Kolosej
Film distribucije Continental Film

50 prvih poljubov

romantična komedija
Kaj, če morate dekle svojega življenja osvojiti ... vsak dan znova?
Podnapisi
Na sporedu od: 3.6.2004, Kolosej Ljubljana
1h 39min / 99min
Leto: 2004
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: George Wing
Režija: Peter Segal

50 prvih poljubov je nepozabna romantična komedija, v kateri igrata Adam Sandler kot Henry, babjek, ki menja ženske hitreje kot havajske srajce, in Drew Barrymore kot Lucy, srednješolska profesorica umetnosti z nenavadno nevrološko okvaro, zaradi katere se njen spomin izbriše čez noč - vsako noč.

Veterinar za arktične obmorske prebivalce Henry Roth (Sandler) ima natanko začrtano prihodnost. Ko se ne posveča morskim živalim Morskega parka na Havajih, lomi srca turistk s celine, ki si želijo počitnic in romance. Dolgotrajna zveza za Henryja ne pride v poštev, kajti sicer ne bi mogel uresničiti desetletnih sanj o tem, da bi odplul na Aljasko in proučeval podvodno življenje mrožev.

Henry je tik pred uresničitvijo teh sanj, ko se med poskusno plovbo poškoduje njegovo plovilo, Morska kača. To ga pripelje v kavarno Hukilau, kjer ga stalni gostje nezaupljivo opazujejo, ko se začne zanimati za prikupno Lucy Whitmore (Barrymore).

Henryja Lucy, ki sedi sama in je zajtrk, takoj osvoji. Pritegne ga njen metodičen način sekljanja vafljev, ki jih spremeni v popoln indijanski šotor, zato se naslednjega dne vrne na Hukilau. Lucy spet sedi s svojimi vaflji, ki jih tokrat spremeni v popolno brunarico. Ko se vrata njene brunarice nočejo zapreti, Henry pograbi priložnost, pristopi k njej, vzame zobotrebec in ga uporabi kot tečaj.

Med pogovorom o morskih sesalcih in vafljih se Henry zave, da ga Lucy vse bolj zanima. Pozabi svoje lastno pravilo, da se z lokalnimi dekleti ne gre pečati, in se dogovori z njo za zmenek naslednjega jutra pri zajtrku. Ko pa pride in omeni prejšnji pogovor, je ona prepričana, da je trčen in pokliče pomoč.

Lucy se sploh ne sanja, kdo je. In Henry spozna, da bo - če si bo hotel pridobiti njeno naklonjenost - moral začeti znova, vsak dan do konca življenja.

O filmu

Scenarist George Wing ima rad žanr romantičnih komedij. Izziv pri pisanju scenarija zanje je najti novo oviro, ki jo morajo liki premostiti, da bi bili skupaj. O nevrološki težavi, s katero se spopada Drew, je prvič bral v nekem članku. Na tej osnovi je napisal scenarij, ki ga je kupil studio Columbia Pictures, njegova predsednica Amy Pascal pa je bila prepričana, da bi bila to krasna zadeva za Adama Sandlerja, ki je nastopil v njihovih uspešnicah Gospod Deeds in Bes pod kontrolo.

Drewina produkcijska hiša Flower Films je bila s scenarijem že sezanjena in se je aktivno zanimala zanj. "Z Drew sva na scenarij naleteli pred nekaj leti," se spominja producentka Nancy Juvonen. "Ko sva izvedeli, da bodo po njem posneli film pri Happy Madison, produkcijski hiši Adama Sandlerja, sva začeli kampanjo, da bi sodelovali tudi mi. Čudovito smo z njimi sodelovali že pri Poročiva se (The Wedding Singe) in postali smo prijatelji, zato smo jih dejansko zalezovali, dokler nas niso povabili, naj se pridemo k njim igrat."

Tu so bili vsi elementi za krasno romanično komedijo, nadaljuje Juvonenova. "To je bila predobra zgodba, da pri njej ne bi sodelovali. Vloga Lucy zahteva nekoga, ki se vedno znova zaljubi dan za dnem, in Drew, ki se zaljubi bolj strastno od kogarkoli, ki ga poznam na planetu, je bila pisana na kožo. In Adam Sandler je kot nalašč, da se zaljubi vanj. Je tako prikupen, zabaven, sproščen. Ve, kako te nasmejati in na tem je nekaj zapeljivega in očarljivega. Ko se Drew s kom resnično ujame, to vidite. V njenih očeh je strast."

Odločitev, da ponovno združi moči s Sandlerjem, Drew ni bilo težko sprejeti, saj pravi, da se je med snemanjem Poročiva se zabavala kot še nikoli. "Ko imam slab dan ali ko moji možgani potrebujejo počitek," pravi igralka, "se zatečem k določenim vrstam filmov, ki me spravijo v dobro voljo. So kot zdravilo. Zame so Adamovi filmi kot čudovito zdravilo. Z vsem srcem verjamem, da nama je bilo usojeno posneti ta film. Verjamem v usodo, verjamem pa tudi, da moraš stvari rahlo potiskati skozi vesoljske kanale. Ko sem torej srečala Jacka Giarraputa na zabavi, sem mu omenila, kako nama je z Nan všeč ta zgodba in potem sem sedla in Adamu napisala pismo."

Drew se zdi pomembno izpostaviti eno od sporočil filma, ki ji je bilo pri scenariju tudi najbolj všeč. "To, da se mora tip potruditi, da se dekle vsak dan znova zaljubi vanj, ker je zanjo vsak dan nov, se mi je zdela najboljša stvar, kar sem jih kdaj slišala. Preprosto všeč mi je zamisel, da se trudiš, da se nekdo vate zaljubi vsak dan. Mislim, da bi to vedno moral biti cilj. To bi nam moralo preiti v kri in to je tudi krasno sporočilo. "Henryju včasih uspe, včasih ne, vendar pa mislim, da je njegova odločnost ena od manj cenjenih lastnosti, omogoča pa mu, da dozori."

Producent Giarraputo dodaja: "Adamu je bilo všeč dejstvo, da je Henry lik, ki postane dober fant oziroma da ni ves čas dober fant. Na začetku je nekdo, ki je pri ženskah podoben vrtljivim vratom. Potem spozna to čudovito dekle, ki mu je zelo všeč, a odkrije, da ima usodno pomanjkljivost."

Pri Happy Madisonu so zaslužni, da so tej mešanici dodali Petra Segala. Slednji pravi: "Z Adamom sem preživel leto in pol pri nastajanju Besa pod kontrolo in neskončno sem užival. Zakopani smo bili v postprodukcijo, ko me je vprašal, ali bi posnel ta film in priložnost sem kakopak pograbil. Snemanje takega filma je podobno odhodu na vojno. Zbližaš se z ljudmi, ker so takšni filmi telesno zahtevni, zelo trdoživ moraš biti, da lahko več mesecev delaš po 14 do 16 ur dnevno. Na koncu postanete kameradi. Zato je lepo, da družina ostaja skupaj. Adam in Drew sta bila v Poročiva se fantastična in že dlje časa sta iskala pravi projekt, da bi spet sodelovala. Ta film se je zdel zanju kot nalašč. Oba sta zelo bistra poslovneža kot tudi nadarjena igralca. Njuni produkcijski hiši sta zelo dejavni s številnimi projekti na razližnih nivojih predprodukcije..Zelo pomaga, če imaš igralce, ki se spoznajo na posel. Drew je posnela več kot 30 filmov. Nič ne more spraviti iz tira nekoga, ki je že tako dolgo pred kamerami. Je pa tudi ena najprijaznejših oseb na svetu. Zelo redko se zgodi, da nekdo vsak dan z nasmehom prihaja na delo, vsem zakliče Dobro jutri in se vsak dan šali. Ne glede na to, kako težko je bilo včasih, še posebej, ko se je na Havajih sonce skrilo za oblake, potem pa spet pokukako izza njih, ves čas snemanja je ohranjala krasno vzdušje."

Drew je bil Segal takoj všeč, čeprav še ni delala z njim. "Ko sva se z Nan srečali z njim, je rekel prav vse, kar sva upali, da bo rekel. Ravnovesje med komedijo in dramatičnostjo zgodbe je dobro razumel. In ta film je to potreboval, ker je zelo zabaven, hkrati pa zelo ganljiv in resen, saj se ubada z resnimi in zanimivimi temami."

Celo po več kot tridesetih filmih si, če gre za pravi projekt, Drew skoraj ne želi biti nikjer drugje bolj kot na prizorišču snemanja filma - kot igralka, producentka ali kot oboje. "Med delom so trenutki," pravi "ko ne morem verjeti, kakšno srečo imam. Ne samo, da sem v poklicu, ki sem si ga izbrala - kar je že tako ali tako darilo - ukvarjam se tudi s podvigom z osebo, ki mi je res pri srcu. Nič ni boljšega, kot če se zjutraj zbudiš in se veseliš delovnega dne. Vsaka oseba na snemanju prispeva k vzdušju in če so pri tem vsak dan dosledni, je vsa zadeva zelo varna. Adam zagotavlja konsisentnost, varnost in ravnovesje. Vedno je zelo prijazen do vseh, kar je zelo pomembno. S stališča ustvarjalnosti je z njim čudovito sodelovati, ker je vedno pripravljen priskočiti na pomoč Vedno se trudi najti "zabavno". Ves čas se učim od njega."

"Mislim, da se počutim najsrečnejšo, če se znajdem v okolju, kjer je veliko smeha in Adam te vedno spravi v smeh," nadaljuje Drew. "Vznemirljivo je posneti romantično ljubezensko zgodbo z nekom, ki je po tvojem mnenju najbolj krasna oseba na svetu. Mislim, da kemije ne moreš hliniti - če jo moraš, je res štala! Mislim, da občinstvo to zavoha in spregleda."

Po besedah izvršnega producenta Michaela Ewinga je Adam "najidealnejši sodelavec na svetu. Je čudovit igralec, sijajen komik ter izjemen producent in poslovnež. Če vsak dan delaš s človekom, kot je on, nikoli ne veš, kaj te čaka."

Rob Schneider je dolgoletni Adamov sodelavec. Vlogo Henryjevega najboljšega prijatelje, Ule, so napisali posebej zanj. Ula je že velikokrat preizkusil teorijo o morskih psih - da so kot psi in da ugriznejo le, če jih dražiš. Na Ulovo žalost teorija ni vredna počenega groša.

Schneider je takoj pograbil priložnost, da sodeluje z Adamom,. "To, da delaš z njim, seka! Je najboljši sodelavec na svetu," pravi. "Ustvari pravo igrišče, a na dober in strukturiran način. Ker delava skupaj že kakšnih 16 let, se sporazumevava tudi brez besed, se igračkava s predlogi in se vedno domisliva česa novega."

Med igralsko ekipo je bil tudi nekdo, ki ni član sindikata igralcev - Jocko, mrož, ki domuje v Six Flags Marine World Park v Valleju v Kaliforniji. V enem od osnutkov scenarija je Henry skrbel za mroža, a se je filmskim ustvarjalcem zdelo, da bi bilo to malce preveč psihološko. Zdelo se jim je primernejše, da bi mrož poskrbel predvsem za zabavne trenutke. Seveda se jim ni niti sanjalo, kje bi našli primernega mroža. Vendar so se vseeno pogovorili z uslužbenci Marine World Park in jim pokazali scenarij. Ti so rekli, da bi, če bi imeli dovolj časa, mrože lahko naučili trikov (Jocka v resnici igra skupina mrožev). In medtem ko je ekipa snemala na Havajih, so v vodnem parku urili mrože. Kot je videti na filmu, so se - mroži in njihovi trenerji - sijajno odrezali.

O igralcih

Adam Sandler (Henry) je v industriji zabave dosegel izjemen uspeh kot igralec, scenarist, producent, režiser in glasbenik. Najprej je požel priznanje kot član Saturday Night Live. Za vlogo v Punch-Drunk Love Paula Andersona je bil nominiran za zlati globus.

Rodil se je v Brooklynu, New York, in odraščal v Manchestru, New Hampshire. S komedijo se je prvič srečal pri 17-tih, s spontanim nastopom v Boston Comedy Club. Od takrat je "zasvojen", saj je redno nastopal po komičnih klubih, na newyorški univerzi pa je diplomiral iz lepih umetnosti.

Na filmu je debitiral v Cornheads. Sčasoma je postal skoraj samozadostni mini studio, saj se ukvarja skoraj z vsemi vidiki filmskega ustvarjanja. Happy Gilmore je bil eden najuspešnejših filmov leta 1996. Poročiva se (The Wedding Singer) je bil prva uspešnica leta 1998, sledili so mu Mamin sinko (The Waterboy), Očka po sili (Big Daddy) in Mr.Deeds.

Sandler je s scenaristom Timom Herlihyjem sodeloval pri scenarijih za Happy Gilmore, Little Nicky, Billy Madison, Big Daddy, The Wedding Singer in The Waterboy. Billy Madison je kultna klasika za študente, ki prirejajo Billyjeve noči in Sandlerjeve festivale.

Sandler je bil izvršni producent Deuce Bigelow: Male Gigolo, The Animal, Joe Dirt, The Master of Disguise, The Hot Chick in Dickie Roberts: Former Child Star.

Sandlerjeva produkcijska hiša Happy Madison Productions je nedavno podpisala pogodbo s Columbia TriStar Domestic Television za razvijanje raznih oddaj.

Nazadnje smo ga videli v Besu pod kontrolo.

Kadar ne snema filme, je Sandler v glasbenem studiu. Več njegovih albumov so prodali v multiplatinasti nakladi. Do zdaj so prodali več kot 6 milijonov izvodov. Pred leti je lansiral AdamSandler.com. To spletno stran tedensko dopolnjuje z mini filmi o sebi, osebju Happy Madison in svojem psu Meatballu - o njihovih dnevnih rutinah.

Drew Barrymore (Lucy Whitmore) je nastopila v filmih Izpovedi nevarnega uma, Charliejevi anglečki 1 in 2, Duplex, Donnie Darko, Fantje mojega življenja, Prvi poljub (prvi film v okviru njene produkcijske hiše Flower Films), Pepelkina ljubezenska zgodba, Nora ljubezen, Home Fries, Poročiva se, Vsi pravijo: Ljubim te, Krik, Spremenjena stanja, Batman za vse čase, Vesoljček, Firestarter, Irreconcilable Differences, Cat's Eye, Gun Crazy, Poison Ivy, Bad Girls, Tipperary in Doppelganger.

Nastopila je tudi v televizijskih filmih The Amy Fisher Story, 15 and Getting Straight, Suddenly Love, Bogie, Babes in Toyland, Conspiracy of Love in nadaljevanki 2000 Malibu Road.

O režiserju

Peter Segal je bil lani poleg režije Besa pod kontrolo tudi koscenarist in avtor humoristične nadaljevanke Hidden Hills.

Diplomiral je na USC in kot režiser debitiral leta 1994 s komedijo Gola pištola 33 1/3. Režiral je tudi filme Nori profesor 2, My Fellow Americans in Tommy Boy.

Veliko je režiral na televiziji in si za svoje delo med drugim prislužil nagradi emmy in Cable Ace. Leta 1995 je ustanovil Callahan Filmworks, produkcijsko hišo, ki trenutno pripravlja romantični komediji Venus Down, za katero Segal piše scenarij s Fredom Wolfom (Tommy Boy), ter Miss America.

Komentarji

21.8. 2004 ob 15:27

ta film bi si rada ogedala sam ga je že konc u kinu! :( pa drugič.

— neja
12.10. 2004 ob 20:24

ker glup film.konča se tok da ji more un tam skus usak dan razlagat kaj je blu.kr nek.dougcajt!

— tončk
16.10. 2004 ob 16:20

meni se zdi ta film ful vredu

— 50 first dates
23.10. 2004 ob 22:26

če ne bi bila v kinu, bi zraven filma jokala,...

— nikita
13.11. 2004 ob 21:50

simpaticn film!in glasba!

— ursa
27.11. 2004 ob 19:15

to je ful dober in lep film!gledala sem ga najmanj 100krat tak mi je všeč!!poglejte še ga vi ne bo vam žal

— suhica
16.3. 2005 ob 19:31

nism vidla še tolk lepga konca kt je ta! ponavad bi se film končal tko, da bi ona ozdravela , ampak tuki ni tko. doma gledam dvd in sm čist obsededna s koncem. kr naprej si prvrtavam nazaj in nazaj

— jasmina
13.7. 2005 ob 11:50

FILM JE FUL DOBR NE GOVORTE DA NI ČE GA ŠE NISTE GLEDAL!

— BARBARA
20.10. 2005 ob 17:56

Film mi je bil kar všeč. Sem pač romantik;)

— LEPOTEC
28.10. 2005 ob 21:05

a ni lepo da se fant vsak dan potrudi, da se njegova draga vedno znova zaljubi vanj. :))

— suzy
13.2. 2006 ob 9:37 zvezdica

Zares ena od tistih nepozabnih romantičnih komedij, ki ti še dolgo ostanejo v spominu. Jaz sem si film ogledala 2x, ker sem bila tako navdušena. film ima vsebino in je špica od začetka do konca. nič sluzastega nič pocukranega, (takih je zadnje čase zares malo) glih fajn za romantične dušice. ZELO PRIPOROČAM.

— mia
17.4. 2006 ob 9:27

To je najboljši film na svetu!!Ogledala sem si ga že dvajetkrat in še večkrat si ga bom!!!Film je vreden pohvale!

— ena pač
18.12. 2006 ob 20:35 zvezdica

Ful luškan film ni kaj! Odlična romantična komedija! Čeprav morda mal nerealna, precukrasta z vidika moških... dejansko ni noben moški tako predan... ampak vseeno, film kot sam, je nedvomno vreden ogleda!

— TeA :)
29.4. 2007 ob 19:21

Jaz sem si film ogledala v šoli in je super. Res je the best. Romantičen ravno prav. In ne pozaben. Uglavnem super. :D

— Urša
5.7. 2007 ob 22:35

ta film je took lep! js sm provzaprov jokala zravn. res je eden najboljših in je vsekakor vreden ogleda!!! aja pa ful mi je blo všeč k sta bla tista dva drfinčka mary kate in ashley tko k dvojčici olsen! lepo se mejte bpa poglejte ga če ga še niste k vam nebo žav!

— romina
12.3. 2008 ob 16:55

Eden izmed boljših romantičnih filmov

— WaNTeD
11.5. 2008 ob 2:00

joooj ne morem nehati misliti na ta film, kdor je videl ta film in mu je tako všeč kot je tudi meni, naj me vpiše... 50_first_dates@hotmail.com...fsm

— loverka
11.5. 2008 ob 2:00

Ta film mi res full pomen, pa še sama ne vem zakaj...to je kod da mi je spremenu lajf. zdj mam čist drugačne poglede na svet. to je verjetno najboljši film vseh časov.

— barby
3.7. 2008 ob 2:00

ta film je res ful dobr! js sm ga že k dostkrat pogledala k mi je res ful všeč! vsekakor je vredn ogleda

— bibi
8.7. 2008 ob 18:38 zvezdica

men osebno je ta film edn najlepših kar sm jih kdaj vidla. da se ta moški tok potrud in je tok predan dekletu, da jivsak dan predstavi sebe, hčerko in use kar se ji je zgodil. jst sm ob koncu filma mela kr kurjo polt. ta film je vredn ogleda ker ti da mislt, če bi biu ti za lubezn prpravln narest kej takšnga. jst sm ta film gledala že 3x in ga zares priporočam. 50 pozdravčkov*************************************************

— jana
26.12. 2008 ob 17:15

Film distribucije Continental Film
50 prvih poljubov
50 First Dates
akcijski

..... AKCIJSKI?!

— sdsd
23.1. 2009 ob 0:00

film mi je biu vsec tak tak no prevec je blo neki romatnike pa tega sranja mislim ej no nevemn glih
... pač raj mam kake bolj "duhovite filme" kot pa to sranje...

— marijaaaaa
10.8. 2009 ob 12:13

film je zakon -za pogledat nasmejat in jokat!

— monika
11.8. 2009 ob 10:28

zelo zelo lep film, in tisti konec d best

— neli

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.