Kolosej
Film distribucije Cinemania group

360

360
romantična drama
Na sporedu od: 27.9.2012, Kolosej Ljubljana
1h 50min / 110min
Leto: 2011
Jezik: angleščina, francoščina, portugalščina, nemščina, arabščina, ruščina
Scenarij: Peter Morgan po igri Arhurja Schnitzlerja
Režiser oskarjevskih filmov Božje mesto in Zvesti vrtnar predstavlja zelo različne življenjske zgodbe številnih ljudi, raztresenih po vsem svetu, katerih usode se prepletejo v neizbežni vrtinec ljubezni, veselja, poželenja in pogube. Osebne, a hkrati univerzalne človeške zgodbe iz vseh družbenih lestvic se hkrati odvijajo po številnih svetovnih prestolnicah, vpletene osebe pa nevede za dejanja drugih pletejo nerazdružljivo skupno nit, ki jih poveže in preseneti na najbolj nepričakovane načine.

360 je čudovit kalejdoskop človeške ljubezni in harmonije, ki združuje ljudi iz različnih mest in držav. Slikovita, napeta in ganljiva romantična zgodba 21. stoletja se prične na Dunaju, nato pa potuje do Pariza, Londona, Bratislave, Ria de Janeira, Denverja in Phoenixa.

V celovečercu, ki ga je po izvirnem scenariju Petra Morgana (Frost/Nixon in The Queen - nominaciji za oskarja, in The Last King of Scotland) režiral Fernando Meirelles (City of God - nominacija za oskarja, The Constant Gardener in Blindness), so se zbrali številni mednarodno uveljavljeni igralci in vzpenjajoče zvezde iz različnih držav. Igralsko zasedbo tako sestavljajo zveneča imena, kot so Anthony Hopkins (Silence of the Lambs - dobitnik oskarja, Thor in The Rite), Jude Law (Cold Mountain in The Talented Mr Ripley - nominaciji za oskarja, in Sherlock Holmes) in Rachel Weisz (The Constant Gardener - dobitnica oskarja, Dream House, The Whistleblower in Agora). Odlično igralsko delo so opravili tudi Ben Foster (The Mechanic, The Messenger, 3.10 to Yuma), Jamel Debbouze (Out of Law, Asterix and Obelix meet Cleopatra, Amelie), Marianne Jean-Baptiste (Without a Trace -TV serija, Takers, Secrets and Lies), Moritz Bleibtreu (The Baader MeinhofComplex, Run Lola Run), Dinara Drukarova (Gainsbourg), Vladimir Vdovichenkov, zvezdnik, ki je v Rusiji zaigral že v več kot 40 celovečercih, Maria Flor, Mark Ivanir, Johannes Krisch, Juliano Cazarré, Lucia Siposová in Gabriela Marcinkova.

V obdobju mednarodne bančne krize, domino učinka arabske pomladi, nevarnosti pandemije gripe in nestabilnosti evroobmočja ni dvoma o povezanosti sveta. Od poživljajočih, čudovitih in romantičnih dogodkov do težavnih, skrb vzbujajočih trenutkov v življenju - vsak protagonist je vpleten v slikovito, zabavno, razburljivo, a tudi tragično pripoved, pri čemer se posamezne zgodbe prepletajo po različnih koncih sveta. Celovečerec 360 popelje gledalce na krožno popotovanje, ki se odvija v osmih državah v sedmih jezikih. Vsi smo med seboj povezani.

V ospredju je tematika ljubezni. Vsem so dane možnosti in vsi sprejemamo odločitve, toda koliko priložnosti imamo na voljo? Katero pot izberemo? Naj zavijemo desno in potem v zadnjem trenutku levo? In če na naše odločitve vplivajo dejanja drugih? Koliko naših dejanj se zgodi z dobrimi nameni, ko želimo dobro ljudem okoli sebe, in koliko v skladu z našimi tihimi željami in načrti? Kako smo se znašli v položaju, v kakršnem smo trenutno? Ali so naša življenja mreža naključij ali je naša pot začrtana vnaprej?

360 je prispodoba za povezanost in soodvisnost sveta, ki pa ni zgolj posledica čudežnega interneta. Peter Morgan je dobil zamisel za scenarij v času finančne krize, ki se je širila iz države v državo, kot domine so padale vlade in banke, nastopilo pa je tudi obdobje pandemske gripe, ki je na nek način povezala sleherni košček sveta.

Film, ki se odvija na več kontinentih, prepletajoče se zgodbe pa so predstavljene v sedmih jezikih, je plod izvrstnega režiserja Fernanda Meirelles, ki se v zadnjem desetletju spogleduje zgolj s pozitivnimi kritikami, nagradami in navdušenjem gledalcev po vsem svetu. Potem ko je pred desetletjem s svojo mojstrovino City of God skozi oči dveh fantov prikazal bolečino, pa vendarle tudi lepoto življenja v brazilskih slumih, se je zdel popolna izbira za režiserski stolček tudi tokrat. S svojo neizmerno odločnostjo, energijo, iznajdljivostjo ter razumevanjem človeške narave je sodobna življenja osrednjih protagonistov predstavil na izjemno realen način.

Komentarji

19.10. 2012 ob 11:17

še kar ok

— hh

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.