Kolosej
Film distribucije Blitz Film & Video Distribution

100 metrov

navdihujoča komična drama
Podnapisi
Na sporedu od: 25.5.2017, Kolosej Ljubljana
1h 48min / 108min
Leto: 2016
Jezik: španščina
Scenarij: Marcel Barrena
Režija: Marcel Barrena
Ramon je uspešen in cenjen v službi in doma ima ljubečo družino, ki ga občuduje; njegovo življenje je zavidanja vredno. Toda njegova sreča je hudo opoteča… Ko njegova soproga v njihov dom preseli svojega očeta, zagrenjenega in osamljenega vdovca, se Ramon začne počutiti utesnjeno. Zatočišče najde v svojem delu, a se pri tem ne zaveda, da bo tudi to pribežališče zanj kmalu in za vedno nedosegljivo… Kmalu mu povedo, da ima multiplo sklerozo in da prej ali slej ne bo zmogel prehoditi niti sto metrov. Ramon se mora odločiti: ali se po vdal in dovolil, da izčrpavajoča bolezen počasi prevzame njegovo telo, ali pa se bo pokončno bojeval zanj. Ob rojstvu njegovega drugega otroka se v njem prebudi borec in odloči se, da se loti najtežjega in najbolj skrajnega triatlona. Ob naključni pomoči nepričakovanega zaveznika se nauči, kako premagati vse ovire, ki mu jih na pot postavlja njegova grozljiva bolezen.

Govorili so mu, da je nor, če sploh poskusi; sam si je govoril, da je nor, če ne poskusi.

Film, ki je nastal na podlagi resnične zgodbe in v katerem igrata vrhunska španska igralca Dani Rovira in Karra Elejalde, je gotovo eden najbolj ganljivih in izpolnjujočih filmov leta, ki se bo dotaknil src občinstva po vsem svetu. Ramonovo popotovanje, prikazano skozi dramske zaplete, humor in predvsem človečnost, je navdihujoča pripoved, ki raziskuje sposobnosti ljudi, da premagajo tudi na videz nemogoče.

 »Nekdo bi pomislil, da je diagnoza kronične, degenerativne in neozdravljive bolezni, kakršna je multipla skleroza, enaka smrtni obsodbi; a čisto vsi – tudi ti, ki bereš tole – imamo kronično, degenerativno in neozdravljivo bolezen… imenuje se življenje. Vsi bomo nekoč umrli, a nam to ne preprečuje, da bi se prebijali skozi vsak dan in iz naših življenj naredili največ, kar se da. S tem filmom bi rad razširil sporočilo, da odnehati ne pride v poštev, ne glede na to, v kakšnih okoliščinah se znajdete.« Ramón Arroyo

REŽISERJEVA BIOGRAFIJA IN FILMOGRAFJA

Marcel Barrena je že pri petindvajsetih režiral svoj celovečerni prvenec Cuatro estaciones. Film, v katerem igrata David Verdaguer in Leticia Dolera, je postal fenomen svojega žanra. Leta 2013 je izšel njegov dokumentarec Món Petit, ki je v pičlih nekaj mesecih postal eden najpomembnejših, najbolj nagrajevanih, najbolje prodajanih in najbolj gledanih dokumentarcev (prek milijon gledalcev) španske kinematografije.

Z nominacijo za goyo in z dvema nagradama gaudi za najboljšega režiserja za oba prva projekta Marcel Barrena velja za enega katalonskih režiserjev z največjim domačim in mednarodnim ugledom.

Njegov zadnji film Món Petit je širom po svetu  osvojil več nagrad in Marcel je z njim dokazal svoj dar in rahločutnost za podajanje človeških zgodb, polnih čustev.

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Bodi prvi in napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.