Kolosej
Film distribucije Continental Film

A-ekipa

akcijska komedija
Problem rešen.
Podnapisi
Na sporedu od: 12.8.2010, Kolosej Ljubljana
2.9.2010, Kolosej DeLuxe Kranj
1h 59min / 119min
Leto: 2010
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Joe Carnahan, Brian Bloom in Skip Woods po televizijski seriji Franka Lupe in Stephena J. Cannella
Režija: Joe Carnahan
Režiser napete akcije As v rokavu predstavlja zgodbo najbolj nenavadne vojaške ekipe, ki po večletnem predanem služenju domovini postane žrtev zarote. Snovalca zapletenih načrtov Hannibala in njegove tri pomagače obtožijo lažnega zločina ter pošljejo za zapahe, a ne traja dolgo, da jim uspe pobegniti. Odločijo se oprati svoje ime in zločince spraviti za zapahe, zato na begu pred vojsko in CIO izvedejo številne nemogoče misije, polne nevarnih preobratov, kaotične akcije in popolnega uničenja.

V A ekipi spremljamo drzne podvige barvite ekipe nekdanjih specialcev, ki so jim podtaknili umor, ki ga niso zagrešili.  Stvari se lotijo po svoje in uporabijo svoja znanje, da bi oprali svoja imena in našli pravega krivca. Liam Neeson (Ugrabljena), Bradley Cooper (Prekrokana noč), mojster borilnih veščin Quinton "Rampage" Jackson in senzacija iz Okrožja 9 Sharlto Copley tvorijo A ekipo.

Liam Neeson uporablja Hannibala Smitha, mojstrskega načrtovalca drznih misij, ki zahtevajo do zadnjega trenutka natančen timing in nenavadne sposobnosti ekipe neverjetno učinkovitih vojakov. Bradley Cooper je Templeton "Face" Peck, ki lahko za neortodoksne in drzne misije A ekipe priskrbi vse.  Quinton "Rampage" Jackson je B.A. Baracus, voznik in mišičjak ekipe. Sharlto Copley pa je H.M "Howlin’ Mad" Murdock, nadarjen pilot in čistokrvni norec.  

O zgodbi

A ekipa je bila ena najbolj priljubljenih in uspešnih serij osemdesetih. Njena avtorja sta  Stephen J. Cannell in Frank Lupo. Serija se je osredotočila na dogodivščine štirih vietnamskih veteranov, ki jih je vojaško sodišče obsodilo za zločin, ki ga niso storili. Zato so šli v ilegalo in postali plačanci.  Serija je imela ogromno zvestega občinstva.

"A-Team je bila mnogo več kot le uspešna televizijska serija.  Bila je fenomen," pravi njen avtor Stephen J. Cannell, ki je eden od producentov filma.  "Do takrat na televiziji ni bilo glavnih likov, kakršni so bili v A-Team. V svojem bistvu je imela preprosto zamisel: štirje po krivem obsojeni možakarji se odločijo pomagati ljudem, ki si ne morejo pomagati sami. Potreba zoperstaviti se krivici je krasna tema za zgodbo in občinstvo se je z navdušenjem odzvalo nanjo. Generacije otrok so odrasle s serijo in potem je nova generacija dobila priložnost videti ponovitve in bila enako navdušena."

Uveljavljeni filmski ustvarjalec Joe Carnahan (Narc, Smokin’ Aces), eden od milijonov, ki so odrasli ob seriji, je vedel, da ima zveste pristaše in da bo izziv po  THE A-TEAM posneti film. "To je bila oboževana lastnina in priložnost poustvariti serijo, ki se je spomnim iz otroštva, je bilo težko zavrniti," pravi Carnahan.  "Hoteli smo biti spoštljivi do serije zaradi generacij oboževalcev, ki so z njo odraščali, hoteli pa smo A ekipo pripeljati tudi v 21. stoletje."

Čeprav so se šefi studia in filmski strokovnjaki strinjali,  da je zamisel serije krasna osnova za film, so projekt valili celo desetletje, scenarij je doživel številne spremembe.  Producent in nekdanji produkcijski vodja Twentieth Century Fox Alex Young se spominja: "Če hočete sodoben film, ga morate narediti večjega in bolj možatega, akcijske sekvence se morajo kosati z najboljšimi današnjimi uspešnicami. Joe Carnahan ima zelo sodobno in možato tankočutnost. Materiala se je lotil precej bolj realistično kot serija."

Ko se je projektu pridružil Carnahan, sta s scenarističnim partnerjem Brianom Bloomom na novo zasnovala dogajanje in ga postavila tik pred neizogibnim odpoklicem enote iz Srednjega vzhoda. Navdihovala sta se pri tovarištvu in humorju, ki sta bila bistvo serije, a potencirala akcijo, dramatičnost, pustolovščino in napetost. Carnahan pravi: "Cilj A ekipe je bil narediti zanimiv, inovativen akcijski film, a ga hkrati ohraniti čustvenega, resničnega in kar najbolj dostopnega. Nobenega smisla nima posneti tako akcijo in pustolovščino, če ju ne stopnjujete."

Carnahan in Bloom sta menila, da mora scenarij odražati sodobnost in pritegniti današnje občinstvo. "Namen ni bil obrniti hrbta seriji in likom, ki so jih vsi imeli tako zelo radi, ampak razviti in posodobiti zgodbo," pravi  Bloom.

"Ljudje danes vedo precej več kot pred 25 leti," dodaja Carnahan. "Če bi jim danes skušali ponuditi tako serijo, jo ne bi odnesli tako kot takrat. Pri seriji so malce pretiravali, kar je bilo zelo zabavno, današnje občinstvo pa je precej bolj prefinjeno."

Filmarji so bili enotnega mnenja, da bo posodobitev na velika platna vžgala le, če bo tovarištvo, ki je bilo srce in duša serije, tudi ključna komponenta filma. Carnahan komentira: "Pri seriji mi niso bile toliko všeč situacijske stvari, ampak tovarištvo in naklonjenost, ki so jo liki imeli drug do drugega. Serija ni uspela zaradi divjih zgodb in zapletov, ampak ker ste res verjeli, da imajo ti fantje radi drug drugega in si krijejo hrbet."

"Spoznali ste, da ti fantje obupno potrebujejo drug drugega, da bi lahko nadaljevali, ne samo čustveno, ampak tudi po tehnični in taktični plati," poudarja  Bloom.  "Definitivno so bili ekipa."

"Ljudje so te like res imeli radi," pravi producent Jules Daly.  "Seveda so bili karizmatični in zabavni, vendar so si bili tudi naklonjeni in so bili povezani med seboj. Vsi smo se zavedali, da bo najbolj kritična stvar pri želji, da bo film vžgal, kemija med štirimi glavnimi igralci."

Ko je projekt dobival zagon in je bil scenarij izpiljen, so se filmarji posvetili izbiri glavnih igralcev. "Ogromno debat smo imeli na temo, kam iti z izbiro igralcev," se spominja Alex Young.  "Bilo je zapleteno, ker ko smo se zadeve lotili, smo spoznali, da se tega lahko lotimo na veliko načinov. Lahko si ogledate vsakega igralca po določeni starosti in upravičeno trdite, da mora biti v filmu. Vsi smo se strinjali predvsem glede tega, da morajo biti vsi štirje glavni igralci, ki bodo igrali štiri like, sveži. Nismo hoteli izbrati običajnih osumljencev in jih obkrožili s tropom stranskih igralcev."

Že od vsega začetka sta bila kemija in tovarištvo med štirimi igralci močna tako na platnu kot za kamero. Jules Daly komentira: "Fantje so se takoj ujeli. Dopolnjevali so drug drugega. V vseh pogledih so ekipa. In to je bila za nas verjetno najbolj ključna stvar pri uresničitvi želje, da bi film vžgal. Vedeli smo, da če bo kemija prava, bomo imeli krasen film."

"Mislim, da smo izbrali popolne igralce," izjavi Cannell.  "Ne vem, kako bi sploh lahko izbrali bolje. Liam, Bradley, Sharlto in Rampage so ujeli bistvo tega, kar so imeli ljudje radi pri izvirnih likih, hkrati pa so oblikovali čisto svoje vloge."

O igralcih

Liam Neeson (Hannibal Smith) je posnel filme Schindlerjev seznam (nominacija za oskarja), Nebeško kraljestvo, Misijon, Vojna zvezd: grozeča prikazen, Pravzaprav ljubezen, Trenutki odločitve, Možje in žene, Batman: na začetku,  Spopad titanov, Zgodbe iz Narnije 1-2, Michael Collin, Kinsey, Ugrabljena, Unknown White Male, After Life, Five Minutes of Heaven, The Other Man, Seraphim Falls, K-19,  The Haunting, Les Miserables, Excalibur, Bounty, Lamb, Duet for One, A Prayer for the Dying, Suspect, The Good Mother,  Darkman, Crossing the Line, Shining Through, Under Suspicion, Ethan Frome, Nell, Rob Roy.

Bradley Cooper (Templeton ‘Face’ Peck) je posnel filme Prekrokana noč, Valentinovo, Mu pač ni do tebe, Reci, da, Lovca na družice, Wet Hot American Summer, All About Steve, New York I Love You.

Nastopil je v serijah Pod nožem lepote, Zakon in red: enota za posebne primere, Alias, Jack & Bobby, Touching Evil, in Trial By Jury.

Sharlto Copley (.M "Howlin’ Mad" Murdock) je navdušil v filmu Okrožje 9. Že pri 12-tih je začel režirati in nastopati v kratkih filmih. Igro je študiral na Trinity Cllege v Londonu.

Prvo podjetje je soustanovil pri 19-tih in od takrat je bil soustanovitelj in menedžer več uspešnih podjetij, med drugim Channel 69 Studios, Atomic Visual Effects, Slaves Talent Management tet Inspired Minority Pictures. 

Produciral in režiral je številne reklame, videe in kratke filme. Poleg tega še vedno nadzira vizualne učinke pri  Atomic.  Za svoje delo je v Južni Afriki prejel številne nagrade.

Njegov kratki film 2001: A Space Oddity, ki ga je koproduciral in sorežiral s Simonom Hansenom, je najbolj priljubljen južnoafriški film vseh časov.

Copley je bil koscenarist, producent, režiser in montažer svojega prvega celovečerca Spoon skupaj s Simonom Hansenom.

Leta 2005, Copley je bil producent kratkega filma Alive in Jo’Burg, ki ga je režiral njegov dolgoletni prijatelji Neill Blomkamp. Copley se v njem tudi na kratko pojavi.

Jessica Biel (Charissa Sosa) je posnela filme Valentinovo, Gasilca pred oltarjem, Nevidni bojevnik, Domovina junakov, Teksaški pokol z motorko, Pravila slačenja, Rezilo: Trojica, The Illusionist, Easy Virtue,  Nailed, Powder Blue, Next, Ulee’s Gold, I’ll Be Home For Christmas,  Summer Catch, Elizabethtown.

Uspela je s serijo Sedma nebesa

Veliko sodeluje z dobrodelnimi organizacijami, predvsem za pomoč živalim.

Njeni konjički so balet, nogomet, tek, joga in sprehodi z njeno psičko Tino.

O režiserju in scenaristu

Joe Carnahan  se je leta 2007 vrnil na režijski stol s filmom Smokin’ Aces po velikem uspehu drame Narc leta 2002.  Njegov prvi film je bil Blood, Guts, Bullets and Octane, za katerega je napisal scenarij, ga režiral in v njem igral. Tudi denar zanj je zbral sam.

Komentarji

6.6. 2010 ob 14:10

gledu sm trailer in reku bi, da bo to stari način akcijskih filmov . tole j komentiru jessy matador ! a.k.a. sven kosednar

— jessy matador
25.6. 2010 ob 11:19

ful hud film morte gledat

— Rok
30.6. 2010 ob 10:56

He he ker trailer, še en dobr film ki se ga splača it gledat.

— Pejt
1.7. 2010 ob 19:27

ušeč!

— LiZiiKaa
13.7. 2010 ob 16:02

gledala sem film v celoti akcije ogromno v glavnem vredno ogleda

— klara
17.7. 2010 ob 15:23

gledla film zelo mi je všeč

— adriana
25.7. 2010 ob 15:22

Lušten slovenski naslov je/bi bil po mojem: Ekipa 1-A.

— Bo
29.7. 2010 ob 18:33

no saj enkrat so naši prevedl naslout tko k je treba :) drgač pa sklepam da bo dobr film :)

— lucky
10.8. 2010 ob 20:29

film vredn ogleda mešanica komedije in akcije kakršne že doooouuuugggg nism vidu
igralci so super pa še zgodba, akcija

— hanibal
11.8. 2010 ob 14:18

Dobr film, vreden ogleda ? WTF ?
Priporočam vam, da se tega filma NE OGLEDATE. Za tak drek ne bi niti centa dal.
Film je totalno nerealen, humor tipični ameriški ego - trip, poleg tega pa še EPP ameriške vojske. Uber sranje. Bog pomagaj ameriški filmski produkciji.

— Kiko Navarro
11.8. 2010 ob 22:18

odbit film! priporočam ogled!

— tady
13.8. 2010 ob 20:31

res dober film !

— matjaž
14.8. 2010 ob 16:10

Ogled tega filma priporočam vsem nadebudnežem kot šolski primer, kako izgleda tipičen novodobni film C kategorije. :> Kakršnega v je teh časih pravzaprav težko zgrešiti ... Sicer je pa film vsaj izvrstna priložnost, da izpolnite svoj kupon Kolosejeve zabavomanije še s kakšno nalepkico! ;-)

— Georgie
15.8. 2010 ob 14:24

vsekakor je remake uspešne serije iz zacetka 80ih premeten način zaslužka
pri tem je potrebno povedati, da je bila nadaljevanka neprimerljivo boljša

— marko
15.8. 2010 ob 17:52 zvezdica

Fajn film, vendar ne toliko zaradi akcije, bolj zaradi humorja. Škoda, ker se veliko današnjih "akcijskih filmov" dela bolj na podlagi računalniške grafike, kot pa konvencionalnih prijemov. Škoda, ker je neprepričljivo, vendar po vsej verjetnosti ceneje.
Jaz sem mislil, da bo A-ekipa nekolikšna izjema, vendar ni. Vse skupaj na trenutke res deluje kot video igra.

— Boris_j
15.8. 2010 ob 20:00

škoda cajta za ta film

— sniffn
15.8. 2010 ob 22:41

Mater, prevajalca/-ko, ki je prevajal ta naslov, bi trebalo okol kepe parkrat. A-ekipa? Seriously? Saj podpiram zloženke ala golfigrišče, avtogaraža ipd, ampak A-ekipa pa zveni smotano, to say the least.

Sicer pa je film popolnoma povprečen, za nekoga, ki ni nikoli gledal serije A-Team. Za fane pa je must see!

— benf
17.8. 2010 ob 17:43

sm gledu film je zelo zabaven saj je notri veliko komedije, akcije in še veliko drugega :)
zelo priporočam ogled filma za vse ljubitelje akcije in komedij :)

lp

— lucky
17.8. 2010 ob 19:09

hahahhaha A-ekipa kaki prevod haha

— pero
18.8. 2010 ob 9:49

haha - film mora bit res velika komedija
tole je danes objavil spiegel.de http://www.spiegel.de/international/zeitgeist/0,1518,712255,00.html

da povzamem neumnosti tega filma
- koelnska katedrala je v frankfurtu
- film izenači frankfurt na odri s frankfurtom na maini
- zaposleni na nemški meji govorijo norveško

haha - tem filmarjem se trenutno smeji vsaj vsa nemčija

— pravi James Blond
22.8. 2010 ob 16:23

ni mi biu neki supr dubr dobr.=)

— lechy
30.8. 2010 ob 19:24

Ta film sem si ogledala in lahko rečem, da je to ena tistih akcij, med katero si človek misli svoje, junaštva glavnih junakov pa še Zevs ne bi mogel izvesti. Poleg tega so karakterji glavnih igralcev že totalno izrabljeni. Hud tip, nor na akcijo, ki mu vse upse, pridružita se mu velik močan črnec, ki se vmes pomehkuži in večni ženskar, ki zapelje vsako žensko, ki jo sreča, čeprav ni niti očarljiv, niti globok, niti pameten. Edino, kar film popestri,je humor.

— Avalon
20.9. 2010 ob 23:46

Film mi je bil zelo všeč, posledica gledanja nanizanke A-team. Same scene v filmu so dobro narejene. Torej če ste ljubu+itelj nanizanke vam toplo priporočam.

— Minnimalist
27.10. 2010 ob 9:35

zelo smesn n trenutke dolgocasn ma drugace svetuem ogled
ocena 9/10

— booo
12.11. 2016 ob 20:29

Ali je ta film kaj strašljiv ali je tako bolj za najstnike

— haidi

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.