Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

15 minut slave

akcijski, kriminalka, triler
Na sporedu od: 12.7.2001, Kolosej Ljubljana
2h / 120min
Scenarij: John Herzfeld
Režija: John Herzfeld

V prihodnosti bo vsakdo doživel 15 minut slave. - Andy Warhol

Še nikoli v zgodovini si nista bila slava in zakon tako nevarno blizu. Danes ko ljudje hlepijo po čimbolj senzacionalnih novicah, se vsi, od zločincev in policajev do odvetnikov in politikov, pulijo za čim večjo publiciteto. Morilci najemajo drage odvetnike in se izpovedujejo pred kamerami. Tako navadni lopovi kot predsednikovi odvetniki čakajo svojo priložnost, da stopijo pred reflektorje. Zločin, tragedija, kaos - morda se jih bojimo, toda ne moremo zanikati, da danes prinašajo gledanost, denar in moč.

Kako daleč so najbolj obupani pripravljeni iti, da bi dobili svojih "petnajst minut"? In koliko si javnost želi to gledati? Ti dve vprašanji sta v ospredju filma 15 minut Johna Herzfelda, ki je postavil napetost trilerja v dobo nenasitnih medijev. Film o urbanem življenju in zločinu je prepreden s črnim humorjem, napeto akcijo in ostro kritiko družbe, ko pridejo v stik policaji, zločinci in vsemogočne TV-kamere.

V središču dogajanja je dvojni umor v New Yorku, ki ga je treba raziskati. Zgodba ne daje toliko poudarka iskanju resnice o umoru, pač pa temu, kdo ima nadzor nad resnico. Mediji ves čas prežijo na osupljive posnetke, ne glede na ceno. V 15 minut policaji lovijo morilce in novinarji lovijo policaje, in vse skupaj preraste v pravi kaos.

Dvakratni oskarjevec Robert De Niro igra slavnega detektiva in človeka z naslovnice revije People Eddieja Flemminga. Tokrat se zločin konča s požarom in sodelovati mora s tekmecem, preiskovalcem požigov Jordyjem Warsawom, ki sovraži novinarje in ga igra Ed Burns. Medtem ko iščeta morilca iz vzhodne Evrope, ki divjata po mestu, se prepirata, kaj naj naredita z novinarji. Toda vedno sta korak za nepredvidljivima in prebrisanima morilcema, kajti le-ta sta se naučila, kako izkoristiti medije in pravosodne nesmisle in s tem zasloveti.

V filmu igrajo še Kelsey Grammer, Melina Kanakaredes, Avery Brooks, Karel Roden, Oleg Taktarov, Vera Farmiga in John DiResta.

O nastanku filma

Film postavi gledalce v središče z vsem nasičenega New Yorka, kjer se srečata kruta resničnost zločina in subrealistični blišč televizije in instantne slave.

Herzfeldov scenarij je nastal iz prevzetosti nad tem, kako velik vpliv ima slava v današnji ameriški kulturi in kako je spremenila ameriške sanje ter celo navdihnila nov tip zločincev. "Nekoč so ameriške sanje pomenile, da si uspel z trdim delom in vztrajnostjo, v današnji kulturi pa nihče ne odgovarja za svoja dejanja in nekateri hočejo priznanje za nič. Neverjetno je, kaj vse lahko danes vidiš, od tabloidnih novic do prepirov v politiki, športu in med zakonci. Ljudje so pripravljeni narediti karkoli, da bi prišli v medije," pravi Herzfeld. Z mešanjem takšnega odnosa in krvoločnosti medijev je dobil zelo eksplozivno situacijo.

V film je vključil še eno stvar, ki ga fascinira - požig. "Bilo je že veliko filmov o policajih in detektivih, ne pa tudi o preiskovalcih požigov," pravi Herzfeld. "Ko sem izvedel, da tudi oni nosijo pištole in aretirajo ljudi in da so detektivi gasilske službe, sem vedel, da je veliko možnosti za dobro zgodbo. Še posebej zato, ker je dvojni umor prikrit s požarom, kar je primer, ki vsekakor pritegne pozornost medijev."

Da bi se v zgodbo bolje poglobil, je Herzfeld spremljal prave policaje in gasilce v New Yorku. Prav tako se je posvetoval z Mikom Camellom, preiskovalcem požarov v Los Angelesu, in z nekdanjim preiskovalcem požarov v New Yorku, Louisom F. Garcio, ki sta bila pri filmu tehnična svetovalca. Ko si je izmislil lik slavnega policaja Eddieja Flemminga, se je Herzfeld posvetoval z detektivom za umore newyorške policije Stevom Davisom, pa tudi z drugimi detektivi.

Scenarij je bilo težko uvrstiti v določen žanr, ker vsebuje prvine grenko-sladke romance, akcije in črne komedije. In točno to je k projektu pritegnilo skupino izvrstnih igralcev in filmarjev.

Igralska zasedba

Robert De Niro (Eddie Flemming)

Robert De Niro, ki igra detektiva za umore, se je nazadnje proslavil s komedijo Meet The Parents in ganljivo dramo Men Of Honor.

Filmsko kariero je začel leta 1969 v filmu The Wedding Party Briana De Palme. Do leta 1973 je že bil nagrajen za nastopa v filmih Bang The Drum Slowly in Mean Streets Martina Scorseseja. Leta 1974 je dobil oskarja za stransko vlogo mladega Vita Corleoneja v Botru II Francisa Forda Coppole. Leta 1980 je z vlogo Jaka La Motte v Scorsesejevem filmu Raging Bull osvojil še oskarja za najboljšega igralca. Za oskarja je bil nominiran zaradi vlog v še štirih filmih: Taksist, Cape Fear, The Deer Hunter in Awakenings.

Nazadnje je igral v naslednjih filmih: Great Expectations, Wag the Dog, Jackie Brown, Flawless in Analyze This.

Edward Burns (Jordy Warsaw)

Edward Burns igra preiskovalca požigov, ki sodeluje s slavnim detektivom, da bi rešil grozljiv dvojni umor.

Burns se je proslavil s svojim prvencem The Brothers McMullen, pri katerem je bil scenarist, producent, režiser in glavni igralec, in s katerim je bil leta 1995 nagrajen na filmskem festivalu Sundance. Posnel ga je za borih 25 000 dolarjev, na koncu pa se je izkazal za najdobičkonosnejši film leta. Leta 1996 je dobil Independent Spirit Award za najboljši prvenec.

Sledila je romantična komedija She's The One, pri katerem je bil spet scenarist, režiser in producent, in v katerem je igral z Jennifer Aniston in Cameron Diaz.

Nato je bil scenarist, producent, režiser in glavni igralec v filmu No Looking Back, v katerem sta igrala tudi Lauren Holly in Jon Bon Jovi. Pri obeh filmih je bil izvršni producent Robert Redford.

Kelsey Grammer (Robert Hawkins)

Kelsey Grammer igra voditelja tabloidnih televizijskih novic, hi hoče za vsako ceno priti do vroče zgodbe. Je prvi igralec v zgodovini televizije, ki je bil večkrat nominiran za nagrado Emmy za isto vlogo v treh različnih nadaljevankah. Dve nominaciji je dobil za vlogo dr. Frasierja Crana v nadaljevankah Na zdravje! in Wings, osem nominacij pa za vlogo v nadaljevanki Frasier.

Karel Roden (Emil Slovak)

Češki igralec Karel Roden je v Hollywoodu debitiral kot hladnokrven, prebrisan morilec, ki zna manipulirati z mediji. V Pragi je igral v Mestnem gledališču in gledališču Labirint, in je od leta 1992 član praškega narodnega gledališča.Najbolj se je proslavil s predstavama Mrzel tuš in Don Juan in Faust. Za filmsko vlogo v Time of Servants so ga hvalili na festivalih v Cannesu, Ženevi in Montrealu.

Oleg Taktarov (Oleg Razul)

Oleg Taktarov, po poreklu iz Sibirije, igra morilca, ki je nor na medije in išče čim hitrejšo pot do ameriških sanj. Nastopal je že v filmih Air Force One, Absolute Force, Counter Measures, Total Force I in Total Force II. Na televiziji je gostoval v nadaljevanki JAG in v Disneyjevem filmu Good Cop / Bad Cop.

Za kamero

John Herzfeld (režiser / scenarist / producent)

John Herzfeld je pred tem filmom bil scenarist in režiser črne komedije 2 Days in the Valley, ki so jo kritiki pohvalili zaradi izjemne strukture, izvirnega sloga in mešanice pronicljivosti in akcije.

Prejel je tudi nagrado Ameriškega združenja režiserjev in nominacijo za Emmy za film Don King: Only in America. Film je bil prav tako nominiran za dva zlata globusa.

David Blocker (producent)

David Blocker je dobil nagrado Emmy za najboljši TV-film za Herzfeldov film Don King: Only in America. Dolgo je sodeloval s scenaristom / režiserjem Alanom Rudolphom, med drugim pri filmih Choose Me, Trouble in Mind in The Moderns.

Keith Addis in Nick Wechsler (producenta)

Keith Addis in Nick Wechsler sta ustanovitelja Industry Entertainmenta, podjetja, ki se ukvarja z menedžmentom in produkcijo ter zastopa scenariste, režiserje in igralce na področju filmske in televizijske produkcije.

V desetih letih obstoja je podjetje produciralo filme, kot so Seks, laži in videotrakovi, Drugstore Cowboy, The Player, Little Odessa, Love Jones, Eve's Bayou in druge.

Komentarji

18.5. 2007 ob 20:02

_film je sveeetoven!

— claudia
13.9. 2007 ob 15:25

ful hud film pejte ga gledt k je kul:)

— kik
12.3. 2008 ob 16:54

Morm rečt da mi je bil film kar všeč
so pa deli filma ki so me zelo nasmejali

— WaNTeD

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.