Kolosej

Nagrade v Vasi ob gozdu

15. 9. 2004
M. Night Shyamalan je pravo ime za tiste, ki prisegate na res srhljive filmske pripovedi. Dokazal se je že večkrat, zdaj pa pričakujemo novo izkušnjo strahu v njegovem filmu Vas ob gozdu. Bežite, premirje se končuje!

M. Night Shyamalan je postal že skoraj sinonim za napete in grozljive trilerje z nepredvidljivimi razpleti. V Šestem čutu, za katerega je bil na podelitvi oskarjev leta 2000 nominiran tako za režijo kot tudi za scenarij, je na nadnaraven način združil mrtve z živimi, v Nezlomljivih je posegel na raven junakov, kot jih poznamo iz stripov, v Znamenjih pa je na Zemljo pripeljal Nezemljane. V filmu Vas ob gozdu zopet stopa po poti nevidnih, a vseprisotnih (človeških) strahov, navdih pa je poiskal v gozdu, ki je s svojo temačnostjo že od nekdaj vzbujal neprijetne občutke v ljudeh in buril našo domišljijo.

Zgodba se odvija ob koncu 19. stoletja v majhnem mestecu, obdanem z gozdovi. Na prvi pogled je to naravnost idiličen kraj, meščani pa so zelo navezani drug na drugega. Toda prebivalci mesta nikoli ne gredo v gozd, saj naj bi bile tam nenavadne in grozljive sile, s katerimi so meščani sklenili pakt o medsebojnem izogibanju. Toda kljub nasvetom in svarilom mestnega starešine Edwarda Walkerja (William Hurt) se mlad in odločen mladenič Lucius Hunt (Joaquim Phoenix) odloči oditi v gozd, da bi poiskal zdravilna zelišča za bolnega dečka. Tudi Luciusova mama Alice (Sigourney Weaver) prosi sina, naj ostane v mestu, toda Lucius je ne posluša, saj se želi dokazati pred Edwardovo hčerko Ivy (Bryce Dallas Howard), lepim in razgledanim dekletom, ki noče verjeti starim vražam o nadnaravnih bitjih. Za Ivyjino naklonjenost se poleg Luciusa bori tudi temačni Noah Percy (Adrien Brody), toda v njenem srcu je prostor le za enega. V medsebojnem izzivanju meščani naposled prestopijo meje gozda, s tem pa porušijo premirje in sprostijo nesluteno zlo, ki se zgrne nad njihovo mesto. Toda kaj je sploh resnično, kaj pa zgolj strah in domišljija?

Film so snemali dva meseca in porabili približno 60 milijonov dolarjev, ki pa so se skoraj že povrnili prvi konec tedna predvajanja v ZDA, ko je film zaslužil več kot 50 milijonov dolarjev, skupno pa se je do danes že približal magični meji 100 milijonov zelencev.

M. Night Shyamalanu je tokrat v filmu uspelo združiti celo paleto izvrstnih igralcev, od preizkušenega filmskega mačka Williama Hurta (dobitnik oskarja leta 1986 in nato še dveh nominacij), preko šarmantnega in karakterno izredno podkovanega Adriena Brodyja (oskar za glavno vlogo v Pianistu), pa vse do oskarjevih nominirancev Joaquina Phoenixa (Gladiator) in Sigourney Weaver (Osmi potnik 2, Delovno dekle, Gorile v megli). Glavna ženska vloga je bila v začetku namenja Kirsten Dunst, a jo je nadomestila nekoliko manj znana Bryce Dallas Howard, hčerka režiserja Rona Howarda (oskar za Čudoviti um).

Nagradna igra

Tokrat, kot je videti na sliki, poklanjamo originalne artikle z napisom Village, kakor se film izvirno imenuje, in sicer: nahrbtnike, zvezek za dnevnik, kavno skodelico in t-shirte. Vaša naloga je do vključno 17. oktobra poslati nam e-mail s pravilnim odgovorom na nagradno vprašanje: katero vlogo v filmu Vas ob gozdu odigra M. Night Shyamalan?

Pomembno: pri nagradni igri ne spreminjajte subjecta (naslova) e-maila in ne pozabite navesti svojega domačega naslova.
Iz enega e-mail naslova upoštevamo en sam odgovor.