnosti."
Naslednji korak je bilo iskanje igralke za vlogo Catherine. "Crown v Catherine vidi izhod iz svojega načina življenja," pravi Brosnan. "Ko se zaljubi vanjo, vidi v njej svojo zrcalno sliko. Vidi čudovito žensko, ki se je povzpela na vrh. Ko smo govorili o Rene Russo, sem pomislil: Ja, ta žensko je v filmih imela razmerja z vsemi glavnimi akterji. Brez težav bi verjel, da se ji Crown ne more upreti. Je lepa, sposobna in pregnana. Popolna je."
Čeprav se je Russova izkazala v različnih vlogah, od zdravnice do detektivke in kraljice nizkoproračunskih filmov, je bila vloga Catherine prva priložnost, da bivša manekenka pred filmskimi kameri nastopi v glamurozni vlogi. "Prvič sem nastopila v vlogi, ki je zahtevala brezhibno ličenje, umetne trepalnice, čarobne obleke in vso mojo privlačnost."
"Po izvirniku je bil Thomas Crown bogati dedič, naš fant pa si je sam prigaral bogastvo," pravi McTiernan. "Prihaja iz neznanega okolja, s pomočjo boksarske štipendije se spravi na Oxford. 20 let kasneje, sredi štiridesetih, je bajno bogat in podkuri vsakemu, ki se mu postavi na pot. Pred seboj ne vidi več nobenega izziva."
McTiernan je za Crownov teritorij izbral jeklene in betonske kanjone New Yorka. Stavba družbe Lucent Technologies s panoramskim pogledom na južno pristanišče, Guvernerjev otok, Staten Island in Brooklyn je bila prizorišče Crownove poslovne stavbe. Vhod z avlo so posneli v nenaseljeni poslovni stavbi blizu newyorške borze. Ostali zunanji posnetki so nastali v poslovni četrti Manhattna.
Crownovo graščino na Peti aveniji je režiser postavil v sodelovanju s scenaristom Brunom Rubeom, ki je poskrbel za pravo ravnovesje med novelistično aristokratsko eleganco in predanostjo umetnosti, ki tvorita bit Crownove zasebnosti. "Ne gre le za hišo bogataša," pravi Rubeo, ki je bil za uspešnico Driving Miss Daisy nominiran za oskarja. "Crown je zelo ekscentričen tip s prefinjenim okusom in načinom življenja. To sem skušal poudariti s pravimi barvami. Razen hiše na Manhattnu ima še bivališče na Karibih, ki pa je popolnoma drugačno in je odraz njegovega drugega jaza. Mislim, da mi je uspelo."
Za kuliso muzejskih prostorov je poskrbela svetovno znana umetniška hiša Troubetzkoy Paintings Ltd. iz New Yorka, ki je proizvedla že na tisoče reprodukcij za več kot ducat filmov: več kot 200 umetnin za uspešnico Martina Scorseseja The Age of Innocence, celotno umetniško zbirko Bele hiše za film Roba Reinerja The American President, pa za Cruel Intentions, Wild Wild West, Meet Joe Black, Mickey Blue Eyes in Girl Interrupted.
Za muzejske prizore Afere Thomas Crowna se je predsednik hiše Christopher Moore osredotočil na umetnost 19. stoletja in naredil skoraj 100 reprodukcij Degasa, Renoirja, Cezannea, Van Gogha in Pissarra. Za Crownovo domovanje je naredil skoraj 50 reprodukcij: od Doujevih tihožitij iz 17. stoletja so Picassojevih umetnin 20. stoletja.

O igralcih

PIERCE BROSNAN (Thomas Crown) je trenutno uspešen igralec in producent. V filmu Sira Richarda Attenborougha Grey Owl je nastopil v vlogi okoljevarstvenika. Uspešnici o Jamesu Bondu (GoldenEye in Tomorrow Never Dies) sta bili najbolj dobičkonosni v zgodovini serije o nenadkriljivem tajnem agentu in zaslužili več kot tričetrt milijarde dolarjev. Tretja, The World Is Not Enough, bo pri nas premierno prikazana v začetku prihodnjega tisočletja.
Afera Thomasa Crowna je Brosnanov drugi projekt v vlogi producenta (skupaj s producentko Beau St. Clair), prvi je bil The Nephew, v katerem je Brosnan nastopil v stranski vlogi ob irskem igralcu Donalu McCannu.

RENE RUSSO (Catherine Banning) je svojo filmsko kariero pričela s filmom Major League leta 1989. Pred tem je nastopila v Disneyjevem filmu Mr. Destiny in One Good Cop ob Michaelu Keatonu. Z Melom Gibsonom in Dannyjem Gloverjem je posnela Lethal Weapon III. Videli smo jo tudi v uspešnici Outbreak z Dustinom Hoffmanom in Morganom Freemanom v glavni vlogi in v uspešnici Freejack z Davidom Bowiejem. Pravkar je s Kevinom Costnerjem posnela komedijo Tin Cup.
Bila je uspešna manekenka. Videti jo je bilo mogoče na naslovnicah vseh znanih modnih časopisov, kot na primer Vogue in Harper"s Bazaar. Nekaj časa je bil njen obraz zaščitni znak Revlonove kozmetike.

DENIS LEARY (detektiv Michael McCann) je pred nedavnim nastopil v filmu Clinta Eastwooda True Crime in uspešnici Teda Demmea Monument Ave, pri kateri je s svojo producentsko družbo Apostle sodeloval tudi kot koproducent. Nazadnje je z Woodyjem Allenom, Sigourney Weaver in Johnom Torturo igral v filmu Company Man. Z Dustinom Hoffmanom in Robertom De Nirom je igral v uspešnici Wag the Dog, s Kevinom Spaceyjem in Judy Davis pa v The Ref.
Njegova producentska družba Apostle vsako leto pripravi dobrodelno predstavo Comics Come Home New Year"s Eve Special za bolnike obolele za rakom in njihove družine.

FRANKIE FAISON (detektvi Parretti) je pred nedavnim igral v filmu The Rich Man"s Wife in adaptaciji uspešnice Kurta Vonneguta Mother"s Night z Nickom Noltejem v glavni vlogi. Z Noltejem in Julio Roberts je igral v uspešnici I Love Trouble.
V uspešnici Silence of the Lambs je imel majhno, a pomembno vlogo zaporniškega čuvaja Barneyja, igral pa je tudi v uspešnicah Sommersby, Freejack, Albino Alligator, The Stupids, Roommates, Mississippi Burning, Do the Right Thing, Coming to America, The Money Pit, Hanky Panky, Cat People, City of tHope, The Chosen, Ragtime.
Na televiziji je nastopil v serijah True Colors, Prey, Hot Hero Sandwich, Law & Order, The Cosby Show, Hawk in Oz.

FAYE DUNAWAY (psihiatrinja) se spet vrača na prizorišče zločina, potem ko se je že leta 1968 ukvarjala s Steveom McQueenom v prvi različici Afere Thomasa Crowna.
Dunawayeva je prejela oskarja in zlati globus za najboljšo žensko vlogo za Network (1976), bila dvakrat nominirana za oskarja za Chinatown in Bonnie and Clyde, leta 1999 je prejela zlati globus za stransko vlogo v televizijskem filmu Gia. Leta 1995 je prejela nagrado za življenjsko delo združenja Sho West Convention. Leta 1994 je prejela nagrado emmy kot gostujoča igralka v televizijski dramski seriji Colombo: It"s All in the Game in bila nominirana za zlati globus. Leta 1985 je prejela zlati globus za najboljšo stransko vlogo za mini serijo Ellis Island, leta 1997 pa je bila nominirana zanj za vlogo v Barfly z Mickeyjem Rourkeom v glavni vlogi.
Letos je tri krat stopila pred filmske kamere: The Yards, Joan of Arc in Love Lies Bleeding. Pred nedavnim je z Mattom Dillonom igrala v filmu Kevina Spaceyja Albino Alligator, z Marlonom Brandom in Johnnyjem Deepom pa v romantični uspešnici Don Juan DeMarco.
Nastopila je v uspešnicah The Two Jakes, The Handmaid's Tale, Mommie Dearest, The First Deadly Sin, Eyes of Laura Mars, Voyage of the Damned, Three Days of the Condor, The Four Musketeers, The Towering Inferno, Oklahoma Crude, Doc, Little Big Man, Puzzle of the Downfall Child, The Arrangement, Hurry Sundown.
Na televiziji je nastopila v mini seriji A Will of Their Own in v filmih The Twilight of Golds, Rebecca, The People Next Door, A Family Devide, Silhouette, Cold Sassy Tree, Christopher Columbus, Thirteen at Dinner, Evita Peron, The Disappearance of Aimee, After the Fall.

BEN GAZZARA (Andrew Wallace) je priljubljen akter neodvisnih produkcij, nastopil je v filmih Husbands, The Killing of a Chinese Bookie, Tales of Ordinary Madness, Inchon, They All Laughed, Saint Jack, Voyage of the Damned, Capone, If It's Tuesday, This Must Be Belgium, A Rage to Live, The Young Doctors, Anatomy of a Murder. Bil je trikrat nominiran za zlati globus za klasično televizijsko serijo Run For Your Life, nastopil je v številnih televizijskih filmih (Valentine's Day, Fatal Vows: The Alexandra O'Hara Story, Love, Honor & Obey: The Last Mafia Marriage, People Like Use, Downpayment on Murder, Police Story: The Freeway Killings, An Early Frost, A Letter to Three Wives, A Question of Honor, The Death of Richie, The Trial of Lee Harvey Oswald, You'll Never See Me Again, Pursuit).


Ostale vloge:
MICHAEL LOMBARD (Bobby McKinley)
JAMES SAITO (Paul)
ESTHER CANADAS (Anna)
FRITZ WEAVER
CHARLES KEATING
MARK MARGOLIS

O ustvarjalcih

Režiser JOHN McTIERNAN je ustvaril nekaj največjih zaslužkarjev zadnjega desetletja, najpomembnejši je Die Hard, ki je požel fenomenalen uspeh in bil vzor celi množici akcijskih pustolovk, ki so sledile. McTiernan je zatem posnel The Hunt For the Red October, s katerim je nadgradil običajne akcijske filme z zgodbo o merjenju volje in moči dveh samoraslih nasprotnikov.
Leta 1986 je napisal scenarij za svoj režiserski prvenec, znanstveno-fantastično pripoved Nomads z mladim televizijskim igralcem Pierceom Brosnanom v glavni vlogi. Zatem so mu ponudili režijo uspešnice Predator z Arnoldom Schwarzeneggerjem v glavni vlogi, s katero je Hoolywood prepričal o svojih režiserskih sposobnostih. Lotil se je tudi filmov z okoljevarstveno tematiko in v osrčju deževnega pragozda posnel Medicine Man, v katerem je nastopila tudi Lorraine Bracco. Nadaljeval je z novo uspešnico The Last Action Hero, sledil ji je Die Hard: With a Vengeance. Bil je izvršni producent Flight of the Intruder.
Leta 1997 mu je Ameriški filmski inštitut podelil nagrado Franklina J. Schaffnerja.

Scenaristka LESLIE DIXON je svojo kariero začela z Outrageous Fortune z Bette Midler in Shelley Long v glavni vlogi, zatem je napisala predloge za Overboard, Mrs. Doubtfire (koscenaristka) in That Old Feeling. Bila je producentka štirih uspešnic, tudi The Next Best Thing z Madonno in Rupertom Everettom v glavni vlogi. Afera Thomasa Crowna je njeno prvo uradno slovo od komedij.

Scenarist in pisatelj KURT WIMMER je za Michaela Christona adaptiral znanstveno-fantastični triler Sphere. Režiral je projekt One Man's Justice in je avtor novega romana Genus.

ALAN R. TRUSTMAN se je rodil v Bostonu, kjer se odvija izvirna zgodba Afera Thomasa Crowna, za katero je napisal scenarij. Na dolgem seznamu njegovega dela tudi uspešnice The Next Man, Hit!, Lady Ice, They Call Me Mr. Tibbs! in Bullitt.

Producentka BEAU ST. CLAIR z Brosnanon vodi Irish Dream Time Inc., producentsko hišo, ki razvija visokokvalitetne projekte za kinematografijo, televizijo in zabavništvo. Skupaj sta bila producenta irskega neodvisnega filma The Nephew. Hiša je bila izvršni producent filma The Match z Richardom Grantom in Ianom Holmom v glavni vlogi. Afera Thomasa Crowna je družbin tretji igrani film in prvi za MGM Pictures.
St. Clairova je bila producentka uspešnice The Mosquito Coast z Harrisonom Fordom v glavni vlogi. Je izvršna producentka družbe Kadokawa productions, pod okriljem katere je nastala uspešnice Deception z Andie MacDowell in Liamom Neesonom v glavni vlogi. Bila je pridružena producentka filma Race in the Sun z Jimom Belushijem in Halle Berry in vodja produkcije drame The Edge z Anthonyjem Hopkinsom in Alecom Baldwinom.

Izvršni producent MICHAEL TADROSS se je pred nedavnim v tej vlogi poskusil v filmu Jack Frost z Michaelom Keatonom in Kelly Preston.
Bil je izvršni producent uspešnic The Devil's Advocate, Eraser, producent Die Hard: With a Vengeance, koproducent Indecent Proposal in pridruženi producent School Ties.
Kot podpredsednik družbe Paramount Pictures je posnel uspešnice Forrest Gump, Naked Gun 33 1/3, The Firm, Clear and Present Danger.

Ostali sodelavci:
ROGER PARADISO (koproducent)
BRUNO RUBEO (scenograf)
JOHN WRIGHT (montažer)
KATE HARRINGTON (kostumografinja)
JOHN SULLIVAN (vizualni efekti)
TOM PRIESTLEY (direktor fotografije)
BILL CONTI (glasba)

Komentarji

22.4. 2006 ob 19:35

to je moj naj filem na svetu... no skoraja.

— teja

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.