Kolosej
Film distribucije Blitz Film & Video Distribution

10.000 pr.n.št.

prazgodovinska pustolovščina
Legenda. Bitka. Prvi junak.
Podnapisi
1h 49min / 109min
Leto: 2008
Država: ZDA, Nova Zelandija
Jezik: angleščina
Scenarij: Roland Emmerich in Harald Kloser
Režija: Roland Emmerich
Režiser Roland Emmerich, ki je ustvaril spektakle Dan neodvisnosti, Godzilla in Dan po jutrišnjem, se podaja v čase prazgodovine, ko so po našem planetu še hodili mamuti. Mladi lovec D'Leh se skuša uveljaviti kot vodja plemena, ko njegovo ljubezen Evolet ugrabijo kruti zavojevalci. Pogumni mladenič se z mentorjem Tic-Ticom poda na epsko popotovanje, na katerem spozna nove prijatelje in dokončno sprejme breme svoje usode, toda za zmago nad mogočnimi nasprotniki bo potreboval tudi obilico sreče in starodavne magije.

Sinopsis

Priljubljeni režiser Roland Emmerich (Dan po jutrišnjem, Dan neodvisnosti) je znova posnel razkošno pašo za oči – tokrat odisejo po zdavnaj minulem času, polnem prerokb in bogov, ko so zemlji vladali duhovi in so jo tresli mamuti.

V odročnem planinskem plemenu najde mladi lovec D’Leh (Steven Strait) ljubezen svojega življenja – prelestno modrooko Evolet (Camilla Belle). Nekega dne pa Evolet ugrabi tolpa gospodarjev vojne, ki pleni po njegovi vasi. D’Leh takoj zbere skupino lovcev, ki sledijo ugrabiteljem na drugi konec sveta, da bi jo rešili. Ko se spustijo v neznano pustolovščino, kmalu ugotovijo, da poleg njihove obstajajo še druge civilizacije, človeštvo pa se že razprostira širom zemeljske oble. Na poti se jim pridružuje vedno več plemen, ki jih napadajo lovci na sužnje, D’Leh pa postane vodja svoje vojske.

Usoda tako spremeni te ljudi v pogumne vojščake, ki se morajo spopadati s prazgodovinskimi plenilci in na katere na vsakem koraku preži nova nevarnost. Na koncu svoje junaške poti naletijo na izgubljeno civilizacijo, njihova končna usoda pa je v rokah njim nepojmljivega imperija, kjer ogromne piramide segajo do neba.

Tam se uprejo tiranskemu bogu, ki je zasužnjil številna ljudstva. D’Leh kmalu spozna, da je poklican, da reši ne samo Evolet, ampak celotno civilizacijo ...

Warner Bros. Pictures v sodelovanju z Legendary Pictures predstavlja Centropolisovo produkcijo, film Rolanda Emmericha 10.000 pr. n. št., v katerem igrajo glavne vloge Steven Strait, Camilla Belle in Cliff Curtis.

Emmerich je film režiral na podlagi scenarija, ki ga je napisal s Haraldom Kloserjem. Producenti so Emmerich, Michael Wimer in Mark Gordon, izvršni producenti pa Harald Kloser, Sarah Bradshaw, Tom Karnowski, Thomas Tull in William Fay.

Ustvarjalno ekipo za kamero sestavljajo snemalec Ueli Steiger, scenograf Jean-Vincent Puzos, montažer Alexander Berner, kostumografinji Odile Dicks-Mireaux in Renee April ter skladatelja Harald Kloser in Thomas Wander.

O produkciji

Z ustvarjanjem novega mita o junaku iz samotnega plemena, ki izzove imperij, Emmerich poskuša popeljati občinstvo na pustolovščino, kakršne še ni doživelo: “Vedno me je privlačil klasičen način pripovedovanja zgodb, ki si jih generacije pripovedujejo ob tabornem ognju. V filmu, ki prikazuje zgodnje človeštvo, je mogoče povedati zgodbe, v katerih se junaki srečajo s skoraj nemogočimi izzivi. Želel sem ustvariti film, ki bo dovoljeval občinstvu, da se vživi v svet, ki je v vizualnem smislu nekaj povsem novega."

Z željo, da bi gledalce popeljal na pustolovsko potovanje v neki drug čas in prostor, je Emmerich skupaj z igralci in ekipo odpotoval na drugi konec sveta. Pot jih je vodila od zimske Nove Zelandije prek vročega in vlažnega Cape Towna v Južnoafriški republiki do suhe puščavske pokrajine v Namibiji. Emmerich v zvezi s tem pravi: “Kljub temu, da film ne govori o natančno določenem kraju, je Afrika zame zibelka človeštva."

Posebna pozornost pri izbiri igralskega ansambla je bila namenjena rasni raznovrstnosti: igralci so azijskega, indijskega, afriškega in latinskoameriškega izvora.

Steven Strait, ki igra bojevnika D’Leha, pravi: “Kar nas dela ljudi, ostaja enako skozi tisočletja. Že od prazgodovinskih časov poznamo ljubezen, vest in sočutje."

Skozi izjemno potovanje mladega moža v 10.000 pr. n. št se srečamo z mnogimi temami, med drugim z naravo herojstva in vodenja ter z močjo človeške povezanosti. “Vsak zase se mora odločiti, kako širok je krog, ki mu pripada. Samo svojim ljubljenim, družini, ali pa morda veliko širši skupini ljudi? Naš glavni junak je na poti odkrivanja. Odrasti mora iz sebičnega mladeniča, da bi postal vodja človeštva.“

V svoji karieri je Roland Emmerich premikal meje možnega na področju uporabe vizualnih učinkov. Spomnimo se recimo dveh nepozabnih posnetkov na velikem platnu: eksplozije Bele hiše v Dnevu neodvisnosti in ogromnega vala v Dnevu po jutrišnjem. Nenehne tehnološke izboljšave so Emmerichu omogočile, da je lahko pri 10.000 pr. n. št. uresničil svoje najbolj drzne zamisli. Najbolj prepričljive in spektakularne učinke doseže pri ustvarjanju mamutov, mogočnih starodavnih živalski bitij.

Zgodba se začne v odročni dolini, kjer se pleme Yagahl preživlja z lovom na mamute, ki se vsako leto v velikih čredah podijo skozi dolino. “Mamut je za takratna plemena predstavljal to, kar je kasneje bizon predstavljal za ameriške staroselce. Po eni strain so jih lovili za preživetje, hkrati pa so jih častili," pravi Emmerich.

O igralcih

Camilla Belle (Evolet) je pri enaindvajsetih že mednarodno znana igralka. Nazadnje je igrala v rimejku trilerja iz leta 1979 Ko pokliče tujec, ki je bil februarja 2006 na vrhu lestvice zaslužkov. Kmalu jo bo mogoče videti v znanstveno-fantastičnem trilerju Push. Igrala je tudi v filmih Zgodba o Jacku in Rose, The Chumscrubber in The Quiet.

Camilla Belle govori več tujih jezikov, med drugim špansko in portugalsko, v svetu rumenega tiska pa je najbolj znana po svojem prefinjenem stilu oblačenja. Tako ni naključje, da jo je leta 2006 revija Vogue izbrala za najbolje oblečeno igralko.

Steven Strait (D’Leh) je na filmu debitiral leta 2005 v družinski komediji Sky High: Šola za junake. Kariero je nadaljeval v neodvisni produkciji Undiscovered in kasneje v grozljivki Pogodba s hudičem. Pred tem je nastopal v gledaliških predstavah, še danes pa občasno dela kot model za priznane svetovne fotografe.

Cliff Curtis (Tic’Tic) je eden najbolj obetavnih novozelandskih mladih igralcev. Najbolj znan je po vlogi v Legendi o jezdecu kitov, za katero je prejel novozelandsko filmsko nagrado za najboljšo stransko vlogo. Kasneje smo ga lahko gledali še v akcijskem spektaklu Umri pokončno 4, trilerju Zlom in znanstveno-fantastičnem trilerju Sunshine. Na velikem platnu je debitiral leta 1993 v Klavirju, ki je prejel tri oskarje.

O ustvarjalcih filma

Roland Emmerich (režiser, scenarist in producent) je začel kariero v Nemčiji, kjer je rojen. Študiral je na münchenski filmski šoli, njegov diplomski film The Noah’s Ark Principle pa je leta 1984 tekmoval na berlinskem filmskem festivalu. Nato je postal uspešnica in bil prodan v več kot 20 držav.

Prvi njegov ameriški film je bil Universal Soldier iz leta 1992, dve leti kasneje pa so sledila Zvezdna vrata s Kurtom Russellom in Jamesom Spaderjem. Leta 1996 je režiral svetovno uspešnico Dan neodvisnosti z Willom Smithom, ki ga je uvrstila med najpomembnejše hollywoodske režiserje. Dan neodvisnosti je postal tudi najdonosnejši film leta 1996, saj je njegov skupni zaslužek znašal kar 816 milijonov dolarjev, hkrati pa je dobil oskarja za najboljše vizualne učinke.

Dve leti kasneje je sledila Godzilla, njegov naslednji megalomanski projekt. Leta 2000 je posnel zgodovinsko dramo Patriot z Melom Gibsonom in Heathom Ledgerjem. V velikem slogu se je vrnil leta 2004, ko je posnel novo blagajniško uspešnico Dan po jutrišnjem z Dennisom Quaidom in Jakom Gyllenhaalom.

Harald Kloser (scenarist / skladatelj) je v svetu filmske industrije bolj znan kot skladatelj. Napisal je glasbo za filme Dresden, Alien proti Predatorju in Dan po jutrišnjem. Rojen je v Avstriji, njegova kariero pa se je začela v pop in rock vodah, saj je pisal glasbo za Eltona Johna, Falca, Al Jarreauja, Toma Waitsa in Joseja Feliciana.

Komentarji

27.2. 2008 ob 0:00

full kul filem res

— tomiza
27.2. 2008 ob 16:48 zvezdica

Spet znanstvena fantastika. Pranje možganov. Kakor, da je tako bilo.
Ja, v glavah raziskovalcev iz 19. st!!! Namreč takrat so obstajale velike civilizacije,
in zato obstajajo tudi trdni dokazi. Če koga res zanima bo že izvedel, če bo le dovolj radoveden, in opala, ne naiven!

— das
7.3. 2008 ob 0:00

KI SO ONI VIDLI DINOZAVRE PA LUDI VKUP? AJA PA VALDA KOMAJ 10000 LET PRED KRISTOSOM??? NI TO MALO ČUDNO

— LEPOTEC
9.3. 2008 ob 0:00

pomojm bo film ful hud, sam mot me k je v naslovu B.C. prevedn kot pred našim štetjem sam B.C, pa pomen pred kristusom

— joj
10.3. 2008 ob 0:00

Sem že upal na kaj bolj prvinskega, ne pa ljubezenske zgodbe pred 10000 leti.

— Matej
11.3. 2008 ob 9:04

A,je dobr film???Mene zanima kdaj je v cetrtek ob kerih urah ta film??A kdo ve??Prosim da mi odgovori v najkrajšem možnem času!!
thx....

Lp, jokerslo

— jokerslo-->WarRock-rula
14.3. 2008 ob 16:36

vilma še nisem gledu anpak men se zdi da je zanič

— drek
16.3. 2008 ob 14:11

U...zamorjenec =)))

"Kakor da je tako bilo"

A Predator je po resnični zgodbi??

— Kozi
17.3. 2008 ob 18:16

ALI VE KDO OD KDAJ DO KDAJ JE TA FILEM

— ALEŠ
21.3. 2008 ob 0:00

upam da bo film začel igrat čim prej da si ga bom lahko ogledal .pomojm bo ta film dober saj za mene i še nekatere primerke ki imajo radi znanstveno fantastiko.

— šmid
22.3. 2008 ob 0:00

kje sploh je ta dvorana kjer to predvajajo
rad bi si ogledu ta film pa ne wem kje je dvorana lol

— slovenec100%
22.3. 2008 ob 14:17

Zakaj filma ni v kolosej?

— grega
23.3. 2008 ob 12:26

ČE JE FILM!!!!... je kdo reko da te bo ta film naučil česa novega.. ni dokumentarc.. ampak FILM.. ti tak vrjetno vrjameš da so nekoč hodli hobiti po tej deželi, pa da je aragon hodo po šajerski.. bravo... 10.000pr.n.št. mi je bil zelo vredu, čeprav je logično da nekatera dejstva niso pravilna.. sem ga z užitkom pogledal.

— abab
25.3. 2008 ob 17:30

Baje so ga umaknil s programa... zdej ne vem, a ga mislejo kmal predvajat al sploh ne??

— Ana
29.3. 2008 ob 16:18

Prau dobr film!!!!

— Alen
6.4. 2008 ob 2:00

Kje je zdaj ta film, haloooooooo.

— Primož
10.5. 2008 ob 19:53

zakon film .... sam kok je on folk picajzljast okol filma kao kako je to mogoce pa kako too... jaooo follkk a res mora bit povsod perfekt pa se u filmih mislim beddd

— no1
28.8. 2008 ob 9:07

Kaj maš pa ti probleme s sci-fijem..

— starc33
16.11. 2008 ob 0:00

ne film je prou hd .pač ja ni glih pracino po času raporejen sam je pa dobra zgodbain igralci tut. ni trb da se gre use v podrobnosti

— 10.000
23.1. 2009 ob 0:00

Film je biu zelo zanimiv vsaj kar se tice cele zgodbe pa to <3 blo je noro uglavnem priporočam da si ga grete vsi ogledat nooorrooooo je blo!!

— rokec pokec
3.5. 2009 ob 2:00

Meni je bil film ZELO všeč.Je napeta vsebina.Sicer je nekaj stvari,ki so skorajda nemogoče ampak to ima vsak novejši film.'Das'-se ne strinjam s teboj,da so takrat obstajale velike civilizacije-No...so že,a male civilizacije so tudi obstajale(še sploh v gorah)...Film je vreden ogleda!!

— speLy.kaa
25.9. 2009 ob 21:14

ODLIČN

— o
13.12. 2009 ob 9:25

FILM 10.000.PR.N.ŠT JE SUPER,GLEDAN IN ZANIMIV LE MALO JE ČUDEN,KER GOVORI O RAZLIČNIH CIVILIZACIJAH NA PLANETU.

— ALEN
13.4. 2010 ob 15:24

a ni B.C. tut before counting in je pred štetjem, seprav da ni sam pred kristusom u prevodu, itak se pa pr ns bl razširjen pred našim štetjem kt pa pred kristusom :S pa tut lahko se spremeni naslov sam še zmer se more držat teme! :P

— lol
28.6. 2010 ob 21:55

fuuuul dober film ! zelo zanimiu ! <33

— zvezdiica
18.6. 2011 ob 12:53

zelo dobr film

— nejc
19.9. 2013 ob 19:57

Odličen in zanimiv film!

— yolo

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.