Kolosej
Film distribucije Cinemania group

Formula 51

akcijski, komedija
Dobri avtomobili. Umazani posli. In mož v kiltu.
Na sporedu od: 2.1.2003, Kolosej Ljubljana
1h 32min / 92min
Scenarij: Stel Pavlou
Režija: Ronny Yu

Zgodba

Elmo McElroy (Samuel L. Jackson) je leta 1971 storil usodno napako. Po uspešno opravljenem zagovoru diplome ga je med vožnjo domov ustavil policist. Ker je Elmo v avtu kadil prepovedano substanco, je njegova kariera farmacevta v hipu splavala po vodi.

Skok v leto 2001...

McElroy je pripravljen poravnati račune. Ker ni imel druge izbire, je bil prisiljen za preživetje uporabiti svoj talent v nezakonitih poslih. Toda sedaj si na vso moč želi zaživeti novo življenje, zato v rokavu skriva svojega aduta. Formulo, ki mu bo spremenila življenje in mu utrla pot v prihodnost.

Čudežni kemik McElroy je ustvaril party drogo POS-51, za katero pravi, da te ob njenem zaužitju "osebno obišče bog". Najbolj zanimivo je to, da je ta nov proizvod narejen iz popolnoma zakonitih sestavin. McElroyjev šef, Kuščar (Meat Loaf), zatežen tip s kožno boleznijo, načrtuje prodajo formule največjim svetovnim razpečevalcem drog. Toda McElroy ima v mislih drug načrt, ki ne vključuje Kuščarja.

Po uprizoritvi kemične "nesreče" v Kuščarjevem štabu, McElroy pobegne s svojim proizvodom v Liverpool, kjer ga misli prodati. Ne ve pa, da je njegov šef še vedno živ, in da je najel očarljivo ostrostrelko Dakoto (Emily Mortimer), da ga poišče. Slednja odlično pozna Liverpool, saj je tam pustila svojega bivšega fanta Felixa (Robert Carlyle), sitnega in gobezdavega težaka. Felix dela za največjega zločinca v Liverpoolu, s katerim naj bi McElroy sklenil posel za 20 milijonov dolarjev. In prav Felix je tisti, ki naj bi spremljal McElroyja po mestu.

Prihod ameriškega kemika in njegove čudežne modre droge je povzročil pravo zlato mrzlico. Rivalski razpečevalci bi storili prav vse, da bi se lahko dokopali do formule. Vsak - od lastnikov klubov, policistov, bande obritoglavcev do Kuščarja - želi košček pogače.

Kdo bo prelisičil koga? Kdo bo prevaral svoje prijatelje in bivše ljubimce? In kar je najpomembnejše, kdo bo dobil v roke formulo?

Igralci

Samuel L. Jackson (Elmo McElroy in izvršni producent)

Spomnimo se ga po izjemni vlogi Julesa, filozofskega poklicnega morilca v Tarantinovem filmu Šund. Poleg hvale kritikov je prejel še nominaciji za oskarja in zlati globus.

Jacksona si lahko trenutno ogledamo v filmu Nevarna smer, kjer igra skupaj z Benom Affleckom, z Ewanom McGregorjem in Natalie Portman pa smo ga lahko videli tudi v drugem delu znanstveno-fantastične pustolovščine Vojna zvezd: Napad klonov. Pred kratkim je igral tudi v akcijskem filmu z Vinom Dieslom, XXX.

Z Bruceom Willisom je zaigral v trilerju M. Night Shyamalana Nezlomljivi, v remakeu Shaft pa je igral ob boku s Christianom Baleom in Vanesso Williams. Z morskimi psi se je bojeval v filmu Rennyja Harlina Deep Blue Sea, v drami Francoisa Girarda pa se je ukvarjal z Rdečo violino.

In kje smo ga lahko še zasledili? Že drugič je sodeloval s Quentinom Tarantinom v Jackie Brown, Joel Schumacher mu je leta 1996 zaupal vlogo v filmu, posnetemu po romanu Johna Grishama Čas za ubijanje, v katerem so zaigrali še Matthew McConaughey, Sandra Bullock in Kevin Spacey, Die Hard with a Vengeance, Sphere, The Long Kiss Goodnight, Hard Eight, Ragtime, Goodfellas, Jungle Fever.

Robert Carlyle (Felix DeSousa)

Rodil se je v Glasgowu na Škotskem, igrati pa je začel pri enaindvajsetih letih. Uspeh je doživel z vlogo v filmu Trainspotting, v katerem je igral psihotičnega Begbieja. Odličen je bil tudi v filmih Do nazga, Angela's Ashes ob Emily Watson in The Beach z Leonardom DiCapriom.

Igral je še v odličnem Duhovniku, Plunkett & Macleane, Vse in še svet, To End All Wars s Kiefrom Sutherlandom, Unce Upon A Time in The Midlands.

Emily Mortimer (Dakota Phillips)

Pred kratkim je igrala v Lovely & Amazing, posnela pa je tudi Young Adam, v katerem sta zaigrala še Ewan McGregor in Tilda Swinton.

Njene ostale vloge vključujejo filme, kot so The Kid z Bruceom Willisom, Krik 3, Love's Labour's Lost, The Last of the High Kings, Elizabeth, The Saint, The Ghost and the Darkness.

Sean Pertwee (Detektiv Virgil Kane)

Igral je v zelo različnih filmih - Event Horizon, Stiff Upper Lips, Equilibrium, Still Seven Days To Live, Love, Honour & Obey, Soldier, Blue Juice, Dog Soldiers.

Ricky Tomlinson (Leopold Durant)

Zaigral je že v filmih Kena Loacha Riff Raff in Raining Stones, ki je prejel posebno nagrado žirije v Cannesu, Butterfly Kiss Michaela Winterbottoma in Nasty Neighbours.

Rhys Fans (Iki)

Najbolj se ga spomnimo kot odštekanega cimra Hugha Granta v Nothing Hill, v katerem smo lahko videli tudi Julio Roberts. Prvič se je pojavil na platnu v režijskem prvencu Anthonyja Hopkinsa August, kasneje pa je opozoril nase z vidno vlogo v filmu Twin Town, v katerem je igral skupaj s svojim bratom.

Igral je še v The Replacementss Keanujem Reevesom in Genom Hackmanom, Love, Honour & Obey, The Shipping News, Little Nicky in Rancid Aluminium.

Meatloaf (Kuščar)

Najbolje ga poznamo po njegovi uspešni glasbeni karieri, svoj filmski prvenec pa je doživel z muzikalom Hair. Igral je še v filmih, kot so Spice World, Wayneov svet, The Mighty, Crazy in Alabama, Klub golih pesti, The Salton Sea, Focus.

Izza kamere

Ronny Yu (režiser)

Ronny Yu se je rodil v Hong Kongu, kjer si je tudi ustvaril svoje ime. Njegov najbolj znan film je gotovo The Bride With White Hair, katerega je produciral, zanj napisal scenarij in ga tudi režiral. Film je doživel svetovno slavo.

Režiral je še filme, kot so The Bride of Chucky, China White, The Phantom Lover, Bless This House, Legacy of Rage, The Occupant in The Saviour.

Andras Hamori (producent)

Je bivši predsednik Alliance Pictures ter producent in izvršni producent številnih filmov tako v Veliki Britaniji, kot v ZDA. Pred kratkim je produciral Sunshine, eXistenZ, v katerem je zaigral Jude Law.

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Bodi prvi in napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.