Kolosej
Film distribucije Continental Film

28 tednov pozneje

znanstveno-fantastična grozljivka
Ne morete ubežati.
Na sporedu od: 20.9.2007, Kolosej Ljubljana
1h 41min / 101min
Leto: 2007
Scenarij: Rowan Joffe, Juan Carlos Fresnadillo, Jesus Olmo in E.L. Lavigne
Dobrih šest mesecev po izbruhu virusa, ki je ljudi spremenil v krvoločne zombije, pričnejo Britanci ob pomoči ameriške vojske znova naseljevati opustele ulice Londona. Med povratniki v domovino sta tudi sin in hčerka oskrbnika Donalda, ki je v zameno za lastno življenje ženo Alice prepustil zombijem. Na njegovo veliko presenečenje vojaki odkrijejo, da je Alice še vedno živa, toda v sebi nosi smrtonosni tovor, ki London znova spremeni v najhujši pekel.

Vsebina

28 tednov pozneje je nadaljevanje strahovito uspešnih 28 dni pozneje. Začne se šest mesecev po tem, ko je smrtonosni virus besa kosil po osrednji Veliki Britaniji. Ameriška vojska razglasi, da je dobila vojno proti okužbi in da se obnova države lahko začne. Ob vrnitvi prvega vala beguncev se snide tudi ena družina – ampak eden od članov nevede nosi s seboj grozljivo skrivnost. Virus še ni mrtev, je nevarnejši kot kdajkoli.

O snemanju

Kako se je začelo…

Štiri leta po uspešnici 28 dni pozneje so Danny Boyle, Andrew Macdonald in Alex Garland menili, da je napočil čas za nadaljevanje. "Uspeh prvega dela nas je resnično presenetil, še posebej v Ameriki," se spominja producent Andrew Macdonald. "Priložnost za snemanje drugega dela smo videli v tem, da že imam občinstvo. To, da bi to občinstvo skušali spet zadovoljiti, se nam je zdela krasna zamisel. Težje je bilo najti zgodbo, ki bo imela moč in globino prve, za kateri sta bila zaslužna Danny in Alex."

Najprej so se morali odločiti, kdaj se bo zgodba odvijala. Bo v njej izvirna igralska zasedba? Bo zgodba postavljena v bolj oddaljeno prihodnost? Ali morda v preteklost? 28 dni kasneje je bila zgodba o tem, kako je virus sploh ušel na prostost po napadu aktivistov za pravice živali na neko ustanovo, v kateri so delali poskuse na primatih. Virus se je prenašal z eno samo kapljico krvi, zaradi njega pa so okuženi padli v konstantni morilski bes. Po 28 dneh je bila okužena vsa država in peščica preživelih se je obupano trudila rešiti prihodnost. "Alex je imel kopico zamisli in nazadnje smo se zedinili glede koncepta o tem, kaj bi se z Veliko Britanijo zgodilo po uničenju bolezni in ko bi bila karantena uničena," razlaga Macdonald. "Kaj če bi Veliko Britanijo naseljevalo samo petsto ljudi? Kdo bi organiziral prekomorsko vrnitev preživelih in beguncev in kaj bi se zgodilo s preživelimi Britanci? Vsa ta vprašanja so se nam zdela zanimiva in iz njih se je razvila zgodba."

Za režiserja so izbrali mladega španskega režiserja Juana Carlosa Fresnadila, ki je Boyla navdušil s prvencem Intacto. "Hoteli smo režiserja, ki bi prinesel nekaj noveha. London je bil zelo pomemben del prvega filma in hoteli smo nekoga, ki ni Anglež in ki bi našo prestolnico posnel na drugačen način," pravi Boyle.

O igralcih

Robert Carlyle (Don) je posnel filme Silent Scream, Riff Raff, Carla's Song, Priest (Duhovnik), britansko občinstvo pa ga je vzelo za svojega predvsem po naslovni vlogi v nadaljevanki Hamish Macbeth. Posnel je še Trainspotting, The Full Monty (Do nazga), Face, Plunkett & Macleane, Ives in Ravenous, The World Is Not Enough (Vse in še svet), Angela’s Ashes, The Beach (Obala), There’s Only One Jimmy Grimble, To End All Wars, The 51st State, Once Upon a Time in the Midlands, Black and White, Dead Fish, Marilyn Hotchkiss’ Ballroom Dancing and Charm School, The Mighty Celt, Eragon.

Na televiziji se je med drugim pojavil v Hitler: The Rise of Evil, Gunpowder, Treason and Plot, Human Trafficking.

Rose Byrne (Scarlet) je posnela Two Hands, The Goddess of 1967, Star Wars Episode II: Attack of the Clones (Vojna zvezd: napad klonov), I Capture the Castle, Troy (Troja), Casanova,The Tenants, Wicker Park, Marie-Antoinette, The Dead Girl directed Sunshine (Sončna svetloba), Pushing Up Daisy.

Harold Perrineau (Flynn) je nastopal v nadaljevankah Oz, Urgenca, Cosby show, Zajon in red in Skrivnostni otok.

Poleg tega je posnel filme Matrico 2 in 3, The Best Man, Smoke, Woman on Top, Romeo + Juliet, Lulu on the Bridge, The Edge (Na robu divjine), opposite Anthony Hopkins and Alec Baldwin.

Catherine McCormack (Alice) je posnela Pogumno srce, The Moon and the Stars, Spy Game (Vohunske igre),Tailor of Panama (Krojač iz Paname), Shadow of the Vampire, The Weight of Water, A Rumor of Angels, Dancing at Lughnasa, Dangerous Beauty (Beneška kurtizana), This Year's Love, Inspector Wycliffe, Loaded, Armadillo, The Land Girls.

O režiserju

Juan Carlos Fresnadillo: rodil se je v Santa Cruz de Tenerife leta 1967. Leta 1985 se je preselil v Madrid, kjer se je posvetil študiju filmske umetnosti. Kariero je začel kot asistent produkcije. Leta 1987 je ustanovil svojo lastno produkcijsko podjetje, v okviru katere so nastajali kratki filmi in reklame.

Prve pristaše med španskimi rojaki je dobil, ko si je leta 1997 prislužil nominacijo za oskarja za kratki črno-beli film Esposados, ki je vsega skupaj dobil 40 domačih in tujih nagrad.

Leta 2002 je dobil prestižno špansko nagrado Goya za najboljšega novega režiserja za film Intacto, ki je njegov celovečerni prvenec.

Komentarji

21.8. 2007 ob 19:17 zvezdica

ej,to je carski film, sm ga vidla že štirikrat.enostavno si g amoraš ogledati.ima zanimive igralce in zelo zapleteno zgodbo,ki te kar potegne vase

— lizika
23.8. 2007 ob 0:06

Zombiji, juhej !!! Jih ni blo že dosti cajta... Sam pa drži, da sem gledu prvi del in da mi je bil zelo v redu, tako da bi gledal tudi tega. Ampak ob taki količini vseh filmov, ki prihajajo se mi zdi to precj neverjetno... Vem, da to ne spada v kontekst, ampak vseeno: "Živel 10.000 B.C. !!!" Roland, da ne bi zaj***l kot si že Godzilo !!

— JaZ
27.8. 2007 ob 20:26

še en film, ki je dobil brezvezno nadaljevanje in zgleda da bo dobo še 3 del. kr neki je ta film :D če nimate nič za delat je pa vredu za 90 min, ti skrajša čas :P LP

— klemen
2.9. 2007 ob 2:05

Zbudi se na postelji v bolnici. Nikjer ni nikogar. S sebe odklopi naprave ter se obleče. Ulice so prazne in zapuščene. Tava po praznem mestu. Nato pa naleti na. Beži...

— hater
10.9. 2007 ob 22:15

film je dost podobn že starejšim filmom kot npr, živi mrtveci, resident evil,...

— masa
11.9. 2007 ob 9:53

vilm mi je všeč ker so dobri zombiji

— nik
15.9. 2007 ob 19:47

ker mi 1 del ni bil ravno med najboljsimi filmi, sem 2 del pogledala malo z rezervo.. po 10h min me je potegnu notr in na koncu lahko reces le waw :) pogledala 2x, res je dober.

— amanda
17.9. 2007 ob 16:05

Prvo kto prvo bi rad popravil par komentarjev pred mano. Ti stvori niso zombiji, ampk preprosto "okuženi" ali "infected" kot jim pravijo v filmu. Pa tud če še niste opazili niso v prvem in ne v drugem filmu omenili besedo zombi. Čeprav jih mediji izdajajo kot zombije, pa naj bo:). Kar se glede tega filma tiče...ja meni je bil všeč, bolj kot prvi del, čeprav je že prvi del naredil velik vtis name. Pa kot je lizika že omenila, da ima zapleteno zgodbo...niti ne, zgodba je simpl:). Najbolše mi je pa bilo v tem filmu: 1.) Že sam uvod me je not potegnu. 2.) Zelo spretno zrežirano, tk fain d fiilm lepo teče:). 3.) Več krvi kot v prvem delu. 4.) Dobra igra, še posebi froca:). 5.) Dobr konec, ki nam še da nadaljevanje 28 monts later. Ogled resno priporočan!

— me.on.ska
19.9. 2007 ob 18:48

Prvi del tega filma mi je bil veliko bolj všeč. Dvojka je preveč za lase prevlečena.

— Lara
20.9. 2007 ob 15:58 zvezdica

Meni osebno je film zelo všeč,še posebej zaradi sporočila. Skozi celoten film se sprašujemo,ali je bilo pravilno,da je "glavni junak" pustil svojo ženo nemilosti okuženih in zbežal.Na koncu dobimo odgovor,ki pravi,da je naredil prav,ker v izrednih situacijah ne moreš misliti humano,temveč se moraš osredotočiti samo na golo preživetje,vsako drugačno razmišljanje pripelje do katastrofe(oz v našem primeru,do tretjega dela filma,ki se ga že veselim)

— Rob
22.9. 2007 ob 18:09

Ni ga bolšega ko reče: eXecute code red!! :) Film je res odličen!

— fant
22.9. 2007 ob 23:20

film je noro dober polno je krvavih akcij komaj čakam 3 del

— melita
26.9. 2007 ob 14:05 zvezdica

Verjetno eden najboljših začetkov v celotni zgodovini filmov. Že samo prvih 10 minut je bilo dovolj, da sem vzljubil film. Prizor ko je zapustil ženo pa nam da misliti kaj bi mi ravnali v takem položaju, ko ni upanja za rešitev in zraven nobenega Bruca Willisa. V delčku sekunde se je potrebno odločiti in ni časa za premislek. Ta prizor postavi vsakega od nas v tak položaj in v razmislek, vsaj mene je. Edino kar me je motilo je tresoča kamera v akcijskih prizorih, saj se ne vidijo dobro, čeprav nam to da po drugi strani občutek panike, ji jo čutijo osebe v filmu.

— Perun
27.9. 2007 ob 20:50

Film po takem je vredu...edino zeeelo smešno je pa to,da ko pride do ponovnega izbruga pa ko vržejo v zrak celo cono 1, ogenj pride tudi skozi najmanjše lukne, se ovi okuženi foter dobesedno na ulici skrije za steno pa preživi...kr neki :D ovo matera pa leži itaq že mrtva tam not v nekem laboratoriju sredi kleti v neki luknji...do nje pa komot pride ogenj...ovi pa preživi.pa daj beži no.tu so ga res vsrali mimo... drugač pa me je film resnično preseneto! bomo vidli, če bo nadaljevanje preseglo 2 del ali bo pa samo spet ena brca v temo. LP

— kr en
28.9. 2007 ob 17:02

ogledat si ga grem juhu

— eny
29.9. 2007 ob 18:39

Eden slabših filmov ki sem jih videl v svojem živlenju!

— Matej
29.9. 2007 ob 22:24

tok bednega filma še u življenju nism gledu!TEMA un k je režiseru ta film nej se vrže u kanto!

— četnik
30.9. 2007 ob 21:55

morm rect da je film res zakon in da se ga splača pogledatni mi zal da sm se odlocila za ta film...pejte gledat,morte to vidt*

— urska
1.10. 2007 ob 10:56

oba filma sta totalno bedna! brez prave usebine, use skupi je prav žalostno da vrtijo take filme u koloseju. ogled odsvetujem. rajši pojdite gledat kakšen film ki ima vsaj malo vsebine. ocena: 2,5/10

— kririk
1.10. 2007 ob 12:39 zvezdica

Res, da si nisem ogledala prvega dela in mogoče nisem niti vedela kaj naj pričakujem ampak ta film je nekaj najslabšega kar sem videla v zadnjih 10 letih. Prvih nekaj minut ti še daje nekaj upanja potem pa živa groza. Brez vsebine, neumni in nelogični zapleti, razpleti...če ne bi sedela na sredini vrste, bi definitivno zapustila dvorano. Ne vem s čim so prepričali Roberta Carlyleja, da je sprejel vlogo v tem filmu.

— Dana
5.10. 2007 ob 16:48

joj folkec jst grem to dans gledat KOMI ČAKAM wi upa da je dobr pa velik strasen!

— mee
6.10. 2007 ob 12:43

prvih 5 minut je res dobrih nato pa sledi uro in pol bede

— mudel
7.10. 2007 ob 16:57 zvezdica

Prihranite si 5€ in si raje poglejte samo 28 dni pozneje. Izgleda da pisatelji nimajo idej, zato se vse dogaja zaradi raznih neumnosti (dva otroka uideta, virus se razširi)... Če bi se že lotili na novo poseljevati otok, bi to verjetno storili z veliko več varnostnimi elementi. Tričetrt bučke.

— Matt
7.10. 2007 ob 22:34

Morm rect da sama zgodba nadaljevanja 28 days later sploh ni tolk slaba. ampak prizori so pa odigrani tko zanic de je sramota da se navezuje na prvi del. mislm ce ze gledate si poglejte 28 DAYS later k ta weeks je cist zanc.

— besht
12.10. 2007 ob 16:36

prvi del je bil zelo dober, zgodba, ki te potegne in ti da material za razmišljanje. pri drugem delu je vredu samo prvih 10 min filma, dokler ne poljubi žene... od tam naprj pa je samo skozlana ameriška akcija, samo streljanje itd... o kaksni zgodbi, karakterjih pa ni več ne duha ne sluha. najslabše nadaljevanje ever. za kozlat!

— petra
15.10. 2007 ob 19:09 zvezdica

film ogledala in čeprav je na začetku kar precej obetal... moram rečti, da me je potem kar precej razočaral... dogajanje prehitro, konec brezvezen in nesiseln.. ah.. :D

— IceLady89
16.10. 2007 ob 22:24

to NI kopiJa najbolši film o zombiih je dawn of the death !!! in ni nč podobr temu ! resident evil je pa akcijski film lol ne pa kaj je to mesarski aš kao ;D

— lukeadasdas
28.10. 2007 ob 19:39

mislim da so s z drugim delom kar precej zasrali... bw zacetek bw konec.

— uros
1.4. 2008 ob 2:00

jah film po mojem mnenju ni vredn časa in dnarja k ga zapravš...malce preveč krvav zame..brez neke zanimive vsebine-pač tipišna, pomojem, britanska grozljivka-na ta način je blo res že velik filmou-zmbiji pa to..uglavnem..brezveze

— T.in.ch0
6.12. 2008 ob 0:00

naibolša grozlivka na svetu!Ogledala sm si jo še 2x!Morte vidt!Čeprov ie strašna u prve k jo gledaš!Sam k jo pa u druge pa sploh ni nč tazga.naibol!!!!!!!AAAAAAA!Hudooo

— Maja
23.5. 2015 ob 8:11

Kako se imenuje nadaljevanje
Jaz

— jernej
4.1. 2020 ob 23:01

Prou hud film je. Ne vem kaj je za vas dober film tisti ki ga sinfate

— Vida Kovač

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.