Kolosej
Film distribucije Kolosej kinematografi

3D manija

animirano-igrani film
Doživetje v 3D!
Sinhronizirano
38min / 38min
Leto: 1999
Država: Belgija, ZDA
Scenarij: Ben Stassen in Kurt Frey
V animirano-igranem 3D filmu rahlo zmeden, a izjemno pameten Profesor gledalcem predstavi zgodovino 3D filmov. Pomagata mu Elvira, princesa teme, in leteči robot Maks. Da bi razložila zgodovino 3D tehnologije, profesorjeva pomočnika gledalce popeljeta na čarobno popotovanje skozi čas, od zgodnjih jamskih slikarij in hieroglifov, odkritja perspektive v renesansi, začetkov filma z bratoma Lumiere, prvih 3D filmov v pedesetih letih v Hollywoodu, vse do Cameronovega 3D Terminatorja 2. Film je sinhroniziran v slovenščino!

Slovenski glasovi:
Marko Potrč - narator
Gašper Jarni - robot
Katja Šoltes - Elvira / robotka Ruth (Nina)
Uroš Vrtovšek - profesor
Samo Drole - stranski vokali

O filmu

Film 3D manija produkcijske hiše nWave Pictures je neverjetno smel podvig na področju produkcije 3D filmov. Film, ki maksimalno izkorišča možnosti CGI tehnologije, kombinira računalniško ustvarjene podobe z "živimi" posnetki v vznemirljivo predstavitev raziskovanja zgodovine 3D fotografije in 3D kinematografije. Gledalci se srečajo s prvimi primeri tretje dimenzije na filmskem traku: od poustvaritve najzgodnješih 3D filmov do klasičnih odlomkov z viška hollywoodskega 3D ustvarjanja v pedesetih letih 20. stoletja.

Film režiserja Bena Stassena in producentke Charlotte Huggins gledalce potegne globoko v filmsko 3D doživetje. Občinstvo prične svoje srečanje na digitalno ustvarjenem Inštitutu za 3D tehnologijo. Izjemno bister, a nekoliko zmeden Profesor (igra ga Stuart Pankin), gledalcem ponudi hitri tečaj iz 3D tehnologije. A ker ni zadovoljen s suhoparnimi znanstvenimi razlagami, profesor v predstavitev vključi zabavljačico Elviro, bolj znano kot "Gospodarico teme". Elvira pomaga Profesorju gledalcem približati njegov zadnji izum, nov način ustvarjanja 3D podob, imenovan "Real-O-Vision".

Ko se predstavitev izuma sfiži, Profesor k sodelovanju povabi svojega duhovitega pomočnika, letečega robota Maxa, ki naj bi gledalce zabaval in jih hkrati poučil o "čudežu" 3D-ja. Da bi razložil zgodovino 3D tehnologije, Max popelje gledalce na pravljično popotovanje skozi čas, od jamskih slikarij in hieroglifov, vse do odkritja perspektive v 16. stoletju. Gledalci tako izvejo, da se je "pravi" 3D rodil šele z odkritjem prvega steroskopskega "gledala". Na prelomu v 20. stoletje, ko so bile naprave za gledanje 3D podob zelo v modi, je stereografska fotografija doživela svojo zlato dobo. Za prvi 3D film tako velja Prihod vlaka (L’arivée du train), ki sta ga leta 1903 posnela brata Lumičre, velika izumitelja, ki sta sploh "kriva" za izum kinematografije.

V pedesetih letih prejšnjega stoletja se je Hollywood zavedal, da 3D pomeni denar. Tako so tudi najbolj prismojeni B-filmi, posneti v 3D, prinašali velike dobičke. Sledila je poplava 3D filmov, približno 30 na leto. A v naslednjih dveh letih je filmsko industrijo zagrabil nov kinematografski izum, Widescreen Cinemascope. 3D je naenkrat postal zgodovina.

Odločen dokazati, da je 3D še večji in še boljši kot kdajkoli prej, Profesor dovoli gledalcem vpogled v svojo zbirko nekaterih najboljših 3D stvaritev zadnjih dvajsetih let. Ponosno jim pokaže vznemirljive prizore iz nekaterih filmov iz zabaviščnih parkov, vključno s Terminatorjem 2: 3D Jamesa Camerona.

S povrnjeno samozavestjo Profesor ponovno zažene svoj Real-O-Vision izum. In na presenečenje vseh, naprava dejansko deluje – Elvira oživi v treh dimenzijah in se izkaže za pravo pašo za oči. Profesor je zares genij!

Digitalne podobe za film 3D manija so se renderirale preko 100.000 ur, tako da film res predstavlja dosežek v digitalni kinematografiji.

O ustvarjalcih

Ben Stassen, režiser
Je diplomant University of Southern California - School of Cinema and Television. Filmsko kariero je pričel kot producent filma jugoslovanskega filma Život sa stricem, ki je bil nominiran za zlati globus za najboljši tujejzični film leta 1990.

Pri snemanju drugega filma se je Belgijec zaposlil pri podjetju Little Big One iz Bruslja, ki se je ukvarjalo z računalniško grafiko. Stassen jim je predlagal, da pričnejo uporabljati CGI tehnologijo (Computer Generated Imagery) za izdelavo simulatorskih dogodivščin, s katerimi bi podjetje predstavljali v najbolj prestižnih in tehnološko naprednih svetovnih dvoranah. Stassen je k sodelovanju pridobil tudi podjetje Showscan, s katerimi so skupaj producirali Devil’s Mine Ride, enega izmed prvih visokoresolucijskih CG filmov velikega formata. Devil’s Mine Ride je požel gromozanski uspeh in postavil standarde za simulatorske dogodivščine.

Stassen je v nadaljevanju kariere ustanovil produkcijsko hišo nWave Pictures skupaj z D&D Media Group, največjo televizijsko produkcijsko hišo v Belgiji. nWave Pictures je tako postal popolnoma integriran digitalni studio, ki je razvijal, financiral in distribuiral izdelke za zabavni trg. V manj kot 4 letih je Stassen produciral 17 simulatorskih dogodivščin in ustvaril največjo neodvisno knjižnico le-teh, ki so na voljo v vseh formatih.

Prvi dolgometražni film velikega formata v produkciji nWave Pictures je bil Thrill Ride-The Science Of Fun, ki ga je koproduciral in distribuiral Sony Pictures Classics. Avgusta 1998 je nWave Pictures ustanovil še svoj distribucijski oddelek.

Trenutno se Stassen ukvarja z režijo in produciranjem prve celovečerne 3D risanke, Fly Me to the Moon.

Charlotte Huggins, producentka
Charlotte Huggins se je kalila na različnih področjih zabavne industrije. Njen režijski in scenaristični prvenec je bila dokumentarna drama Interview 15, ki je bila nagrajena na mnogih festivalih, med drugim tudi na festivalih v New York in Berlinu.

Hugginsova je sama zbrala sredstva še za naslednje 3 dokumentarne drame, potem pa se je zaposlila kot vodja stikov z javnostmi pri Stephen J. Cannell Productions.

Tam je dobila delo na oddelku za razvijanje scenarijev pri televizijski legendi Royu Hugginsu, ki je kasneje postal njen tast. Kmalu so ji ponudili službo pri Boss Film Studios, kjer je bila producentka večih Magnavoxovih teve kampanj, ki so prejele nagrade Clio. Karirera se ji je še bolj utrdila, ko je studio dobil natečaj za film Journey to Technopia za korejski World Expo 93. Film je bil dobil odlične kritike, izkazal pa se je tudi kot prebojni za tehnologijo za simulatorske dogodivščine.

Hugginsova je potem sodelovala pri nastajanju številnih uspešnih filmih velikega formata, kot producentka posebnih učinkov pa je sodelovala pri Disneyevem Honey I Shrunk the Theater in pri Wings of Courage studia Sony Pictures Classics, v katerem igra Val Kilmer.

Trenutno je Hugginsova predsednica nWave Pictures, vodja njihove pisarne v Los Angelesu in producentka vseh njihovih projektov.

Komentarji

19.2. 2007 ob 18:31

ful slab film!

— jst
26.2. 2007 ob 17:02

Pa ne mores kar rect ful slab film... obrazlozi ti to malo

— joze
3.3. 2007 ob 16:25

Zanima me, če je ta film 3D. Pri opcijah ni vpisan niti 3D niti SFX. ??

— Frenk
10.3. 2007 ob 13:30

mislim kako si lahko privoščite film 3D za 38 min dajte no prosim vas

— katja
12.3. 2007 ob 12:17

film je res super

— branka
18.3. 2007 ob 20:01 zvezdica

Tega ne smete zamuditi.Noro dobro! V filmu sem uživala tako kot že dolgo ne.Popolnoma sem navdušena nad 3D tehnologijo, pa tudi efekti na sedežih so me i tokrat popolnoma prepričali .Filmček je zabaven, pa še poučen, bistvo vsega pa je da se navžiješ tretje dimenzije, ki me je očarala.Če mene vrpašate,jaz bi najraje gledala samo take filme.Skratka priporočam ke gre za 100% zabavo.

— tina
24.3. 2007 ob 21:46 zvezdica

Tega ne smete zamuditi.Noro dobro! V filmu sem uživala tako kot že dolgo ne.Popolnoma sem navdušena nad 3D tehnologijo, pa tudi efekti na sedežih so me i tokrat popolnoma prepričali .Filmček je zabaven, pa še poučen, bistvo vsega pa je da se navžiješ tretje dimenzije, ki me je očarala.Če mene vrpašate,jaz bi najraje gledala samo take filme.Skratka priporočam ke gre za 100% zabavo.

— ursy
24.3. 2007 ob 21:48

ka je super samo me moti da neane pise ka je 3D

— metka
25.3. 2007 ob 13:12 zvezdica

Film je res super. Enostavno je toliko dobrih detajlov, da te znova in znova preseneti kak novi. Sicer je otročja zgodba, vendar je izjemen izkoristek 3D tehnologije zagotovljen!!! Veter piha, voda šprica,.res zakon! Priporočam vsem

— nekdo
5.10. 2007 ob 13:45 zvezdica

Tega ne smete zamuditi.Noro dobro! V filmu sem uživala tako kot že dolgo ne.Popolnoma sem navdušena nad 3D tehnologijo, pa tudi efekti na sedežih so me i tokrat popolnoma prepričali .Filmček je zabaven, pa še poučen, bistvo vsega pa je da se navžiješ tretje dimenzije, ki me je očarala.Če mene vrpašate,jaz bi najraje gledala samo take filme.Skratka priporočam ke gre za 100% zabavo.

— lord snow
6.10. 2007 ob 14:59

ful dobr film :-)

— js
17.10. 2007 ob 15:06

do not miss! crazy!

— dark guy
17.10. 2007 ob 22:28

film si nisem še ogledala.V petek si ga bom šla ogledat s kolegico,a je res tako dober? zanima me če se res splača :P upam :D ljubim kino in 3d učinke :)

— larč`
20.10. 2007 ob 15:32

nekaj bi rad vprašal ...kaj so v koloseju v kopru samo filmi v 3D tehniki ali tudi imajo posebne učinke na sedežih??

— Tone
23.10. 2007 ob 16:31

kaj vi mogoce veste koliko traja 3d manija

— melita
25.10. 2007 ob 21:35

V kopru je po mojem mnenju vse skupaj dolgočasno, saj nimajo sedežev s posebnimi efekti. Pred tem sem bila v Ljubljani kjer je bilo res zabavno, tako da sem bila v Kopru rauzočarana.

— Ana
27.10. 2007 ob 10:37

res brez veze ker traja le 38 min

— vincent
4.11. 2007 ob 2:07 zvezdica

Tega ne smete zamuditi.Noro dobro! V filmu sem uživala tako kot že dolgo ne.Popolnoma sem navdušena nad 3D tehnologijo, pa tudi efekti na sedežih so me i tokrat popolnoma prepričali .Filmček je zabaven, pa še poučen, bistvo vsega pa je da se navžiješ tretje dimenzije, ki me je očarala.Če mene vrpašate,jaz bi najraje gledala samo take filme.Skratka priporočam ke gre za 100% zabavo.

— JA RESNO
17.11. 2007 ob 15:41

ja ta filem mora biti res zelo dober, saj je že 3 teden v kinu. Sicer ga nisem še gledala ampak me zanima....če tudi v kopru je to da voda šprica, pa take..??

— mimi
25.11. 2007 ob 10:50

ou folk kj u tem filmu goworijo po zabarsko???

— js
26.11. 2007 ob 19:57

kull

— hudo

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.