Kolosej
Film distribucije Ljubljanski kinematografi

8 žensk

kriminalka, drama, mjuzikl
8 žensk, 1 mrtev moški.
Na sporedu od: 28.11.2002, Kolosej Ljubljana
1h 43min / 103min
Scenarij: Francois Ozon
Režija: Francois Ozon

Vsebina

V samotni graščini na zasneženem podeželju se leta 1950 v Franciji se zbere družina z namenom srečanja med prazniki... Toda praznovanje odpade - njihov ljubljeni oče je umorjen!

Morilka je lahko samo ena izmed osmih žensk, tesno povezanih z gospodarjem. Je bila to njegova mogočna žena? Ali morda njena sestra, stara devica ali celo njuna skopuška mama?

Mogoče predrzna sobarica ali pa zvesta gospodinja? Morda bi celo lahko bila ena izmed njegovih ljubkih hčera?

Nepričakovan obisk glamurozne sestre umorjenega očeta da raziskovanju nove razsežnosti.

Začenjajo se histerični napadi, rivalstvo in glasbene medigre. Duhovite situacije, začinjene z mračnimi družinskimi skrivnostmi. Zapeljivi ples velike prevare. Razodetje skrivnostne ženske psihe.

8 žensk. Vse sumljive. Vsaka s svojim motivom. Vse skrivnostne.

8 žensk. Lepe, silovite, inteligentne, čutne in nevarne...

Ena od njih je kriva. Le katera bi to lahko bila?

Režiser: Francois Ozon

Za 8 žensk ga je navdahnila istoimenska dramska igra iz leta 1960 avtorja Roberta Thomasa, ki je zaznamoval 70 leta francoskega gledališča. Eno njegovih del je kupil sam mojster Hitchcock, vendar žal ekranizacije nismo dočakali, saj ga je prehitela smrt.

Ozon je v filmski različici okrepil humor, poglobil značaje in dodal kompleksnost z modernizacijo rivalstva in družinskih problemov med osmimi ženskami.

Skušal je ustvariti komedijo v kombinaciji s klasičnimi kriminalističnimi vložki v stilu Agathe Christie, v zaprtem okolju, kjer je morilec eden izmed skupine. Pod površjem pa nam je skušal prislikati svetlo in zabavno plat ženskosti, približati igralke, razredne boje in družinske skrivnosti.

Tako kot pri filmu Dežne kaplje na vroče skale, se tudi v 8-ih ženskah poslužuje nerealnih prvin in se osredotoča na stilizacijo in izumetničenost z namenom stopnjevanja ženske lepote in glamuroznosti. Igralke morajo imeti posebno lepoto, ki prepriča občinstvo, tako da njihove krutosti in grozote postanejo še bolj žive, pomembne in nepričakovane.

Filmografija:

1997 Sitcom
1998 Criminal Lovers
1999 Water Drops on Burning Rocks
2000 Under The Sand
2001 8 Femmes

Komentarji

16.6. 2005 ob 16:23

Zivjo!Zanima me kje bi lahko dobila besedilo mjuzikla 8 zensk?Namrec delam v dramskem krozku in imamo veliko deklet.Na uho mi je prisla informacija, da obstaja drama v kateri igra 8 zenskih vlog in rada bi dobila to besedilo.Ce mi lahko kakorkoli pomagate mi odpisite na moj e-mail naslov. Lep pozdrav!

— Tanja
19.2. 2008 ob 0:00

zlo dobr film! dobra fora je n konc. ful je znimiv

— jdfj
12.6. 2010 ob 14:49

beden film fujfujfuj :)

— nika
31.1. 2011 ob 21:09

Ni mi bil všeč. Konec je prav beden.

— Mojca

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.