Kolosej

T-shirti Bližnjih odnosov

17. 1. 2005
Sinoči je film Bližnji odnosi dobil dve prestižni nagradi - zlata globusa, zdaj pa lahko Bližnjo nagrado zadenete tudi sami.
Romantična in komična drama Bližnji odnosi je bila sprva londonska gledališka predstava, ki je v sedmih letih po premieri dobila še vsaj sto uprizoritev v drugih mestih in prevode v 30 jezikov. Tudi pri filmski različici je za scenarij poskrbel Patrick Marber, sicer avtor izvirnega gledališkega besedila, na režiserski stolček pa je sedel Mike Nichols (Diplomiranec, Kavelj 22, Delovno dekle, Ptičja kletka ... ).

Bližnji odnosi so ljubezenska zgodba, ki govori tudi o seksu, ljubosumju, maščevanju, moških kapricah, ženski muhavosti, lažeh, ki si jih pripovedujemo. Gre za zanimiv dokument o odnosih v našem času: duhovit, neustavljivo romantičen in silno nevaren.

Dan (Jude Law), zafrustriran pisec osmrtnic s pisateljskimi ambicijami, je osrednji lik v zgodbi, saj se prek njega spoznajo še ostali trije: Anna (Julia Roberts), fotografinja, Američanka, ki živi v Londonu, Alice (Natalie Portman), dekle, ki v London pribeži zaradi razpadle ljubezenske zveze, in Larry (Clive Owen), samozavestni dermatolog, ki se z ostalimi spozna na podlagi Danove potegavščine. Vsi štirje se zapletejo v (skoraj vse) kombinacije parov...

Clive Owen je del Bližnjih odnosov že od premierne odrske uprizoritve v Londonu leta 1997. Vendar od začetka ni igral Larryja, pač pa je bil Dan. Ko je Mike Nichols Cliva povabil k sodelovanju tudi pri filmski različici zgodbe, pa ni želel biti več Dan, temveč je Nicholsa prosil, če bi lahko igral Larryja. "Rad sem igral Dana, toda dati podobo Larryju je bil pravi posladek. Kot da bi začel znova in vse stvari videl s perspektive drugega lika. Pri filmu sem moral ponovno temeljno premisliti o vseh aspektih zgodbe in protagonistov, vse obrniti in uporabiti Larryjevo gledišče," je ob tem povedal Owen.

Nagradna igra

V nagradni igri podeljujemo tri nagrade - vsaka je sestavljena iz moškega in ženskega t-shirta Closer. Do vključno 13. februarja nam pošljite odgovor na vprašanje, v katerih dveh kategorijah je film Bližnji odnosi dobil zlata globusa na letošnji podelitvi? Nagrajence bo določil žreb.

Pomembno: pri nagradni igri ne spreminjajte subjecta (naslova) e-maila in ne pozabite navesti svojega domačega naslova.
Iz enega e-mail naslova upoštevamo en sam odgovor.