Kolosej
Film distribucije Cenex

102 dalmatinca

komedija
Na sporedu od: 12.4.2001, Kolosej Ljubljana
1h 40min / 100min
Scenarij: Dodie Smith, Kristen Buckley
Režija: Kevin Lima

Zgodba

Ko se je že zdelo, da je povsem varno pokukati iz pasje hišice, se je vrnila Krutela De VIL (Glenn Close). Tokrat ni sama. Pridružil se ji je partner v zločinu, modni oblikovalec Jean Pierre Le Pelt (Gerard Depardieu), ki je v dobi gonje proti kožuhom (upamo, da ne bo nikoli minila) strašno nesrečen in brez pravega navdiha.

Tri leta po njenem obsodbe vrednem početju, ko je z nadvse hudobnimi nameni ugrabljala cela legla ljubkih dalmatinčkov, se zdi, da je Krutela druga ženska. Ni več obsedena s zamislimi o črno-belo-pikasti krzneni kolekciji. Še več, postala je novopečena ljubiteljica štirinožcev, rešiteljica živali ali na kratko: najboljša pasja prijateljica Ella! Bi ji verjeli? Chloe Simon (Alice Evans), njena skrbnica za pogojno izpustitev in resnična ljubiteljica psov, ji ne verjame. Njen dvom se še poglobi, ko Krutela v želji, da bi si pridobila medijsko pozornost, kupi finančno neuspešno zavetišče za pse. Vodja zavetišča, mladi, naivni in srčno dobri Kevin Shepherd (Ioan Gruffudd) je nad novo lastnico navdušen, pa čeprav le zato, ker mu je nadvse všeč njena skrbnica Chloe. Tudi ona ni ravnodušna do njega, dokler ga ne aretira policija zaradi domnevnega ropa več mladičkov dalmatincev. Pod pritiskom nedvoumnega dokaza in bolečega spoznanja, da je zaupala napačnemu človeku, Cloe polagoma začenja verjeti v Krutelino iskrenost. Toda nenadno izginotje njenih lastnih ljubkih dalmatinčkov, vnučkov Ponga in Perdy, malega Ponirka, Domino in Čudaka, ji da misliti, da vse le ni tako, kot se zdi.

Krutelina potuhnjenost zagotovo skriva globlji razlog, prav tako tudi njeno novo partnerstvo s francoskim modnim oblikovalcem Jeanom Pierrom Le Peltom, toda ali je res kriva najbolj grozljivega od grozljivih zločinov, ali pa ji krivdo poskušajo podtakniti?

Kako je nastala in kako so jo posneli?

Pri nastajanju 102 dalmatinca je sodelovala skoraj vsa ekipa, ki je "zakrivila" 101 dalmatinca. Filmska igrana različica klasične zgodbe Dodie Smith je pred štirimi leti polnila kinodvorane in navduševala ne le ljubljence črnobelih dalmatincev, temveč tudi vse ljubitelje živali, tako mlade kot malo manj mlade. Režijo tega, lahko bi rekli, za eno "črno piko" obširnejšega nadaljevanja, je prevzel Kevin Lima, ki je nedavno tega uspešno dokončal Disneyjevo animirano uspešnico Tarzan. V njem je svoj glas ljubeči gorili Kali posodila tudi Glenn Close, tako da sta pri 102 dalmatincu sodelovala že drugič. Nadvse prijetno in uspešno.

Ekipi se je z velikim navdušenjem spet pridružil tudi kostumograf, trikratni dobitnik oskarja Anthony Powell. Kdo bi pozabil njegove izredne kreacije v 101 dalmatincu? Ker je Glenn Close "oblačil" tudi v gledališki postavitvi Sunset Boulevarda Andrewa Lloyda Webberja, sta se z igralko že dodobra poznala in bila vajena drug drugega. Tokrat se je moral domišljijsko kar dvakrat potruditi, saj tudi Krutelin pajdaš Le Pelt obožuje nenavadne obleke in kaže neustavljivo strast do krzna. Sam Powell priznava, da je ustvaril nekaj, kar izraža spoštljiv pozdrav Karlu Lagerfeldu, Johnu Gallianu in Jeanu-Paulu Gaultierju hkrati. Očitno "odštekano" in obenem mamljivo pogumno.

Za spretno vodenje kamere, ki je vestno zabeležila vsak zanimiv gib kosmatih pasjih tačic, pa je, tako kot prvič, poskrbel snemalec Adrian Biddle.

Glenn Close ni bilo treba dolgo prepričevati, da je sprejela vlogo v nadaljevanju dogodivščin črnobelih pasjih junakov. Skrivnost, zakaj ji je ta vloga tako ljuba, je razkrila kar sama: "Krutela De Vil me je tako navdušila, da sem bila takoj za to, da njeno osebnost spoznam še enkrat," pravi. "V 101 dalmatincu sem se naučila, da bolj zlobna ko sem, bolj smešna sem. Krutela me spominja na hudobne čarovnice iz klasičnih pravljic, na primer na zlobno kraljico iz Sneguljčice. Otroci se je bojijo, hkrati pa se ji lahko tudi smejijo. To smešno plat sem hotela še bolj poudariti in skozi njo otroci ob smehu spoznavajo neprijetne plati življenja. Vedo, da te obstajajo in si jih želijo spoznati, toda ob tem morajo imeti pomirjujoč občutek, da se bodo srečno razpletle."

Vlogo Krutele pa je za potrebe zgodbe 102 dalmatinca dopolnil Gerard Depardieu, ki je zaigral njenega zločinskega pajdaša, modnega oblikovalca Le Pelta. Le Pelt je po rodu Francoz. Kako so izbrali prav Gerarda Depardieuja, pa pripoveduje producent Edward Feldman: "Od vsega začetka sem vedel, da nočem Američana v vlogi Francoza, ki se trudi s francoskim naglasom. Hotel sem pravega Francoza. In kadar kdorkoli pomisli na pravega Francoza, ima pred očmi Gerarda Depadieuja. Na srečo sem z njim posnel že dva filma, Zeleno karto in Moj očka junak, zato sem bil drzen in mu vlogo kar osebno ponudil. Odgovoril je samo: "Prav." Hotel sem mu poslati scenarij, pa me je zavrnil, naj se ne trudim in da si vlogo želi igrati. Take sreče se nisem nadejal."

Če sta Glenn Close kot Krutela in Gerard Depardieu kot Le Pelt zla plat na tehtnici, pa njeno dobro stran predstavljata mlada zaljubljenca in ljubitelja živali Chloe in Kevin. Mladega in nadarjenega angleškega igralca Ioana Gruffudda je opazil producent Feldman v televizijski seriji Hornblower. Ta pa se je vloge sprva branil. "Prepričali so me psi, verjeli ali ne. Mestni škric sem, nikoli v življenju nisem imel psa, tudi noben od mojih prijatelje ga nima. Kako naj bi igral upravitelja pasjega zavetišča in lastnika dveh psov? Toda ko sem na poskusnem snemanju "zaigral" s temi štirinožci, bi kdo drug težko bolje prepričal režiserja, da je z njimi "gor rasel", kot jaz. Najbolj sem bil zadržan v prisotnosti orjaškega bullmastiffa, ki igra Šaljivca (Droller). Toda ko sem spoznal, kako nežen in dobro zdresiran je, me je strah minil."

Razgledano in svetovljansko Chloe pa je zaigrala mlada angleška igralka Alice Evans. Alice je svojo igralsko kariero začela v Parizu. Tekoče govori francosko in italijansko. Njen najljubši spomin na to vlogo je tisti s poskusnega snemanja, ko so ji dali v roke bel zvit pulover, ki naj bi predstavljal Čudaka. "Več kot eno uro sem improvizirala. Vlogi sem dodala kar se je dalo veliko humorja. Nalezli so se ga vsi," se spominja.

In v glavnih vlogah nastopajo:

V prvi vrsti navihani in drzni dalmatinci.

Ali veste:

  • da so to pasmo res vzredili nekje v Dalmaciji, čeprav njeno poreklo še do danes ni docela razjasnjeno.

  • da po nekaterih virih izhaja iz Grčije, po drugih spet naj bi te pse privedli s seboj Turki.

  • da ima dalmatinec lahko tudi rjave pike po belem kožuščku, morajo pa biti vse enake barve (torej samo rjave ali samo črne).

  • da je to zelo nežen in za vzgojo doumljiv pes, čeprav zna biti tudi zelo oster in ob nepravilni vzgoji, tudi siten.

  • po nekaterih virih njegovi daljni predniki izhajajo iz Indije.

  • da se je iz Dalmacije najbolj razširil prav v Anglijo, kjer se že več kot stoletje skrbno posvečajo njegovi vzreji in si ga zaradi tega tudi nekako "lastijo".

Z njihove učne ure in za kar najboljše počutje je skrbel eden najuglednejših pasjih trenerjev Gary Gero. Vsi se zavedajo, da brez njega in njegove ekipe, tega filma ne bi bilo. Največji izziv za Gera in njegove mojstre je bilo treniranje mladičkov, ki so po novem scenariju morali znati vse, kar znajo odrasli dalmatinci. Bil je skrben in ljubeč trener. Če ni bil prepričan v varnost prizora in v to, da ga pes ne bo zmogel brez prevelikega napora, se mu je raje odpovedal. Najbolj ganljiva je bila njegova skrb za mladiče in njihove telesne zmogljivosti. Vsi, ki ste kdajkoli imeli mladega psa, veste, da so stopnice in strm teren za psička največja ovira, ki je zanj lahko celo škodljiva, če jo mora prevečkrat premagati. Zato sta s scenografom poskrbela, da so vsa stopnišča na scenah dolga in plitva, z zelo nizkimi stopnicami, ki so jih mladički zlahka zmogli.

"Ko sem spoznal, da je najpomembnejša stvar v mladem pasjem življenju hrana, je šlo vse kot po maslu. Bistri so kot le kaj, samo če vedno, da bodo za svoj trud nagrajeni s čim okusnim," se spominja Gary.

"Znajo sesti, leči, ostati na mestu, dati tačko, se povaljati, z gobčkom dregniti v stvari in celo obkrožiti človeka. Edini problem je bil čas, oziroma hitro odraščanje mladičkov in s tem povezan tempo snemanja," pripoveduje Gary. Ob tem pa vedno s ponosom poudari, da nobenega psa niso vzgojili zgolj za potrebe filma; vsi so bili igralci "na posodo" ali pa so prišli k filmu kot najdenčki z že znanimi lastniki tudi po končanem snemanju.

Da bi svoje vloge kar najbolje opravili, je Gary izbral pasje junake in jih začel trenirati kar sam, še pred začetkom snemanja. Na srečo se je režiser z vsemi strinjal, zamenjati je moral le Kopača, za katerega je sam izbral manjšega psička, režiser pa je zaradi njegove filmske "osebnosti" želel večjega psa, zato so izbrali borzoja.

Glenn Close pa je bila navdušena nad svojim Puhkom, psičkom, ki ga ob izpustitvi iz ječe dobi v dar Krutela De Vil. Po scenariju naj bi ga zaigrala brezdlaka Chihuahua, ki pa ne obstaja kot pasma. Obstaja pa brezdlaka pasma kitajski goli pes.

"Slišala sem že za to pasmo in zdeli so se mi najbolj čudni psi na svetu," pripoveduje Glenn Close. "Toda Harry, ki igra Puhka, je izreden. Zaljubila sem se vanj. Je eden nepričakovanih junakov te zgodbe in prvovrsten igralec. Vedno je vse naredil že v prvem poskusu. Včasih sem mu kar malce zavidala."

Po tem uvodu se vam verjetno že dozdeva, da dalmatinci niso edini živalski junaki v tem filmu. Pridružijo se jim namreč orjaški bullmastiff Čudak, terier Chomp in borzoj Kopač, najprijetnejša in najbolj smešna pridobitev pa je papiga Waddlesworth, ki živi v pasjem zavetišču in je prepričana, da je tudi sama pes. Za trenerja Garyja je bila posebna preizkušnja.

Gary je takoj pomislil na zeleno macao. "Ta vrsta papige je neverjetno pametna. Res pa je, da pri pticah v prvi vrsti ne gre za problem inteligence in sposobnosti učenja, temveč za strah pred ljudmi in drugimi bitji. Macae so edine papige, ki se ne bojijo ljudi. Zapomnijo si že znan obraz in tujcev se hitro privadijo, samo nekaj časa je treba preživeti z njimi. Sposobne so se naučiti skoraj vseh gibov, ki jih njihova fizionomija zmore, in to je več, kot bi lahko pričakoval. Stvar je le v tem, kako te gibe posnameš in interpretiraš."

Eni in drugi živalski junaki pa so se po končanem snemanju vrnili k svojim lastnikom z "izobrazbo", ki ni dana navadnemu živalskemu smrtniku. Te vrste spričeval namreč lahko dobiš samo med snemanjem filma 102 dalmatinca.

Komentarji

20.3. 2005 ob 13:17

ta film je prvi film, ki sem ga šla gledat v kolosej! bil je kar v redu, čeprav je enkica boljša! mejte se, caw

— 102 dalmatinca
7.1. 2006 ob 22:00 zvezdica

film je ful hud in nasmejete se lahko do vsega srca. zasluzi si 10/10 nagrajeno s enim velikim +-om

— Robert
20.1. 2006 ob 21:41

film je ful kul in psički so zelo srcakni. kot pravi robert 1. si zasluži 10/10

— Robert 2.
7.7. 2006 ob 10:21

ta filem sem gledala zelo dovgo nazaj zato da imam v spominu samoo smeh rada pa bi da bi bil enkrat po televiziji

— si***a
4.3. 2007 ob 15:30

filem je zlo dolg in zabaven in pa tud smešen haha

— nina
3.1. 2008 ob 13:56

ful lep filem

— piki
21.12. 2008 ob 0:00

RES KUL FILM K SO RES LUŠTKANI DLMATINČKI

— Rok
10.1. 2009 ob 0:00

kkkkkkkkkkkkkkuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuullllllllllllllllllllllll

— laura kosir
10.1. 2009 ob 0:00

film je zelo lep nasmeješ se lahko iz vsega srca.

— eva
26.12. 2009 ob 18:09

ta 101 in 102 delmantinca sta zlo dobr

— 102 delmantinec
22.1. 2010 ob 18:47

dobra zamisel in hud film. je zelo smešen in sovražnikov ne manjka. oba dela sta dobra. 10/10 za tole so mogl uporabt ogromn dalmatince, če jih niso naredil računalniško

— nekdo
1.4. 2010 ob 20:05

to je najjjjjjjjjjjjjjjjjj lepši filem na svetu

— ooo
15.4. 2010 ob 14:46

superrrrrrr

— ana
27.2. 2011 ob 10:02

TA FILM JE PREČUDOVIT JE VELIKO BOLJŠI OD ORVEGA AMPAK TUDI PRVI NI SLAB. KO SEM SI OGLEDAL NAPOVEDNIK SEM SE ODLOČIL DA SI GA BOM POSKUSIL OGLEDATI. IN RES MI JE USPELO. OB FILMU SEM SE SMEJAL DO SOLZ. FILM JE MAD NAJBOLJŠIMI.

— ALEN
11.6. 2013 ob 17:35

carski filceprav mal grozen.

— g***

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.