Kolosej
Film distribucije Cenex

Poslednja noč

kriminalka, drama
Ali lahko spremenite svoje življenje v enem dnevu?
Na sporedu od: 24.4.2003, Kolosej Ljubljana
2h 15min / 135min
Scenarij: David Benioff
Režija: Spike Lee

Vsebina

Čas se izteka Montyju Broganu (Edward Norton). Čez 24 ur bo odšel v zapor na prestajanje 7-letne kazni. Monty, ki je bil nekoč kralj Manhattna, se mora posloviti od starega življenjskega sloga, ko so mu bila odprta vrata v najboljše newyorške nočne klube in ki ga je oddaljil od njegovih najbližjih. Zadnji dan prostosti se Monty skuša pobotati z očetom (Brian Cox) in zbližati z nekdanjima najboljšima prijateljema, Jacobom (Philip Seymour Hoffman) in Slaughteryjem (Barry Pepper). Razčistiti mora tudi svoj odnos do dekleta Naturelle (Rosario Dawson), ki ga je morda izdala policistom. Monty ni več prepričan, kaj je res in kaj ne, kateri so njegovi pravi prijatelji in kateri ne, toda čas se izteka in Monty se mora odločiti, kaj bo storil. Priznani režiser Spike Lee (Samovo poletje, Naredi pravo stvar, Malcolm X) je pod drobnogled vzel človeka, ki ne more razumeti, kako ga je življenje pripeljalo do točke, ko se mora odkupiti v zadnjih urah svojega življenja na prostosti.

Film, ki se zgodi v 24 urah, je režiral eden najboljših avtorjev ameriškega neodvisnega filma Spike Lee. Svoj roman je za veliko filmsko platno priredil David Benioff. Tobey Maguire, Julia Chasman, Spike Lee in Jon Kilik so producenti, Nick Wechsler pa je izvršni producent. V Poslednji noči igrajo Edward Norton (Frida, Rdeči zmaj, Izvirni strah, Generacija X, Klub golih pesti), Philip Seymour Hoffman (Rdeči zmaj, Vroče noči, Magnolija, Med Glavno in Državno, Nadarjeni g. Ripley, Veliki Lebowski), Barry Pepper (Bili smo vojaki, Reševanje vojaka Ryana, Zelena milja, Državni sovražnik), Rosario Dawson (Možje v črnem 2, Pločniki New Yorka), Anna Paquin (Forresterjevo razkritje, Možje X 1. in 2. nadaljevanje, Klavir), Brian Cox (Krog, Možje X 2, Kdo je Bourne) in Tony Siragusa.

Igralci

Edward Norton (Monty Brogan) je nastopal v filmih Rdeči zmaj, Izvirni strah, Vsi pravijo Ljubim te, Ljudstvo proti Larryju Flintu, Kvartopirci, Generacija X, Klub golih pesti, The Score in Death to Smoochy. Kot režiser se je prvič predstavil s komedijo Jake, Brian in Anna, pri kateri je bil tudi producent in igralec. Za vlogo v Generaciji X je bil nominiran za oskarja za glavno moško vlogo, Izvirni strah pa mu je prinesel nominacijo za najboljšo stransko vlogo in zlati globus za najboljšo stransko vlogo. Kmalu ga bomo lahko videli v Fridi, biografskem filmu o Fridi Kahlo, mehiški slikarki, upornici v svetu umetnosti, izzivalni seksualni revolucionarki in brezkompromisni politični aktivistki.

Brian Cox (James Brogan) je nazadnje igral v srhljivki Krog, kmalu pa ga bomo videli v nadaljevanju Mož X, v katerem bo odigral negativca Williama Strykerja. Med drugim je igral v Kdo je Bourne, The Rookie, The Affair of the Necklace, The Minus Man, For the Love of the Game, Rushmore, The Corruptor, The Boxer, The Long Kiss Goodnight, Pogumno srce, Bob Roy, Hidden Agenda in Manhunter.

Cox je za vlogo v mini nanizanki Nuremberg leta 2001 prejel emmyja za najboljšega stranskega igralca in nominacijo za zlati globus. Leta 2002 je bil nominiran za emmyja (gostujoči igralec v komediji) za humoristično nanizanko Frasier, v kateri je odigral Daphnijinega očeta.

Za svoje delo v gledališču je bil nagrajen z dvema nagradama Olivier za najboljšega igralca (za Tita Andronika in Podgano v lobanji). Nastopal je tudi v Dublin Carol, Artu, St. Nicholasu, Kralju Learu, Rihardu III. in Skylightu.

Rosario Dawson (Naturelle Rivera) je igrala v akcijskem Kdo vodi igro Spika Leeja in Možeh v črnem 2, Chelsea Walls, Pločnikih New Yorka, Pepelnični sredi, Light It Up, Down to You, Josie and the Pussycats, Pluto Nash in Love in the Time of Money.

Anna Paquin (Mary D'Annunzio) je dobila oskarja za stransko vlogo v Klavirju. Njeni filmi so še Možje X, Skoraj popularni, A Walk on the Moon, Amistad, Fly Away Home, Jane Eyre. Nazadnje smo jo lahko videli v Forresterjevem razkritju Gusa Van Santa.

Ustvarjalci filma

Spike Lee (režiser) je eden hollywoodskih najpomembnejših in najvplivnejših filmskih ustvarjalcev. Pred kratkim je režiral dokumentarec Jim Brown: All-American za HBO in The Original Kings of Comedy za MTV. Pred tem je režiral Bamboozled in Samovo poletje, ki smo si ga lahko ogledali tudi na ljubljanskem filmskem festivalu.

Poslednja noč je produkcija tudi Leejeve hiše 40 acres in Mule Filmworks, s katero niza uspehe že vse od leta 1986 (She's Gotta Have It, zlata kamera v Cannesu). Največji komercialni uspeh je dosegel s produkcijo filma Naredi pravo stvar (1989), najbolj pa je razdvojil kritike s filmom Malcolm X.

Spike Lee pa ne režira le filmov, ampak tudi glasbene videospote (Miles Davis, Chaka Khan, Tracy Chapman, Anita Baker, Public Enemy, Bruce Hornsby in Michael Jackson) in reklame (Nike, Levi's, AT&T, Phillips, American Express in mnogi drugi). Med drugim je posnel z emmyjem in oskarjem nominirani dokumentarec 4 Little Girls za HBO, za dokumentarec o Johnu Thompsonu pa je emmyja tudi prejel. Lee je sodeloval pri pisanju šestih knjig. Zadnjo, Please, Baby, Please, sta napisala skupaj z ženo Tonyo Lewis Lee. Z ustanovitvijo Spike/DDB pa je Lee zaplul tudi v oglaševalske vode.

Komentarji

27.12. 2005 ob 19:56

bilo je zelo vredu

— katja
24.3. 2006 ob 14:22 zvezdica

Film je režiral Spike Lee in zame je že to dovolj. Ko sem ga videl, nisem bil razočaran. Spike je eden tistih režiserjev, ki te ne bo pustil na cedilu s svojimi filmi (podobno kot brata Coen). Poslednja noč je film o skesanosti dilerja, ki mora v zadnjih urah svobode rešiti svoje eksistencialne dileme. Pogovor s očetom, punco, ki ga je morebiti tudi izdala, prijatelji in seveda tudi svojimi nekdanjimi poslovnimi partnerji. Film na izviren način prikazuje stanje Amerike po 11. septembru, kako se je nekoč cvetoče mesto NYC spremenilo v mesto strahu in paranoje. Sicer film ne dosega vrhunskega Samovega poletja (Summer of Sam), a je vseeno obvezen ogleda. Edward Norton ponavlja vloge iz prejšnjih filmov (Izvirni strah, Ameriška zgodovina X), a obenem deluje svežo. Zanimiv in na trenutke provokativen film.

— The Dude

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.