Kolosej

Jaz, robot: nagrade

16. 9. 2004
Will Smith bo kmalu tudi pri nas obračunaval z roboti. Tisti 'slabimi', ki ne spoštujejo osnovnega zakona robotike, ki pravi, da roboti nikoli ne smejo škodovati človeku.

Da zna biti naša prihodnost presneto zakomplicirana in nič kaj rožnata, nas je opozoril že Neo v Matrici. A kljub grožnji vedno večje tehnološke odvisnosti nam je pokazal, da je človek v bitki s stroji vedno v prednosti. To je tudi poanta še enega futurističnega trilerja, ki je našel navdih v bogatem literarnem znanstveno fantastičnem izročilu. Natančneje v romanu enega najbolj znanih zf piscev, Isaaca Asimova.

V letu 2035 so roboti nuja. Potrebni kot dandanes sesalec ali kakšen drug gospodinjski aparat. Proizvodnja vedno sposobnejših in inteligentnejših strojev je v razcvetu in pred vrati je lansiranje novega modela NS5. A razvoj umetne inteligence in, še več, čustvenega odziva umetno izdelanih bitij, je prispel do tiste stopnje, ko naj bi se stroji pričeli zavedati svojega obstoja. S tem pa seveda tudi moči. Glavna varovalka, da bi roboti ne ogrozili človeštva, se skriva v elementarnem aksiomu robotike, po katerem stroj v nobenem primeru ne sme škodovati človeku. Policist Del Spooner je eden redkih, ki strojem kljub temu ne zaupa. Njegov strah temelji na travmatični osebni izkušnji, prav to nezaupanje pa Dela nekega dne pripelje na sled skrivnostni zaroti, ki jo skrivaj kujejo roboti…

Will Smith je kot ponavadi na lovu za slabimi fanti. Tokrat za slabimi roboti. Izkušenj za to si je v svoji bogati filmski karieri nabral že kar precej. Kot 'lepša' polovica policijske dvojice v uspešnicah Podli fantje je lovil klasične kriminalce, kot eden izmed Mož v črnem je lovil nepridiprave iz drugih galaksij, tokrat pa bo neusmiljeno obračunaval z roboti, ki po svojem izgledu spominjajo na nezemeljske goste, rojene v bujni Spielbergovi domišljiji. Enemu izmed njih, Sonyju, je glas posodil triintridesetletni ameriški igralec Alan Tudyk, ki ga boste kmalu prepoznali tudi v športni komediji Dodgeball: Zgube med dvema ognjema, svoje glasovne sposobnosti pa je Alan dokazal že v animirani uspešnici Ledena doba, kjer se je skrival za progastim kožuhom Sabljastega tigra.

Avtor še enega znanstveno fantastičnega izdelka, ki napoveduje mračno prihodnost, je Alex Proyas. V Egiptu rojeni režiser živi v Avstraliji in je svoje življenje posvetil snemanju glasbenih spotov. Ustvaril je tudi nekaj kratkih filmčkov, med celovečernimi dosežki pa je opaziti njegovo ljubezen do znanstvene fantastike. Pred petnajstimi leti se je spogledoval z Gremlini, v Vranu je z nesmrtnostjo obdaril Brandona Leeja, v Mračnem mestu (Dark City) s telekinetičnimi sposobnostmi Rufusa Sewella, tokrat pa v prihodnost pošilja Princa z Bel Aira!

Nagradna igra

Prva nagrada je tokrat ura Slip On, točno taka, kakršne boste lahko videli v filmu Jaz, robot in tudi na roki Willa Smitha (glej sliko). Druga nagrada je komplet t-shirta in kape, tretja pa t-shirt in obesek za ključe. Vaša naloga je, da nam napišete tri zakone robotike, ki se pojavljajo skozi ves opus Isaaca Asimova. Nagradna igra se izteče 17. oktobra.

Pomembno: pri nagradni igri ne spreminjajte subjecta (naslova) e-maila in ne pozabite navesti svojega domačega naslova.
Iz enega e-mail naslova upoštevamo en sam odgovor.