Kolosej

Freestyle Desant pred Kolosejem

14. 2. 2005
V soboto, 19. feburarja, bo pred ljubljanskim Kolosejem kaj videti (in slišati). Če so vam blizu adrenalinske dogodivščine, vas vabimo na prvi urbani freestyle snowboard dogodek v Sloveniji, ki bo začinjen tudi s Trkajevim koncertom!
Osnova deskanja na snegu in tisto kar ga je že v samih začetkih ločevalo od smučanja, je bila želja po prostem gibanju. Gibanju brez ovir, gibanju, ki ovire premaguje. Svetovni razvoj deskanja na snegu je pokazal, da je tako med tekmovalci, kot med tistimi, ki ta šport spremljajo, vedno večje zanimanje za tekmovanja prostega sloga in da so le ta bistvo tega športa. Atraktivni dogodki, ki so vedno mešanica zabave in športa v tujini pritegnejo na tisoče in tisoče ljudi. Freestyle desant ima možnosti in željo postati eden izmed takih dogodkov.

Freestye desant je tekmovanje v disciplini imenovani Slope style, ki utegne zaradi popularnosti v zelo kratkem času postati tudi uradna disciplina FIS. Tekmovanje v Slope style-u je izvajanje trikov pri premagovanju različnih ovir kot so skoki, kanali in «raili». Glede na to, da tekme dostikrat potekajo v urbanih okoljih in ne na smučiščih, so še toliko bolj zanimive. Ena takih tekem bo zagotovo tudi tekma pred ljubljanskim Kolosejem, katerega stopnice so kot nalašč za Slope style. Poleg atraktivnega prizorišča bo za prijavljene gotovo velika motivacija tudi velik nagradni sklad. Dogodek bo 19. februarja, popestril pa ga bo koncert enega najbolj priljubljenih slovenskih raperjev Trkaja, po zaključku pa še atraktivni Snowboard after party.

Ljubljanski freestye desant bo letošnji drugi, saj se prvi že zgodil 31.01.2005 v Mariboru. Tekma prostega sloga, je privabila tekmovalce in tekmovalke iz Avstrije, Finske, Nemčije in Slovenije. Opazovali smo lahko trike 33 –ih udeležencev in udeleženk, ki so svoje spretnosti prikazovali na različnih napravah. Po kvalifikacijah se je v finalu pred 1000 gledalci pomerilo šest najboljših (Anže Suša, Matevž Petek, Micko Kittera, Luka Gartner, Ivan Filipovič, Roland Scharmer) ter tekmovalci, ki so v finalu nastopili kot srečni poraženci (Žiga Suša, Matej Pavlič, Nejc Štefanec, Luka Jeromel, Vera Janssen) . Dogajanje v Mariboru je popestril še žreb štartnih številk za tekmo svetovnega pokala v parallenemu veleslalomu, tudi na prvi tekmi pa je zbrano množico v premoru zabaval priljubljeni raper Trkaj. V finalu se je najbolje odrezal domačin Anže Suša in tako odnesel denarno nagrado 1000 EUR, na drugo mesto se je uvrstil mladi Avstrijec Roland Scharmer, tretji pa je bil nosilec srebrne medalje iz svetovnega prvenstva v Whistlerju Matevž Petek. Kljub temu, da so tekmovanja na „railih“ znana po številnih poškodbah, se je včerajšnje dogajanje končalo le z nekaj odrgninami in malce resnejšo poškodbo Mine Hiršman, edine slovenske predstavnice, ki pa se je ob razglasitvi rezultatov že zabavala z ostalimi. Matevž Petek ta čas najboljši slovenski tekmovalec v prostem slogu in trenutno vodilni v točkovanju svetovnega pokala v disciplini deskarskih akrobatskih skokov (Big air) je po tekmi dejal: „Krasen dogodek, želimo si lahko le še več takih. Očitno pa mi ni usojeno, da bi zmagal, vendar tudi s tretjim mestom sem zadovoljen. Kljub zelo natrpanem urniku sem se udeležil tekme, saj se rad dobim s prijatelji. Upam, da bo v prihodnje prišla tudi kakšna zmaga.“ No Matevžu so se želje uresničile saj je že čez nekaj dni zabeležil svojo prvo zmago v svetovnem pokalu.

Vabljeni torej v Ljubljano, pred Kolosej 19. februarja na prvi urbani freestyle snowboard dogodek v Sloveniji: Freestyle desant, s pričetkom ob 16-ih!

Urnik Freestyle desant:
16.00 – 17.00 trening
17.00 – 18.30 Freestyle JAM
18.30 – 19.00 koncert TRKAJ
19.00 – 20.00 FINALE
20.00 koncert: TRKAJ
SNOWBOARD AFTER PARTY