Kolosej
Film distribucije Razno

33. Liffe 2022

None
festival
Na sporedu od: 9.11.2022, Kino Komuna
Leto: 2021

Liffe – Ljubljanski mednarodni filmski festival letos zaznamuje 33. izdajo. V Ljubljano ževrsto let prinaša izbrane dosežke svetovne kinematografije in nagrajence najvidnejšihfestivalov (Cannes, Rotterdam, Berlin, Benetke itd.) ter obenem opozarja na najpomembnejšedosežke domače kinematografije. V bogatem spremljevalnem programu bo postregelpogovore s festivalskimi gosti in filmskimi ustvarjalci ter okrogle mize in delavnice.Liffov retrospektivni program se bo letos držal (širše) balkanske regije; ob skorajšnjem iziduavtobiografije načrtujemo posvetilo hrvaškemu avtorju in predavatelju na najuglednejšihsvetovnih univerzah, Rajku Grliću. Dodali ji bomo izbor najvidnejših filmov t. i. Praške šole,ki ji je v sedemdesetih letih pripadal tudi sam, retrospektivo pa bomo ob nedavni stoletnicirojstva posvetili velikemu madžarskemu cineastu Miklósu Jancsu, čigar dela so kljubnespornemu statusu vrhunca »rdečega modernizma« še vedno premalo znana in premalokratpredvajana. Širši balkanski trikotnik bo sklenil sklop Fokus, posvečen sodobnemukosovskemu filmu, ta hip morda najbolj živahnemu ustvarjalnemu središču na območjunekdanje Jugoslavije, ki zadnja leta – kljub finančnim omejitvam – preseneča ne le sštevilnimi kakovostnimi deli, pač pa tudi z močno zastopanostjo avtoric.

Festival bomo gostili tudi v našem kinu Komuna. 


Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Bodi prvi in napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.