Kolosej
Film distribucije Fivia

3000 milj do Gracelanda

akcijski, komedija, kriminalka, triler
Kriminal je kralj!
Na sporedu od: 17.10.2002, Kolosej Ljubljana
2h 5min / 125min
Scenarij: Richard Recco, Demian Lichtenstein

Kratka vsebina

LAS VEGAS, NEVADA - Dobrodošli v hotelu in igralnici Riviera, od koder jo je s 3,2 milijona dolarjev pravkar pobrisal Elvis oziroma četa Elvisov. Kurt Russell, Kevin Costner in Courteney Cox so na čelu megazvezdniške igralske ekipe, ki vas bo popeljala na pot vznemirljivih dogodivščin in romantike v filmu 3000 milj do Gracelanda.

Thomas Murphy (Kevin Costner) zbere tolpo bivših kaznjencev in kriminalcev, da bi izvedli enega najdrznejših ropov v zgodovini. Preoblečeni v Elvise in oboroženi do zob se bodo udeležili mednarodnega srečanja Elvisovih oboževalcev in imitatorjev v lasvegaškem hotelu Riviera ter oropali tamkajšnjo igralnico. Seveda ne gre vse po načrtu in kmalu se začnejo prepiri. Ko se v dogajanje vmeša še privlačna in navihana mati samohranilka Cybil Waingrow (Courteney Cox), v katero je do ušes zaljubljen eden od roparjev, Michael (Kurt Russell), je zmeda popolna. V dirki s časom in z zveznima šerifoma za petami (Thomas Hayden Church in Kevin Pollak) se mora Michael odločiti, ali bo obdržal Murphyjev denar ali rešil Cybilijinega sina.

Igralci

Kurt Russell (Michael) igra že od svojega desetega leta. Največje kritike je požel s filmom Elvis režiserja Johna Carpenterja in bil tudi nominiran za emmyja. S Carpenterjem sta nato združila moči v Stvoru, znanstvenofantastični srhljivki, pri akcijskih Pobegu iz New Yorka, njegovem nadaljevanju Pobegu iz L.A.-ja in Težavah v Kitajski četrti.

Njegova 40-letna filmska kariera je zelo bogata in uspešna: Staro za novo, Silkwood, Nečisti policaj, Vojak, Vietnamski sindrom, Tequila Sunrise, Tango in Cash, Tombstone, Zvezdna vrata, Kritična točka, Odrešitev na samotnih cestah, Kapitan Ron, Zimski ljudje...

Courteney Cox (Cybil Waingrow) najbolj poznamo po vlogi Monice Gellar iz uspešne humoristične nanizanke Prijatelji. Nazadnje smo jo lahko videli v trilogiji Krik, pred tem pa je igrala v uspešnici Nori detektiv ter mnogih drugih (Kockarski dolg, G. Usoda, Zapovedi, Kokon: Vrnitev).

Njen televizijski prvenec je bil humoristična nanizanka Družinske vezi, kasneje pa je igrala v celovečercih Dream On, Težave z Larryjem, Roke, ki vidijo in humorističnih nanizankah Seinfeld in Show Larryja Sandersa.

Preden je Coxova postala igralka, je bila uspešen fotomodel in se je pojavljala na naslovnicah in v reklamah. Že kot najstnica je okusila slavo, ko jo je Brian De Palma izbral za nastop v videospotu Brucea Springsteena Dancing In The Dark (ona je tista navdušena oboževalka, ki jo Springsteen potegne na oder in z njo zapleše).

Kevin Costner (Murphy) je kariero začel v neodvisnih filmih, s katerimi si je prislužil svojo prvo glavno vlogo v Kasdanovem Silveradu (1985). Dve leti kasneje je zaslovel s filmoma Nedotakljivi in Brez izhoda. Sloves odličnega igralca je le še potrdil v Bullu Durhamu (1988) in Field of Dreams (1989).

Največjo slavo ter sedem oskarjev in pet nominacij mu je prinesel vestern Pleše z volkovi (1990), ki ga je tudi režiral. 1991 je posnel Robina Hooda: Princ tatov in J.F.K. Leto kasneje je posnel uspešnico Telesni stražar, ki jo je tudi produciral.

Kritiki so pohvalili njegovo igro v Popolnem svetu Clinta Eastwooda, povratek k vesternu pa je pomenil Wyatt Earp, ki ga je Costner posnel s Kasdanom. Kasneje so sledili še ambiciozno zastavljeni Potopljeni svet, romantični Tin Cup, znan-stveno fantastični Poštar, ljubezenska komedija Ljubezen v steklenički in triler Trinajst dni. Nazadnje smo ga lahko videli v Kačjem pastirju.

Christian Slater (Hanson) je eden najbolj nadarjenih mladih igralcev. Igral je na Broadwayu in posnel preko dvajset filmov, tuja pa mu nista niti režija in produkcija (Totalni pokvarjenci: izvršni producent in igralec, Dež za ubijanje: koproducent in igralec).

Slater je začel z igralsko kariero že pri devetih letih, ko je zaigral v filmu The Music Man. Na Broadwayu je igral v Macbethu, Davidu Copperfieldu, Merlinu in mnogih drugih. Obiskoval je prestižno Dalton School.

Filmografija: Legenda o Billie Jean, Ime rože, Tucker: The Man and his Dream, Heathers, Mladi revolveraši II, Pump Up the Volume, Robin Hood: Kralj tatov, True Romance, Untamed Heart, Intervju z vampirjem, Ljubezen v cvetju, Zlomljena puščica, Solze Juliana Poja, Basil, Murder in the First, The Contender, Glasniki vetra.

Leta 1991 je režiral otroški muzikal Epidemija smeha, katerega dobiček je šel v sklad za obolele za AIDS-om, njegov filmski režiserski prvenec pa se imenuje Muzej ljubezni.

Ustvarjalci filma

Demian Lichtenstein (režiser, producent, scenarist) je začel filmsko kariero z režiranjem videospotov. Med njegovimi naročniki so bili tudi Sting, Eric Clapton, Queen Latifah, Erik B. in Rakim, Cypress Hill in Gloria Estefan. Njegov filmski prvenec je bil neodvisni Lowball.

Lichtenstein je režiral, produciral, pisal scenarije ali kakor koli drugače sodeloval pri 225 kratkih filmih, videospotih, reklamah in koncertih.

Richard Recco (scenarist) je v filmski industriji uspel že s prvim scenarijem, 3000 milj do Gracelanda. Ni slabo za električarja iz Brooklyna, ki se je pisanja scenarijev in tipkanja naučil pred petimi leti.

Recco je mož mnogih talentov. Pri 21. letih je razstavljal slike v manhattnski galeriji in opravljal električarska dela. Zadnje je opustil, saj mu pisanje vzame preveč časa. Med svoje vzornike prišteva Martina Scorceseja, Quentina Tarantina, Oliverja Stonea in Barryja Levinsona.

Komentarji

8.6. 2014 ob 12:53

NAJBOLJŠI FILM ZAME JE BIL ČUDOVITI UM.

— ROBIN

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.