Kolosej
Film distribucije Blitz Film & Video Distribution

300: Vzpon imperija

akcijski domišljijski spektakel
Podnapisi
Na sporedu od: 6.3.2014, Kolosej Ljubljana
1h 42min / 102min
Leto: 2014
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Zack Snyder in Kurt Johnstad
Režija: Noam Murro
V nadaljevanju sage o 300 umrlih špartanskih herojih, spoznamo grškega generala Temistoklesa, ki se s pomočjo ovdovele kraljice Gorge postavi po robu okrutnemu perzijskemu kralju Kserksu. Drugo invazijo sovražnikov želijo ustaviti že na morju, toda v osupljivi pomorski bitki jim nasproti stoji ladjevje maščevalne kraljice Artemizije, zveste Kserksove zaveznice. Vzpon ali padec kraljestev postane odvisen od številnih neusmiljenih in krvavih bojev mož na moža, kjer sta glavno orožje čast in pogum.

Uspešnica 300, ki je nastala na podlagi stripov Franka Millerja in je gledalce navduševala z upodobitvijo špartanskega kralja Leonida in njegovih 300 soborcev v boju proti obsežni perzijski vojski, je postavila nova merila žanra, njihovi bojni kriki pa so postali del leksikona popularne kulture. Uspeh je seveda podpihoval govorice o nadaljevanju – ki pa se je zaletavalo v eno samo očitno prepreko: »Saj ste videli konec filma« je jasen producent filma Zack Snyder. “Skoraj vsi liki so mrtvi. Kar se mene tiče, je to bilo to.«

Nadaljevanja v klasičnem smislu torej ni moglo biti. To pa ne pomeni, da ni na voljo dovolj zgodb. Snyder se spominja Millerjeve zamisli »o atenskem generalu Temistoklu, ki je grško vojsko vodil v boj proti perzijski mornarici, kateri je poveljevala neverjetna ženska po imenu Artemizija. Ko mi je povedal, da se je bitka odvijala iste tri dni kot bitka v Termopilah, se mi je to zdelo silno zanimivo. In že sem v roke dobil njegov osnutek zgodbe.«

300: Vzpon imperija je tako novo poglavje epske sage z novimi liki, ki akcijo popelje na novo bojno polje – na morsko gladino. V zgodbi se Temistokles spopade z nepregledno obsežnimi vdirajočimi perzijskimi silami, ki jim poveljuje nekdanji smrtnik in zdaj bog Kserks in jih vodi maščevalni poveljnica perzijske mornarice Artemizija.

Temistokles, ki se zaveda, da lahko premočno perzijsko vojsko premaga le, če v enotno četo združi celotno Grčijo, svoje može popelje v napad, ki bo spremenil potek vojne.

V akcijskem kostumskem spektaklu igrata Sullivan Stapleton in Eva Green, iz prejšnjega filma pa se jima pridružujejo Lena Headley, David Wenham, Andrew Tiernan, s Daxos in Rodrigo Santoro. Igrajo še Hans Matheson, Callan Mulvey, Jack O’Connell in Igal Naor. Noam Murro je režiral po scenariju, ki sta ga po stripu Xerxes Franka Millerja spisala Zack Snyder in Kurt Johnstad. Producentje so Gianni Nunnari, Mark Canton, Zack Snyder, Deborah Snyder in Bernie Goldmann, izza kamer pa so sodelovali še direktor fotografije Simon Duggan, scenograf Patrick Tatopoulos in kostumografinja Alexandra Byrne. Glasbo je prispeval Junkie XL.

O igralcih

Sullivan Stapleton (Temistokles) je nazadnje igral v Fleischerjevem Gangster Squad in trenutno nastopa v četrti sezoni nadaljevanke Strike Back. Na velika platna prihaja v filmih Kill Me Three Times in Cut Snake.Avstralec je mednarodno javnost nase opozoril v Michodovem Animal Kingdom, za vlogo v katerem je dobil nagrado Avstralskega filmskega inštituta, igral pa je še v celovečercih The Hunter in December Boys ter nadaljevankah, kot sta Satisfaction in The Secret Life of Us.

Eva Green (Artemizija) na velika platna prihaja v Sin City: A Dame to Kill For Franka Millerja in Roberta Rodrigueza, vesternu The Salvation in Arakijevi drami White Bird in a Blizzard. Francozinja je po nagrajevanih vlogah v pariških gledališčih debitirala v Bertoluccijevi drami The Dreamers (in se z vlogo potegovala za evropsko filmsko nagrado) in nadaljevala v francoski kriminalki Arsène Lupin, nato pa jo je Ridley Scott izbral za soigralko Orlandu Bloomu v Kingdom of Heaven. Sledili so bondijada Casino Royale, The Golden Compass, Dark Shadows, Franklyn, Perfect Sense… Na TV zaslonih je igrala v nadaljevanki Camelot in nastopa v prihajajoči seriji Penny Dreadful.

Lena Headey (Gorgo) je znana po vlogi v nagrajevani seriji Game of Thrones, na velika platna pa prihaja v domišljijskem trilerju Mortal Instruments: City of Ashes, nadaljevanju filma Mortal Instruments: City of Bones. Igrala je tudi v grozljivki The Purge, Dredd, The Brothers Grimm, Possession… Na TV je igrala v nanizanki Terminator: The Sarah Connor Chronicles, TV filmu The Gathering Storm in miniseriji Merlin.

Hans Matheson (Eskil) je igral v kino uspešnicah Clash of the Titans in Sherlock Holmes, na malih zaslonih pa v drugi sezoni priljubljene nadaljevanke The Tudors in v miniserijah Tess of the D’Ubervilles, The Mists of Avalon, Doctor Zhivago in The Virgin Queen. Škot je kariero začel na TV in v gledališču in krst na velikih platnih prestal v dramatizaciji Hugojevega romana Les Misérables ob Liamu Neesonu; nadaljeval je v evropskih celovečercih Canone Inverso in I Am Dina.

Rodrigo Santoro (Kserks), v rodni Braziliji nagrajevan zvezdnik, je krst v ameriškem filmu prestal v Charlie’s Angels: Full Throttle in nadaljeval v Love Actually, Lion's Den, Che, I Love You Phillip Morris, 300, What to Expect When You’re Expecting, The Last Stand, Heleno… in glas posodil likom v risanki Rio – snema že nadaljevanje, Rio 2. Med njegovimi prihajajočimi filmi so Focus, Jane Got a Gun, Pele, Rio, I Love You in The 33. Na TV je igral v nadaljevanki Lost ter v TV filmih Hemingway & Gellhorn in The Roman Spring of Mrs. Stone.

Callan Mulvey (Skilias) bo nastopil v težko pričakovanem Captain America: The Winter Soldier, v trilerju Kill Me Three Times in v Miss Meadows. Novozelandec je avstralskemu občinstvu najbolj znan po glavni vlogi v kriminalistični seriji Rush, za katero je prejel dve nagradi logie. Na avstralski TV je igral še v miniseriji Bikie Wars: Brothers in Arms, filmih The Finder in Code Red ter serijah Home and Away, Underbelly, McLeod’s Daughters, Head Start in Heartbreak High. Njegov prvi ameriški film je bil Bigelowin Zero Dark Thirty, sledili so The Turning, The Hunter in Thunderstruck.

Jack O’Connell (Kalisto) igra v novi drami po resničnih dogodkih Unbroken v režiji Angeline Jolie in v trilerju 71, v prihajajoči zaporniški drami Starred Up pa si je že prislužil nominacijo za nagrado Britanskega neodvisnega filma. Na velikih platnih je debitiral v kontroverzni drami This is England in nato igral v Eden Lake, Private Peaceful, Tower Block, Weekender…; najbolj je znan po vlogi v angleški seriji Skins. Na TV smo ga videli še v serijah The Runaway in United ter filmih Wuthering Heights in Dive.

O ustvarjalcih

Noam Murro (režiser) je kot režiser debitiral s kritiško hvaljenim Smart People, pred tem pa se je uveljavil kot eden najbolj inventivnih in čaščenih režiserjev oglasov za znamke in kampanje, kot so Audi, Guinness, Got Milk? , Volkswagen, Nike, Starbucks, Adidas, HBO in Xbox. Za svoje delo je prejel več nagrad in nominacij, med njimi zlatega leva v Cannesu, nagrado Clio in nagrado Ceha ameriških režiserjev.

Zack Snyder (scenarist, producent) je iz sveta oglasov in glasbenih videospotov k celovečercem preskočil z novo inačico klasike Georgea Romera Dawn of the Dead in nato režiral akcijski ep 300, Watchmen, risanko Legend of the Guardians: The Owls of Ga’Hoole, Sucker Punch in Man of Steel (pripravlja že nadaljevanje), sicer pa prek podjetja Cruel & Unusual Films, ki ga pod okriljem studia Warner Bros. vodi s produkcijsko partnerico Deborah Snyder, trenutno pripravlja še več projektov, med njimi The Last Photograph in akcijski triler Army of the Dead, oba po lastnih zgodbah, in Illusions po delu Richarda Bacha.

Kurt Johnstad (scenarist) je s Snyderjem sodeloval že pri 300, pred kratkim pa je spisal scenarij za Act of Valor. Kariero je začel kot pomočnik režije; njegov prvi scenarij, po katerem so posneli film, je bil True Vengeance. Trenutno razvija projekte The Last Photograph, The Gunslinger, The Lost Legion in Yakuza, če omenimo le peščico.

Frank Miller (avtor stripa, izvršni producent) je svoj prvi celovečerec režiral z Robertom Rodriguezom – kritiško opevani in za zlato palmo nominirani Sin City je nastal po njegovem stripu. Trenutno z Rodriguezom snemata nadaljevanje, Sin City: A Dame to Kill For. Režiral je še akcijsko komedijo The Spirit po seriji stripov Willa Eisnerja. Kot izvršni producent je sodeloval pri uspešnici 300 po lastnem stripu, ki ga je izrisala njegova nekdanja soproga Lynn Varley. S stripom se je profesionalno začel ukvarjati v najstniških letih in sodeloval z založniki, kot so Gold Key, DC in Marvel. Nase je opozoril s prispevkom za dve izdaji stripa Spectacular Spider-Man, nato pa pisal za stripe o Daredevilu; z risarjem Klausom Jansonom je ustvaril nov lik, Elektro, in zunaj sveta uveljavljenih likov v lasti velikih založnikov domislil futuristično samurajsko pustolovščino Ronin, pri kateri je začel sodelovati z Varleyjevo. Odtlej je z njo in drugimi risarji sodeloval pri projektih, kot so Batman: The Dark Knight Returns, Batman: The Dark Knight Strikes Again, Batman: Year One, Elektra: Assassin, Elektra Lives Again in Sin City, ki je pobral kup nagrad.

Komentarji

20.2. 2014 ob 19:12

Ce bo tak vse tak dobro kot trailer potem bo to film leta ker je prevec dober trailer :D

— Spartacus
2.3. 2014 ob 18:20

Brez Leonidasa je ta film brez pomena. Zack je lepo povedal, da ni več kaj posneti.

— Filmozaver
6.3. 2014 ob 14:40

Tok najbolsi film

— Nal
6.3. 2014 ob 19:09 zvezdica
Komentar razkriva vsebino oziroma konec filma! Prikaži
9.3. 2014 ob 7:28
Komentar razkriva vsebino oziroma konec filma! Prikaži
9.3. 2014 ob 20:07

Sem gledal film. Film ima dobre zgodbe in v bistvu vsega, kar je zanimivega v njem toliko, da bi komot posneli 15 minutni kratki film. Vse ostalo je bedna akcija, ki pa je slabše narejena (tako kar se tiče koreografije kot posebnih efektov) kot v originalu, manj zanimiva in preprosto dolgočasna.
Poleg tega ni špartancev, kar je največji minus.
V glavnem film si zasluži maksimalno 5 od 10 in še to le zaradi nostalgije po originalu.

— mare_29
10.3. 2014 ob 16:59

ti si dolgočasen, zato pa je tko

— car
12.3. 2014 ob 12:08

film je vreden ogleda, ker prikazuje v stilu vojne estetike boj Perzijcev proti Grkom kot boj zla proti dobremu, spletkarjev proti pravičnim, nesvobodnih proti svobodnim.
Grki se združijo v domovinski vojni šele v bitki pri Salamini, ko jim grozi, da bodo v celoti poraženi.

— bogomir
14.3. 2014 ob 15:45

super film ful je dober

— dejana
19.3. 2014 ob 23:57

Film razočara na celi črti. Akcija je "non stop" ampak se vizualno ne kosa s prvim delom. Zgodba je nesmiselna. Liki nezanimivi. Ni pravega klanja ampak skos neke pomorske bitke.

Nevem kaj je blo slabš. Ronin 47 al tole.
4 zvezdice od 10 mu dam ker se ni vidlo kameramenov v kadrih lol

— Melkiyad
22.3. 2014 ob 19:58

vidim da so v komentarjih sami psevdo intelektualci, ki verjetno mislijo, da mora film imeti nepotrebno in dolgočasno petje, da je "dober" (frozen).

— Sami_Klovni
23.3. 2014 ob 17:19

naslov pesmi ko igra v trileru?'

— deno

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.