Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Vse o fantu

komedija, romantični
Odraslost nima veliko opraviti s starostjo.
Na sporedu od: 1.8.2002, Kolosej Ljubljana
1h 35min / 95min
Scenarij: Nick Hornby, Peter Hedges
Vse o fantu je zgodba o moškem - čedni, bogati, plitki, samovšečni, a neustavljivo privlačni barabi - ter prijateljstvu, ki se razvije med njim in vse preresnim dvanajstletnikom, s katerim se spozna, ko skuša zapeljati mater drugega fanta.

Will (Hugh Grant) je neozdravljivo trendovski osemintridesetletnik. Podedovano bogastvo in samski stan mu omogočata, da dneve preživlja s frajarjenjem, z izmikanjem odgovornosti in lovom na ženske. Navdušen nad kratko zvezo s samsko materjo se odloči včlaniti v skupino za samopomoč samskih staršev, kjer - tako misli - bo brez težav spoznaval samske mamice. Izmisli si dveletnega sina Neda in se včlani v skupino Samski starši - sami skupaj. Med osvajanjem samske mamice Suzie (Victoria Smurfit) spozna Marcusa (Nicholas Hoult), sina njene prijateljice.

Marcus je nekoliko čudaški, resnobni dvanajstletnik, ki ima težave doma in v šoli. Njegova mama Fiona (Toni Collette) je ostarela hipijevka, ki jo mučijo depresije, sošolci pa se spravljajo nanj, ker je drugačen. Na dan Marcusovega in Willovega srečanja se Fiona skuša ubiti. Willu zapleti niso nič kaj všeč, zato se odloči čimprej izginiti, toda Marcus v njem vidi rešitev maminih težav. Kmalu ga pokliče in vpraša, ali bi peljal njegovo mamo in njega na kosilo. Willu se po kratkem premisleku stvar zdi zanimiva in nekaj dni pozneje ju pelje ven. Marcusu na "zmenku" postane jasno, da se Will in mama ne bosta poročila. Kljub temu začne po šoli zahajati k Willu. Ta se ga najprej na vse kriplje otepa, toda kmalu se naveliča bojevanja proti Marcusovi vztrajnosti in popoldanske obiske sprejema kot nujno zlo. Postopoma se med njima začne razvijati prijateljstvo. Za božič Marcus Willa povabi na družinsko praznovanje. Will se tekom praznovanja zave, da v večeru pravzaprav zelo uživa.

Za Silvestrovo Will spozna Rachel (Rachel Weisz) in se prvič v življenju zaljubi. Med pogovorom omeni Marcusa. Ko ugotovi, da ima Rachel Marcusa za njegovega sina, tega ne zanika. Ker je tudi Rachel mamica dvanajstletnika, se dogovorita za srečanje vseh štirih. Will Marcusa prepriča, naj se pred Rachel izdaja za njegovega sina, saj se boji, da jo bo sicer izgubil. Skupaj preživijo dan, po katerem Marcus Willu svetuje, naj Rachel pove resnico. Will ugotovi, da ima Marcus prav, a ko Rachel pove resnico, je ta besna in z Willom prekine vse stike. Willu postane jasno, kako prazno in nesmiselno je njegovo življenje.Fiono znova zagrabi depresija. Marcus se za pomoč obrne na Willa, ki mu pove, da mu ne more pomagati, saj ima sam dovolj težav. Kmalu pa se zave, da je Marcus edina stvar na svetu, ki mu kaj pomeni, zato se odloči Fioni pomagati. Najde jo, ko se ta odpravlja na šolski koncert, za katerega se je Marcus prijavil, da bi jo s petjem razveselil. Do koncerta je le še nekaj minut. Willu je takoj jasno, da se bo Marcus povsem osmešil pred sošolci, zato zdrvi v šolo, da bi ga rešil. S tem pa...

... reši tudi samega sebe.

O produkciji

Film je posnet po istoimenski knjižni uspešnici Nicka Hornbyja, ki je izšla l. 1998. Tematika je podobna tisti, ki je javnost navdušila že v Dnevniku Bridget Jones, toda za razliko od Bridget Jones zgodba Vse o fantu uči, da so tudi moški izgubljeni v svetu in da so - zlasti v ljubezni - prav tako ranljivi, prestrašeni in nemočni kot ženske. Hornbyju je uspelo ustvariti zelo poglobljene karakterje, s pomočjo katerih humorno raziskuje motive osamljenosti, družine, ljubezni in strahu pred odgovornostjo.

Newyorška produkcijska hiša Tribeca Productions, ki jo vodita Robert De Niro in Jane Rosenthal, je že l. 1998, tik pred izidom knjige, odkupila pravice za snemanje filma. Projekt so najprej zaupali New Line, ki pa so bili zaradi reorganizacije dve leti pozneje projekt prisiljeni opustiti. Zamenjal jih je Universal Pictures. Ker naj bi snemanje potekalo v Angliji, so se pri Tribeci povezali z angleško producentsko hišo Working Title Films, ki je sodelovala že pri filmski adaptaciji prejšnjega Hornbyjevega romana Zvestoba do groba.

Takrat sta režiserja Paul in Chris Weitz že pisala scenarij. Chris je namreč roman prebral že takoj po izidu in bil popolnoma navdušen nad njim. Brata Paula je prepričal, da sta se pozanimala glede odkupa pravic za snemanje, ki pa so bile takrat že oddane, pa tudi režiser filma je bil že izbran. Brata sta Tribeci sporočila, naj ju pokličejo, če pride do kakšnih sprememb. Imela sta srečo in režija je bila na koncu le zaupana njima.

Hugh Grant je bil izbran za glavnega igralca še pred izborom režiserjev. Vloge v filmu se je izredno veselil, saj mu je bila knjiga strašno všeč, bil pa je nekoliko skeptičen nad izborom režiserjev, saj ni bil prepričan, da sta avtorja Ameriške pite res najboljši izbor. "Pomislil sem: v tole bosta bolj težko spravila seks s pito." Toda strahovi so se kmalu razblinili: "Od vseh ameriških režiserjev, ki sem jih srečal, sta brata Weitz najbolj eruditska." Grant je aktivno sodeloval z bratoma pri pripravi scenarija ter izboru igralcev,

Tudi lov na dečka, ki naj bi igral Marcusa, se je začel že zelo zgodaj. Nicholasa Houlta so predstavniki Tribece soglasno izbrali izmed stotin dečkov, ki so se prijavili na avdicijo. Očitno se niso zmotili, saj sta Nicholasova profesionalnost in sposobnost improvizacije prepričala celo Hugha Granta, ki se je zelo bal svoje prve izkušnje sodelovanja z otrokom. Grant je namreč med avdicijami za vlogo Marcusa opazil, da so se otroci že po ponovitvi ali dveh vsega naveličali. "Še jaz zdržim tri ponovitve, preden se začnem dolgočasiti... Nicholas pa je bil čisto drugačen. Koncentracija mu zlepa ne pade, izjemno zrel igralec je. Besedilo obvlada do popolnosti in ima neverjetne instinkte."

Snemanje se je začelo 17. aprila 2001 v Londonu in je trajalo sedem tednov, sledilo pa je snemanje notranjih prizorov v sheppertonskih studiih. Kljub nevšečnostim, ki so povezane s snemanjem v metropoli, in nenehnemu obleganju novinarjev, se je ekipa ves čas izredno dobro zabavala. Za prijetno vzdušje sta bila po mnenju vseh najbolj zaslužna brata Weitz. "Izredna režiserja sta in izredno v redu človeka," ju je pohvalila Toni Collette. Snemanje so zaključili v pravi angleški maniri z igro kriketa, kjer je moštvo pod vodstvom Hugha Granta povsem uničilo nasprotnike, ki sta jih vodila brata Weitz.

O igralcih

Hugh Grant (Will)

Hugh Grant je nase prvič opozoril l. 1982 s filmom Privileged, ki ga je posnel med študijem na oxfordski univerzi. Pravi preboj mu je uspel l. 1987 z vlogo v Ivoryjevem filmu Maurice, ki mu je prinesel tudi nagrado za najboljšega igralca na Beneškem filmskem festivalu. Sledile so opazne vloge v filmih Jutranja zarja, The Liar of the White Worm, The Big Man, Impromptu in Ostanki dneva.

S filmom Štiri poroke in pogreb je Hugh Grant postal zvezda svetovnega formata, za svojo igro v filmu pa je bil nagrajen z zlatim globusom ter nagrado Britanske filmske akademije. Med uspešnicami, v katerih je igral zadnja leta, so filmi Razsodnost in rahločutnost, Devet mesecev, Anglež, ki je splezal na goro, Notting Hill in Dnevnik Bridget Jones.

Toni Collette (Fiona)

Toni Collette, ki je svojo kariero v filmu začela z vlogo v filmu Spotswood, je osvojila srca gledalcev z izredno igro v filmu Murriel se poroči, za katero je prejela tudi dve nagradi Avstralskega filmskega sklada, ter nominacijo za zlati globus. Sledila je vloga matere v Šestem čutu, za katero je bila nominirana za oskarja, pojavila pa se je tudi v filmih Shaft, Emma in Žametne noči.

Nicholas Hoult (Marcus)

Nicholas Hoult je star dvanajst let in se igre uči v gledališki šoli Sylvie Young v Londonu. Vse o fantu je njegova prva glavna vloga v celovečercu, za njim pa je že kar nekaj televizijskih, filmskih in gledaliških vlog. Svojo kariero je začel pri osmih letih z vlogo Bobbyja v filmu Intimate Relations.

Rachel Weisz (Rachel)

Rachel Weisz velja za eno najbolj zaposlenih igralk, saj redno nastopa tako v filmu kot v gledališču. Med najbolj znanimi filmi, v katerih je igrala, so Vrnitev mumije, nadaljevanju uspešnice Mumija, Sovražnik pred vrati in Sanjska bitja, za svoje gledališke nastope pa je prejela nagrado Londonskega združenja dramskih kritikov in prestižno nagrado Guardian.

O ustvarjalcih

Paul Weitz in Chris Weitz (režija, scenarij)

Režijski par bratov Weitz je najbolj znan po režiji uspešnic Ameriška Pita in Vrnitev iz raja, kot scenarista pa sta sodelovala pri filmih Antz, Madeline, Opoldanski obračun in Trčeni profesor 2.

Peter Hedges (scenarij)

Peter Hedges je pisatelj, med njegovimi deli pa sta najbolj znana romana An Ocean in Iowa in Kaj muči Gilberta Grapea, po katerem so posneli tudi istoimenski film in za katerega je Hedges napisal scenarij. Kot scenarist je sodeloval tudi pri filmu A Map of the World. V svojem zadnjem projektu Pieces of April se je poskusil tudi kot režiser.

Remi Adefarasin (direktor forografije)

Med najbolj znanimi filmi, pri katerih je Adefarasin sodeloval kot direktor fotografije, so Hiša veselja, Elizabeth, Sliding Doors, Angleški pacient, Hollow Reed in Captives. Za svoje delo pri filmu Elizabeth je bil nagrajen z nagrado BAFTA in nominiran za oskarja.

Komentarji

16.6. 2005 ob 17:25

muvi je full hud.sle sva ga ledat za susolcou rojsn dan.dobr da res nismo sli sam na pico kokr so najprej rekl

— u&m
6.6. 2007 ob 9:12

film priporočam za zbirko

— www.risar_69@yahoo.com

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.