Kolosej
Film distribucije Blitz Film & Video Distribution

3:10 za Yumo

vestern
Čas čaka enega moža
Podnapisi
Na sporedu od: 15.11.2007, Kolosej Ljubljana
1h 57min / 117min
Leto: 2007
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Halsted Welles, Michael Brandt in Derek Haas po zgodbi Elmora Leonarda
Režija: James Mangold
Danu Evansu je nestanovitni divji zahod obrnil hrbet, saj mu zaradi dolgotrajne suše grozi zaplemba kmetije. Ko po spletu okoliščin sodeluje pri prijetju zloglasnega roparja Bena, se odloči pridružiti šerifovim možem, ki želijo kriminalca pripeljati pred sodišče v Yumo. Na poti morajo prečkati nemirno indijansko ozemlje, na sledi pa so jim tudi Benovi možje, toda največjo nevarnost predstavlja prav premeteni zločinec, ki je v psiholoških igricah z nasprotniki prav tako spreten, kot s pištolo.

Sinopsis

Po filmu Hoja po robu, ki mu je prinesel priznanje kritikov, se je režiser James Mangold odločil vdihniti novo življenje klasičnemu ameriškemu žanru, vesternu, s filmom 3:10 za Yumo. V predelavi vesterna iz leta 1957, ki temelji na zgodbi Elmora Leonarda, igrata odlična igralca: oskarjevec Russell Crowe in Christian Bale v vlogi neslavnega odpadnika in bojevitega rančarja, ki se javi, da ga bo popeljal k pravici. S pomočjo močne parabole o dobrem in zlem film ponuja osvežujoče realističen prikaz življenja na mitskem Divjem zahodu ter nas popelje v pokrajino na hitro zgrajenih mest in zlobne sebičnosti v času nastajanja medcelinske železniške proge. 3:10 za Yumo se začne z galopom in nato komajda kaj upočasni ritem, saj Mangold intenzivno dogajanje dopolnjuje še z elementi karakterne drame, rezultat pa je odlična sodobna zabava.

Dan Evans (Christian Bale) je pošten človek, ki je vse življenje ubogal pravila, a mu je to bore malo pomagalo. Kot nekdanji ostrostrelec zvezne vojske je iz civilne vojne prišel s pohabljeno nogo in borno odškodnino, s pomočjo katere se je lahko z ženo Alice (Gretchen Mol) in dvema sinovoma preselil na skromen ranč v Arizoni. Upanje na nov začetek pa je ob srečanju s surovostjo in vse hujšo skorumpiranostjo Zahoda zbledelo. Dolgotrajna suša je opustošila Danovo zemljo, zdesetkala njegovo čredo, pomnožila njegove dolgove ter pahnila njegovo družino na rob stradanja. Poleg tega namerava lastnik ranča, ki je prepoznal priložnost v prihajajoči železnici, Evansove pregnati z njihovega posestva. Čas se izteka, Dan pa le stoično obdeluje svojo zemljo, upa, da se mu bo nekoč le nasmehnila sreča in se noče spuščati na raven svojih mučiteljev. Vendar pa se boleče zaveda, da izgublja spoštovanje svojega najstarejšega sina Willa (Logan Lerman), štirinajstletnika, ki se navdušuje nad dogodivščinami banditov in zlikovcev, kakršne opevajo pogrošni romani o Divjem zahodu. Willl svojega očeta vse bolj zaničuje, in celo Alice Evans je začela dvomiti v odločitve svojega moža.

Nato pa naključje vrže Danu kost z zajetjem zloglasnega odpadnika Bena Wadea (Russell Crowe), čigar nasilni roparski pohodi in samotarska osebnost so že legendarni. Briljanten strateg in rojeni vodja Wade od svojih mož zahteva nesmrtno zvestobo, zlasti od svojega neposredno podrejenega, neusmiljenega Charlieja Princa (Ben Foster). Wade in njegova tolpa brutalno pustošijo po območju železnice Southern Pacific, pri čemer si v več ducatih ropov nagrabijo ogromne vsote denarja in pobijejo več kot le nekaj ljudi.

Toda aretacija Wadea je le prvi in najlažji korak k pravici. Ko ga zaprejo v mestu Bisbee, so pazniki izpostavljeni napadom Wadeove tolpe. Predstavnik družbe Southern Pacific Railroad Grayson Butterfield (Dallas Roberts) išče ljudi, ki bi se za plačilo pridružili skupini, ki bo Wadea odpeljala v mesto Contention. Pot bo trajala tri dni, v Contentionu pa bodo Wadea dali na vlak, ki je opremljen z zaporniškim vagonom in namenjen v Yumo, Arizona, kjer je zvezno sodišče.

Dan, ki išče priložnost, da bi rešil svoj ranč in družino, se prijavi za nalogo. Odpravo vodi veteranski lovec na nagrade Byron McElroy (Peter Fonda), bogaboječi plačanec, ki goreče sovraži Wadea. V skupini sta tudi Tucker (Kevin Durand), lokalni brutalnež, in Doc Potter (Alan Tudyk), nežni veterinar, ki nima posluha za nasilje. Celo šepavi Ben Wade pa je zelo nevarna grožnja. Pod očarljivo, privlačno zunanjostjo se namreč skriva bister preučevalec človeških nravi, ki zna najmanjši preblisk človeške šibkosti izkoristiti v svojo prednost.

Med nevarno potjo v Contention skupina pridobi nepovabljenega člana, tako dobri kot slabi možje pa padejo. Ko se njihovo število zmanjšuje, Dan Evans v želji, da bi dokončal nalogo, ponovno odkrije svojo moč, za katero je že mislil, da jo je izgubil. Čas teče, med moškima z nasprotnih strani moralnega kontinuuma pa se razvije nepričakovana vez. Do trenutka, ko se zasliši žvižg vlaka, ki se približuje Contentionu, obupani poskus Dana Evansa, da bi rešil svoj ranč, postane nekaj globljega in bolj kompleksnega: priložnost, da si povrne ugled v očeh svoje družine in v lastnih očeh. Priložnost, da sina nauči, kaj pomeni biti moški.

O produkciji

Kratka zgodba Elmorja Leonarda 3:10 za Yumo, ki je bila prvič objavljena leta 1953 v reviji Dime Western, se je štiri leta kasneje pojavila na velikem platnu s filmom, ki ga je režiral Delmer Daves, scenarij zanj pa je napisal Halsted Welles. Zgodba je preprosta: obubožani rančar se javi, da bo pospremil zloglasnega odpadnika do zaporniškega vlaka.

Režiser James Mangold je bil star sedemnajst let, ko je prvič videl vestern iz leta 1957, ki je nanj naredil velik vtis: "Navdušilo me je, da je film postavljal prefinjena vprašanja o morali, pogumu, časti in družini. Ben Wade in Dan Evans sta veliko bolj zapletena od klasičnih črno-belih likov, zgodba pa vsebuje tudi neke vrste klavstrofobijo – edinstveno za žanr vesterna – ki nasprotna lika dobesedno prisili v zelo intenzivno bližino."

Mangold je iz filma 3:10 za Yumo črpal navdih že pri pisanju scenarija in režiranju svojega drugega celovečernega filma, Cop Land (1997), drame, v kateri je Sylvester Stallone igral skromnega šerifa v majhnem mestu, ki se sooči s skupino pokvarjenih newyorških mestnih policajev. "Cop Land sem oblikoval po filmu 3:10 za Yumo," je povedal režiser. "Glavni lik, šerifa Freddyja Heflina, sem poimenoval po Van Heflinu, ki je v originalni Yumi igral Dana Evansa."

Mangold se je začel resno ukvarjati z idejo, da bi posnel remake filma 3:10 za Yumo, ko je režiral film Identiteta (2002) za Columbio, ki je imela pravice za film. "Prešinilo me je, da bi lahko k originalnemu filmu in originalni zgodbi pristopili iz sodobne perspective," je povedal. "Včasih je najprivlačnejša tista zemlja, ki je zadnje čase ni nihče obdeloval, in za vestern se mi je zdelo, da je bil v zadnjem desetletju zapuščen. Še vedno pa je to eden ključnih ameriških žanrov."

Mangoldova dolgoletna producentka Cathy Konrad, ki z njim sodeluje že od filma Cop Land, je bila nad idejo navdušena. 3:10 za Yumo si je prvič ogledala v času nastajanja filma Cop Land, in že takrat je bila prepričana, da bi tudi sodobno občinstvo znalo ceniti zgodbo o navadnem človeku, ki je postavljen na preizkušnjo v neprijaznih okoliščinah. "Menim, da se ljudje želijo identificirati z liki, ki so kot resnični ljudje. Obstajajo tudi drugi pogledi na svet in konflikte kot zgodbe o superjunakih," je komentirala. "Nekaj zelo prepričljivega je v bojih, s katerimi se soočajo ljudje v vesternih, ko določajo svoje identitete, poseljujejo zemljo, ustvarjajo družine. Ni preprostih poti za reševanje problemov. Treba se je poglobiti vase, da ugotoviš, kdo si in kaj ti je pomembno. Scenografija je res zgodovinska, a teme so zelo sodobne."

Že med nastajanjem scenarija za film Hoja po robu sta Mangold in Konradova spodbudila scenarista Michaela Brandta in Dereka Haasa, naj pričneta s predelavo scenarija 3:10 za Yumo. Za osnovo jim je bil originali scenarij Halsteda Wellesa, uglednega scenarista, ki je med drugim napisal tudi scenarij za klasiko Garyja Cooperja Drevo za obešanje (1959) in več kot 100 ur televizijskega programma v ‘zlati dobi’. Vendar pa sta Mangold in Konradova želela bolj razdelati potovanje iz Bisbeeja v Contention, ki je bilo v originalnem filmu predstavljeno bolj mimogrede. Z Brandtom in Haasom so si pazljivo zamislili pot, ki Wadea in njegove paznike vodi na ozemlje Apačev, pa tudi v planine, kjer se delavci pri gradnji medcelinske železnice prebijajo skozi skale. Razvili so tudi nekaj novih likov, med drugim Byrona McElroya (Peter Fonda), lovca na nagrade, ki se je z Wadejem zapletel že v preteklosti. Brandt je povedal: "Vsem nam je bil zelo všeč original, in hoteli smo najti način, da bi ga priredili za sodobno občinstvo. Jim je hotel predvsem to, da je scenarij kareseda realističen."

3:10 za Yumo prikazuje svet, v katerem je nasilje nekaj enako vsakdanjega kot korupcija. To je svet, v katerem lahko Ben Wade, karizmatičen, a neusmiljen morilec, ne le preživi, temveč celo dobi status legende. Je odpadnik, kakršne romantično prikazujejo romani, ki jih tako obožuje Danov sin Will. Haas je pojasnil: „Wade je ‘kul’ in glamurozen, ekvivalent sodobnega rock zvezdnika. Je takšen, kakršni bi želeli biti vsi – razen tistih, ki s pištolo merijo vanj."

Wadeova nevarna privlačnost je središčna v raziskovanju konceptov junaka in antijunaka v tem filmu. Da bi še bolje osvetlili to temo, so se filmski ustvarjalci odločili dati več poudarka liku Willa Evasa, ki je v originalnem filmu nastopil le v nekaj prizorih. V novi verziji filma štirinajstletnika Wade tako fascinira, da se izmuzne od doma, da bi se pridružil skupini, ki spremlja kriminalca v Contention. Mangold je pojasnil: "Gre skoraj za ljubezenski trikotnik, kjer Dan Evans in Ben Wade tekmujeta za naklonjenost tega otroka, ki ga je očaralo spoznanje, da je morilec olikan, izobražen in zelo inteligenten, mogoče celo genialen. Wade v več pogledih uteleša moške fantazije: lik supermoškega, ki je hkrati nevaren in nežen. Bolj poudarjen lik Willa pa nam je omogočil raziskati resničnost očetovstva nasproti fantaziji Wadeovega življenja."

Poleg tega, da je Mangold nameraval posodobiti vestern v smislu akcije in atmosfere, je veliko energije vložil tudi v iskanje igralcev, ki bi imeli avtoriteto klasičnih vestern junakov in zlikovcev. "Zelo pomembno je bilo ustvariti ta občutek moškosti in moči, ki je tako značilen za vesterne," je pripomnil režiser. Glede na to je bil oskarjevec Russell Crowe (Gladiator) samoumevna izbira za vlogo privlačnega, karizmatičnega Bena Wadea. "Russella smo imeli vedno v mislih za vlogo Wadea. Ni lahko narediti časovnega preskoka v zgodovinskih filmih in ugotoviti, kakšen bi resnično bil ti sam v tistih časih, ne da bi podlegel fasadi, scenografiji tistega obdobja. In Russell je resnično vedno on, v L.A. zaupno, v Gladiatorju, v 3:10 za Yumo, hkrati pa je vedno popolnoma zvest upodobljenemu zgodovinskemu obdobju."

Crowe se je zlahka odločil, da sprejme vlogo. "Že nekaj časa sem si želel delati z Jimom, poleg tega pa je v liku Bena Wadea neka prvinska energija, ki mi je bila takoj všeč," je pojasnil. Wade je odločen človek; kdor mu stori kaj žalega, ne more pričakovati usmiljenja. Crowe meni, da je ostrina njegovega lika trdo prislužena in zaznamuje vsako njegovo dejanje. "V nekem prizoru Wade pripoveduje o času, ko je prebral Biblijo od prve do zadnje strani, in o razlogih, zakaj je to storil. Ta zgodba po mojem mnenju najbolje pokaže Benovo bistvo. Zanj to ni bilo posebej prijetno doživetje, prebrati Biblijo od prve do zadnje strani, in po mojem ne verjame v prijaznega Boga. Obtičal je nekje v Stari zavezi, in še vedno ni prišel od tam."

Christian Bale (Rescue Dawn, Batman na začetku) igra Dana Evansa, propadlega rančarja in vojnega veterana, ki ponovno odkrije svojo moč in smisel, ko pelje Wadea na vlak. Mangold je ta lik opisal z naslednjimi besedami: "Dan Evans je človek, ki šepa skozi življenje in se pri tem trudi izogibati se oviram, ki jih mečejo predenj. Zato se nam je zdelo zanimivo, da bi to vlogo odigral nekdo z močjo, kakršno ima Christian. Christianu neke vrste intenzivnost in integriteta sijeta iz oči. To dela iz Dana plemenitega človeka, s katerim se lahko poistovetite."

Bale je vlogo sprejel z navdušenjem. "Rad berem scenarije, a redko se te kateri tako dotakne. Tu gre za odlično zgodbo in klasično moralo, kot pravzaprav pri večini vesternov." Pritegnila ga je dinamika med Evansom in Wadeom, med katerima se razvije edinstvena oblika prijateljstva. "Gre za bitko dveh karakterjev, trk različnih filozofij. Med njima obstaja soglasje o tem, kaj je družba, ne strinjata pa se o tem, kako je treba s to družbo ravnati."

Bena Fosterja (Možje X: zadnji spopad, Pod rušo) so postavili v vlogo Wadeovega izjemno neusmiljenega pomočnika, njegove desne roke, Charlieja Princea. Konradova pri Fosterju ceni, da je znal v mladem strelcu najti odtenke sinovske pripadnosti in ponosa. "Kdo drug bi prebral scenarij in pomislil, da je Prince najhujša baraba, kar jih je kdaj bilo na filmskem platnu. Ben pa je liku vdihnil neverjetno ranljivost. Charlie ljubi svojega šefa, ljubi delo za Bena Wadea. Odnosu je dal povsem drugo dinamiko, kar je veliko prispevalo k filmu."

Po Fosterjevem mnenju Princeovo nasilje ni toliko del njegovega značaja, temveč ga vsebujejo okoliščine in čas, v katerem živi. "Igram človeka, ki poskuša rešiti nekoga, ki mu je drag," je pojasnil, "a to se dogaja na Divjem zahodu, kjer je cena življenja nizka."

Oskarjevski nominiranec in hollywoodska legenda Peter Fonda (Ulee’s God) se je ekipi pridružil kot lovec na nagrade Byron McElroy. Napetost med njim in Wadeom presega konflikt med predstavnikom oblasti in kriminalcem. "Menim, da sta McElroy in Wade dve plati medalje," je pojasnil Fonda. "Oba sta morilca, le da prvi menda dela za zakon, drugi pa za svoj žep."

Fonda, ki je leta 1971 kot svoj režijski prvenec posnel vestern Kavboj brez miru, je zadovoljen, da je Mangoldu uspelo povezati žanr in zgodbo. "Veliko je akcije, kar imamo danes radi. Hkrati pa gre za dobro povedano zgodbo in prepričljiv razvoj likov. To je epski vestern."

Kombinacija odličnih filmskih ustvarjalcev, dobre zgodbe in zvezdniških imen je pritegnila tudi odlične stranske igralce. Med njimi so Gretchen Mol (Zloglasna Bettie Page) kot Alice Evans; Logan Lerman (Številka 23) kot Will Evans; Dallas Roberts (Hoja po robu) kot Grayson Butterfield; Alan Tudyk (Napumpana) kot Doc Potter; Kevin Durand (Divjaka) kot Tucker; in Vinessa Shaw (Opazujemo te) kot Emma, dekle iz saloona, ki pritegne Wadeovo pozornost. Produkcija filma 3:10 za Yumo se je začela 23. oktobra 2006 v New Mexicu in je trajala 54 dni.

Pri tem filmu je Mangold že tretjič, po filmih Hoja po robu in Identiteta, sodeloval s cenjenim direktorjem fotografije Phedonom Papamichaelom. Odločila sta se za sodoben slog, ki po njunem mnenju ustreza suspenzu filma. "Ta film ni kot Pleše z volkovi. Tu ne gre predvsem za scenografijo in pokrajino," je povedal Papamichael. "Hoteli smo bolj surov, ohlapnejši občutek. Ljudi krogle zadenejo nepričakovano. Zato smo se izogibali estetsko dovršenih prizorov streljanja s statisti. Pri tem so me med drugim navdihovali prizori bitk iz filma Reševanje vojaka Ryana. Veliko smo snemali iz roke, veliko smo tekli z ljudmi."

"Pomembno je bilo, da je film zelo agresiven, zelo živ in prepričljiv; nismo hoteli, da je videti, kot da snemamo neke vrste posvetilo ali imitacijo nekega starega filma," je pojasnil Mangold. "Pravzaprav sem se zavestno trudil pozabiti na veliko odličnih vesternov, do te mere, da sem snemal, kakor da snemam v New Jerseyu, New Yorku, Los Angelesu ali kjerkoli drugje. Snemal sem tako, kot so se stvari dogajale; tam so naravni jarki, v katere padeš, ali na primer način, kako se ljudje razporedijo ob streljanju. Ne gre za to, da bi moral odkrivati toplo vodo. Ampak če ne citiraš drugih filmov, po mojem mnenju štartaš z boljše pozicije."

Film 3:10 za Yumo prinaša živo sliko življenja na Divjem zahodu. Prikazuje surov in nevaren svet na robu tektonskega premika, ki ga prinaša izgradnja železnice. Andrew Menzies je vodil nastajanje štirih različnih scenografij: Evansovega ranča, obmejnega mesteca Bisbee, železniške postaje v mestu Contention ter njene okolice. Videz dveh mest, ki se pojavita v filmu, Bisbeeja in Contentiona, odraža njune posebne okoliščine in bližino nove železniške proge. Najbliže Evansovemu ranču je skromen ruralen kraj Bisbee, Contention pa je po drugi strani cvetoče mesto z lastno železniško postajo, razkošnim novim hotelom in telegrafskimi linijami.

"Raziskovanje je bilo zelo zanimivo," je povedal scenograf Menzies, rojen Anglež. "Naučil sem se zelo veliko o Zahodu in o tem, kako težko je bilo ljudem, ki so se tam naselili; ne bi mogli preživeti leta, če ne bi prihranili dovolj hrane ali denarja za čez zimo. Presenetilo me je spoznanje, kako hitro je rasla ta dežela v zadnjih desetletjih 19. stoletja."

Naj ustvari kostume za film, je Mangold prosil dolgoletno prijateljico Arianne Phillips, ki je bila za kostumografsko delo za film Hoja po robu nominirana za oskarja. Izkušena oblikovalka je sestavila ekipo, ki je imela že veliko izkušenj z delom pri vesternih in je ustvarila približno 80% garderobe, ki jo nosijo glavni igralci. Med raziskovanjem je informacije črpala ne samo iz tradicionalnih virov, temveč tudi iz pisem, ki so jih vojaki pisali domov. Pri izdelavi oblačil je uporabljala različne tehnike staranja tkanin, da bi bila celotna slika kar najbolj realistična.

Pomembno vlogo pri tem so igrale osebnosti in zgodbe posameznih likov. Ker Dan Evans nima dela ene noge, je Phillipsova ustvarila ortopedski pripomoček, kakršnega bi si rančar lahko izdelal sam. Pri oblikovanju Wadeove garderobe pa je izhajala iz prepričanja Russella Crowa, da bi bila odpadniku najbolj všeč črna oblačila. "Ugotovila sem, da je Wade mož z nekaj denarja v žepu in smislom za prefinjenost," je povedala. "Njegova oblačila so bila brez dvoma ustvarjena posebej zanj. Sicer ni dandy, je pa brez dvoma markanten moški. Zato smo uporabili malo vezenja, malo usnja in malo žameta. Od daleč je videti kot preprosta črna silhueta, od blizu pa vidite osebnost in globino. Prav v tem pa odseva tisti kul faktor, ki je značilen za Bena Wadea."

Tovrstna subtilnost preveva ves film 3:10 za Yumo, testosteronski, razburljiv in brezčasen vestern, ki je vse prej kot klišejski. Kot je povedal Christian Bale: "V vesternu se vse zvede na osnove: gre za boj človeka proti sistemu, človeka proti človeku, človeka proti samemu sebi. Gre pa nenazadnje tudi za prvinski užitek v gledanju nevarnih tipov, ki se streljajo med sabo."

O igralcih

Russell Crowe (Ben Wade) velja za enega najboljših igralcev v svoji generaciji. Izvira iz Nove Zelandije, kariero pa je začel v avstralski filmski industriji z vlogo v kontroverznem filmu Romper Stomper, s katero si je prislužil priznanje kritikov po vsem svetu. Trikrat zaporedoma je bil nominiran za oskarja za najboljšega igralca: za vloge v filmih Prebujena vest (2000), Gladiator (2001) in Čudoviti um (2002), domov pa je odnesel oskarja za Gladiatorja.

Njegov naslednji projekt je vloga Richieja Robertsa v filmu Ridleya Scotta Ameriški gangster, kjer bo igral poleg Denzla Washingtona. Nazadnje smo ga lahko videli v vlogi Maxa Skinnerja v filmu Ridleya Scotta Čudovito leto, posnetem po knjižni uspešnici Petra Mayla. Pred tem pa je igral Jima Braddocka v filmu Rona Howarda Cinderella Man: legenda o boksarju.

Oskarja za najboljšega igralca je dobil za vlogo Maximusa, rimskega generala, ki postane gladiator, v Gladiatorju Ridleya Scotta. Ista vloga mu je prinesla tudi številna priznanja raznih organizacij filmskih kritikov, med drugim združenja Broadcast Film Critics. Nominiran je bil tudi za nagrade združenj Hollywood Foreign Press Association in Screen Actors Guild ter BAFTA.

V Čudovitem umu Rona Howarda je mojstrsko upodobil nobelovca Johna Forbesa Nasha, kar mu je prineslo že tretjo oskarjevsko nominacijo, zlati globus za najboljšega igralca, nagrado BAFTA ter nagradi združenj Broadcast Film Critics Association in Screen Actors Guild.

Crowe je bil prvič nominiran za oskarja za vlogo v drami Prebujena vest Michaela Manna, posneti po resničnih dogodkih. Igral je dr. Jeffreya Wiganda, ki je razkrinkal moralno pokvarjenost tobačne korporacije. Za to vlogo je dobil tudi nagrade združenj Los Angeles Film Critics, Broadcast Film Critics, National Society of Film Critics in National Board of Review ter bil nominiran za zlati globus, nagrado BAFTA in nagrado Screen Actors Guild.

Pred tem je naredil vtis že z vlogo v filmu Curtisa Hansona L.A. zaupno ter v filmih Asi z Aljaske Jaya Roacha in Dokaz življenja Taylorja Hackforda, kjer je igral poleg Meg Ryan.

Leta 1995 je debitiral v Ameriki z vesternom Hitri in mrtvi, v katerem sta poleg njega igrala tudi Gene Hackman in Sharon Stone, kmalu zatem pa igral kiber-zlikovca Sida 6.7 v filmu Navidezna resničnost, kjer je igral tudi Denzel Washington. Med njegovimi filmi so še Heaven’s Burning, Breaking Up, Rough Magic, Vsi skupaj, Trenutek sreče, Ljubezen je v zraku, The Silver Brumby, ki temelji na klasični avstralski otroški knjigi, The Efficiency Expert in Ujetniki sonca.

Russell Crowe se je rodil v Novi Zelandiji, odraščal pa je v Avstraliji, kjer so ga za njegove dosežke tudi večkrat nagradili. Leta 1991 ga je Avstralski filmski inštitut nominiral za najboljšega igralca za vlogo v filmu The Crossing, naslednje leto mu je podelil nagrado za najboljšega igralca za vlogo v filmu Romper Stomper ter za najboljšega stranskega igralca za vlogo v filmu Dokaz. Leta 1993 je Crowe dobil nagrado za najboljšega igralca na filmskem festivalu v Seattlu za vlogi v filmih Romper Stomper in Udarec usode.

Danes živi v Avstraliji.

Christian Bale (Dan Evans) se je rodil v Walesu, odraščal pa je v Angliji in Združenih državah Amerike. Kot filmski igralec je debitiral v epskem filmu Stevena Spielberga o drugi svetovni vojni Cesarstvo sonca. Do danes je med drugim igral še v filmih Henrik V., Portret dame, Tajni agent, Metroland, Žametne noči, All the Little Animals, Ameriški psiho, Shaft, Corellijeva mandolina, Vladavina ognja, Laurel Canyon, Izginjanje, Batman na začetku, Novi svet, Skrivnostna sled in Harsh Times.

Bale je nedavno igral v filmu kultnega režiserja Wernerja Herzoga Rescue Dawn (2006). Njegov zadnji projekt pred filmom 3:10 za Yumo je bila vloga v filmu I’m Not There režiserja Todda Haynesa, trenutno pa snema film Dark Knight za režiserja Christopherja Nolana.

Peter Fonda (Byron McElroy) že od vloge v filmu Goli v sedlu velja za nič manj kot kinematografsko ikono. Dvakratni oskarjevski nominiranec je najprej igral na Broadwayu, filmsko kariero pa je začel leta 1963 z glavno vlogo v filmu Tammy and the Doctor in vlogo v sagi o drugi svetovni vojni The Victors. Zatem se je začelo njegovo sodelovanje s producentom in režiserjem Rogerjem Cormanom. V filmu Wild Angels je igral vodjo nasilne motoristične tolpe, leta 1967 pa je nastopil v psihedeličnem filmu The Trip poleg Bruca Derna in Susan Strasberg.

Naslednji projekt Petra Fonde je bil kultni uporniški film iz leta 1969 Goli v sedlu, v katerem ni samo igral, temveč ga je tudi produciral ter napisal zanj scenarij skupaj z Dennisom Hopperjem in Terryjem Sothernom. Prejeli so oskarja za najboljši izvrini scenarij.

Med Fondinimi celovečernimi filmi so še Izobčenski blues, Dirty Mary, Crazy Larry, Race With the Devil, Lilith, Split Image, Two People, Grace of My Heart ter kultna filma Love and a .45 in Nadja. Nastopil je v filmu Johna Carpenterja Pobeg iz L.A., v katerem je igral tudi Kurt Russell, ter v filmu Bodies, Heat & Motion poleg svoje hčerke Bridget.

Fonda si je dokončno pridobil naklonjenost občinstva in priznanje kritikov z upodobitvijo tihega čebelarja Uleeja Jacksona v filmu Victorja Nuneza iz leta 1997 Ulee’s God. Vloga mu je prinesla zlati globus za najboljšega igralca, priznanje New York Film Critics Award in nominacijo za oskarja. Zatem je objavil svojo avtobiografijo "Don't Tell Dad" in nastopil v NBC-jevem filmu The Tempest, kar mu je prineslo še eno nominacijo za zlati globus. Nato je poleg Helen Mirren igral v televizijskem filmu The Passion of Ayn Rand, vloga mu je prinesla zlati globus za najboljšega stranskega igralca na televiziji ter nominaciji za nagradi emmy in SAG.

Leta 1999 je igral v filmu Stevena Soderbergha The Limey. Zatem se je pojavil v otroškem filmu Britt Allcroft Thomas and the Magic Railroad, v katerem je nastopil tudi Alec Baldwin.

Fonda je leta 1971 z vesternom Kavboj brez miru debitiral tudi kot režiser. Film, v katerem je tudi igral, so kritiki zelo toplo sprejeli, obnovljeno verzijo pa so leta 2001 prikazali na Beneškem filmskem festivalu, nato še na festivalu v Torontu, leta 2003 pa je film doživel ponovno odpiranje v kinematografih. Med ostalimi filmi, ki jih je režiral Peter Fonda, sta še znanstvenofantastični Idaho Transfer, v katerem je igral Keith Carradine, in vestern romanca Wanda Nevada, v katerem je Fonda tudi igral poleg svojega očeta Henryja in Brooke Shields.

Fonda je igral v filmu Projekt Laramie, ki temelji na resnični zgodbi brutalno umorjenega homoseksualnega študenta Matthewa Sheparda. Za vlogo v The Maldonado Miracle, ki ga je režirala Salma Hayek, je bil nominiran za emmyja, igral pa je tudi v drami Back When We Were Grownups. Nazadnje smo ga videli v uspešnicah Divjaka, Daredevil in Oceanovih dvanajst. Njegov naslednji projekt je kriminalna drama Japonska. Živi v Montani z ženo Becky.

Ben Foster (Charlie Prince). Med njegovimi prihajajočimi projekti so Laws of Motion Craiga Lucasa, v katerem igra tudi Hilary Swank, 50 Dead Man Walking Kari Skogland ter 30 Days of Night Davida Sladea. Poleg Sharon Stone je nastopil v filmu Nicka Cassavettesa Alpha Dog; za vlogo je dobil nagrado Movieline's Hollywood Life Breakthrough Performance Award.

Med njegovimi filmi so še hit Možje X 3: zadnji spopad, Talec, v katerem je igral poleg Bruca Willisa, kultni Maščevalec, Northfork in Liberty Heights Barryja Levinsona.

V nadaljevanki Pod rušo je tri sezone igral Russella Corwina ter si leta 2003 z ostalimi igralci razdelil nagrado SAG za najboljšo igralsko ekipo. Nastopil je tudi v filmu Projekt Laramie in številnih televizijskih projektih. Živi v Los Angelesu z bratom Jonom, prav tako igralcem.

Logan Lerman (William Evans) se je rodil v Los Angelesu. Velik vtis je napravil že s svojo prvo filmsko vlogo, v zgodovinski drami Rolanda Emmericha Patriot. Poleg Mela Gibsona je spet igral tudi v svojem naslednjem filmu, Kaj ženske ljubijo.

Nato je igral v nadaljevanki Jack in Bobby ter v filmih Fantje mojega življenja (poleg Drew Barrymore) in Učinek metulja (poleg Ashtona Kutcherja). Pred kratkim je nastopil v neodvisnem celovečercu Bill poleg Aarona Eckharta in Jessice Alba, filmu Joela Schumacherja Številka 23 poleg Jima Carreya in družinskem filmu Hoot za New Line.

O drugih filmskih ustvarjalcih

James Mangold (režiser) je doslej režiral šest celovečernih filmov, vključno z nagrajenimi Hoja po robu, Heavy in Nore in svobodne. Slovi po prefinjeni režiji igralskih ansamblov, obvladovanju širokega spektra žanrov, močnih temah in izvirnih karakterizacijah.

Sin slikarjev Roberta Mangolda in Sylvie Plimack Mangold je odraščal v New Yorku. Na kalifornijskem Institute of the Arts, kjer je študiral poleg Alexandra Mackendricka (Sweet Smell of Success, Morilci stare gospe), je diplomiral iz filma. V industrijo je vstopil pri 21 letih kot dobitnik prestižnega scenaristično-režiserskega posla za Disney. Po nekaj letih v Hollywoodu se je odločil vpisati na filmsko šolo univerze Columbia, kjer je študiral pri oskarjevcu Milošu Formanu. Takrat je začel pisati scenarij Heavy. Film je leta 1996 na festivalu Sundance osvojil posebno nagrado žirije ter bil izbran za predstavnika ZDA na Dnevih režiserjev v Cannesu.

Po tem uspehu je začel s produkcijo Cop Land, urbanega vesterna, postavljenega v sodobni New Jersey, v katerem so igrali Sylvester Stallone, Harvey Keitel, Robert DeNiro in Ray Liotta. Film je bil sprejet v uradni tekmovalni program festivala v Cannesu in je tudi v ZDA dobil odlične ocene. Pri tem filmu je Mangold začel svoje dolgoletno sodelovanje s producentko Cathy Konrad (Kids, Beautiful Girls, Citizen Ruth, Krik in vsi Mangoldovi kasnejši filmi).

Mangold je tradicijo dokumentiranja človeških notranjih bojev nadaljeval z adaptacijo zgodbe Susanne Kaysen Nore in svobodne. Angelina Jolie je bila za vlogo Lise, očarljive sociopatke, ki se spoprijatelji z likom, ki ga igra Winona Ryder, nominirana za oskarja in zlati globus za stransko igralko. Nato je Mangold posnel romantično komedijo Kate in Leopold z Meg Ryan in Hughom Jackmanom ter triler Identiteta z Johnom Cusackom in Rayem Liotto.

V filmu Hoja po robu, ki je požel ogromno uspeha tako pri kritikih kot pri občinstvu, sta Joaquin Phoenix in Reese Witherspoon odigrala legendarni glasbeni par Johnnyja Casha in June Carter Cash. Oba igralca sta v filmu tudi pela. Oba sta osvojila zlata globusa, film pa je bil nagrajen tudi z zlatim globusom za najboljši film ter nominiran za pet oskarjev. Witherspoonova je oskarja za najboljšo igralko tudi odnesla. Projekt sta Mangold in Konradova pripravljala skoraj deset let, tudi s pomočjo Johna in June Carter Cash do njune smrti leta 2003.

Pred kratkim je režiral pilotsko epizodo ABC-jeve televizijske drame Men in Trees, v kateri igra Anne Heche, producira pa jo produkcijska družba Mangolda in Konradove, Tree Line Film.

Komentarji

13.10. 2007 ob 20:44

Kdo vraga je prevajal naslov, saj ne gre za nogometno tekmo prekleto, pač pa čas do Yume...

— Gregor
22.10. 2007 ob 1:18 zvezdica

VREDEN OGLED FILMA,PO DOLGEM CASU DOBER WESTERN.RUSELL CROWE JE ODLICNO ODIGRAL WADA

— damjan
27.10. 2007 ob 16:20

ta film je zelo dobr zato k je kavbojski k kavbojski filmi so nekateri najboljsi.

— Tilen
30.10. 2007 ob 22:51

No in zgodba se ponaulja.3:10 to yuma je u Ameriko pisel pred dobrima dvema mesecoma malo manj u sloveniji pa ga bomo docakali zopet sele cez dva tedna no saj nekateri nekateri so se ze znasli :P Russel crowe je v enem samem letu zaigral v dbeh fantastičnih filmih in vlogah (3:10 zo yuma in American gangster) za katerega si tudi upam reči da bo eden glavnih kandidatov za osakarja.Zato Kolosej ce hocete imeti dobro gledanost filmov filme posljite na ogled cimprej in ne z dvomesečno zamudo to ne velja za vse filme saj dosti filmov tudi dobite skoraj istočasno če ne istočasno kot Amerika vendar te filmi večinoma ne prinašajo velikega dobička zato se raje osredotočite na pomembne filme in pomembne igralce za večji dobiček Lp Bronc

— 3:10 to yuma
1.11. 2007 ob 14:40

res je mega se splača pogledat

— roman
3.11. 2007 ob 18:42 zvezdica

Film je klasični western in je z vidika tega da je tega žanra zadnje čase zelo mal dobrodošel. film sam po sebi je pa zanič ker te prvič ne pritegne drugič ves čas vključno z koncem imaš občutek da nekaj manjka. mislim da gre za napako režiserja tako da film nikoli nebo dosegel kakršne-koli slave.

— Luka
8.11. 2007 ob 12:08

Grem pogledat v kino,ko pride,ker že dolgo nism gledu kak novejši kavbojski film pa mislim da bo ta zadetek v polno in da bo dal vsaj mal priukusa po starimi kavbojkami tipa JohnWayne.

— OsterVox
10.11. 2007 ob 16:58

Po dolgem času končno en western. Zgodba je odlična prav tako tudi igralci. Upam da jih bo v prihodnje še več.

— Buby
13.11. 2007 ob 13:51 zvezdica

mislim da je to prvi film letos ki presega pričakovanja,igralsk a zasedba je svoje vloge odigrala odlično,zgodba je pa zaradi preobratov še boljša.v filmu niti ni pretiravanja kar je bilo v weternih do sedaj vedno opaženo..skratka film definitivno vreden ogleda. nekaj najboljšega letos poleg bourna seveda!

— Zombie
15.11. 2007 ob 7:58

Film je zakon, končno en vestern!

— Fidel Castro
15.11. 2007 ob 17:53 zvezdica

Končno en dober, kaj dober odličen western po dolgem času ki se prav z lahkoto primerja z najboljšimi filmi letos, filmi ko so burnov ultimat itd.Igralska zasedba je odlično odigrala svoje vloge, najbolj pa me je prepričal Crowe, ki je še enkrat dokazal da je mojster pred kamero.Ne smemo pozabiti tudi Ben Fosterja ki pa je svojo vlogo odigral res odlično.mislim da je zadnje čase in nasploh malo takih filmov ki bi se po zgodbi in razpletu lahko primerjali s tem filmom. lep pozdrav!!

— Zombie
17.11. 2007 ob 9:18

russel crowe je brilijanten. in tudi ostala igralska zasedba. definitivno priporočam ogled!

— jojo
2.12. 2007 ob 11:20 zvezdica

film sam po sebi je bil dobr zrežiran, vendar zgodba in konec filma katastrofa.

— Davor
2.12. 2007 ob 16:49 zvezdica

no, že spet en holywoodski komercialni nateg.
če vam je všeč john wayne ajd, kupite si kokice in pojdite gledat, ampak če ste pristaš pravih westernov, potem se ga na daleč izogibajte. nima smisla...

— blondie
4.12. 2007 ob 17:45

pricakovo sm bol dober,ceprav crowe odlicno odigra svojo vlogo!

— mico
10.12. 2007 ob 11:00 zvezdica

glavni junak je po filmu gladijator spet velika "faca". škoda da tokrat v negativni vlogi. če ne omenim pobijanja ljudi kot za šalo, je film super. super. super. zagotovo vreden 4 evra in 20 centov.

— marko22
30.3. 2010 ob 12:49

Film je eden bolših zadnjih nekaj let. Pa še replika na prvi komentar-->

Kdo vraga je prevajal naslov, saj ne gre za nogometno tekmo prekleto, pač pa čas do Yume...
— Gregor

Naslov je čisto pravilno preveden, raje se najprej malo prašaj kaj je slovnično pravilno potem se pa uglašaj. Ker vlak štarta ob 3:10 za Yuma in ne 3:10 do Yume

— Ray ray

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.