Kolosej

Predpremierno predvajanje filma Terminal

9. 9. 2004
V Koloseju v Ljubljani in v Celju si lahko predpremierno ogledate novo mojstrovino režiserja Stevena Spielberga! Gre za romantično dramo Terminal, v kateri blestita Tom Hanks in Catherine Zeta-Jones!
Na svetu se mimo letaliških terminalov na leto zvrsti več kot 1,6 milijarde ljudi! Koga naj bi potem sploh skrbelo za enega samega potnika, ki je zaradi vojne v domovini in neživljenjske birokracije obtičal na terminalu letališča JFK v New Yorku?

Viktor Navorski (Tom Hanks) pripotuje v ZDA točno na dan, ko se v njegovi domovini zgodi državni udar, zaradi česar oblasti prekličejo potne liste te države. Viktor se ne more vrniti v domovino niti ne more zapustiti letališča, da bi zaprosil za nove dokumente. Luknja v sistemu ga prisili, da se znajde, kakor sam najbolje zna in tako postane stalni prebivalec terminala. To pa gre hudo v nos nadzorniku Franku (Stanley Tucci), ki se želi nepovabljenega gosta na vsak način odkrižati in si tako zagotoviti napredovanje. Viktor medtem najde prijatelje med osebjem letališča (Diego Luna, Kumar Pallana) in se tesno naveže na stevardeso Amelio (Catherine Zeta-Jones), ki pa misli, da je Viktor zgolj zelo pogost potnik. Bo Viktor zbral dovolj poguma in ji priznal resnico (in tudi ljubezen)?

Režiser Steven Spielberg si je v začetku ustvarjanja filma zamislil, da bi glavni junak filma izviral iz Slovenije (ne, to ni šala!), vendar naj bi si po negativnih odzivih neimenovanih diplomatov premislil in Viktorju podelil državljanstvo fiktivne vzhodnoevropske države Krakozije. Film je navdihnila resnična zgodba Merhana Nasserija, iranskega begunca, ki je leta 1988 zaradi birokratskih zapletov ostal ujet na letališču Charles de Gaulle v Franciji. Komično dramo s pridihom romantike je spisal Andrew Niccol, sicer tudi avtor slogovno zelo podobnega Trumanovega Showa.

Film si lahko v Koloseju v Ljubljani predpremierno ogledate vsak dan ob 22:00 uri, v Koloseju v Celju pa ob 21:50 uri.