Kolosej
Film distribucije Fivia

16 ulic

drama
Ni hotel drugega, kakor priti domov in si privoščiti kozarec pijače.
Na sporedu od: 8.6.2006, Kolosej Ljubljana
1h 45min / 105min
Leto: 2006
Država: ZDA
Scenarij: Richard Wenk
Režija: Richard Donner
Ostareli policist Jack, z ne preveč zgledno preteklostjo, mora prepeljati nadležnega tatiča Eddieja do bližnjega sodišča, kjer naj bi pričal v sodnem procesu. Rutinska vožnja se kmalu sprevrže v bitko za življenje in smrt, saj bi Eddie moral pričati proti podkupljenim policistom, ki tega ne nameravajo dopustiti. Toda tudi Jack je odločen, da tokrat ne bo pogledal v drugo smer, temveč se bo do konca boril za pravico. V glavnih vlogah Bruce Willis in Mos Def.

Zgodba

Ni hotel drugega, kakor priti domov in si privoščiti kozarec pijače.

Toda nekaj minut čez osem zjutraj so po nočni izmeni neprespanemu in mačkastemu detektivu Jacku Mosleyju (Bruce Willis) proti njegovi volji dodelili navidez preprosto nalogo. Nepomembnega tatiča Eddieja Bunkerja (Mos Def) naj bi do desete ure dopoldan pripeljal iz pripora pred sodniško poroto 16 ulic stran. Jacku naj bi vse skupaj vzelo bornih 15 minut - da pričo odloži na sodišču in se končno odpravi domov.

Utrujen in zlomljenega duha, s poškodovano nogo, ki ga še zmeraj ovira pri hoji, brez kondicije in s hudimi težavami zaradi vdajanja alkoholu je Jackov odnos do službe zelo jasen - žigosaj svojo kartico prisotnosti, ko prideš in ko odideš, vmes pa ne rini v težave. Vsekakor ni pri volji, da bi se ubadal s smrkavcem, ki je več kot pol svojega mladega življenja preživel v ječi. Toda smrkavec Eddie je tudi mladenič, ki je trdno odločen, da se spremeni in vztrajno išče znamenja, ki ga bodo pripeljala v boljšo prihodnost. Jack seveda misli drugače - ljudje se ne spremenijo. Zanj je Eddie samo usmiljenja vreden niče, ki so mu ponudili kupčijo - če bo pričal, se bo izognil kazni. Niče, ki se ga bo tako ali tako kmalu znebil.

Ko Jack potisne Eddieja na zadnji sedež avta in zapelje v jutranjo prometno gnečo, ne opazi enoprostorca, ki jima sledi; v glavi mu razbija in Eddiejeva vsiljiva zgovornost vse skupaj še poslabša. Jack zapelje pred prodajalno žganih pijač, da bi si kupil zajtrk, se Eddie, ki ga pusti v avtu, sooči z nabito pištolo, ki mu jo nekdo nameri v glavo skozi zaprto okno. Jack stopi iz prodajalne v zadnjem trenutku, da prepreči Eddiejevo usmrtitev in ubije najetega morilca. Na njegov klic na pomoč se odzove njegov nekdanji partner Nugent (David Morse) s pomagači, med katerimi Eddie prepozna človeka, proti katerem bi moral pričati. Jackov kratki izlet na sodišče se spremeni v najhujšo nočno moro: kriminalci, ki strežejo Eddieju po življenju, so v resnici policaji.

Nugent Jacku predlaga zanj zelo preprosto rešitev; Eddieja naj prepusti njim, sam pa stori, kar najbolje zna: odkoraka naj stran. Toda Jack se po dolgem času odloči za nekaj drugega...

To je izpoved o tem, kako se ljudje lahko spremenijo - in spremenijo drug drugega - v pičlih 118-ih minutah, ki so potrebne, da nekdo prispe do cilja komaj 16 ulic stran in hkrati zgodba o spopadu na življenje in smrt.

Kako je nastal film...

Zgodbo o poraženem, ostarelem detektivu, ki je naveličan vsega, tudi svojega življenja, vendar najde odrešitev in pogum, da se spremeni, v odnosu s kar najbolj nenavadnim (in neprimernim) fantom, je spisal domiselni scenarist Richard Wenk (Wishcraft). "Pritegnila me je zamisel o človeku, ki je imel vse, pa je to zavrgel in sklenil vsemu obrniti hrbet, vendar se spremeni, ko sreča poba, ki nikoli ni imel ničesar, vendar se prizna poraza," opisuje zgodbo Wenk. "Želel sem si raziskati, kako bosta vplivala eden na drugega v teh kratkih 118 minutah poznanstva."

Wenk je že sodeloval pri nekem glasbenem projektu z režiserjem Richardom Donnerjem (Smrtonosno orožje) in se je na njegovo zamisel takoj odzval z naklonjenostjo. "Obiskal me je doma in po nekaj minutah pripovedovanja o rdeči niti 16 ulic sem ga ustavil," se spominja Donner. "K pogovoru sem povabil svojo ženo, ki je producentka, češ da to mora slišati. Obema je opisal zgodbo do konca in takoj sem vedel, da jo moram režirati."

Zaradi kredibilnih imen Richarda Donnerja in njegove žene trojici ni bilo težko najti producentske hiše, ki bo film finančno omogočila. Očitno je bila zamisel tako zelo všeč Aviju Lernerju, da je potreben denar takoj zbral in ekipa je film posnela v bornih desetih tednih v Torontu v Kanadi in v štirinajstih dneh v New Yorku. Med režiserjem in scenaristom se je spletla tesnejša vez, ki je rodila sodelovanje pri naslednjem scenariju, ki ga Donner želi prepustiti Wenku tudi z režijo. Projekt se imenuje Gooniji 2.

Za vlogo v 16 ulicah se je Willis odločil instinktivno, saj si je že nekaj časa želel karakterno vlogo človeka v njegovih letih s problemi, ki so povsem nasprotni junakom, v kakršnih koži ga običajno želijo videti. v Jacka Mosleyja se je vživel tako telesno kot psihološko. "Jack se skriva pred samim seboj," pojasnjuje Willis. "V preteklosti je brezobzirno spravil marsikaterega zločinca za zapahe, ne glede na to, ali je pri tem prekršil marsikakšno pravilo. Toda ni mogel povsem zatreti glodajoče vesti, ki mu je šepetala, da je storil nekaj narobe. Tudi v alkoholu je ni mogel utopiti. Eddie pa jo spravi na površje." S soigralcem Mosom Defom sta se izkazala kot magičen par.

Znani raper Mos Def je bil za Donnerja izbira, ki bi jo težko preusmeril na koga drugega. Sam pravi, da je hotel prav njega zaradi njegove glasbe, ker s svojimi pesmimi brska in razkriva svojo notranjost, najbolj intimne občutke, kar se mu zdi navdušujoče in čarobno.


Za kamero...

Richard Donner je v zadnjih dveh desetletjih ustvaril številne priljubljene akcijske filme (serijo Smrtonosno orožje, Teorijo zarote in Mavericka z Melom Gibsonom, itd), pravljične zgodbe in filme za mlade vseh starosti (Ladyhawke, vse tri Willyje z kitom orko v glavni vlogi, Goonije, Supermana) in številne druge. Medtem se je uspešno ukvarjal s producentstvom.

Scenarist Richard Wenk je pisal scenarije za uspešne producente in/ali režiserje Dean Devlina, Garryja Luccesija, Ridleyja Scotta, Joela Silverja in Jerryja Bruckheimerja. Rodil se je in odraščal v New Jerseyju in trenutno živi v Los Angelesu.

Pred kamero...

Brucea Willisa (Jack Mosley), junaka trilogije Umri pokončno, Zadnjega skavta, Zadnjega preživelega, Šestega čuta in Nezlomljivega, Armageddona in Mesta greha, če naštejemo zgolj grobo okostje njegovih vlog, verjetno ni treba posebej predstavljati kot igralca. Pripomnimo naj le, da je pri nastajanju 16 ulic sodeloval tudi s svojo produkcijsko firmo Chayenne (po najmlajši izmed svojih hčera z Demi Moore) in da se ukvarja tudi z neprofitnim gledališčem A Company of Fools, ki ga je ustanovil s svojim bratom. Na deskah gledališča Liberty v Idahu pa je zaigral in režiral črno komedijo Sama Sheparda True West. V tem in naslednjem letu pa ga bomo videli v filmih Alfa dog in Lucky Number Slevin, pripravlja pa že svoj naslednji film Perfect Stranger, v katerem bo zaigral s Halle Berry.

Mos Def (Eddie Bunker) je eden izmed najbolj produktivnih in cenjenih glasbenikov hip-hopa zadnjih nekaj let. S svojim ustvarjanjem in osebno noto presega klasični okvir te glasbene zvrsti. V Brooklynu rojeni glasbenik je po prvem albumu Universal Magnetic (1996) začel plodno sodelovati s Talibom Kwelijem. Ustanovila sta skupino Black Star in izdala izvrsten debitantski album Mos Def and Talib Kweli are... Black Star, ki mu je sledil Mosev solo album Black On Both Sides. 16 ulic ni njegov prvi filmski nastop, saj je zaigral v Bamboozled Spikea Leeja, v Balu smrti ter komedijah Showtime in Brown Sugar. Pred kratkim je zaigral v akcijskem trilerju po klasični predlogi The Italian Job ob Marku Wahlbergu, Edwardu Nortonu in Charlize Theron ter v Woodsmanu ob Kevinu Baconu, ki so mu kritiki namenili veliko pohvalnih besed. Ne nazadnje pa se ga bomo zapomnili kot Forda Perfecta iz ZF filmske satire Štoparski vodnik po galaksiji po istoimenski knjižni predlogi Douglasa Adamsa. Proti koncu tega leta ga bomo videli v drami Journey to the End of the Night.

David Morse (Frank Nugent) je igralec širokega spektra karakternih likov, ki se je odlikoval z igro od Plesalke v temi do Zelene milje in cele vrste drugih. Kariero je začel v Donnerjevi drami The Inside Moves, nadaljeval pa v prvencu Sean Penna The Indian Runner in še v njegovem The Crossing Guard.

Pred kratkim je ustvaril nepozabno vlogo v filmu Double Vision (delo ustvarjalcev Prežečega tigra, skritega zmaja), ki mu je prinesla nagrado Zlati konj, ki je kitajska različica oskarja. Prav tako je v premorih, ko ne snema filmov, zelo aktiven na gledaliških odrih v manjših in bolj odmevnih uprizoritvah.

Komentarji

20.4. 2006 ob 13:14

pa film je taki dober da ne moreš vervat ej...pejta ga gledat pa boste vidli da mam prav a veste.ja dobro no grem jaz zdej...papa

— u redu je
3.5. 2006 ob 15:39

Film bržčas ne bo slab, že osnovna zgodba pa Bruce Willis veliko obetata. Ta Mos Def je pa nek ameriški MC, sicer ste ga pa lahko vidl v videospotu Alice Keys za skladbo You don`t know my name (v spotu je ona natakarca, on pa k njej hodi na kavo,... mal sta zalublena v spotu skratka,...). Se vidmo v kinu!

— MATEj
11.5. 2006 ob 8:16

Film sem si ogledala pred kaksnima 1-2 mesecema tukaj v ameriki in mi je bil vsec.vsebina je zanimiva pa se dobra igralska zasedba.vsekakor vredno ogleda

— girl
29.5. 2006 ob 15:17

dober filmček.willis odigra odlično pijanega policista.eden boljših zadnjega časa

— benko
30.5. 2006 ob 16:20

ne morem komentirat ker si ga bom sele danes ogledal na dvd-ju

— en
2.6. 2006 ob 17:50

Film je res odličen. Že dolgo časa nisem gledal tako dobrega filma. Willisovi filmi so včasih dolgočasni, ampak mislm, da se ta po kvaliteti lahko kosa z Armageddonom. Ne bo vam žal, če si film ogledate. Lep ogled .

— Someone
9.6. 2006 ob 12:56

film je še enkrat prikazal brucea v taki luči kot si zasluži. res je malo star že ampak prerokovalka mu je dobro rekla: bruce, ti ne boš nikoli umrl; živel boš v naših srcih za vekomaj. in ni se motila a ne?

— vanja
11.6. 2006 ob 13:15

igralska zasedba je pre zveneča za tako nekakovosten film, če ste oboževalci bruca willisa vam filem odsvetujem. filem vreden ogleda le za tiste ki so vedno doma in nimajo nič bolšega za počet,

— jaka šinigoj
11.6. 2006 ob 16:02 zvezdica

Kljub začetnemu občutku, da bo depresivni policaj, ki živi samo še za 0.3 viskija, ves film postaval naokoli, se zgodba zaplete in akcije v njej ne manjka. Celoten film popestri klepetavi zapornik, ki ima vedno kaj "pametnega" za povedat. Film me je presenetil in ga priporočam vsem, tudi tistim, ki greste v kino pa ne veste kaj bi šli gledat. Zagotovo vam ne bo žal.

— Nikita
12.6. 2006 ob 1:48

čeprav filma niso napovedovali kot veliko senzacijo,mi je bil vseeno všeč. Film o pokvarjenih policajih.Bruce Willis je dobro odigral,posebej všeč pa mi je bil ameriški raper Mos Def,ki me je ponovno pozitivno presenetil.Tudi David Morse je ponovno dokazal,kakšen odličen karakterni igralec je.Film lahko ocenim zelo pozitivno,saj je zgodba ves čas v dogajanju in napetosti.Pozitivna ocena in pohvale za film.

— Bigboi
12.6. 2006 ob 20:31

Dobra akcija u stilu umri pokončno.Priporočam, lupčki

— drko
20.6. 2006 ob 13:22

film me je pozitivno presenetil, sicer ni "za dol padit", ima pa dobro zgodbo, še boljšo igro in zanimive preobrate. Priporočam!

— žiga
22.6. 2006 ob 18:05

j, kak je pa toti film zanič vsebina taka kot bi bral telefonski imenik, film pa tudi kot bi bil sneman v kameni dobi, pa še kokice so ble preveč zažgane, res odsvetujem ogled mlajšim od 99 let!!!

— đomba
24.6. 2006 ob 16:54

moje mnenje o tem filmu je tako.sprrva mi se ni zdel vredu a ko se je zgodba zapletla in je v njej zaživelo dosti akcije sem se začel zelo zabavati.jaz ta film priporočam vsem ki ga niso še šli gledat!

— marko
25.6. 2006 ob 10:19

V redu film, ni vse samo akcija ampak tudi pametna zgodba za razmišljanje. Peljte ga gledat, če že greste v kino. Lp

— Pero
13.8. 2006 ob 19:07 zvezdica

Kaj naj rečem...Film je preprosto izjemen. Izjemno napet film s kar nekaj akcije, a akcija niti ni v ospredju. V ospredju je zgodba(kar je prav)-odlična-. Bruce Willis odigra zelo dobro a še veliko bolj me je presenetil Mos Def, ki res odigra fenomenalno. Res ima posrečen glas( še zdaj si ponavljam njegove stavke iz filma) (=. Najboljši holivudski film kar sem jih kdaj videl življenju, če ne celo najboljši nasploh. Mimogrede: Ogledal sem si ga 5-krat v enem mesecu Vsekakor VREDNO OGLEDA!!!

— PeZzi
20.6. 2007 ob 22:41

Res full dober film!

— DonBracic
10.2. 2010 ob 18:58

jakob jenko

— jakob

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.