Kolosej
Film distribucije Blitz Film & Video Distribution

00:30 - Tajna operacija

akcijska drama
Na sporedu od: 17.1.2013, Kolosej Ljubljana
14.2.2013, Kolosej DeLuxe Kranj
2h 37min / 157min
Leto: 2012
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Mark Boal
Režija: Kathryn Bigelow
Režiserka z oskarji nagrajenega vojnega trilerja Bombna misija se vrača na območje spopadov, tokrat z osupljivim prikazom ozadja resničnega lova na vodjo teroristov Osamo bin Ladna. Kljub večletnemu neuspešnemu iskanju vodje Al Kaide odločna agentka CIE Maya ne želi vreči puške v koruzo, toda ob iskanju informacij z nečloveškim mučenjem zapornikov se večkrat znajde na robu moralnih dilem. Naposled dobi svežo sled za najbolj iskanim človekom na svetu, vendar mora v pravilnost svojih podatkov najprej prepričati odgovorne, ki lahko odobrijo nepredvidljivo in nevarno vojaško operacijo.

Lov na Osamo bin Ladna je več kot desetletje zaposloval celoten svet in dve ameriški vladi. A na koncu je zadoščalo zgolj omejeno, a sijajno moštvo operativcev Cie, da so ga izsledili.

Sleherni vidik naloge je bil ovit v skrivnost, in čeprav je nekaj podrobnosti odtlej pricurljalo v javnost, bodo mnogi najbolj pomembni deli te vohunske operacije – med njimi osrednja vloga, ki jo je igralo moštvo – tokrat prvič predstavljeni na velikih platnih v režiji z oskarjem nagrajenega ustvarjalnega para Kathryn Bigelow in Mark Boal. Njuna pripoved o lovu na bin Ladna in njegovem zajetju – energična, a povsem zvesta dejstvom – gledalca popelje v žarišče vladanja in v prve vrste tega zgodovinskega podviga vse do razrešitve z vpadom na skrivnostno predmestno posestvo v Pakistanu.

Toda film 00:30 – Tajna operacija od ostalih pričevanjih o tem dogodku razlikuje prav tisto, kar je vodilo do tega napada. Iskanje bin Ladna je bilo od vsega začetka polno nevarnosti in pasti, in preživeli niso vsi operativci. Nekateri strokovnjaki so bili prepričani, da naloge ni mogoče izpeljati, a so jim odločni analitiki in zasliševalci na terenu z vztrajnostjo dokazali, da se motijo.

Bigelowova in Boal sta se pri snovanju filma 00:30 – Tajna operacija soočila z izzivom, ki sta si ga zadala sama: kako to mnogostransko zgodbo podati v omejenem okvirju celovečerca. Film sledi dogodkom, ki so se odvijali skoraj desetletje, zato se je predano snemalno moštvo z več stotimi igralci in statisti potikalo po mnogih celinah, da bi kar se da verodostojno in brez olepševanja zajeli resničnost na terenu. Pri tem se niso ogibali etično spornim podrobnostim – vključno z mučenjem – saj so hoteli ustvariti filmsko delo, prepojeno s človeško čustvenostjo kakšnega zgodovinskega romana.

00:30 – Tajna operacija (oziroma Zero Dark Thirty v izvirniku, kar je vojaški žargon za najbolj teman del noči kot tudi trenutek – 00:30 zjutraj – ko so pripadniki mornariške enote SEALS vdrli na omenjeno posestvo) je najbolj ambiciozen podvig Bigelowove doslej. Zatekla se je k celotnem arzenalu filmske umetnosti – od naravne igre igralske ekipe in domiselne uporabe kamere, podobe in snemalnih tehnik v skrajno slabo osvetljenih razmerah do večplastne umetniške podobe.

Tudi scenarist in producent Mark Boal, sicer izurjeni novinar in nagrajeni dramaturg, se je pri iskanju virov in v želji po verodostojnem in celovitem poročanju zgodbe soočil z mnogimi izzivi. Svojim virom se je zavezal, da bo zabeležil ne le njihove osebne notranje boje, temveč tudi posledice te zgodovinske operacije, pri tem pa zavaroval identiteto intervjuvancev.

Ustvarjalci so se na koncu odločili, da zgodbo predstavijo skozi oči manj znane soudeleženke v lovu: Maya je mlada agentka Cie, izurjena, da najde in ubije teroriste. Lik, ki ga v filmu pretanjeno upodablja Jessica Shastain, sloni na resnični osebi in je za Boala postal gonilna sila poudarjanja vloge posameznika v celotnem načrtu. Na nek način upodobitev njenega razvoja – od nedolžnosti do groze in nepopustljive odločnosti – odzvanja evolucijo naroda, ki se skuša soočiti z neusmiljeno preračunljivostjo terorizma.

Poleg Chastainove igrajo še Jason Clarke, Joel Edgerton, Jennifer Ehle, Mark Strong, Kyle Chandler in Edgar Ramirez. Kathryn Bigelow je režirala po scenariju Marka Boala, ki je film produciral skupaj z Bigelowovo in Megan Ellison, izvršni producenti pa so bili Colin Wilson, Greg Shapiro in Ted Schipper. Sodelovali so še direktor fotografije Greig Fraser, scenograf Jeremy Hindle, montažerja Dylan Tichenor in William Goldenberg in kostumograf George L. Little. Glasbo je zložil Alexandre Desplat.

Komentarji

19.1. 2013 ob 10:14

Flim je zelo zanimiv kateri imate radi filme v zvezi z vojsko,vendar je precej krutosti v filmu tak da keri nemorejo videt mučenja ljudi ni priporočjivo preveč drugače zelo dober film in vreden ogleda :)

— ifeelsloveniaa
26.1. 2013 ob 11:40

Spet ni ne vem kolk mučenja prikazanega.Pa sploh ne gre za to,da prikazujejo delovanje vojske,gre predvsem za ozadje,CIA in njeni analitiki ter operativci na terenu.Čisto vojaška akcija je seveda prikazana na koncu.Film je zelo dobro posnet,nepristransko ter dokaj objektivno.

— Quick
28.1. 2013 ob 21:00

Glede na to da je Bin Laden bil mrtev že nekaj let (umrl je v bolnici), tole je čista fikcija. Zakaj pa mislite da niso pokazali niti ene same fotke umrlega? Kako že rečejo: "Pics of it didn't happen!"

— BilGladen
30.1. 2013 ob 22:46

Bil Gladen nam je vsem lepo razlozil ter se je vkrcal na avion nazaj za Langley,Virginia.Hvala za podatke Bil....

— Quick

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.