Kolosej

Dobrodelna akcija

11. 1. 2005
Na pobudo Društva za enakomerno porazdelitev hrane bo v Koloseju v Mariboru in Celju januarja potekala akcija zbiranja prostovoljnih prispevkov za lačne v Bangladešu.
Začetek akcije sovpada z začetkom prikazovanja dokumentarnega filma Super veliki jaz, ki na velikem platnu obravnava problematiko prekomernega prehranjevanja z nekvalitetno in nezdravo hrano, ki je značilna za razviti svet. Film Super veliki jaz prihaja na redni program Koloseja v Ljubljani, Celju in Kopru danes (6. januarja), v Koloseju v Mariboru pa 13. januarja.

Življenjski stili prebivalcev razvitega sveta, kamor brez dvoma spada tudi Slovenija, imajo za posledico povečevanje ekoloških odtisov teh držav. Ekološki odtis je rodovitna površina zemlje, ki jo posameznik potrebuje zato, da bi zadovoljil svoje potrebe po hrani in življenjskem stilu ter odložil odpadke, ki jih pri tem pridela.

V skladu z ugotovitvami organizacije Redefining Progress se Slovenija uvršča v prvo tretjino najpožrešnejših držav sveta. Tako znaša ekološki odtis povprečnega prebivalca Republike Slovenije kar 3,52 hektarjev razpoložljive zemeljske površine. Za lažjo predstavo je to površina petih nogometnih igrišč in pol. Na drugi strani pa se mora povprečen prebivalec Bangladeša, ki je država z najmanjšim ekološkim odtisom na svetu, zadovoljiti zgolj z 0,50 hektarji razpoložljive zemeljske površine, kar je manj kot eno nogometno igrišče.

Posledice takšnega razkoraka med ekološkimi odtisi razvitih in nerazvitih držav so katastrofalne. V razvitih državah naraščajo bolezenska stanja, ki so posledica pretirane debelosti, med tem ko prebivalci nerazvitih držav kljub temu še vedno trpijo lakoto.

V času predvajanja dokumentarnega filma Super veliki jaz (Super Size Me) lahko obiskovalci prispevajo prostovoljne donacije v zato pripravljene zbiralnike, ki so postavljeni ob blagajnah za vstopnice. Akcija bo v Koloseju v Celju potekala od 6. do 26. januarja, v Koloseju v Mariboru pa od 13. januarja do 9. februarja 2005.

V sodelovanju s sorodno nepridobitno in nevladno organizacijo iz Bangladeša People's Oriented Program Implementation bo Društvu za enakomerno porazdelitev hrane zbrana sredstva namenilo v izgradnjo sistema javnih kuhinj za brezdomne otroke v Bangladeški pokrajini Dhaka in na ta način aktivno prispevalo k zmanjšanju razkoraka med posameznimi ekološkimi odtisi.