Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

8 milj

drama
Poišči svoj glas.
Na sporedu od: 20.2.2003, Kolosej Ljubljana
1h 50min / 110min
Leto: 2002
Država: ZDA
Scenarij: Scott Silver
Režija: Curtis Hanson
Ni pomembno, kje živimo. Ni pomembno, kdo smo. Vsi imamo določene meje. Nekatere so resnične, druge pa si le zamišljamo. Mnogi zadovoljno živimo v okviru svojih meja. Drugi so v to prisiljeni. Nekateri pa želimo podreti te meje, jih prebiti, čeprav za njimi lahko čaka nekaj neznanega in strašljivega. 8 milj je zgodba o teh mejah, ki nam določajo življenja, in o boju nekega mladeniča, da bi našel dovolj moči in poguma, da bi jih prestopil.

O produkciji

Detroit, leta 1995. Nekoč premožne soseske počasi propadajo. V nekoč obetavnem mestu je vse manj možnosti za uspeh, ljudi zapušča optimizem. Nekoč veličastno industrijsko središče je postalo ekonomsko in rasno razdvojeno. Ulica 8 milj, ki mesto deli na dvoje, je zdaj meja med urbanim in primestnim, med belimi in temnopoltimi.

Detroit pa ima tudi dolgo zgodovino ustvarjalnosti, ki se rojeva tudi v najslabših razmerah. In velik del te ustvarjalnosti se kaže v glasbi. V 60-ih je prevladoval motown. Sledili so mu Aretha Franklin, Mitch Ryder, Bob Seger...

Glasba je vedno prihajala iz delavskih vrst in brez olepšavanja izražala vzpone in padce vsakdanjega življenja. Detroitska hip-hop scena pri tem ni izjema.

Rap je improviziran, v hitrem ritmu, globok, zahteva veliko jezikovnih veščin in pripravljenosti, da svoja čustva deliš z drugimi. Za ljudi, kot je Jimmy Smith, ml. (Eminem), je hip-hop edino, kar še stoji med njim in popolnim propadom.

Jimmy prihaja iz razbite družine, zato mu prijatelji - karizmatični future, sanjač Sol, aktivist DJ Iz in malce počasni a zvesti Cheddar Bob - postanejo svojevrstna družina. Imenujejo se 3 1/3 in živijo v sanjah, da bodo kmalu podpisali pogodbo z eno od glasbenih založb. Medtem pa se nekako preživljajo z ničvrednimi službami in poskušajo najti prava dekleta. Jimmy odkrito pravi: "Vsi smo brez prebite pare in živimo pri mamah."

Ob večerih poskušajo uresničiti svoje sanje z nastopi na betlih v hip-hop klubih, kjer se srečujejo najboljši detroitski reperji in poskušajo drug drugega premagati z žaljivimi verzi in si pridobiti spoštovanje okolice. Zmaga pripade najbolj ostroumnemu.

Zvezda filma 8 milj, Eminem, dobro pozna svet detroitskih klubov: "Če sem izgubil betl, se mi je zdelo, da se je cel svet podrl. Mnogi so govorili, da to sploh ni pomembno in naj pozabim, ampak meni se je zdelo, da je mojega življenja konec. Verjetno se mnogim zdi smešno, a za nas je bil to cel naš svet."

V filmu je Jimmy fant, ki je sposoben zmagati, a najti mora svoj izraz, da lahko z glasbo izrazi svojo jezo. Je zelo vročekrven in pogosto potegne krajši konec, ker se ne zna brzdati.

Producent Brian Grazer se že 20 let navdušuje nad hip-hopom. Njegovo zanimanje je glasba zbudila še preden je postala milijone vredna industrija. Zdelo se mu je, da ima ta svet velik dramski potencial, ki ga ni izkoristil še nihče. A da bi film uspel, je bilo potrebno najti pravega glasbenika.

Srečno naključje je hotelo, da je ravno takrat, ko je Grazer iskal pravega ustvarjalca, kontroverzni reper Eminem iskal projekt v katerem bi debitiral kot igralec.

"Eminema sem opazil že pred sedmimi leti," pravi Grazer. "Takrat še ni bil zvezda. A čutil sem, da ima karizmo. Ko je prišel k meni v pisarno, ni spregovoril besede. Niti pogledal me ni. Šele po 15-ih minutah se je začel pogovarjati. Ko začne govoriti, ima enkraten besedni zaklad in jezik mu res teče."

Vsi liki in zgodba v filmu so izmišljeni. A svet, v katerem živi Jimmy, je Eminemu dobro znan. "8 milj deli mesto od predmestja. Če živiš na detroitski strani, imaš veliko prednost kot reper."

Eminem je kot igralec zelo presenetil. Celo režiser ga samo hvali. "Nadarjen je, osredotočen, in predan zgodbi, ki jo želimo povedati. Dela se je lotil skromno, spoštljivo in z veliko mero samodiscipline."

Kim Basinger je z veseljem sprejela vlogo Jimmyjeve mame, saj je imela ponovno priložnost sodelovati s Curtisom Hansonom, ki ga zelo spoštuje. Režiser je k sodelovanju povabil tudi več mladih igralcev, ki so radi sprejeli ponujene vloge.

Da bi čim bolj avtentično prikazali življenje v Detroitu, je režiser okoli sebe zbral ekipo, ki pri delu pogosto zaide v vode neodvisnega filma, na primer direktorja fotografije Rodriga Prieta, ki ga najbolje poznamo po nepričakovani uspešnici Pasja ljubezen.

Na začetku so sicer razmišljali, da bi film posneli nekje drugje, ne v Detroitu, vendar so te zamisli kmalu opustili. Filma o Detroitu preprosto ne moreš posneti drugje kot v Detroitu. Snemanje v Detroitu pa ni preprosto. Snemanje v Detroitu pozimi je skoraj nemogoče. A ustvarjalcem je vseeno uspelo. Vživeli so se v Detroit in ga začeli spoznavati.

Prizore improviziranega rapa so posneli s kamero iz roke in tako filmu dali skoraj dokumentarni pridih.

Detroit ponuja vrsto prizorišč, zgradb, ki pričajo o nekoč bogati zgodovini mesta, zdaj pa že leta samevajo prazne, ali pa so spremenile namen. Pisarne so postale stanovanja. Cerkve so postale restavracije, dvorci iz časov modela T so postali domovi za ostarele ali gledališča. Med temi stavbami je tudi Michigansko gledališče, ki je bilo odprto leta 1926, ki do danes nekaj časa delalo kot gledališče, nato kot restavracija, nočni klub, nazadnje pa je postalo garažna hiša. Le še četrtina stavbe spominja na gledališče. Izbrali so jo za osrednje prizorišče filma. Našli so tudi prostor, kjer je pred leti deloval prvotni Chin Tiki, in ga obnovili. Pravzaprav niso imeli veliko dela. V prostoru, ki so ga pred leti na hitro zaprli, so bile še vedno steklenice na policah in škatlice vžigalic na točilnem pultu.

Še eno ključno prizorišče pa je zapuščena hiša, ki jo 3 1/3 požge. Taki požigi se v Detroitu dogajajo še danes, leta 1995 pa je bila prava epidemija požiganja - prijavljenih je bilo kar 4000 primerov.

O igralcih

Eminem (Jimmy Smith, ml.) se prvič pojavlja kot igralec. Pevec je doslej prodal milijone plošč po vsem svetu in že od albuma The Slim Shady, za katerega je leta 2000 prejel grammyja za najboljši rap album, s svojimi kontroverznimi besedili buri duhove. Grammyja je prejel tudi naslednje leto ta album The Marshall Mathers. Obe leti je prejel tudi grammyja za najboljšo rap solo izvedbo.

Kim Basinger (Stephanie) je v 8 milj ponovno sodelovala s Curtisom Hansonom. Njuno skupno delo pri filmu L.A. Confidential je obema prineslo oskarja. Od filmskega debija z Robertom Redfordom v filmu The Natural je nastopila v več kot dvajsetih filmih: Bless the Child, Batman, 9 1/2 Weeks, Final Analysis, The Real McCoy ...

Mekhi Phifer (Future) je nedavno nastopil v filmu O, pred tem pa smo ga lahko videli v filmih I Still Know What You Did Last Summer, Soul Food, Tears of a Clown ... Nastopa tudi na televiziji, med drugim v Urgenci.

Brittany Murphy (Alex) je nedavno nastopila z Drew Barrymore v Riding in Cars With Boys, z Michaelom Douglasom v Don't Say a Word ter v Sidewalks of New York. Pred tem je igrala v Girl, Interrupted, Trixie, Clueless, Cherry Falls ...

O ustvarjalcih

Curtis Hanson (režija) je bil producent, koscenarist in režiser filma L.A. Confidential, ki je prejel kar 9 nominacij za oskarja, med temi kar tri namenjene osebno Hansonu. Nedavno je režiral Wonder Boys, ki je prav tako prejel več nominacij za oskarje, prejel pa je kipec za najboljšo pesem. Med ostalimi filmi so najbolj znani: The River Wild, The Hand That Rocks The Cradle, Bad Influence, The Bedroom Window.

Scott Silver (scenarij) je doslej napisal in režiral neodvisni film johns ter akcijski film The Mod Squad.

Rodrigo Prieto (direktor fotografije) je nedavno sodeloval z Julie Taymor pri filmu Frida, s Salmo Hayek v vlogi legendarne umetnice Fride Kahlo, in s Spikom Leejem pri The 25th Hour. Pred tem je posnel Original Sin in Amores Perros, ki je prejel vrsto nagrad na različnih festivalih.

Po diplomi na najbolj ugledni mehiški filmski šoli je kot asistent sodeloval le pri enem kratkem filmu, nato pa kot direktor fotografije sodeloval pri več kot 500 televizijskih oglasih. Njegovi prvi celovečerni filmi so bili Un Instante Para Morir, Dama de Noche, Perfume Efecto Immediato, Sobrenatural, Edipo Alcalde in Un Embrujo. Z Oliverjem Stonom je posnel tudi dva dokumentarca - o Fidelu Castru in o Srednjem

Komentarji

19.8. 2004 ob 12:21 zvezdica

Film je zanimiv, čeprav ob vsej slavi glavnega igralca ne gre toliko za zgodbo, ki je res dobra.

— NSV
21.8. 2004 ob 23:34 zvezdica

Ta film je prov cariš ja!res je Eminem pač...

— ANCHY
13.9. 2004 ob 8:51 zvezdica

Film 8 MILE je res hard. Pokaze ti zivljenje ljudi, ki le upajo, da se jim bo nekega dne nasmehnila sreca. Edina slaba stran filma je, da skoraj samo repajo. Ni tko kot u JUCE, naprimer, ko 2PAC u filmu sploh ne repa. Sam navadn policaj je. Kak tak film bi mogu posnet tud Emin3m. Zero Cool!!!

— Zero Cool
24.9. 2004 ob 17:24 zvezdica

Film je d best! Eminem je carski! lupcka!

— pikica
24.9. 2004 ob 17:27 zvezdica

EJ BOLjga filma na svet ni!! Se kdo strinja? Eminem je tak carski, v filmu pa itak! Drzite se, lupcki moji!

— KIKI
19.10. 2004 ob 17:40

Eminem je tuk luškan v filmu!

— Yogsy
12.11. 2004 ob 11:35

ej un k je napisu za film JUICE da je biu 2pac sam navadn polcaj se je full zmotu,k spolh ni biu policaj!

— nina
19.12. 2004 ob 0:11

EMINEM JE PAČ CARSKI. TKO K TA FILM!

— TYAŠA
5.1. 2005 ob 15:20

hy!!! prvo bi sam povedu da eminem je enostavno car 8 mile je pa tut the best movie na svetu ocena +10!1 pozdrav od reprja!"#

— repr!"# (sandro)
6.1. 2005 ob 20:31

film je prikazan kot eminemovo življenje.prikazani so samo najslabši trenutki in nekateri celo izmišljeni.vseeno je film uspešnica, ki je in bo še dolgo gledana

— green dewic
10.2. 2005 ob 15:29

muvi je biu totalno hud.vsec nama je bila igralska zasedba.

— u&m
23.2. 2005 ob 18:47

TO JE RES DOBR FILM

— E
25.2. 2005 ob 16:52

ful dober fil, zelo col mi je ta njegova zgodba kako kot belec edini nastopa na teh srečanjih in je prepričljivo najboljši , ><bravo eminem<

— skaterrr
26.3. 2005 ob 15:54

ce bi biv se enkrat na sporedu bi ga su gledat

— eminem
10.6. 2005 ob 18:53

muvi je tutalno hud.dokler niso u kolosej prsli se 2. muviji nama je biu ta najbolši!velik dobrih ucen pa uzivijte!u&m

— u&m
20.10. 2005 ob 17:58

film mi je bil kar všeč, pač tipična drama :)

— dober
5.12. 2005 ob 21:54

8 mile is the best of the best!!! eminem is the best of the best!!! jst sm 8 mile gledala že 100x al pa še večkrat k ga gledam prv usak dan!! prv ne dojad mi k je simply the best!!! eminem I love you 4 ever...!!!

— **eminem_fan_no.1**
23.12. 2005 ob 19:26

najboljsi film vseh casov.prikazuje kako an navadn clovkn lahko napreduje u najbolsga reparja.

— rapboy
3.1. 2006 ob 14:55

eminem ti si zakon!

— mateja
19.3. 2006 ob 9:24

film je kul! carski je! edino... mogoče bi mohu mal več besede pr svojmu liku met (EMIN3M) !!! drgač pa... klasa!!! **kiss** silver

— silver
4.4. 2006 ob 12:23

Film mi je bil res ful všeč.Pritegnil me je v zgodbo,jokala in smejala sem se z glavnim junakom(katarza).v filmu ni nič olepšav..je življenje kot je v resnici:) cool in zotalni zadetek Eminem-bravo!!

— ellie_angel
20.5. 2006 ob 16:37

KIKI...se strinjam ni bolšga filma=)..Eminem je carski The BesT=)))...LUpCkA Za Vs=)))

— AnCHA=)
2.6. 2006 ob 20:49 zvezdica

film mi je biv zelo všeč, ker imam rad to zvrst glasbe katere je v tem filmu na pretek. mislim da je biv eminem v tej vlogi kar prepričljiv. vreden ogleda.

— bajsi
20.6. 2006 ob 15:08

ma staroi ne to je debest film hehe cool bolsi od 50 centa hehehe nena se more kosat z njim hehe :d:d:d:d:d:d:d:d

— EmInEm care 4 ever
4.1. 2007 ob 20:25

zakon sstari moji mali lupčki

— x
2.5. 2007 ob 19:30

ma kaj pa vem...carsko ni kej.sam eminem bi lohk posneu še kšn film o tem no..

— jan
26.6. 2007 ob 15:50

EMINEMOW FILM JE CARSKI JO NE MALO MJN BI LAKO REPO HEHE PA MALO WEČ BI LAKO POKAZO LJUBEZNI HEHE NE PA TAK MALO JOK HEHE I LOWE HIM HEHE FOOL MAM RADA EMINEMA HEHEHE CAR JE NIMAŠ KAJ HEHE

— JUST EMINEMOWA
20.8. 2007 ob 22:54

eee eminem je cara to nimaš kaj 8 mile bo mogli še malo većkrati dati v kino ker je zakon jas sem ga že 1000x lejo hehe meni je carski nimaš kaj ne ayd držite se vsi mi ayde

— Dada
11.10. 2007 ob 1:19

dobr film...eminem ni kr tko...hehe

— hudo
20.10. 2007 ob 15:16

o prou carsk j ta film ! usi ga muort jt gljdat ;)

— kr en
12.3. 2008 ob 16:54

film je zakon , malo za spremembo paše da ker raper posname film

— WaNTeD
27.4. 2008 ob 19:31

ful dobr film. men je blo najbolš tedi, ko je repu. Sploh nism vedla,da Eminem igra tk dobr. Ful me je pozitivno presenetu. lp

— saraa
20.5. 2008 ob 2:00

EDN NAJBOLŠIH FILMOU USH ČASOU!!!
EMINEM THE BEST
LOSE YOURSELF TUT ENA NAJBOLŠIH PESMI USH ČASOU
USE ČESTIKE!!!

— DIEGO
24.6. 2008 ob 17:58

FiLm Je zakon !!!! Eminem CAR 4 ever & PISS never DIE Ha.Ha I LIKE HIM SO MUCH Ha.Ha I LOVE YOU EMINEM nai še posname kaki FILM x) da bomo meli kai za Leiati Ha.Ha x) x) x) <3 x) x) x) hehe <3

— Eminem
23.11. 2008 ob 15:05

FILM JER ES HUD. EMINEM IGRA KO FROFESJONALC. FIL 8 MILE RULES. PESM LOSE YOURSELF JE PA TUT NAJBOLŠA PESM NA SWETU.

— REPR W
23.1. 2009 ob 0:00

film je biu nooroooooo dobr nevem no res nism se vidu bolsga filma kot je pa ta biu mislim ej jst sem ceu navdusen nad tem filmov no ne vem sa pomoje more bit vsec cist usem ko majo radi rap pa to kao mau gangsterjev pa to no sej bote vidl pac no... !!!!! film rulaaaaaaa eminem!!!! pa se zdej se je vrnu na glasbeeno ceno in ja to je noroooo
!

— the reaper...!
24.7. 2009 ob 7:54

b rabbit je carski papa doc je luzer jebeš Free world

— bani
24.7. 2009 ob 10:51

zaaakon film<3

— :D
26.9. 2009 ob 21:12

film mi je OK pa še glavni igralc je car:)

— mhm
3.10. 2009 ob 19:08

ej yo
ja men je tud film d best eminem rulz
4ever

— žan
28.10. 2009 ob 14:13

film zmagaa.!

— ^^me^^
11.3. 2010 ob 15:22

FILM OBOŽUJEM :)
CELO ZA SLOVENŠČINO V ŠOLI SEM NAREDILA REFERAT O TEMU FILMU

— ljkhvh
23.9. 2010 ob 19:41

najboljši film, prikazan vrjetno njegov začetek. (:

— eminem :3
6.1. 2011 ob 18:38

film je noro dobr, dons (6.1.2011) je pa tut na tv-ju tko da...... uživancija na pouno
<3 eminem <3

— sasa
6.1. 2011 ob 22:38

ZAKON FILM

EMINEM THE BEST

— smitko
16.1. 2011 ob 21:22

eminem je pač eminem, in ta film je zaakon :3!***

— sejnipomembn ;D
5.3. 2011 ob 13:46

Najboljši film na svetu. Govori v revnih ljudeh,ghettu,Detroitu(revnemu),kako lahko uspeš,kako lahko ljudi zatirajo,kako se ljudje spremenijo. Življenjska zgodba vsakega amaterskega detroitskega raperja ki bi rad uresničil svoje sanje. Film ima vse kar pravi fil potrebuje. Malo akcije,glasbe,ljubezni. Moj najljubši film in edini film na kolosejevi spletni strani ki sem mu dal
10/10 točk

— Eminem
26.6. 2011 ob 18:54

Brittany je tle res huda.... škoda jo je..

— Andro
12.9. 2011 ob 20:50

najboljš film!!

— veki zeki
25.12. 2011 ob 20:49

Mala punčka v filmu, Lily, a je to njegova sestra ali hči ?? Ne razumem tistega dela, ko je njegova punca Jeannine noseča, ona je potem rodila to Lily (ki je v bistvu Hailie Jade) ???

— Kdo je Lily
30.1. 2012 ob 22:31

Zero Cool Rep je najboljša stvar v življenju prek repa poveš resnično življenje
Eminem was born champion!

— Granit
23.6. 2012 ob 10:27

ma kaj ta film je the best eminem kul!!!!!!!!!!!

— kristina

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.